Yas Tutma Biçimi Parmak İzi Kadar Bireysel - Son Dakika
Sağlık

Yas Tutma Biçimi Parmak İzi Kadar Bireysel

Yas Tutma Biçimi Parmak İzi Kadar Bireysel

Barış adına yaptıklarıyla Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen Prof. Dr. Vamık Volkan, Üsküdar Üniversitesi'nde gerçekleştirilen 22. Ulusal Sosyal Psikiyatri Kongresi'ne katıldı.

02.09.2016 11:54  Güncelleme: 11:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Mülteciler" başlıklı konferans veren Volkan, göç eden insanların yaşadığı en önemli duygulardan yası ele aldı. Yasın kaybolan kişinin veya şeyin zihinsel ikiziyle yoğun bir şekilde ilişki kurması olduğunu vurgulayan Volkan, yas tutma sürecinde kişilerin kaybettiği kişiyle kendi arasında bağlantı kurmak için objeler kullandığına dikkat çekti. Volkan, yas tutma biçimlerinin de parmak izi kadar bireysel olduğunu söyledi.

Üsküdar Üniversitesi'nde gerçekleştirilen 22. Ulusal Sosyal Psikiyatri Kongresi devam ediyor. Geçen yıl psikanaliz alanının en prestijli ödüllerinden "Mary Sigourney Psikanaliz Ödülü"nü alan ve "Politik Psikolojinin Dehası" olarak kabul edilen Prof. Dr. Vamık Volkan, "mülteciler" başlıklı bir konferans verdi.

Göç eden, evini, yurdunu terk etmek zorunda olan insanların hayatta kalma, beslenme, barınma gibi pek çok ihtiyacı olduğunu belirten Prof.Dr. Volkan, bu kişilerin psikolojik sorunlarının çözümünün ertelenmek zorunda kaldığına dikkat çekti. Göç eden insanların yaşadığı yas sürecini anlatan Prof. Dr. Volkan, kendi hayatından da kesitler sunarak yaptığı konuşmasında yas sürecini ve bu dönemin nasıl atlatılması gerektiğine ilişkin bilgiler verdi.

Yas tutma biçimi parmak izi kadar bireysel

Yas tutma biçimlerinin parmak izi kadar bireysel olduğunu belirten Prof.Dr. Volkan, şunları söyledi:
"Bir kayıp olduğu zaman yas tutmak mecburiyetindeyiz. Göç ettiğimiz zaman kaybımız var, aileyi kaybediyoruz, ağaçları kaybediyoruz, kedileri kaybediyoruz. Bir anne fil öldüğü zaman baba fil ve yavruları ölen filden hemen ayrılamıyorlar. Gidiyorlar, tekme atıyorlar, sanki ölen fil tekrar dünyaya gelecek gibi bekliyorlar. 3-4 saat sonra ayrılabiliyorlar. Hayvanlarda bile kayba karşı bir yas tutma hali var.

Yas tutma sürecini ikiye ayıralım. Erişkinlerin beklenmeyen bir zamanda yaşadıkları kayıptan sonra yaşadıkları yas sürecini ele alıyorum. Birincisine kriz dönemi, ikincisine yas tutma diyelim. Kriz üzüntüsü başınızı bir duvara vurursunuz, sanki duvar açılacak da kaybolan kişi geri gelecek.

Yas tutma süreci kişiyi zenginleştiriyor

Yas sürecinde kişinin kaybıyla yoğun bir ilişki kurduğunu belirten Prof.Dr. Volkan, "Fiziksel olarak o kişi kayboluyor, fakat o kişinin zihinsel tasarımı yani zihinsel ikizi sizin kafanızda. Yas tutma demek kaybolan kişinin veya şeyin zihinsel ikiziyle yoğun bir şekilde ilişki kurmaktır. Yas tutmak siz ölene kadar devam eder neden çünkü siz ölene kadar kaybolan kişinin zihinsel ikizi siin kafanızda. Bu süreç içinde kaybolan kişiyle ya da şeyle özdeşim yaparsınız. Bu özdeşimlerin bazıları kazançtır yani yas tutma çok alıcı bir şey. Ağlıyorsunuz, öfkeleniyorsunuz, üzülüyorsunuz fakat iyice yas tutarsanız daha zengin bir iç dünyaya sahip olursunuz. Neden? O kaybolan kişinin bazı fonksiyonlarını siz içinize alırsınız, zenginleştirirsiniz. Fakat aynı zamanda bir kayıptan sonra yıkıcı özdeşimler de yapabiliriz. Yas tutma birçok şeyi değiştirir."

Bitmeyen yas size yaratıcılık verir

"Bitmeyen yas" kavramına da değinen Prof.Dr. Vamık Volkan, "Kaybettiğiniz kişilerin imgeleri kafanızdan kaybolmadığı için teorik olarak diyebiliriz ki siz ölene kadar yas tutmaya devam edersiniz. Bu bitmeyen yas halidir. Bitmeyen yas size yaratıcılık verir" diye konuştu.

Bağlantı objesi Filistin'de "anahtar", Gürcistan'da bir "köpek"

Bağlantı objelerinin kişinin yas tutma sürecini atlatmada ve hayata tutunmada bireye yardımcı olduğunu belirten Prof.Dr. Volkan, dünyanın çeşitli savaş bölgelerinde yakınlarını kaybeden, evinden ayrılmak zorunda kalan insanların kendilerine farklı bağlantı objeleri seçtiklerini söyledi. Volkan, Filistin'de çok sayıda kişinin bağlantı objesi olarak yıkılan ya da terk etmek zorunda kaldığı evinin anahtarını yanında taşıdığını da sözlerine ekledi.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Gürcistan'da yaşanan iç savaşta evini kaybeden çok sayıda kişinin rehabilite edilmesi sürecinde orada çalışmalar yaptığını belirten Prof. Dr. Vamık Volkan, "Burada yaşayan bir aile, kendilerine verilen küçük bir odada çok zor yaşam şartları altında mücadele ediyorlardı. Ancak odanın bir köşesinde Charlie isimli bir de köpekleri için öyle güzel bir yer ayırmışlardı ki herkesten konforluydu. Bana çok ilginç geldi bu durum, meğer aile bu köpeği eski evlerinde kendileriyle yaşayan ancak olaylar sırasında kaybolan köpeklerine benzediği için yanlarına almışlar. Yani onunla bir özdeşim kurmuşlar, burada Charlie de bir bağlantı objesi olmuş" dedi.

Yoğun ilgi gören konferansın ardından Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan Volkan'a katılımlarından ötürü teşekkür ederken kendisine "Hisseden Adam Heykeli" takdim etti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Yas Tutma Biçimi Parmak İzi Kadar Bireysel - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde 5 yataklı hemodiyaliz ünitesi açıldı
    11:40 Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde 5 yataklı hemodiyaliz ünitesi açıldı

    Dicle İlçe Devlet Hastanesi'nde Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan 5 yataklı hemodiyaliz ünitesi açıldı. Diyalize giren hastalar, ilçedeki diyaliz ünitesinin açılması ile tedavilerini ikamet ettikleri ilçede alma imkanına kavuştu. Ünitede doktor, hemşire, diyaliz teknikeri, diyetisyen ve psikolog hizmet veriyor. Hastaların ulaşımı hastane tarafından tahsis edilen araçla sağlanıyor.

  • Samsun'da kanser tedavisi gören hastaya yemek borusu yapıldı
    11:31 Samsun'da kanser tedavisi gören hastaya yemek borusu yapıldı

    Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kanser tedavisi gören Kadir Karataş'a, midesinin alt tarafından alınan parçayla yemek borusu yapıldı. Karataş, ameliyat sonrası tedaviye olumlu yanıt vererek yemek yemeye başladı.

  • Türkiye Sağlık Turizminde Parlayan Yıldız
    11:31 Türkiye Sağlık Turizminde Parlayan Yıldız

    Uluslararası Antalya Sağlık Turizmi ve Eğitim Derneği Başkanı Mehmet Kanpolat, Türkiye'nin sağlık turizminde önemli bir yere geldiğini ve sağlıkta rakip ülkelerden önde olduğunu belirtti. Türkiye, diş tedavisi, saç ekimi ve estetik uygulamaların yanı sıra kanser tedavisi, organ nakli gibi büyük ameliyatlar için de tercih edilen bir destinasyon haline gelmiştir. Türkiye'nin sağlık turizmi hedefini yakaladığı ve çıtayı yükseltmeye başladığı ifade edilmektedir. Ülkede bulunan kamu hastanelerinin yabancı hastalar tarafından tercih edildiği ve Türkiye'nin 160 ülkeye hitap ettiği vurgulanmaktadır. Türkiye'nin sağlık turizmindeki başarısı, rakipleri tarafından tedirginlik yaratmaktadır. Ayrıca, Türkiye'ye sağlık turizmi için hasta gönderen ülkelerin de altyapıya yatırım yapmaya başladığı ve merdiven altı kuruluşlarla mücadele edilmesinin önemine dikkat çekilmektedir.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi Çölyak Hastalarına Glütensiz Gıda Kolisi Dağıtıyor
    10:56 Mersin Büyükşehir Belediyesi Çölyak Hastalarına Glütensiz Gıda Kolisi Dağıtıyor

    Mersin Büyükşehir Belediyesi, yüksek maliyeti nedeniyle Çölyak hastalarının erişmekte zorlandığı ürünleri 'Glütensiz Gıda Kolisi' içerisinde Ramazan Ayı kapsamında Çölyak hastalarına ücretsiz olarak ulaştırıyor.

  • Sahte Mükemmel Kendilik Algısı Çocukları Kırılgan Hale Getiriyor
    10:53 Sahte Mükemmel Kendilik Algısı Çocukları Kırılgan Hale Getiriyor

    Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Billur Örnek, sahte bir 'mükemmel kendilik algısı'nın çocukları güçlü kılmaktan çok psikolojik bozukluklara açık ve kırılgan hale getirdiğini bildirdi. Kendilik algısının kişinin kendisini nasıl gördüğünü, algıladığını veya tanımladığını anlatan bir olgu olduğunu belirten Örnek, gerçekçi bir kendilik algısı oluşturmanın daha sağlıklı olduğunu vurguladı. Sahte bir 'mükemmel kendilik algısı'nın çocukları güçlü kılmaktan çok psikolojik bozukluklara açık ve kırılgan hale getirdiğini ifade eden Örnek, sağlıklı bir kendilik algısı için çocukların yetişkinlerin iletişimine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

  • Gaziantep'te Alzaymır Hastası Kadına Eşi Moral Evi'nde Destek Oluyor
    10:44 Gaziantep'te Alzaymır Hastası Kadına Eşi Moral Evi'nde Destek Oluyor

    Gaziantep'te ikamet eden Ahmet Kılavuz, 57 yıllık eşi Sabiha Kılavuz'a ileri seviye alzaymır teşhisi konulmasının ardından onu bir an olsun yalnız bırakmıyor. Hastalığın semptomlarını hafifletmek ve sosyalleşmek için Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağlı Moral Evi'ne giden çift, hem tedavi oluyor hem de o eski güzel günlerini merkezde yeniden yaşıyor.

  • Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, hastaları ziyaret ediyor
    10:35 Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, hastaları ziyaret ediyor

    Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, Evde Sağlık Hizmetleri ekipleri tarafından takip edilen hastalara ziyaretlerini sürdürüyor. İl Sağlık Müdürü Şenkul, emekli hekim Dr. Kemal Bayraktar ve eşi emekli eczacı Belkıs Bayraktar'ı ziyaret ederek taleplerini dinledi ve geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Şenkul, sağlık teşkilatının her zaman yanlarında olduğunu belirtti.

  • Mersin Büyükşehir Belediyesi Çölyak Hastalarına 'Glütensiz Gıda Kolisi' Dağıtıyor
    10:34 Mersin Büyükşehir Belediyesi Çölyak Hastalarına 'Glütensiz Gıda Kolisi' Dağıtıyor

    Mersin Büyükşehir Belediyesi, Ramazan Gıda Kolisi desteğini glütensiz gıda tüketmek zorunda kalan Çölyak hastaları için de uyguluyor. Büyükşehir ekipleri, glütensiz ürünleri içeren gıda kolisini ücretsiz olarak vatandaşlara ulaştırıyor.

  • Türkiye'de Yaşlı Nüfus Artıyor
    10:24 Türkiye'de Yaşlı Nüfus Artıyor

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye'de 2023 yılında yaşlı nüfusun oranı artış gösterdi. 2018'de 7 milyon 186 bin 204 olan 65 yaş ve üzeri nüfus, 2023'te yüzde 21,4 artarak 8 milyon 722 bin 806'ya yükseldi. Yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranı ise 2018'de yüzde 8,8 iken 2023'te yüzde 10,2'ye çıktı. Erzurum'da ise yaşlı nüfusun oranı yüzde 9,7 olarak belirlendi.

  • Espiye'de İftar Sonrası Kan Bağışı Etkinliği Düzenlendi
    10:11 Espiye'de İftar Sonrası Kan Bağışı Etkinliği Düzenlendi

    Türk Kızılay ve Espiye Müftülüğü tarafından Ulu Cami'de düzenlenen etkinlikte, İlçe Müftüsü Osman Gülbe, Kur'an kursu öğrencileri, din görevlileri ve vatandaşlar kan bağışında bulundu. Gülbe, kan vermenin dini ve toplumsal sorumluluk açısından önemli olduğunu belirterek, Ramazan ayında kan bağışlarının azaldığına dikkat çekti ve vatandaşları kan bağışında bulunmaya davet etti.


Advertisement