Türkiye, 2026'da Uluslararası Uzay Kongresi'ne ev sahipliği yapacak - Son Dakika
Teknoloji

Türkiye, 2026'da Uluslararası Uzay Kongresi'ne ev sahipliği yapacak

Türkiye, 2026\'da Uluslararası Uzay Kongresi\'ne ev sahipliği yapacak

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, 77. Uluslararası Uzay Kongresi'nin Antalya'da düzenlenecek olmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, Türkiye'nin dünya uzay cemiyetindeki yeri çok daha yukarıya çıkmış olacak. Yıldırım, kardeş ülke Azerbaycan'ın 74. Uluslararası Uzay Kongresi'ni başarılı şekilde organize ettiğini vurgulayarak, Türkiye'nin bu organizasyonu yapmayı arzu ettiğini söyledi. 2026 yılında Antalya'da gerçekleştirilecek olan kongre, Türk halkı ve gençlerinde uzay farkındalığını artıracak ve Türkiye'nin dünya uzay cemiyetindeki konumunu güçlendirecek.

06.10.2023 14:35  Güncelleme: 14:43

- Uluslararası Uzay Federasyonu Başkanı Mowry: " Antalya'ya gitmenin heyecanını yaşıyoruz"

TUA Başkanı Yıldırım: " Türkiye'nin Dünya Uzay Cemiyetindeki yeri çok daha yukarıya çıkmış olacak"

BAKÜ - Uluslararası Uzay Federasyonu Başkanı Clay Mowry, 2026 yılındaki 77. Uluslararası Uzay Kongresi'nin Antalya'da düzenlenmesine ilişkin, "Türkiye, 2026 yılında 77. Uluslararası Uzay Kongresi'ne ev sahipliği yapması için mükemmel bir teklifte bulundu. Biz de Antalya'ya gitmenin heyecanını yaşıyoruz" dedi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen 74. Uluslararası Uzay Kongresi'nde Uluslararası Uzay Kongresi'nin 2026 yılındaki ev sahipliğinin Türkiye ve Polonya'da yapılması Bakü'de ele alındı. Kongrede alınan karara göre, 2026'daki 77. Uluslararası Uzay Kongresi'nin Türkiye'nin Antalya kentinde yapılmasına karar verildi. Uluslararası Uzay Federasyonu Başkanı Clay Mowry, 2026'da 77. Uluslararası Uzay Kongresi'nin Antalya'da gerçekleştirilmesine ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2026 yılında kongreye ev sahipliği yapması için kendilerine mükemmel bir teklifte bulunduğunu belirterek, "Biz de Antalya'ya gitmenin heyecanını yaşıyoruz. Çok güzel bir yer olacağını düşünüyoruz. Burada katılım rekorunu kırmayı planlıyorum, bu yüzden harika bir etkinlik düzenlemelerini sabırsızlıkla bekliyoruz" dedi.

"Şimdiye kadar yaptığımız en iyi organize edilmiş kongrelerden biri"

Azerbaycan Uzay Ajansı'nın (Azercosmos) 74. Uluslararası Uzay Kongresi'ni organize ederek harika bir iş çıkardığını vurgulayan Mowry, "Şimdiye kadar yaptığımız en iyi organize edilmiş kongrelerden biriydi. Yıl boyunca harika bir ev sahibi oldular. Bakü güzel bir şehir ve dünya çapında 132 ülkeden 5 bin 400'ün üzerinde kayıt yaptıran kişinin katılımından çok memnunuz. Cumhurbaşkanı Aliyev'in üçlü desteği ve bakanlığın sık çalışmasıyla başarılı bir iş oldu" diye konuştu.

"Çok kuvvetli bir ekiple buraya katıldık"

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım ise Uluslararası Uzay Kongresi'nin dünyanın en prestijli, en önemli uzay toplumu toplantısı olduğunu belirterek, "Çünkü burada sadece uzay ajansları yok. Burada aynı zamanda sanayi var. Bütün büyük şirketler var. Devlet organizasyonları var, devlete bağlı olmayan organizasyonlar var. Hepsi var. Akademiye var. Onun için bunu böyle baktığımız zaman hakikaten çok prestijli, çok önemli bir toplantı. Bunu Azerbaycan, kardeş ülkemiz burada Bakü'de yaparak büyük bir başarı kazandı. Biz de tabii böyle bir fırsatı görünce çok kuvvetli bir ekiple buraya katıldık. Sadece Türkiye Uzay Ajansı olarak değil, bütün partnerlerimizle, paydaşlarımızla beraber güçlü bir ekiple katıldık. Bunun için de ayrıca ödül aldık. Yani en faal stant ve en iyi networking yapan grup ödülün de aldık ayrıca burada" dedi.

"2026 yılının Ekim ayında Antalya'da bu büyük organizasyonu yapacağız"

Uluslararası Uzay Kongresi gibi büyük organizasyona Türk Uzay Ajansı olarak Türkiye'de ev sahipliği yapmak arzusunda olduklarını ifade eden Yıldırım, "Şimdi burada onun için tabii çok önemli bir şey var, süreç var. Aylar öncesinden müracaat ediyorsunuz, dosyaları hazırlıyorsunuz, teftişe geliyorlar, teftiş yapılıyor, yerler görülüyor, her şeye bakılıyor. Otellerdeki yatak sayısına kadar hepsi inceleniyor ve buna göre bir değerlendirme yapılıyor. Bunlar yapıldı. Bunları başarıyla geçmiştik ve nihayetinde rakibimiz olan Polonya ile beraber buradaki genel kurulda bunun kabul edilmesi kalmıştı. Tabii çok mutluyuz ki bugün sabah yapılan genel kurulda bu oylamadan biz yüzümüzün akıyla çıktık ve Türkiye'ye, Antalya'ya bu iş verildi. 2026 yılının inşallah Ekim ayında Antalya'da bu büyük organizasyonu yapacağız" açıklamasını yaptı.

"Türkiye'nin Dünya Uzay Cemiyetindeki yeri çok daha yukarıya çıkmış olacak"

Uluslararası Uzay Kongresi gibi büyük etkinliklerin yapılmasının Türk halkında ve gençlerinde farkındalığı artırdığını belirten Yıldırım, "Burada dikkatinizi çekmiştir çok sayıda gönüllü genç var, çalışıyor. Tişörtlerini giymişler herkese yardımcı oluyorlar. Bu sadece bir hizmet olarak görülmemeli. Dolayısıyla Türkiye için bu aynı şekilde çok etkili olacak. Ama sadece o değil, sadece farkındalık için tabii ki bunu yapmıyoruz. Türkiye o sene 2026 yılında Ay'a ulaşmayı hedefliyor. Böyle olunca böyle büyük bir adımı da taçlandırmış olacağız böyle bir organizasyonla. Bunu da zaten ben sunumda da söyleyince bu da bir faktör oldu. Yani evet, Türkiye'nin Milli Uzay Programı'ndaki önemli adımlardan birisinin o sene gerçekleşiyor olması bu toplantının burada olması için de çok güzel bir sebeptir. Dolayısıyla orada gelenler konusunda yapılacak toplantılar ikili üçlü, çoklu görüşmeler, yapılacak sunumlar, teknik sunumlar vesaire hepsini değerlendirdiğimiz zaman Türkiye'nin Dünya Uzay Cemiyetindeki yeri çok daha yukarıya çıkmış olacak. Bunların hepsi bunların faydaları" ifadelerini kullandı.

Bakan Kacır açıklamıştı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 2026'da dünyanın en büyük uzay kongresi olan Uluslararası Uzay Kongresi'ne Antalya'nın ev sahipliği yapacağını açıklamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Teknoloji Türkiye, 2026'da Uluslararası Uzay Kongresi'ne ev sahipliği yapacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement