TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Türkiyemiz, egemenliğin bir zümre, şahıs veya bir kuruma değil, kayıtsız ve şartsız millete ait olduğu bilincinde olan, millet hakimiyetine dayalı, gücünü milletinden alan, merkezinde ve öznesinde insan olan, çoğulcu demokrasiye, çağdaş hukuk devleti ilkelerine sahip bir devlet olarak, birlik ve bütünlük içinde mutlu bir geleceğe emin adımlarla ilerleyecektir." dedi.
Kahraman, Meclis Şeref Kapısı önünde eski ve yeni TBMM üyeleri onuruna iftar verdi.
İftara Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcıları Veysi Kaynak, Mehmet Şimşek ve Tuğrul Türkeş ile Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, eski TBMM Başkanları Bülent Arınç ve Yıldırım Akbulut ile eski ve yeni milletvekilleri katıldı.
İftar davetinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğunca musiki dinletisi sunuldu, ardından Kur'an-ı Kerim okundu.
TBMM Başkanı Kahraman, konuşmasında, davete katılanlara teşekkür ederek, "Öncelikle rahmet, bereket ve mağfiret ayı olan mübarek ramazanınızı tebrik ediyor; sağlık, esenlik ve hayırlı, başarılarla dolu nice mübarek günlere ve aylara kavuşmanızı diliyorum." dedi.
26. Dönem milletvekillerinin yanı sıra daha öncede TBMM'de hizmet vermiş olan parlamenterleri de davet ettiklerini hatırlatan Kahraman, 1961-65 yılları arasındaki 12. Dönem milletvekillerinden Bolu Milletvekili Kamil İnal ve Erzurum Milletvekili Mustafa Nihat Diler ile 13. Dönem milletvekili Ramazan Tekeli'nin de davetliler arasında yer aldığını aktardı.
Kahraman, "Bugüne kadar senatör, milletvekili ve atanan bakanlar dahil toplam 7 bin 443 kişiden, vefat eden 4 bin 347 üyeye Cenab-ı Hak'tan rahmet, yaşayan 3 bin 96 üyemize de sağlık, esenlik ve afiyet içinde hayırlı uzun ömürler diliyorum." ifadesini kullandı.
TBMM'nin ilk açıldığı günlerini anımsatan Kahraman, şunları kaydetti:
"21 Nisan 1920, günlerden Çarşamba, Heyet-i Temsiliye Reisi Mustafa Kemal bütün illere ve resmi dairelere bir tamim yayınlar; 23 Nisan 1920 Cuma günü, Cuma namazı Hacı Bayram Camisi'nde kılınacak, dua ve tekbirlerle Meclisin açılışına gelinecektir.
Yokluklar içinde var olmaya çalışan bir milletin temsilcileri olarak 23'ü İstanbul'dan, Meclis-i Mebusan'dan gelen ve 104'ü ise illerden davet edilen 127 kişi, Ulus semtindeki bildiğiniz o küçük binada, okullardan gelen sıralara otururlar. Teneke sobalar iş yerlerinden, halılar evlerden, gaz lambaları kahvehanelerden temin edilmiştir. Aydınlatma elektriğe ancak 1924 yılında kavuşmuştur.
Mebusların yüzde 25'i en az bir üniversite bitirmiş, yüzde 60'ı yabancı dil biliyor. Bunların yarısı da birden fazla dil biliyor. Son derece entelektüel bir seviyeye sahipler. İdealleri, hedefleri vardı. Tomurcuk derdinde idiler. Zira tomurcuk derdinde olmayan ağaç, odundur. Bugüne kadar hizmet verenlerin gayretleri ile çok büyük mesafeler katettik. Türkiye'yi yüceltmek yolundaki azimli yürüyüşümüzü devam ettiriyoruz ve ettirmeliyiz. Bu uğurda bütün emek verenlere, imkan sağlayanlara şükranlarımızı sunuyor, vefat edenleri minnetle anıyor, rahmetler diliyor, yaşayanlara hayırlı başarılar, sağlık ve esenlikler temenni ediyorum."
Kahraman, "İnanıyor ve güveniyorum ki Türkiyemiz, egemenliğin bir zümre, şahıs veya bir kuruma değil, kayıtsız ve şartsız millete ait olduğu bilincinde olan, millet hakimiyetine dayalı, gücünü milletinden alan, merkezinde ve öznesinde insan olan, çoğulcu demokrasiye, çağdaş hukuk devleti ilkelerine sahip bir devlet olarak, birlik ve bütünlük içinde mutlu bir geleceğe emin adımlarla ilerleyecektir. İnsanımız inanç, din, vicdan, fikir ve ifade hürriyetini hiçbir engel tanımadan tam anlamıyla yaşayacaktır." dedi.
26. Dönem milletvekillerine de seslenen ve birlikte çalışmaktan dolayı bahtiyarlık duyduğunu dile getiren Kahraman, "Yapacağınız katkılar ülkemizi muasır medeniyetin ötesine taşıyacaktır. Bu gayeye matuf yeni bir anayasa ve buna bağlı olarak İçtüzük, seçim, siyasi partiler ve milletvekili kanunlarının düzenlenmesine yönelik çalışmalar yapmak ve neticeye ulaştırmak, 26. Dönem'in siyasi tarihte taçlanmış bir dönem olarak yer almasını sağlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
TBMM Başkanı Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Uzlaşıyı ve suhuleti toplumda hakim kılmalıyız. Dost olmalıyız ve bilmeliyiz ki dost olmanın ve dostluğu kazanmanın tek yolu, insanın kendisi ile dost olmasıdır. Husumet toplumu olmak, bize, inancımıza yakışmaz. Tahriklere kapılmadan, tuzaklara düşmeden aklımızı kullanmalı, bütünlüğümüzü bozmaya ve gelişmemizi engellemeye dönük terör faaliyetlerine mani olmalı ve Türkiyemizi bir huzur beldesi yapmalıyız. Teröre karşı mücadelede canlarını, hayatlarını ortaya koyan aziz şehitlerimize rahmetler, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. İftar soframıza teşrif ettiniz, bizleri bahtiyar kıldınız. Nice beraberlikler dileğiyle sizlere teşekkürlerimi yineliyorum. Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerimize olsun."
Konuşmanın ardından, Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, milletvekilleri adına TBMM Başkanı Kahraman'a hediye takdim etti.
Son Dakika › Politika › TBMM Başkanı Kahraman'dan İftar Daveti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?