TİP milletvekili Can Atalay'ın vekilliği düşürüldü! Meclis'te tansiyon çok yüksek - Son Dakika
Politika

TİP milletvekili Can Atalay'ın vekilliği düşürüldü! Meclis'te tansiyon çok yüksek

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası alan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'la ilgili Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin verdiği karar Meclis'te okundu. Kararın okunmasıyla birlikte Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Kararın okunduğu sırada Meclis Genel Kurulu'nda tansiyon yükseldi. Muhalefet milletvekilleri kararın okunmasına engel olmak için kürsüye yürüdü. Bazı vekillerin ellerindeki Anayasa kitapçığını sallayarak tepki gösterdiği görüldü.

30.01.2024 17:19  Güncelleme: 20:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gezi davasında 18 yıl hapis cezası alan TİP Milletvekili Can Atalay'la ilgili Yargıtay kararının Meclis'te okunmasıyla birlikte Atalay'ın vekilliği düşürüldü.

MECLİS'TE CAN ATALAY GERGİNLİĞİ

Gezi Parkı Davası'nda 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'la ilgili Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin verdiği kararın okunması için TBMM Genel Kurulu toplandı. Meclis'te Bekir Bozdağ'ın kararı okumak istediği sırada tansiyon yükseldi. CHP'nin kapalı oturum önergesi ilk başta kabul edilirken, daha sonra iptal edilerek yeniden açık oturuma geçildi.

TİP milletvekili Can Atalay'ın vekilliği düşürüldü! Meclis'te tansiyon çok yüksek

CAN ATALAY'IN MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ

Gerginliğin bir türlü son bulmadığı Genel Kurul'da Can Atalay kararı sonunda okundu. Kararın okunmasıyla birlikte Can Atalay'ın milletvekilliği düşürüldü. Muhalefet milletvekilleri karar okunduğu sırada Meclis kürsüsüne yürüdü. Tepki gösteren vekiller ellerindeki Anayasa kitapçığını fırlattı.

MUHALEFET MİLLETVEKİLLERİ SIRALARI YUMRUKLADI

Meclis'te Bekir Bozdağ'ın kararı okumak istediği sırada tansiyon yükseldi. Vekillerin sıraları yumruklaması ve divana yürümesinin ardından Genel Kurul'da kapalı oturuma geçildi. CHP'nin 'kapalı oturum' önergesi oy çokluğuyla kabul edildi. Birleşime ara verildi.

TİP milletvekili Can Atalay'ın vekilliği düşürüldü! Meclis'te tansiyon çok yüksek


AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ AÇIKLAMIŞTI

Ak Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay'ın vekilliğinin düşürüleceği sorusuna, "Bugün veya bu hafta tamamlamayı düşünüyoruz açıkçası. Meclis'in de üzerine düşen görevi yapması gerekiyor" Biz de Meclis olarak konuyu takip edeceğiz, Meclis'in üzerine düşen bir görev varsa yerine getirmeye çalışacağız." açıklamasında bulunmuştu.

CAN ATALAY'DAN İLK MESAJ

Yeni bir tartışmanın fitilini ateşleyen kararın ardından Can Atalay'dan da ilk mesaj geldi. Tutuklu bulunan Atalay'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şu ifadeler yer aldı; "Yurttaşlar, Bu da oldu, bunu da yaptılar. Anayasa'nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay milletvekilinin milletvekilliğini "düşürdüler".

Hukuk tanımazlığın, kuralsızlaşmanın bu boyutlara gelmesine yine de şaşırıyorum. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bu suça ortak edilebilmesine onun adına üzülüyorum. Kimin hangi hakkı, hangi yetkiyi nasıl kullanacağının öngörülemediği; kuralsızlığın egemen olduğu bu halin memlekete vereceği zararlardan ülkem adına endişe duyuyorum.

"TÜM YURTTAŞLARIMIN DURUMU AÇIKLIKLA GÖRDÜĞÜNE İNANIYORUM"

Türkiye, bu kuralsızlık, hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak. Hep beraber göreceğiz… Peki onlar "bitti" dediler diye ben görevimi yapmaya çalışmaktan geri mi duracağım? Asla! Ülkeme, Hatay halkına, yıkılmış bir kentin ortasında oy kullanan insanlara karşı borçluyum. Zor koşullarda olsa da olanaklarımız çok sınırlı olsa da başta Hatay ve deprem bölgesi olmak üzere; halkımızın, emeği ile geçinen yurttaşlarımızın meramına tercüman olmaya çalışacağım. Eksik ve gediklerimin sorumlusu özgürlüğümü engelleyenlerdir. Başta Hataylılar olmak üzere tüm yurttaşlarımın durumu açıklıkla gördüğüne inanıyorum.

"TBMM BAŞKANI YURT DIŞINA GİTMİŞ..."

Tam bir hafta sonra 6 Şubat. Yarından itibaren ana gündemimiz budur. Uygulamaya bulaşmak istemeyenler, kendini dışında tutmak isteyenler varmış… Uygulamayı bir arayış olarak takdim edenler varmış… Milletvekillerinin haklarını korumaktan birinci dereceden sorumlu olan TBMM Başkanı yurt dışına gitmiş… Başka biçimde takdim etseler de başka yere baksalar da başka yere gitse de, imzaları olmasa da tarihe Anayasa'nın askıya alınmasına ortak olanlar olarak geçecek. Saygılarımla yurttaşlarıma duyururum…"

NE OLMUŞTU?

AYM, 25 Ekim'de de Gezi Davası'nda 18 yıl hapis cezasına mahkum edilen milletvekili Can Atalay'ın 'seçilme hakkı' ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği'nin ihlal edildiğine karar vermişti. Karar ise 9'a karşı 5 oyla alınmıştı. Bunun üzerine tahliyesi beklenen Can Atalay hakkındaki karar uygulanmadı. Atalay tahliye edilmedi ve dosya yeniden Yargıtay'a gönderildi.

TİP milletvekili Can Atalay'ın vekilliği düşürüldü! Meclis'te tansiyon çok yüksek
Can Atalay

YARGITAY, AYM ÜYELERİNE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

Yargıtay bunun üzerine Atalay hakkında hak ihlali kararı veren AYM üyelerine suç duyurusunda bulunmuştu. Yaptıkları açıklamayla Meclis'ten Can Atalay'ın vekilliğini düşürmesini istemişti.

AYM'NİN 2. HAK İHLALİ KARARI DA YARGITAY'DAN DÖNMÜŞTÜ

Atalay'ın avukatlarının ikinci kez AYM'ye bireysel başvuruda bulunması üzerine 13 Aralık'ta toplanan Yüksek Mahkeme, dosyayı Genel Kurul'a sevk etmişti. Anayasa Mahkemesi (AYM), Can Atalay hakkındaki ikinci ihlal başvurusunu görüştü. Atalay'ın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verildi. Mahkeme, 3 karşı oy ve oyçokluğu ile hak ihlali olduğuna hükmetti. Yargıtay, AYM'!nin 2. hak ihlali kararını da uygulamamıştı.

TİP milletvekili Can Atalay\'ın vekilliği düşürüldü! Meclis\'te tansiyon çok yüksek

Son Dakika Politika TİP milletvekili Can Atalay'ın vekilliği düşürüldü! Meclis'te tansiyon çok yüksek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • Ali Kublay: Haine merhamet mazluma ihanettir nokta 87 70 Yanıtla
  • Kadir Can: Dışarda adammi kalmadı 18 yıl ceza alan adamı vekil gösteriyonuz iyi ben her türlü pisliği yapım aday gösterin çıkım hapisten anayasa değişikliği yapması lazım hüküm giymiş bir vekil seçilemez aday goterilemez 83 55 Yanıtla
  • Serkan Basar: halkın seçtiğini ancak halk değiştirir 40 50 Yanıtla
  • Serkan Basar: bre melun bilmezmüsün ülkenin sahibi benüm bre herşeyiniz benümdür bilmezmüsünüz gafiller :) 19 23 Yanıtla
  • Serkan Basar: halkın seçtiğini ancak halk düşürür bunuda yakında göreceğiz 15 19 Yanıtla
    Mesut Vatansever: 4 sene sonra göreceğiz demek istediniz heralde yoksa kalkışma olur bu dediğiniz 0 0
  • ismail seçkin: Ortalık feryat figan. Anayasa mahkemesini eleştirmek kimsenin haddine değil. Suçsuz yere kimseye ceza verilmez değil mi. Türkiye de yaşıyorsan Adaletine ve mahkemelerine güveneceksin. Aksi halde terke edeceksin. Çok sevdiğiniz Avrupa'da mahkemeleri mecliste eleştirin bakalım ne yapıyorlar. 15 8 Yanıtla
  • nazmi yörük: halkın seçtiği de hainlik yaparsa halkta destek vermeli ben bu adamı bilmem tanımam ama en ufak suçtan ceza alan devlet memuru bile olamazken nasıl milletin vekili olabilir çok merak ediyorum kesinleşmiş 18 yılı var adamın neyi destekliyorsunuz 15 6 Yanıtla
  • Mesut Vatansever: Halk partiye veriyor aslında bu adamı halk seçmedi gerçekte, ama seçse bile hainliğe bu halk müsaade etmez zaten, karar yerindedir ve destekliyoruz Yargıtay mahkememizi 1 1 Yanıtla

Advertisement