AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Zeliha Koçak Tufan'ın YÖK üyeliğine atanmasına ilişkin, "Sayın Cumhurbaşkanımızın onayı ile Bakanlar Kurulu kontenjanından yapılan bu atama yeni Türkiye'nin ayrı, sembolik bir anlamını da ortaya koydu. Biz insanların kıyafetleri ile inançları ile değil, beyinlerindeki bilim anlayışı ile üniversitelerimizi ihya ve inşa etme düşüncesindeyiz" dedi.
Davutoğlu, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, geçen hafta içinde yurt içi ve yurt dışında önemli toplantılara katıldığını belirtti.
Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu Toplantısına değinen Davutoğlu, 7 saat süren, ilgili tüm bakanlık ve kurum temsilcilerinin katıldığı toplantının son derece önemli olduğunu ifade etti. Türkiye'nin ekonomik kalkınmasını sürdürebilmesi için, en kritik alan olan bilim ve teknoloji alanında yenilikler yapılması gerektiğine işaret eden Davutoğlu, Ar-Ge gelişmeden, eğitim kadrosu niteliksel ve niceliksel bir dönüşüm yaşamadan, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasının mümkün olmadığını kaydetti.
Bunun da ancak bilim ve teknolojide yeni bir paradigma değişikliği ile söz konusu olabileceğini ifade eden Davutoğlu, "Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'ndaki toplantıda, önümüzdeki dönemde bilimsel alanda yapılacak çalışmalar, özellikle doktora derecesinde niteliksel ve niceliksel anlamda dönüşüm gerçekleştirilmesi konusunda son derece önemli kararlar aldık. Önümüzdeki dönemin bilim ve teknoloji politikasının ana çerçevelerini belirledik" dedi.
Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Burada çarpıcı bir istatistiği paylaşmak istiyorum. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu, ilgili bütün bakanlıkların, yaklaşık kabinenin yarısı, YÖK, Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, üniversitelerimiz; hepsinin bir masa etrafından buluştuğu bu kurul, aslında 1983 yılında kuruldu. 1983 yılından 2002 yılına kadar bu kurul sadece 9 kere toplandı. 19 yılda 9 kere toplandı.
AK Parti iktidarları döneminde, Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde, bizzat başkanlık yaptığı 19 toplantı gerçekleştirdi, 12 yılda. Bu, aslında bir zihniyet farkını açıkça ortaya koyuyor.
12 Eylül dönemi, 28 Şubat dönemi insanların kıyafetleri ile inançları ile uğraşırken, bilim ve teknoloji gözardı edilmişti. Bu Yüksek Kurul, 19 yılda sadece 9 kere toplanabildi. Ama bizim dönemimizde 12 yılda 19 kere toplandı. Aldığımız kararla, bundan sonra 6 ayda bir toplanacak ve her ay alınan kararlarla ilgili raporlandırma yapılıp bizzat bana arz edilecek. İşte aradaki zihniyet farkı bu.
Çünkü 80'li, 90'lı yıllarda, yani eski Türkiye'de bilim, sadece ideoloji için kullanılıyordu. İnsanlara baskı yapmak için, insanların inançları üzerinde, üniversitelerde ikna odaları kurmak için kullanılıyordu. Gerçek bir bilimsel paradigma değişimi için bilim ve teknoloji ele alınmıyordu. Biz bütün bu tabuları yıktık.
Bu tabulardan biri de YÖK ile başörtülü insanlar arasındaki gerilimdi. Geçtiğimiz hafta içinde çok değerli bir bilim insanımızı, Sayın Zeliha Koçak Tufan'ı, başörtülü, gerçek bir bilim insanını, YÖK üyeliğine, Bakanlar Kurulu kontenjanından atadık. Sayın Cumhurbaşkanımızın onayı ile Bakanlar Kurulu kontenjanından yapılan bu atama yeni Türkiye'nin ayrı, sembolik bir anlamını da ortaya koydu. Biz insanların kıyafetleri ile inançları ile değil, beyinlerindeki bilim anlayışı ile üniversitelerimizi ihya ve inşa etme düşüncesindeyiz. Zeliha Hanım, dünyanın çok değişik, saygın üniversitelerinde yaptığı bilimsel çalışmalarla, YÖK üyeliğine atanma konusunda gerçek bir ehliyet sahibidir. Çalışmalarında başarılar diliyorum. Bundan sonra yüce Meclisimizde olduğu gibi, YÖK Kurulu'nda da üniversitelerde de başı örtülü-başı açık, bütün kadınlar eşit haklara sahip olarak yan yana yeni Türkiye için çalışacaklar."
-Milli savaş uçağı projesi
Geçen hafta yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısının da stratejik bir toplantı olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Hem savunma sanayinde bilimsel gelişmelerin Türk milli sanayine katkıda bulunması açısından hem de Türkiye'nin bekası açısından en kritik kurallardan birisi Savunma Sanayi İcra Komitesi" dedi.
Söz konusu toplantıda da önemli kararlar alındığını kaydeden Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Genelkurmay Başkanımız ile Milli Savunma Bakanımız ile ilgili Savunma Sanayi Müsteşarlığı yetkilileri ve Türk Silahlı Kuvvetleri yetkilileri ile Türkiye'nin savunma sanayinde yeni bir anlayışla, yeni Türkiye'nin kendi savunma sanayini inşa edici anlayışıyla çok önemli kararlar aldık.
Milli muharip uçak. Yani milli savaş uçağı ile ilgili olarak, bir proje şeklinde daha önce alınan karar çerçevesinde, ön tasarım aşamasına, yani en kritik aşamaya geçilme kararı aldık. Yani şu andan itibaren, Türk markalı milli savaş uçağı projemizin tasarım aşamasına geçilmiş bulunuyoruz. İnşallah 2023 yılında, ilk prototip üretimini gerçekleştirmeye kararlıyız.
Uydu fırlatma sistemi ki uzay teknolojisi açısından son derece önemli ve stratejik bir adımdı, bu projenin de süratlendirilmesi konusunda prensip kararına vardık.
Milli piyade tüfeği MPT'de de ilk aşamada 30 bin üretim olmak üzere seri üretime geçiyoruz.
Türkiye'nin de ortağı olduğu F-35, en gelişmiş savaş uçaklarından, önümüzdeki yıllarda toplamda 100 tedarik edeceğiz, 4 savaş uçağı daha sipariş etme kararı aldık.
Savunma Sanayi Komitesi'nde aldığımız kararın esası şudur: Artık savunma sanayi millidir, milli olacaktır ve milli bekamızın altyapısını oluşturacaktır. Milliyetçilik, vatanseverlik, Ankara'da kapalı toplantı odalarında nutuk atarak yapılmaz. Gerçek vatanperverlik, gerçek bağımsızcılık, gerçek cumhuriyetçilik ancak ve ancak Türkiye'nin kendi milli savunma sanayisini kurmasıyla mümkün olur.
Sayın Bahçeli'ye buradan sesleniyorum. Bugün grup konuşmasında, yine birtakım iddialarda bulundu. Kendi Başbakan Yardımcılığı döneminde, Türkiye bırakın kendi tankını, kendi uçağını yapmayı hayal etmeyi, başka ülkelerin envanterinden çıkan silahları almak için hibe peşindeydi. Tank modernizasyonu için İsrail'e muhtaçtı. Şimdi hiçbir namerdin önünde boyun eğmeyecek ve kendi milli savunma sanayini kurmuş bir Türkiye var. İşte yeni Türkiye bu."
-Rua'nın hikayesi ve Suriye politikası
Türkiye'nin vicdanını yansıtan AFAD'ın kuruluşun 5. yıldönümü dolayısıyla katıldığı toplantıdan bahseden Davutoğlu, "Her zaman söyledik. Devlet olmak iki şey gerektirir. Şefkat ve kudret... Şefkati olmayan devletler tiranlaşırlar, kudreti olmayan devletler acizleşirler. Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu'nda aldığımız kararlar, Savunma Sanayi İcra Komitesi'nde aldığımız kararlar, kudretli bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti için alınan kararlardı. AFAD ise vicdanlı ve şefkatli bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin dünyaya yansıyan güler yüzüdür" dedi.
Davutoğlu, şunları söyledi:
"AFAD bizim vicdanımızı temsil ediyor, bizim merhametimizi temsil ediyor. Mazlumlara dönük olarak uzattığımız eli temsil ediyor. Ahi Evran'ın, Hacı Bektaş-ı Veli'nin felsefesini temsil ediyor. 'Aşını, kapını, sofranı, elini açık tut' diyen Ahi Evran'ın; 'Bir olun, iri olun, diri olun' diyen Hacı Bektaş-ı Veli'nin... İşte kudret bir olmakladır, iri olmakladır, diri olmakladır. Merhamet ve şefkat, elini, evini, kapını, sofranı açık tutmakladır. Biz tarihten aldığımız bu felsefeyi çağdaş dünyaya, küresel dünyaya bir vicdan dersi olarak okutuyoruz.
AFAD toplantısında, hepimizin göz yaşlarına boğulmasına sebep olan Rua kardeşimizin hikayesinden size bahsedeyim. Hani gelip, tam ben onun yanağından öpecekken, benim alnımdan öpen ki bu Arap kültüründe bir saygı ve hürmet, minnet ifadesidir, o küçük yavrucuk Rua, 2005 yılında Hama'da doğdu. Annesini, Hama'da bir hava saldırısında gözünün önünde kaybetti. Babaannesi ile yaşlı bir hanım, üç kardeşiyle Türkiye'ye sığındı. Şimdi mülteci kampında, özgür ve güvenli bir şekilde yaşıyor. Babası ise Suriye'de geride kaldı, mücadelesini sürdürmek için.
Şimdi Rua'nın bu hikayesini bilen birisi için, Türkiye'nin Suriye politikasını, insani olarak bakan birisinin eleştirebilmesi mümkün mü? Biz yetimlere sahip çıktık, biz öksüzlüre sahip çıktık, biz mazlumlara sahip çıktık ve sahip çıkmaya devam edeceğiz. Biz kendisi de yetim olan ulu bir Peygamber'in yolcularıyız. Onun izindeyiz. Onun yetimler için söylediği her hadisi, gönlümüze, zihnimize nakşetmişiz. Allah şahit olsun ki yetimlere sahip çıktık, sahip çıkmaya devam edeceğiz. Allah şahit olsun ki bu millette bu vicdan, bu devlette bu kudret varken, herhangi bir yetim kapımıza geldiğinde onu kendi evladımızdan ayırmayacağız. Allah şahit olsun ki nasıl kendi evladımızın başını okşamışsak, Rua'nın ve diğer yetimlerin de başını okşamaya, bağrımıza basmaya devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki tarihte bu millet, o yetimlere sahip çıkmakla anılacak. Çünkü biliyoruz ki ahirette ulu Peygamber'in yanında bu yetimlere sahip çıktığımız için yer bulacağız. İki cihan saadetini isteyenler, yetimlere sahip çıkmalıdırlar.
Bırakınız böyle bir hissiyatı kaybetmiş olan Kılıçdaroğlu, 'Bu mültecilere niye kapılarımızı açtık?' diye sorsun.
Ama ben geçtiğimiz günlerde kongre vesilesiyle Hatay'da, Gaziantep'te, Osmaniye'de, Kahramanmaraş'ta, Şanlıurfa'da, Adana'da, Malatya'da bulunduğumda, oradaki kardeşlerimizin, oradaki vicdan yüklü aziz vatandaşlarımızın, hiçbir etnik ve mezhep ayrımı gözetmeden, bu yetimlere nasıl sahip çıktığını gördüğümde, Allah'a hamdettim. ve hamdettim ki biz böyle bir milleti temsil ediyoruz. Bu yetimlere sahip çıkan bütün vatandaşlarımıza bir kez daha bu yüce Meclis adına teşekkürlerimi, takdirlerimi, minnetlerimi sunuyorum."
Davutoğlu, Suruç'ta, Kobani'den gelen mültecileri ziyaretini anımsatarak, "Kobani'yi, Türkiye'yi eleştirmek için bir fırsat gibi görenlere sesleniyorum: Yeni doğan bebeklere en fazla verilen isimlerden biri AFAD ismi oldu. Çünkü Türkiye'ye geldiklerinde AFAD yazısını gördüler ve bizim gördüğümüz üç bebek AFAD adını aldı. Anlamını bilmeden. Türkiye Cumhuriyeti'nde AFAD yazısını gördüler, orada güvenlik buldular, esenlik buldular, minnet duyguları için AFAD adını verdiler" diye konuştu.
- TBMM
Son Dakika › Politika › AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?