TBMM Adalet Komisyonu'nda, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSYK) ile ilgili yasa teklifinin maddeleri görüşülüyor.
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, toplantı başlarken yaptığı konuşmada, teklifin geneli üzerindeki müzakerelerin dün akşam bittiğini ve maddelerinin müzakerelerine geçildiğini belirterek, "Maddelerde konuya bağlı olarak görüşlerimizi ifade edersek, rasyonel çalışmanın da bir gereğini sağlamış oluruz. Burada, yine parlamenter demokrasiye yaraşır tavır, tutum ve üslup sadece Komisyonumuzun, partimizin değil; siyaset kurumunun da faydasına olacaktır" dedi.
TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü, bazı basın yayın organlarında teklife tepki gösterdiğinin yer aldığını belirterek, "Yazanlar öyle mi yorumladı bilmiyorum, tepki göstermem söz konusu değil. Ben bazı maddelerinin değişmesi gerektiğini söyledim, o sözümde de duruyorum. Teklifi destekliyorum. Teklifin içindekileri desteklemek, olduğu gibi kabul etmek manasına gelmez. Bazı hükümlerin değiştirilmesinden yana olduğumu söyledim, önergeler hazırlandı, zamanı gelince değişiklikler yapılacaktır" diye konuştu.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, maddeler üzerinde, ne getirip ne götürdüğünden başlayarak sağlıklı bir müzakere yapılarak düzenlemenin Genel Kurul'a inmesinin amaçlandığını belirterek, "Milletvekilleri, düzenlemeyle ilgili olarak teknik ya da teorik olarak tezlerini ilerini sürmek noktasındadır. Bir engellemeden ziyade, anlayışımızı ortaya koymak gayesindeyiz. Komisyon çalışmalarının hiç hoş olmayan görüntülerin sergilenmesi, önce Meclis'in sonra iktidar partisinin anlayışını zedeler. Görüşmelerin başarılı bir şekilde geçmesini, çalışmaların verimli bir şekilde geçmesini temenni ediyorum" dedi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, MHP olarak milletin iradesiyle Meclis'te bulunduklarını kaydederek, önemli bir düzenlemenin görüşüldüğünü ifade etti. Teklifin görüşmelerinde mümkün olduğunca yapılan yanlışları dile getirmek ve milletin kendilerine verdiği söz hakkını kullanmak isteğini dile getiren Vural, "MHP olarak bu komisyon çalışmalarının, milletvekillerimizin görüş ve düşüncelerini rahatlıkla anlatabileceği, aynı zamanda kayıtlara da sokabileceğini, görüşmelerin rahat bir şekilde geçmesini temenni ediyorum. Bu görüşmeler, yapılan yanlışların daha büyük yanlışlarla üstünün örtülmesini engeller" diye konuştu.
-"İki gündür dışarıya yansıyan yumruk ve tekmedir"
BDP adına söz alan Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da "12 Eylül referandumunda oluşturulan HSYK'nın da bir elden bir ele değişim olduğunu gördük. Komisyondan iki günden beri dışarıya yansıyan şeyler yumruk ve tekmedir. Adalet adına dışarıya yansıyan bir şey yoktur. Şiddet konusunda 'dur' demeye davet ediyorum" ifadelerini kullandı.
Daha sonra konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, "Siyasetin itibarını hepimiz birlikte korumalıyız. İçtüzük hükümlerine uygun olarak bu görüşmeleri sürdürmemiz lazım. Komisyon'un çalışma yöntemleri bellidir. Bunlara hepimizin riayet etmesi lazım. Müzakereleri sürdürürken, hepimizin genel ahlak ilkelerine aykırı şekilde soruşturmanın gizliliği ihlal etmesi hiç de yakışık bir durum olmuyor. Yargısız infaz yapmadan görüşlerimizi ifade edeceğiz. İki günde ancak maddelere geçebildik. Konuşmalar yapılırken de sonunun nereye varacağını düşünerek konuşmamız lazım. Bu doğru bir şey değildir. Yolsuzluk iddiası varsa, sonuna kadar gidilmesi arzusunda olduğumuzu ifade ettik" görüşünü kaydetti.
Komisyon Başkanı İyimaya konuştuğu sırada, bir görevlinin yanındaki uzmanla konuşmasına tepki göstererek, yaşadığı bir anıyı anlattı. Geçmişte DGM'lerin ilgasıyla ilgili konu görüşülürken kendisinin önemli bir konuşma yaptığını belirten İyimaya, "Başbakanım dedim...Şimdiki Başbakanım değil..." demesi, gülüşmelere yol açtı.
Bu sırada CHP Konya Milletvekili Kart'ın İyimaya'yı ciddiyete davet ettiğini belirtmesi üzerine İyimaya, "Ben dedim ki tutarlılıkta ve ciddiyette Atilla Kart'ın gerisinde kalmam. Sizin sanal anlayışınıza benim tutarlılığımı hapsetmem" karşılığını verdi.
-"Çağrılmayan kimseye söz verme yetkim yok"
Komisyon Başkanı İyimaya, kavga nedeniyle verilen aranın ardından birleşimi yeniden açarken, Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun salondan çıkarılmasına değindi. Eminağaoğlu'nun söz talebinden bulunduğunu ifade ederek, Komisyon Başkanı'nın toplantılara çağrılmayan bir kimseye söz verme yetkisinin olmadığını söyledi. İyimaya, kendisinin İçtüzük'teki yetkilerini kullandığını belirterek, salonda çağrılı olmadığı halde gelmiş ve söz almak isteyen varsa komisyondan ayrılmalarını istedi.
Ardından söz alan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Celal Adan da İstanbul merkezli soruşturmaya değinerek, teklifi eleştirdi. İktidarın soruşturmayı yapan polisleri, savcıları koruması gerektiğini belirten Adan, "Bu tasarı zamanlama olarak olarak yanlıştır. Daha demokratik değil, diktatör Türkiye'ye öncülük etmektedir. 'Hırsızın Allah belasını versin' demekle olmaz, yargılanmaları gerekir. Gelmişsiniz bir konuyu dayatıyorsunuz. Siyasi iradeden baskı olabilir ama ben sizin de içinize sindiğine inanmıyorum" diye konuştu.
MHP olarak Türkiye'nin zararına olan bir düzenlemenin altına imza atmalarının söz konusu olmadığına işaret eden Adan, "Bu dayatmayı alın götürün" dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da salondaki güvelik kameralarının çalışmadığını belirterek, "kimsenin can güvenliği olmadığını" söyledi.
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 Eylül referandumundan sonra yargıya ilişkin yaptığı açıklamalardan örnekler vererek, iktidarın yargıya bakış açısının değiştiğini savundu. Düzenlemenin 12 Eylül anlayışının devamı olduğunu öne süren Öztürk, iktidarın kurduğu sistemin şimdi kendi ayağına takıldığını ve yeni düzenlemelerle sistemi değiştirmeye çalıştığını söyledi. Öztürk, teklif üzerinde önerge vermeyeceklerini belirterek, "Teklifin hiçbir yerine katılmıyoruz. CHP olarak bu yasanın hiçbir sorumluluğuna katılmıyoruz" diye konuştu.
Teklifin 1. maddesi üzerinde görüşmeler sürüyor.
-Eminağaoğlu'ndan "çekilin" görüşü...
Öte yandan, Komisyon'da konuşma talebinde bulunan ancak çıkan kavga sonrasında salondan ayrılan Yargıçlar Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, CHP, MHP ve BDP grup başkanvekillerine gönderdiği yazıda, TBMM çalışmalarına katkı sunmalarının dışlandığını belirterek, "hukuksal sonuç doğurmayacak görüşmelerden çekilmeniz hususu bilgi ve takdirlerinize sunulur" dedi. - TBMM
Son Dakika › Politika › HSYK'nın Yapısında Değişiklik Öngören Teklif - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?