İnternet faturası zamlanan tüketici hakkını böyle aldı - Son Dakika
Yerel

İnternet faturası zamlanan tüketici hakkını böyle aldı

Aydın'da vergileri bahane ederek fiyat yükselten internet sağlayıcısıyla yaşadığı anlaşmazlığı Tüketici Mahkemesi'ne taşıyan abone, emsal teşkil edecek bir dava kazandı ve fazla ödediği tutarlarla mahkeme masraflarını geri alma hakkına sahip oldu. Tüketicinin internet aboneliğini reklamda görerek başlattığı ancak ikinci aydan sonra fatura miktarının değiştiği belirtildi.

05.04.2024 10:20  Güncelleme: 12:54

Aydın'da yaşayan bir internet abonesi vergilerdeki artışı öne sürerek fiyat yükselten şirketle anlaşmazlık yaşayınca durumu önce Efeler Tüketici Hakem Heyeti'ne (THH) daha sonra da Tüketici Mahkemesi'ne taşıdı. Avukat olan eşinin de desteğiyle emsal teşkil edecek davayı kazanan abone, fazla ödediği tutarları ve mahkeme masraflarını da geri almaya hak kazandı.

REKLAMLA ABONE OLDU, 2 AY SONRA FİYAT DEĞİŞTİ

Ali Emre Dingin, bir firmanın reklamını görerek telefon aracılığı ile internet abonesi oldu. Ancak bir yıllık taahhüt vermesine rağmen ikinci aydan itibaren anlaşmış olduğu fiyattan daha yüksek fatura gelmeye başladı. Bunun üzerine firmanın müşteri ilişkileri ile görüşen Dingin, vergi artışları nedeniyle bu artışların yapıldığını öğrendi.

Ancak bir yıllık taahhüt olmasına rağmen 6 ay sonunda taahhüdünün bitişini erkene aldıkları yeni fiyat üzerinden taahhüdünün otomatik olarak bir senelik daha yenileneceği bildirilen bir SMS mesajı aldı. Bunun üzerine Dingin aboneliğini sonlandırmak istedi. Ancak firma internet sitesi üzerinden, yazılı olarak ve noterden ihtarname ile bildirmesine rağmen aboneliğini sonlandırmadı. Bunun üzerine Efeler Tüketici Hakem Heyetine başvuran Dingin, THH'nin ret kararı vermesi üzerine Aydın Tüketici Mahkemesi'ne itiraz etti. İtirazı kabul eden Tüketici Mahkemesi, THH kararını bozarak tüketiciyi haklı buldu ve fazla ödediği fatura miktarlarını ve yapmış olduğu masrafları şirketin tüketiciye ödemesine karar verdi.

İNTERNET FİRMASI İCRA YOLLADI

Sürekli internet faturasının yüksek geldiğini ve aboneliğini her türlü başvurusuna rağmen sonlandıramadığını söyleyen Ali Emre Dingin, şikayet ve yorum sitelerinde ilgili firma hakkında çok sayıda buna benzer şikayet oluğunu hatta çoğu aboneye hukuksuz icra yollayarak haksız kazanç sağladığı konusunda yazılar olduğunu dile getirdi. Dingin, bunları da gördükten sonra ilgili firma hakkında hak arama mücadelesine girdiğini belirterek, "İlk önce Efeler Tüketici Hakem Heyetine başvurdum. THH ilgili firmadan savunma isteyince firma avukatları bana hukuksuz bir şekilde ilamsız icra takibi başlattı ve bunu savunma olarak ilgili konunun icrada olduğunu hakem heyetinin yetkisiz olduğu konusunda THH'ye yazdılar. THH icra dosyasının konusuna özellikle de tarihlere dikkat etmeden başvurumu reddederek görevsizlik kararı verdi" dedi.

"TÜKETİCİ DERNEĞİ BAŞKANI TÜKETİCİNİN HAKKINI KORUYAMADI"

Aydın Tüketici Derneği Başkanının da üyeleri arasında yer aldığı Efeler Tüketici Hakem Heyeti kararına itiraz eden Dingin, "Efeler THH üyeleri arasında Aydın Tüketici Derneği Başkanı da bulunmaktadır. Tüketici hakem heyetlerinin kurulmasındaki amaç 30 bin TL altındaki tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara ilişkin başvuruları karara bağlamak içindir.

Tüketici hakem heyetlerine vatandaşın ulaşımı kolaydır. Masrafı yoktur. Asıl amaç tüketiciyi korumaktır. Mahkeme süreçleri hem masrafı vardır, ayrıca hukuk bilgisi gerektirir ve uzun sürer. Bunu bilen bazı şirketler çeşitli hukuk büroları ile anlaşıp bu işi haksız kazanç yoluna çevirebilmektedir. Bundan dolayı heyette yer alan üyelerin daha dikkatli dosyaları inceleyip ya da bilirkişiye sunmaları tüketicilerin yararına olacaktır. Benim dosyamı inceleyen heyet arasında Aydın Tüketici Derneği Başkanı da varmış. İlgili başkanın tüketicinin hakkını koruyamaması da açıkçası beni üzdü " dedi.

"İCRA TAKİBİNE MUTLAKA 7 GÜN İÇİNDE İTİRAZ EDİN"

Tüketicileri de uyaran Dingin, "Abone olmadan önce mutlaka çeşitli şikayet sitelerinden ilgili firma hakkında yorumlara bakmalarını tavsiye ediyorum. Ayrıca hukuksuz icra takibi başlatıldığını düşünüyorlarsa mutlaka kendilerine tebliğ edilen tarihten sonra 7 gün içinde ilgili icra müdürlüklerine itiraz etmeleri gerekiyor. İtiraz edildiği zaman icra işlemi durmaktadır. 7 gün içinde itiraz etmezlerse haklarında icra takibi başlamaktadır. Bu yüzden süre çok önemlidir. Abonelik sözleşmelerini de mutlaka okumaları gerekmektedir. Çünkü firmalar aboneliklerini sonlandırdıklarında ek ücret taleplerini sözleşmeye yazıp o ücreti ödemeden aboneliklerini sonlandırmamaktadır" dedi.

"HAKSIZ ÖDEMEDE MUTLAKA THH'YE BAŞVURUN"

Aydın Tüketici Mahkemesinin, Efeler THH kararını iptal ederek kendini haklı bulduğunu ve fazla ödenen tüm miktarın ve masrafların kendisine ödenmesi şeklinde karar verdiğini belirten Dingin, "Efeler THH kararına itiraz ettim ve Aydın Tüketici Mahkemesi THH'nin kararını bozdu. Diğer tüketiciler de haksız bir ödeme yaptıklarını düşünüyorlarsa mutlaka önce THH'ye başvurmalarıdır. Yanlış bir kararla karşılaşırlarsa mutlaka Tüketici Mahkemelerine itiraz etsinler" dedi.

İnternet sağlayıcısı fiyat yükseltti, abone hakkını davayla kazandı
İnternet faturası zamlanan tüketici hakkını böyle aldı
Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İnternet faturası zamlanan tüketici hakkını böyle aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • Buğrahan Çakmak: aslında böyle haberlerde şirket isminin de söylenmesi gerekmez mi 33 0 Yanıtla
  • Selim Kayisi: Yaşamak lazım, keşke hangi şirket bunu yapıyor onu da bilseydik. 21 0 Yanıtla
  • cemal aslan: Teşhir edilmeli. Vatandaş bu firmanın oyununa düşmesin. 11 0 Yanıtla

Advertisement