Ulaştırma, Tarım ve Milli Savunma bakanlıklarının 2023 yılı bütçeleri TBMM Genel Kurulunda - Son Dakika
Politika

Ulaştırma, Tarım ve Milli Savunma bakanlıklarının 2023 yılı bütçeleri TBMM Genel Kurulunda

Ulaştırma, Tarım ve Milli Savunma bakanlıklarının 2023 yılı bütçeleri TBMM Genel Kurulunda

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, "Toprağın değerini bilen nesillerin yetişmesi için çalışmalar başlatmalıyız. Çocuklarımıza toprağın değerini anlatabilirsek toprak da gelecek nesillere bakacak.

09.12.2022 15:41  Güncelleme: 19:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, "Toprağın değerini bilen nesillerin yetişmesi için çalışmalar başlatmalıyız. Çocuklarımıza toprağın değerini anlatabilirsek toprak da gelecek nesillere bakacak." dedi.

MHP milletvekilleri, Meclis Genel Kurulunda görüşülen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığının 2023 yılı bütçeleri üzerine söz aldı.

MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Türkiye'nin hava, deniz, kara ve demir yollarının bölgesel kesişme noktası haline gelmesinin, herkesin beklentisi olduğunu söyledi. Şimşek, yük ve yolcu taşıma, hızlı tren, metro, raylı sistem projelerine ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti.

Küçük ölçekli, verimsiz ve dağınık liman altyapısının maliyetleri yükselttiğini anlatan Şimşek, "Bu çerçevede ülkemizdeki liman yatırımları bütüncül bakış açısıyla değerlendirilmeli, fiziksel altyapı geliştirilerek deniz yolu taşıma paylarının artırılması gerekmektedir. Limanların coğrafi konumu dikkate alınarak etkin bir düzenleme ve denetim sistemi oluşturulmalıdır." önerilerinde bulundu.

Şimşek, konuşmasında emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili de şu değerlendirmelerde bulundu:

"EYT ile ilgili sorunlar çözülerek vatandaşlarımızın beklentileri karşılanmalıdır. CHP'li belediyelerden haksız, hukuksuz yere işten çıkarılan işçiler ve sözleşmelilerin haklarının düzenlenmesi ve mağdur edilmemeleri için gerekli adımların atılması gerekmektedir. Mahkemeden iade kararı alan bir işçinin işe başlatılması o belediye başkanının inisiyatifine bırakılmamalıdır, mahkeme kararları uygulanmalıdır.

Bir defaya mahsus olarak, ölümlü kazaya sebebiyet vermemiş olan vatandaşlarımıza mutlaka ehliyet affı çıkarılmalı, kasko ve sigorta ücretlerinde özellikle dolmuşçu, servisçi ve kamyoncu esnafı için indirim yapılmalıdır. Ayrıca emeklilerin maaşlarının iyileştirilmesi, memurlarımızın sosyal haklarının yükseltilmesi, engelli maaşlarımızın düzeltilmesi beklentimizdir. Engellilere mutlaka hane gelirine bakılmaksızın maaş bağlanmalıdır."

10 yılını dolduran pilotlara yeşil pasaport önerisi

MHP Yozgat Milletvekili İbrahim Ethem Sedef, nüfusun yüzde 85'inin internet kullandığına, internet, ulaşım, bilgi teknolojilerinin hayatın her alanına nüfuz ettiğine, her vatandaşın dijital alanlara kolay ulaşımının sağlanması için önemli çalışmalara imza atıldığına işaret etti.

Sedef, bazı vatandaşların, köylerinde cep telefonu erişiminde yaşadıkları sıkıntıları kendilerine ilettiğini anlatarak, bu sorunu yaşayan yerlere hizmet götürülmesini istedi.

MHP'li Sedef, ulaştırma ve haberleşme sektörünün hayatın her aşamasında yer alan, yaşanan gelişmeler takip edilerek uyum sağlanması gereken bir alan olduğunu vurguladı.

Pilotların vize sorunu olduğunu ifade eden Sedef, "Sivil havacılığın yaygınlaştığı günümüzde pilotlarımızdan 10 yılını doldurmuş olanlara yeşil pasaport verilmesi de önem arz etmektedir." dedi.

"Mahsul simülasyon modelleri geliştirilmeli"

MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, iklim değişikliğinin tarım ve hayvancılık üzerindeki etkilerine dikkati çekti.

Son yıllarda iklim değişikliği sebebiyle küresel ölçekte yaşanan taşkın, yangın, kuraklık gibi doğal afetlerin tüm ekosistemi ve toplumu tehdit ettiğini dile getiren Kalyoncu, "Türk milletinin ve gelecek nesillerin iyi yaşam standartlarının sağlanabilmesi için iklim değişikliğine karşı gerekli önlemleri almak artık kaçınılmazdır." diye konuştu.

İklim değişikliği kaynaklı kuraklık, sel ve fırtınaların tarımsal üretimi tehdit ettiğine dikkati çeken Kalyoncu, tarımsal kullanımda su tasarrufuna yönelik çalışmalar yapılması ve modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasının gerekli olduğunu söyledi.

Kalyoncu, tarımda verimliliği artırmak ve hayvancılıkla ilgili sıkıntıları gidermek için alınabilecek önlemleri sıralayarak, şöyle devam etti:

"MHP'nin kırsal kalkınma modeli olarak önerdiği, 1969 yılından beri programında yer verdiği tarım kentleri, aradan geçen onlarca yıla rağmen ülkemiz açısından değerini ve önemini korurken, iklim değişikliği etkilerine karşı hem kırsal alan için hem tarım için uygulanması gereken bir model ve çaredir. Küresel ısınma ve iklim değişikliğine uyumlu tarımsal üretim için ülke genelinde kısa, orta ve uzun vadeli ürün desen planlaması yapılarak dirençli tarım kentlerinde uygulamaya geçirilmesi mümkün olacaktır. İklim değişikliğinin tarımsal ürün verimliliği üzerine etkilerini belirleyebilecek mahsul simülasyon modelleri geliştirilerek ülke tarımının kullanımına sunulmalıdır."

"Her gün etiket değişikliği doğru değil"

MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı, dar gelirli vatandaşları korumak adına zincir marketlerin denetiminin sıkılaştırılmasını isteyerek şunları kaydetti:

"Biz 'zincir marketlerin denetimi sıklaştırılmalıdır' dediğimizde, hatta 'Bazı terör örgütleriyle bağlantıları var mıdır?' dediğimizde, ses farklı yerlerden gelmeye başlıyor. Onun için, biz eğer gerçekten dar gelirlinin yanındaysak, dar gelirliyi korumak istiyorsak hem belediyelerin hem hükümetin hem de hepimizin birlikte bu zincir marketlerin gıdayla ilgili yapmış oldukları artışları kontrol etmemiz lazım, bunun arkasında da durmamız lazım. Çünkü dar gelirli insanlarımızı ancak bu şekilde koruyabiliriz. Her gün yeni zam, her gün etiket değişikliği doğru şeyler değil. İnsanlarımızda hem bıkkınlığı hem de hükümete olan nefret ve kızgınlığı artırıyor. Dolayısıyla buradan hükümete dolaylı bir etki yapılmak isteniyor, bir algı oluşturulmak isteniyor. Bunun da önüne geçmemiz lazım."

Varlı, pamuk üreticilerinin 3 liranın üzerinde prim desteği beklediğini dile getirerek, hayvancılıkla uğraşanların desteklenmesini istedi.

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, artan şehirleşme, dijital dönüşüm ve salgınların, yeni neslin topraktan ve tarımdan uzak yetişmesine neden olduğunu aktararak, "Toprağın değerini bilen nesillerin yetişmesi için çalışmalar başlatmalıyız. Çocuklarımıza toprağın değerini anlatabilirsek toprak da gelecek nesillere bakacak. Sonuçta gelecek toprakta, toprağımız da emin ellerde olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Köylerde yeni tarım politikalarında umut vaat eden gelişmeler olduğunu belirten Fendoğlu, köyde yaşayan vatandaşlara ekstra gelir sağlanması gerektiğini söyledi.

Fendoğlu, tarımsal üretimde verim ve kaliteyi artırmaya yönelik çalışmalara önem verilmesi talebinde bulundu.

"Türkiye, kendi jeopolitiğini merkeze alarak karar geliştirecek"

MHP Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoğlu, Türkiye'nin istisnai jeopolitik konuma ve bu konumdan kaynaklanan eşsiz imkanlara sahip olduğuna dikkati çekti. Vahapoğlu, bu durumun geniş imkanlar sunarken, oluşturduğu riskler nedeniyle diğer ülkelerin de Türkiye'yi öncelikli hedef ülke olarak görmelerine sebep olduğunu kaydetti.

Türk Silahlı Kuvvetlerini en fazla meşgul eden konunun başında, terörle mücadele kapsamında üstlendiği görevler ile düzensiz göçün geldiğini vurgulayan Vahapoğlu, meşru müdafaa hakkı kapsamında yapılan sınır ötesi müdahalelerin, Türkiye'nin öz savunmasının gereği olduğunu anlattı.

Vahapoğlu, buna karşılık, yaşanan temel sorunun Marksist, Leninist bir terör örgütü olan ancak vahşi kapitalizmin uşaklığını yapan PKK ve YPG, PJAK gibi türevlerinin arkasında, Türkiye'nin NATO'da ittifak halindeki, müttefik sandığı ülkelerin çıkması olduğunu belirtti.

MHP'li Vahapoğlu, "Türkiye, bugüne kadar olduğu şekliyle ne ABD ne AB ne Rusya ne Çin'in jeopolitiğine boyun eğmeyecektir. Türkiye, bugüne kadar yaptığı üzere kendi jeopolitiğini merkeze alarak karar geliştirecek ve pozisyon, tavır alacaktır." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Ulaştırma, Tarım ve Milli Savunma bakanlıklarının 2023 yılı bütçeleri TBMM Genel Kurulunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement