Mustafa Balbay: "Soma'daki Facia Kader Değildir" - Son Dakika
Politika

Mustafa Balbay: "Soma'daki Facia Kader Değildir"

Mustafa Balbay: "Soma\'daki Facia Kader Değildir"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Manisa’nın Soma ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen trafo patlamasıyla ilgili olarak, “Gerçekten çok net ifadesiyle söylemek gerekirse Soma’daki facia kader değildir” dedi.

14.05.2014 18:06

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Manisa'nın Soma ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen trafo patlamasıyla ilgili olarak, "Gerçekten çok net ifadesiyle söylemek gerekirse Soma'daki facia kader değildir" dedi.

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Atatürkçü Düşünce Kulübü ve Odunpazarı Belediyesi tarafından Hasan Polatkan Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Gençlik ve Gelecek' konulu panele konuşmacı olarak katılan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Soma'daki olayda yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet dileyerek, "Gerçekten çok net ifadesiyle söylemek gerekirse Soma'daki facia kader değildir. Bu facia kader değildir. Öncelikle bu faciada yaşamını kaybedenlere Tanrı'dan rahmet diliyorum, ailelerine başsağlığı dilerken, hepimizin başı sağolsun diyorum. Çünkü bu ateş hepimizin içine düştü. Tüm Türkiye'yi sarsan, tarihimizin en büyük maden kazası bu anlamda hepimizin başı sağolsun diyorum" dedi.

Dünyada maden üretimindeki ölümlere oranla Türkiye'de maden işçisi ölümlerinin çok daha yüksek olduğunu söyleyen Balbay, "Dünyada kömür üretimi, maden üretimi bağlamında her 1 milyon ton maden üretiminde 1.3 işçi ölüyor. Dünya ortalaması bu. Türkiye'de ise 7 insan ölüyor. Rakamlara bağlı olarak paylaşmak gerekirse maden üretiminde bizden daha çok maden üreten ülkeler var. Maden kazalarında ölümde biz Avrupa birincisiyiz. Dünyadaki sıralamada ise Rusya ve Hindistan'dan sonra üçüncüyüz. Bizim birinciliğimiz baki. Buraya gelirken rakam 232'ydi. Bu noktaya nasıl geldiğimizi konuşmazsak biz bunu bir daha yaşayacağız demektir. Türkiye'de maalesef ne işyeri güvenliği var ne de iş güvenliği var. İnsanlar bir işe girdiğinde o işten atılabileceğini, orada hayatının garanti olmadığı endişesini sürekli yaşıyor. Bu bugünümüzün konusu değil. Bir de işyeri güvenliği var. Şuanda madenlerle ilgili bizden sonraki ülkelerle aramızda ölümlerde uçurum var. Yani bizde yılda 300 kişi ölüyorsa, bizden sonra gelen Polonya'da yılda 10 işçi ölüyor. Türkiye'de hayat pahalı, can ucuz" diye konuştu.

"EĞİTİM VERİLMESİ GEREKİRKEN O KOŞULLARDA KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRILIYOR"

Dünya genelinde maden kazalarının sona erdiğini ancak Türkiye'de çalışma yapmanın 19. yüzyıl koşullarında olduğunu söyleyen Balbay, "Soma örneğinde dün akşam saatlerinden itibaren ben izledim. Bir görevli açıklıyor 'içeriye temiz hava verdik' diyor. 'O insanlar biraz nefes alabilirler' diyor. Öteki uzman da diyor ki 'Bu durumda içeriye temiz hava verirseniz yangın yükselir' diyor. Demek ki böyle bir kaza olduğunda ne yapılacağını kimse bilmiyor. Her yerden ambulans geliyor ama ambulanslar ne yapacaklarını bilmiyorlar. Şuanda Soma ve çevresindeki bütün bölgede yaşamını yitiren işçi kardeşlerimizin cenazelerinin bir kısmı soğuk hava depolarına konmuş, bir kısmı ise TIR'lara konmuş. Yani böyle bir tablo. Tıpkı cüzam gibi, tıpkı kuduz gibi, tıpkı sıtma gibi bu yüzyılda olmayan hastalıklar bu saydıklarım. Artık insanlık bunları aştı. Bu hastalıklar tarihte kaldı. İşte bunun gibi bu tür maden kazaları da bitti dünyada. Ancak Çin'in bir bölümünde ya da Afrika ülkelerinin bazılarında bu tür kazalar meydana geldi. Şili'de 80 günde tek tek madencileri çıkarttılar madenden. Yani bu kazalardan ölüm artık dünyadan kalktı. Geçen yüzyılın olaylarıydı bunlar. Sadece bu tablo bile Türkiye'de çalışma yaşamının, değil 21. yüzyılın 19. yüzyıl koşullarında olduğunu gösteriyor. Şuanda çıkartılan cesetlerden birisi 15 yaşında. Çıkartılan işçilerimiz 'Kaçak işçi çalıştırılıyor' diyorlar. Orada bu işin eğitimini alması gerekirken, yeraltı eğitimi alması gerekirken, o koşullarda kaçak işçi çalıştırılıyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'de gelişme ve büyümenin karıştırıldığına dikkat çeken Mustafa Balbay, "Bugün geldiğimiz nokta Soma faciası yüzümüze ayna tutmuştur. Bu ülkede gelişme ve büyüme karıştırılıyor. Türkiye büyüyor ama Türkiye gelişmiyor. Büyüme rakamların büyümesidir ama orada yaşam kalitesi varsa gelişme olmuştur. Gelişme ise ifade özgürlüğü ile ölçülür, kadına yönelik şiddetin sıfırlanması ile ölçülür, insanların eşit eğitim alma hakları ile ölçülür. Bütün dünyada 100'ün altındayız. Bütün insani gelişmişlik ölçütlerinde 100'ün altındayız. Bu tablo Soma olayı bunu bir kez daha ortaya koymuştur" dedi.

"BU KAZA GELİYORUM DEMİŞTİ"

Soma'da yaşanan olayın daha önce tahmin edildiğini öne süren Balbay, "Bu son 10 yılda meydana gelen kazaları anımsarsınız madenle ilgili en son 2 yıl önceki Zonguldak'taki bir kazanın ardından Enerji Bakanı 'Kader' deyip geçmişti. Evet kadere de pay bırakacaksın. İşin inanç kısmı, elimizde olmayan kısımları ayrı. Ama bu kaza geliyorum demişti. 3 ay önce Manisa milletvekilleri bu konunun araştırılmasını istediler ama iktidar partisinin oyları ile araştırılması istenmedi, karşı çıkıldı. Şimdi kabahat yine CHP'de. Önergesinin arkasında duramamış demek ki. Çiğliğin ve pişkinliğin bu kadarına da pes. Sadece maden alanında değil, öteki alanlarda da Türkiye'nin durumu bundan farklı değil" diye konuştu.

Programa Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşi Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP İl Başkanı Nihat Çuhadar ve çok sayıda davetli katıldı. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Mustafa Balbay: 'Soma'daki Facia Kader Değildir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement