CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, planlamaların bölge bazında yapılmasının ciddi anlamda sorunlar yaratacağını, eldeki kıt kaynakların büyük ölçüde israfına yol açacağını savundu.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Kalkınma Bakanlığının 2016 yılı bütçesi üzerinde konuşan Temizel, Adalet Bakanlığı bütçesi üzerinde yaşanan tartışmalara dikkati çekerek, görmek istemedikleri ve yakışmayan nahoş olaylarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Partisinin suçlandığını belirten Temizel, "CHP'nin ve CHP'lilerin tamamının kişilerin kendilerini, ailelerini hedef alan hiçbir iğrençliğin arkasında durması mümkün değildir. Küfür de dahildir, olmamıştır, olamaz. Bazı insanlar o tür tavırları falan göstermişler ise onlarla ilgili olarak gereken cezalandırma veya hukuk neyi gerektiriyorsa onlar yapılmalıdır, buna da bir karşıtlığımız kesin olarak olmaz. Ama suç yaratmaya dönük sahtekarlıklara karşı da aynı duyarlılığı gösteriyoruz. CHP'nin paralel yapı denilen örgütle uzaktan yakından ilgisi yoktur, olmamıştır, savunması da olmamıştır" dedi.
Temizel, Başbakanlığa bağlı bir kurum iken bir
bakanlık statüsüne değiştirilmesi konusu DPT'de sıradan bir isim değişikliği
olarak algılanmamasını, ancak her ülkenin gerçek anlamıyla global stratejik planının olması gerektiğini savundu. Temizel, stratejinin, hangi kaynakların nereye tahsis
edileceğini, hangi aşamada, hangi zamanda, nereye ulaşacağınızı ortaya koyan dokümanlar olduğuna işaret ederek, bölgesel kalkınma amaçlı olarak yapılanların kıt kaynakların çarçur
edilmesinden başka anlam taşımayacağını ileri sürdü. Temizel, planlamaların bölge bazında yapılmasının ciddi
anlamda sorunlar yaratacağını, eldeki kıt kaynakların büyük ölçüde
israfına neden olacağı konusunda ciddi kuşkular taşıdıklarını anlattı.
HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, 1989'dan beri GAP'in her hükümetin eylem planında yer aldığını belirterek, 26 yıllık projenin 13 yılının AK Parti döneminde geçtiğini, daha önce 2012 yılında tamamlanacağı duyurulan projenin 2018'e uzatıldığının, sulama kanalarının yüzde 85'inin tamamlandığı doğru olmadığını söyledi. Projenin bölgeye kambur olmadığını, aksine ülke ekonomisine katkı sağladığını belirten Yıldırım, enerji boyutuna ağırlık verilirken, sulama boyutu ötelendiğini savundu. Yıldırım, "Doğu ve Güneydoğu'da bölgesel eşitsizliği gidermenin yolu barajlardan sulamaya yatırım yapmaktır" dedi.
GAP için 4 yılda 26 milyar lira yatırım öngörüldüğünü kaydeden Yıldırım, "Bir barajın ömrü 50 yıldır. Atatürk Barajı tamamlanalı 24 yıl oldu. Barajların ömrünün yarısı tamamlandı ama hala topraklar sulanmıyor. Proje, keşke 2018'de tamamlansa. Bölgede işsizlik yüksek, kişi başına gelir ülke ortalamasının yarısı. Eşitsizlikte makas küçülmüyor. Rakamların dili ile toplumsal hayatın dili farklı işliyor. Üstelik geçen süreçte projeyi engelleyici hiçbir faktör yoktu" diye konuştu.
"Sıradan bakanlık haline getirildi"
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, DPT birikimine tam olarak sahip çıkılmadığını, Kalkınma Bakanlığının sıradan bir bakanlık haline getirildiğini ve siyasallaştığını söyledi. Günal, "Bin 248 eylemden kaçına başladınız, kaçı gerçekleşti? Eyleme geçin, bırakın planı. 'Başlattık' ayrı, gerçekleştirdik ayrı... 13 yıllık iktidarda hala yapısal önlemler deniyor. Çıkması gereken yapısal önlemleri getirin çıkaralım" dedi.
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, Bakanlık bütçesi üzerinde görüşlerini ifade ederken GAP'ın bölgenin sigortası olduğunu belirterek, "GAP olmasaydı bugün bölge siyaseten ve coğrafi olarak çok farklı olurdu. Ülkemizin ilk göz ağrısıdır GAP. GAP ile bölgenin çehresi değişmiştir ama hala katedilmesi gereken çok mesafe var. Bölgede hala sulanması gereken çok arazi var" diye konuştu.
CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, cari açık ve büyümeden bahsedilemeyeceğini, enflasyonda sığınma noktaları oluşturulduğunu ileri sürerek, dünyada gıda fiyatları gerilerken Türkiye'de durumun böyle olmadığını anlattı.
HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, gelir eşitsizliğinin ve sınıfsal farklılığın daha da açıldığını, 17 milyon insanın sosyal politikalarla yaşamını idame ettirmesinin kaygı verici olduğunu söyledi. GAP'ın bölge halkının gelir seviyesini değiştirmediğini, ekonomik göçün yoğun şekilde sürdüğünü anlatan Aydoğan, bebek ölüm hızının ülke ortalamasının üzerinde seyrettiğini ifade etti.
"TÜİK Başkanı'nın emekli olması, kötü kamu yönetimi kaynaklıdır"
MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, TÜİK Eski Başkanı Birol Aydemir'i emekliliğinin kötü kamu yönetimden kaynaklı olduğu görüşünü ifade etti. Son dönemde Kalkınma Bakanlığında iki genel müdürün görevden alınmasının adil ve vicdani olmadığını, kötü kamu yönetiminin örneklerinden birini oluşturduğunu savunan Usta, suçlanarak görevden alınmalarının yakışmadığını kaydetti.
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'ın "anlatın biz de bilelim" demesine Usta, "Sayın Bakan söylemek isterse ben de konuşurum" karşılığın verdi.
Usta, "DPT'nin bakanlığa dönüştürülmesi yanlıştır, oldu bittiye getirildi ve ülkeyi uzun dönemde çok etkileyecek. Buna engel olmadığınız için Bakan olarak sizin sorumluluğunuz olduğunu düşünüyorum. Bakan ve müsteşar düzeyinde odaklanma hatası, makro ekonominin pratik olarak başka kurumlara bırakılmasıyla DPT kapatılmış ve bakanlık yapılmıştır. Bu yanlıştan geri dönülmeli. Zararın neresinden dönülse kardır" dedi.
2015 yılı hedeflerinin tutturulamadığını, 2018 ve 2023 hedeflerinden de uzaklaşılığını ifade eden Usta, 2008 sonrası ekonominin performansının bozulduğunu, kalkınma planının "mevta" haline dönüştüğünü, ülkenin 10 yılını kaybettiğini ileri sürdü.
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, "Türkiye'nin insani gelişmişlikte, yaşam standartlarının böylesine berbat bir yerde bulunmasının tek sorumlusu başta sona 13 yıldır iktidarda bulunan AKP olmak üzere sağ iktidarlardır. Türkiye ekonomisi büyümeyi unutmuştur. İlk kez bir hükümet, kişi başına milli geliri hesaplamaya utanmıştır. Ne yaparsanız yapın Türkiye ekonomisindeki kötü gidişi daha fazla gizleyemeyeceksiniz. Yüzde 3'lük büyüme kimsenin refahını artırmaz aksine yoksullaştırır. Türkiye, yeniden planlı ekonomiye dönmeli" diye konuştu.
AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Mustafa Turhan, Türkiye'de göç bakanlığına ihtiyaç olacağını, borç sürdürülebilirliği sorunu yaşanmadığını belirterek, "Türkiye 2015 yılında yüzde 4 büyümeyi yine de başardı. Kamu maliyesinde sağlam durum bozulmadı, Sayın Bakan bunun için sizi kutlamak istiyorum. Kadınlarımızın işgücüne katılımı hala düşük. Daha nitelikli iş sunmak mecburiyetindeyiz. İslami finans hızla gelişiyor. Türkiye'de İslami finans uygulamaları ve araçların iyileştirilmesinde yapılacak çok şey var" dedi.
Son Dakika › Politika › 2016 Yılı Bütçesi, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?