TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulunda, yarın Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlanması öngörülüyor.

12.11.2019 20:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulunda, yarın Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlanması öngörülüyor.

Genel Kurulda, İYİ Parti'nin "aynı şartlarda emekli olan vatandaşlar arasında meydana gelen ücret farklılıklarının araştırılması, sosyal güvenlik prim gün sayısı artışına rağmen emekli maaşlarında düşüş sorununa çözüm bulunması"yla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi ele alındı.

Öneri üzerinde İYİ Parti Grubu adına söz alan Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, sosyal güvenlik sisteminde 1999 ve 2008'de yapılan iki ayrı düzenlemeyle aylık bağlama oranlarının düştüğünü, hesaplama yönteminin değiştiğini ve emeklilerin ciddi zararlara uğradığını söyledi.

Asgari ücretin yarısı kadar maaş alan emeklilerin bulunduğunu belirten Kabukcuoğlu, "2019'da emekli maaşının asgari bin lira olması övünülecek değil, üzülecek bir durumdur." dedi.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, emeklilerin 248 bine yakınının 1000 lira, 248 bin emeklinin ise 1100 lira maaş aldığını aktardı.

Beko, 220 bin emeklinin 1100 lira ila 1200 lira arasında, 6 milyon 850 bin emeklinin ise 2 bin lira üzerinde maaş aldığını ifade etti.

Türkiye'de 12 milyona yakın emeklinin bulunduğunu, 8 milyon emeklinin açlık sınırı altında yaşadığını kaydeden Beko, "5 milyona yakın emekli ikinci işte çalışmakta, bazı emekli kardeşlerimiz de yeniden iş aramaktadır. Emekli kardeşlerimiz temel ihtiyaçlarını giderebilecek, hak ettikleri maaşı talep etmektedir." diye konuştu.

TBMM İdare Amiri ve AK Parti Ankara Milletvekili Orhan Yegin, aylarca süren emekli aylığı bağlanma süresinin, AK Parti iktidarı döneminde 15 güne indirildiğini belirtti.

Emeklilere yapılan ödemelerin gayrisafi yurt içi hasılaya oranının 2002'de toplam bütçe içinde yüzde 4,8 olduğunu hatırlatan Yegin, bu oranı 2018'de yüzde 6,75'e çıkaracak zamları yansıttıklarını söyledi.

Yegin, emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında biner lira ikramiye verilmesi ve emeklilerin promosyon almaları gibi birçok düzenlemeyi hayata geçirdiklerini anlattı.

"Her duruma itiraz ederek 'yetersiz' olduğunu söyleyenlerin, Türkiye'nin nereden nereye geldiğine iyi bakması gerektiğini" belirten Yegin, "O dönemde, verilen üç kuruş emekli maaşını almak için bile banka önlerinde geceden sıraya giren hatta o sıralarda hayatını kaybeden insanlarımızın, emeklilerimizin çektiği çileleri bitiren düzenlemeleri kendi dönemlerinde yapılmış düzenlemeler sanmamalılar. Bunların hepsi ve benzerleri tarih oldu." diye konuştu.

İYİ Parti'nin grup önerisi kabul edilmedi.

"Ekonomik krize bağlı intiharlar araştırılsın"

Daha sonra HDP'nin, "ekonomik krizin nedenlerinin ve krize bağlı intiharların tüm boyutlarıyla araştırılması"yla ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi ele alındı.

Öneri üzerinde söz alan HDP Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki, Türkiye'de bir ekonomik çöküş yaşandığını savunarak, "Bu çöküşün önüne geçilmesi, ekonomik krizin nedenlerinin ortaya çıkarılması ve önlemlerin alınması amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasını öneriyoruz." dedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, Türkiye ekonomisinin 2018'de yaşanan finansal saldırılardan kaynaklı zorlu bir süreçten geçtiğini söyledi.

AK Parti hükümetleri olarak her türlü güçlüğün üstesinden gelme konusundaki kararlılıklarını ekonomi alanında da gösterdiklerini dile getiren Özen, "Piyasalarımızda önce kısa vadede normalleşmeyi sağladık, orta ve uzun vadede ise sağlıklı ve güçlü büyümenin temini için yol haritamızı ortaya koyduk. Bu kapsamda, öncelikle spekülatif kur saldırılarını bertaraf ettik ve geçtiğimiz yıl yeni ekonomi programında yeniden dengelenmenin önemini vurguladık. Bu konuda gururla ifade etmek isterim ki hedeflediğimizin de ötesinde bir performans sergilemekteyiz." diye konuştu.

HDP grup önerisi kabul edilmedi.

"Vakıf üniversiteleriyle ilgili detaylı incelemeler yapılmalı"

Daha sonra CHP'nin Medipol Üniversitesine yapılan arazi ve bina tahsisine ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi ele alındı.

CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Medipol Üniversitesine neden ayrıcalık tanındığının, tahsis edilen bina ve arazilerin değerlerinin ne kadar olduğunun, Ankara'da 175 bin metrekarelik, konut yapılması gereken TOKİ arazisinin niçin bedelsiz olarak tahsis edilmiş olduğunun yanıtını alamadıklarını ifade etti.

"Medipol Üniversitelerini kuran vakıfların belirli bir tarikatla ilişkisi olduğu" yönündeki iddiaları hatırlatan Karabıyık, "Ülke genelinde kurulan veya kurulacak tüm vakıf üniversiteleriyle ilgili detaylı incelemeler yapılmalı, kurucu vakıfların cemaat, tarikat gibi oluşumlarla herhangi bir ilişkilerinin olmamasına son derece özenle dikkat edilmeli." diye konuştu.

AK Parti Trabzon Milletvekili Adnan Günnar, bugüne kadar kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, vakıflar, meslek kuruluşları, dernekler ve üniversiteler için çok sayıda irtifak hakkı tesis edildiğini belirtti.

Günnar, ifade edildiği gibi "bedelsiz ve süresiz arazi tahsisi"nin söz konusu olmadığını söyleyerek, "Söz konusuysa lütfen belgelerinizle buraya gelin yoksa gerisi, gerçek dışı beyanlarla müfteri olma durumuna düşürür." dedi.

CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Yeni vergi düzenlemesi yarın Meclis gündemine gelecek

Genel Kurulda, AK Parti'nin, Meclisin çalışma takvimine ilişkin grup önerisi ise kabul edildi.

Buna göre, yarın Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlanacak.

Teklif, 2 bölüm halinde "temel kanun" olarak görüşülecek. 54 maddelik teklifin Genel Kuruldaki müzakerelerinin gelecek hafta tamamlanması öngörülüyor.

Teklifin görüşmelerinin 21 Kasım Perşembe tamamlanamaması halinde Genel Kurul, çalışma günleri dışında 22 Kasım Cuma da çalışacak.

Öte yandan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu'nun, Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin, doğrudan Genel Kurul gündemine alınması önerisi kabul edilmedi.

- "Meclis, Biri Bizi Gözetliyor Evi'ne çevrildi"

Genel Kurulda yerinden söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, "TBMM'nin Biri Bizi Gözetliyor Evi'ne çevrildiğini" ileri sürerek, milletvekillerinin Genel Kurul salonuna ulaşmak için birçok kameranın önünden geçtiğini söyledi.

Kulislerdeki kameraların ses kaydı alıp almadığını soran Tanal, "Milletvekili olarak neden izleniyorum, fişleniyorum? Bu uygulamaya derhal son verilmesi gerekiyor." diye konuştu.

TBMM Başkanvekili Mithat Sancar da Tanal'a bu konuda yazılı bir başvuru yapmasını önererek, kendisinin de bu konunun takipçisi olacağını bildirdi.

Daha sonra Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin ikinci bölümü üzerindeki görüşmelere geçildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Afyonkarahisar'da Yakalanan 9 Düzensiz Göçmen Geri Gönderme Merkezine Gönderildi
    11:41 Afyonkarahisar'da Yakalanan 9 Düzensiz Göçmen Geri Gönderme Merkezine Gönderildi

    Afyonkarahisar'da polis tarafından yakalanan 9 düzensiz göçmen, İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğünde işlemleri tamamlandıktan sonra İzmir Geri Gönderme Merkezine gönderildi. Düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilmeleri bekleniyor.

  • Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Güvenlik Mahallesi'nde iftar düzenledi
    11:41 Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Güvenlik Mahallesi'nde iftar düzenledi

    Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Güvenlik Mahallesi'nde düzenlenen iftarda belediye başkanlığı görevini kutsal ve mübarek bir nöbet olarak gördüğünü söyleyerek, bu görevi kendisine veren Muratpaşalılara teşekkür etti.

  • Antalya'da 31 Mart seçimleri için güvenlik önlemleri alındı
    11:36 Antalya'da 31 Mart seçimleri için güvenlik önlemleri alındı

    Antalya Valisi Hulusi Şahin, 31 Mart yerel seçimlerinde 6 bin 40 sandıkta 1 milyon 925 bin 946 seçmenin oy kullanacağını ve 11 bin 520 personelin görev alacağını açıkladı. Şahin, güvenlik önlemlerinin sıkı bir şekilde alındığını ve kolluk görevlilerinin takviyelerle hazır olduğunu belirtti. Antalya'da seçmen iradesinin bağımsız, huzurlu ve sorunsuz bir şekilde sandığa yansıyacağı bir seçim beklediklerini ifade etti.

  • Karaman'da Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi
    11:35 Karaman'da Seçim Güvenliği Toplantısı Gerçekleştirildi

    Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim başkanlığında yapılan toplantıda, seçim süreci, oyların sayımı ve güvenliği konularında alınacak tedbirler ele alındı. Vali Sarıibrahim, seçimlerin huzur ve güven içinde geçmesini temenni ederek, ülkeye hayırlı olmasını diledi. Toplantıya, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı, Belediye Başkan Yardımcısı ve kurum müdürleri katıldı.

  • BBC, İstanbul seçimlerini analiz etti: Cumhur İttifakı'nın adayı avantajlı
    11:35 BBC, İstanbul seçimlerini analiz etti: Cumhur İttifakı'nın adayı avantajlı

    BBC, yerel seçimlere sayılı günler kala İstanbul'u mercek altına alarak, Cumhur İttifakı'nın adayı Murat Kurum ile CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun yarıştığı İstanbul'un önemine dikkat çekti. Analizde, muhalefetin birlik içinde olmadığı ve bu nedenle Cumhur İttifakı'nın adayının avantajlı olduğu belirtildi.

  • Edirne'de yasa dışı yollarla yurda giren 9 düzensiz göçmen yakalandı
    11:33 Edirne'de yasa dışı yollarla yurda giren 9 düzensiz göçmen yakalandı

    Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde yapılan denetimlerde, yasa dışı yollarla yurda girdiği belirlenen 9 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmen kaçakçılığı yaptığı iddia edilen şüpheli gözaltına alındı.

  • Hekimhan'da Cumhur İttifakı Seçim Çalışmalarına Devam Ediyor
    11:31 Hekimhan'da Cumhur İttifakı Seçim Çalışmalarına Devam Ediyor

    Hekimhan'da cumhur ittifakının MHP'li belediye başkan adayı Memet Tabaroğulları, seçim çalışmalarına hız vererek esnafları ve vatandaşları ziyaret ediyor. Destek amaçlı MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu ve AK Parti eski milletvekillerinden Öznur Çalık da Tabaroğulları'na eşlik ediyor. Hekimhanlılar, Tabaroğulları'nın projelerini heyecanla dinliyor ve cumhur ittifakının hizmetlerine kavuşmayı bekliyor.

  • Kemer Belediye Başkanı Yaşlılara İftar Yemeği Verdi
    11:30 Kemer Belediye Başkanı Yaşlılara İftar Yemeği Verdi

    Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, 'Yaşlılar Haftası' dolayısıyla Kemer'de yaşayan yaşlı vatandaşlara iftar yemeği verdi. Başkan Topaloğlu, yaşlı vatandaşlarla sohbet etti ve ihtiyaçlarını sordu.

  • CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan, 'para sayma' görüntülerine ilişkin ifade vermek üzere İstanbul Adalet Sarayı'na geldi
    11:29 CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan, 'para sayma' görüntülerine ilişkin ifade vermek üzere İstanbul Adalet Sarayı'na geldi

    CHP İstanbul İl Başkanlığındaki 'para sayma' görüntülerine ilişkin soruşturmada şüpheli sıfatıyla yer alan CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan, İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek ifade vermek üzere Savcılığa gitti.

  • Edirne'de FETÖ ve PKK üyesi 13 zanlı yakalandı
    11:27 Edirne'de FETÖ ve PKK üyesi 13 zanlı yakalandı

    Edirne'de İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yürütülen faaliyetler sonucunda, Yunanistan'a kaçmaya çalışan 13 terör örgütü mensubu yakalandı. Yakalanan zanlılardan 8'i FETÖ üyesi, 5'i ise PKK üyesi olarak belirlendi. Zanlıların jandarmadaki işlemleri devam ediyor.


Advertisement