Başbakan Binali Yıldırım, "e-ticarette, Cumhuriyetimizin 100. yılına giderken, 2023 hedefimiz 350 milyar Türk lirasıdır. Bu hedefi tutturmayı inşallah başaracağız." dedi.
Başbakan Yıldırım, Belek turizm merkezindeki Maxx Royal Otel'de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile PTT'nin düzenlediği Uluslararası e-Ticaret Konferansı'nda konuşma yaptı.
Yıldırım, e-ticaretin çok yaygınlaştığına, küresel büyümenin yüzde 3'ün altında olmasına rağmen e-ticaretteki büyümenin katlanarak gittiğine dikkati çekti.
e-ticaretin kolaylıklarına değinen Yıldırım, bu konuda çok büyük lojistik merkezlere ihtiyaç bulunduğunu ifade etti. Yıldırım, "Her şeyi bir yere toplayacaksınız. Siz siparişi Amerika'dan yapıyorsunuz, mal Mersin'den yüklenip evinize geliyor, oradaki serbest bölgeden. Neyin, nerede olduğundan haberiniz yok. Siz sonuca bakıyorsunuz." diye konuştu.
e-ticarette sınır bulunmadığına, bunun da e-ticarete küresel bir boyut kazandırdığına işaret eden Yıldırım, böylece küresel kalkınmada bir adalet ve küresel barışta iş birliğinde yeni bir imkan sağlandığını ifade etti.
Yıldırım, PTT'nin bütün bunlardan hareketle önce e-ticaretin hukuki altyapısını oluşturduğunu ve vatandaşların e-ticaretle gönül rahatlığıyla çalışmasının önündeki engelleri kaldırdığını vurguladı.
e-ticarete verilen destek
Yapılan düzenlemelerle e-ticaret üzerinden iş ve işlem yapacak şirketlerin yıllık aidat ödemelerine destek verilmeye başlandığını belirten Yıldırım, PTT'nin geçen yıl 891 şirkete 4,5 milyon lira, bu yılın 10 ayında da 5 binden fazla şirkete 18 milyon lira destek verdiğini bildirdi.
Yıldırım, şunları söyledi:
"Önümüzdeki süreçte e-ticaret girişimcilerinin tanınırlığını, itibarını artıracak, ulusal ve uluslararası rekabet gücünü geliştirecek yeni adımları da atacağız. Bunun planlarını da yaptık. e-ticarette, Cumhuriyetimizin 100. yılına giderken 2023 hedefimiz 350 milyar Türk lirası'dır. Bu hedefi tutturmayı inşallah başaracağız. Bu hedef doğrultusunda amacımız ülkemizin yakın gelecekte dünyanın önemli dijital ekonomileri arasında yerini almasıdır. Bunun ihracata da katkısı olacak. İhracat hedeflerimizin gerçekleşmesini de kolaylaştıracak."
-"Dünyadaki 10 mega projenin 6'sını Türkiye yapıyor"
Türkiye'nin satın alma gücü paritesine göre dünyanın 13. büyük ülkesi olduğuna dikkati çeken Yıldırım, küresel krize rağmen Türkiye'nin büyümesinin hiçbir şekilde küresel büyümenin altına düşmediğini, en kötü halde bile 2 katını yakaladığını söyledi.
Yıldırım, bunun, "krize inat yatırıma devam" ile başarıldığını belirterek, kamu yatırımlarını artırdıklarını, reel ekonomiyi güçlendirecek tedbirlere öncelik verdiklerini kaydetti.
Bugün dünyada krizden dolayı son 10 yılda fazla büyük proje yapılmadığına işaret eden Yıldırım, dünyadaki 10 mega projenin 6'sını Türkiye'nin gerçekleştirdiğinin altını çizdi.
Yıldırım, bu projeleri, "İzmir- İstanbul Otoyolu, Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul'a 3. havalimanı, Avrasya Tüneli, Marmaray ve 1915 Çanakkale Köprüsü." olarak sıraladı. Yıldırım, projelerden 3'ünün bittiğini, 3'ünün ise yapımının devam ettiğini anımsattı.
"Coğrafyamızda ciddi anlamda bir kriz, kaos var"
Hava, kara, deniz yolu ulaşım ağının Cumhuriyetin 100. yılına hazır hale getirildiğini bildiren Yıldırım, şöyle devam etti:
"Şimdi amacımız bu tecrübelerimizi, bu bilgimizi, görgümüzü başta komşularımız olmak üzere bölge ülkeleriyle paylaşmak. Sizin tek başına kalkınmanız bir şey ifade etmez. Etrafta bir ekosistem oluşmadan, oradaki sorunlar çözülmeden...
Türkiye'nin bin 370 kilometre Suriye ve Irak'a hudutu var. Oralarda 6-7 senedir maalesef terör, iç savaş, otorite boşluğu yüzünden insanlar, masum insanlar hayatını kaybediyor. Milyonlarca insan yerini yurdunu, memleketini terketmek zorunda kalıyor. Bosna bunu iyi bilir. 90'lı yılların başında onların yaşadıklarını, oradaki vahşeti, zulmü, soykırımı biz unutmadık. Unutmamamız da lazım. Tunus'u da aynı şekilde karıştırmaya çalıştılar. Libya'da bugün parçalanmış bir durum var. Yemen'de aynı şeyler var. Bizim coğrafyamızda ciddi anlamda bir kriz, kaos, iç savaş var."
Yıldırım, bütün bunlara rağmen Türkiye'nin ayakta kalan bir ülke olduğunu, bir yandan büyümesini, kalkınmasını ve halkının geleceğe hazırlanmasını sağlarken diğer yandan da bölgesindeki kaostan, krizlerden kaynaklanan sorunları çözmek için ciddi bir gayret gösterdiğini söyledi.
Türkiye'nin bugün Suriye'den, Irak'tan ve başka ülkelerden ayrılmak zorunda kalan 3,5 milyon insana ev sahipliği yaptığını, evini ve aşını paylaştığını anımsatan Yıldırım, "Onlara eğitim, sağlık hizmeti veriyoruz. Bunun için de kimseden 5 kuruş bir destek de aldığımız yok. Anlamlı bir destek yok. Olsun, bizim kaynaklarımız buna yeter." dedi.
-"İstikrarsızlığa son verelim"
Yıldırım, "İnsani yaşat ki devlet yaşasın" anlayışının devam etmesi için darda, zorda olanlara gereken desteği sağlamaya devam ettiklerini söyledi.
Suriye'de kanın durması, huzurun sağlanması için de başta Rusya, İran, ABD olmak üzere diğer ülkelerle yoğun bir gayret içerisinde olduklarını vurgulayan Yıldırım, "Amacımız bir an önce buralara barış gelsin, kan ve göz yaşı sona ersin. Buradaki kaynakları silah, ölüm için değil, yaşatmak için kullanalım ve böylece dünyanın bu bölgesinde, bu coğrafyasında, istikrarsızlığa son verelim. Bunun için gayret gösteriyoruz. İnşallah bunu da başaracağız." diye konuştu.
Bölgesel toplantıları önemsediğine işaret eden Yıldırım, bu toplantılarda tecrübe paylaşımında bulunulduğunu belirtti.
PTT'nin 177 yıllık bir geçmişi olduğunu hatırlatan Yıldırım, geleneksel hizmetlerin yanı sıra değişimi gören PTT'nin kendisini yenilediğini bildirdi.
Yıldırım, kargo, bankacılık ve e-ticaret gibi alanlarda da hizmet veren PTT'nin geniş hizmet ağına ulaştığını kaydetti.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olduğu dönemde aldığı bir brifingde kendisine zarar edildiği yönünde bilgi verildiğini ifade eden Yıldırım, alınan tedbirlerle zarardan kara geçildiğini ve hizmet kalitesinin düzeltildiğini söyledi.
PTT şubelerini incelemeleri sırasında bir vatandaşla arasında geçen diyaloğu anlatan Yıldırım, PTT'nin yılda 45 milyon işlem yaptığını bildirdi.
Yıldırım, 2012'de hizmete giren "www.epttavm.com" sitesinde 2 binden fazla tedarikçi firmanın, 3,5 milyon ürünün bulunduğunu belirtti.
Başbakan Yıldırım, söz konusu internet sitesinin KOBİ'lerle, perakende tedarikçilerin ihracat kapısı haline geldiğini söyledi.
Geçen yıl İstanbul'da yapılan "Dünya Posta Birliğinin 26. Kongresi"ni hatırlatan Yıldırım, 16 ülkeyle başta e-ticaret olmak üzere çeşitli alanlarda iş birliği imzalandığını ve birliğin İdari Konsey Başkanlığına da PTT'nin seçildiğini söyledi.
"Yarışa hazır olmak lazım"
Dünyada ve bölgede bugüne kadar olduğu gibi bugün de ticaret pastasını kendi aralarında paylaşmaya devam etmek isteyenlerin olduğunu bildiklerine dikkati çeken Yıldırım, hızla kalkınan ve küresel ticaretten payını almak isteyenler yeni ülkelerin, ticarete hakim ülkeler nezdinde rahatsızlık oluşturabileceğine işaret etti.
Küresel barışın ve kardeşliğin tesis edilmesi için paylaşmak gerektiğini vurgulayan Yıldırım, paylaşmayı esas alan e-ticaretin, küresel bir ticaret ağı olduğunu ifade etti.
Başbakan Yıldırım, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Yarışa hazır olmak lazım. Akıl yollarını hazırlamak lazım. Vatandaşlarımızı bu önemli hizmetten yararlanacak bilgilendirmenin, eğitimin, öğretimin yapılması lazım. Bir de ticaretin zarar görmemesi için gerekli güvenlik tedbirlerini almamız lazım. Bunu da siber güvenlik alt yapısını geliştirmekle başarmış olacağız.
Notlar
Konferansa Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Cevdet Yılmaz, Çiğdem Karaaslan, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve çok sayıda davetli katıldı.
Başbakan Yıldırım ve beraberindekiler, konferansın sonunda hatıra fotoğrafı çektirdi, PTT tarafından açılan stantları gezdi.
(Bitti)
Son Dakika › Politika › Uluslararası E-Ticaret Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?