Cumhurbaşkanı Adayı ve Başbakan Erdoğan Erzurum'da Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Cumhurbaşkanı Adayı ve Başbakan Erdoğan Erzurum'da Açıklaması

Cumhurbaşkanı Adayı ve Başbakan Erdoğan Erzurum\'da Açıklaması

"Seçilmiş bir cumhurbaşkanı... Bunu millet, yani asıl kendisi seçecek, vekiller değil. İnşallah seçilmiş bir başbakan, işbirliği içinde, koordinasyon ve uyum içinde, Türkiye'yi geleceğe taşıyacak.

06.07.2014 22:51

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Seçilmiş bir cumhurbaşkanı... Bunu millet, yani asıl kendisi seçecek, vekiller değil. İnşallah seçilmiş bir başbakan, işbirliği içinde, koordinasyon ve uyum içinde, Türkiye'yi geleceğe taşıyacak. Göreceksiniz ekonomimiz, dış politikamız demokrasimiz bu yeni süreçte inşallah bir sıçrama ortaya koyacak, şahlanacak, Türkiye'nin kalkınması çok büyük ivme kazanacak" dedi.

Başbakan Erdoğan, Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından bir otelde düzenlenen iftar programında konuştu.

Erdoğan, 30 Mart'ta yerel seçimlerde AK Parti'ye verdiği yüzde 59 oranındaki büyük destekten dolayı Erzurum'u kutladı.

Erzurum halkının vereceği kararın kendileri için büyük önem arz ettiğini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

" 21 Mart'ta yaptığımız Erzurum mitingimizde, Erzurum'u, o muhteşem basiretiyle gerçek gönül insanıyla sahtesini birbirinden ayıracağını söylemiştik. Erzurum'un şaşmaz ferasetiyle vatanseverliği ile vatanında fitne çıkaranı birbirinden ayıracağını, gerçek ilim erbabıyla alim maskesi arkasında sığınanlarla arasındaki farkı ortaya koyacağını ifade etmiştik. Erzurum, kendisinden bekleneni, kendisine yakışanı yaptı. Erzurum, her zaman olduğu gibi hakkın, doğrunun, istiklalin ve vatanseverliğin yanında saf tuttu. Alvarlı Efe hazretleri,  İbrahim Hakkı hazretleri, Şükrü Paşa'nın, Nene Hatun'un nice evliya ve asfiyanın şehri Erzurum, 30 Mart'ta adeta hakkı tuttu ve kaldırdı. Dadaş, 30 Mart'ta ihanet şebekelerine, şer ittifaklarına, vatanına ihanet edenlerle iş tutan CHP'ye, MHP'ye gereken dersi çok güçlü şekilde verdi. Bir kez daha her birinize, tüm Erzurum'a sonsuz şükranlarımı ifade ediyor, Allah sizlerden razı olsun diyorum."

Erdoğan, dün yeni bir sürecin, yeni bir başlangıcın ve kutlu yürüyüşün startını Samsun'dan verdiklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün Samsun'un daha önce söz verdiğim iki ilçesine uğradık, Canikli ilçesi ile öbür tarafta yine aynı şekilde havaalanına yakın Tekkeköy ilçesine seçim öncesi geçerken yolumu kesmişlerdi, seçimi alacaksınız, dedim. CHP belediyesiydi ve seçim sonrası geleceğim, dedim ve o iki ilçeye verdiğimiz sözü tuttuk ve oralarda da birer miting yaptık ve dedim ki böyle böyle, Erzurum'a da selamınızı götüreceğim ve bugün meydanda söylediğim gibi Samsun'un, Canik'in ve Tekkeköy'e selamlarını buraya getirdim."

Erdoğan, salondakilerin, "Aşkale seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla sözlerinin kesilmesi üzerine, "Aşkale10 Ağustos'ta  bakacağız" karşılığını verdi.

-"Halkın seçecek olması öyle sıradan teknik bir olay değil"-

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Erzurum bizi bir kez  daha kucakladı. Erzurum bir kez daha bizi bağrına bastı, Erzurum demokrasiye, mili manevi değerlere, özellikle istiklale sahip çıktığını, bugün bir kez daha gösterdi. İnşallah, 10 Ağustos'ta cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çok daha yüksek bir desteği bize vereceğine inanıyorum, farkını ortaya koyacak buna yürekten inanıyorum. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi öyle sıradan teknik bir olay değildir. Tek parti dönemlerden askeri darbelerden bugüne uzanan tortular vardı, sistemi tıkayan, demokrasinin önünde engel teşkil eden, Türkiye'nin büyümesini, güçlenmesini yavaşlatan, en önemlisi  kardeşliğimizi zedeleyen bazı unsurlar vardı. Son 12 yıl içinde hem tek parti dönemlerinden hem darbe dönemlerinden kalan bu tortuları, bu unsurları büyük oranda temizledik. Cumhurbaşkanlığı makamının işlevi ve Anayasa işte bu dönemlerden kalan eski Türkiye'ye ait sorunlardı."

-"Anayasa yapmak için biz samimi bir mücadele verdik"-

"Yeni, özgürlükçü, katılımcı demokratik bir anayasa yapmak için biz samimi bir mücadele verdik" diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Düşünebiliyor  musunuz, 326 milletvekili ile biz Anayasa Uzlaşma Komisyonunda 3 kişiyle temsil edilmeyi kabul ettik. Diğerlerinin tamamı 3 parti. O zaman 220, 220  milletvekiliyle 9 kişiyle temsil edildiler. Niye, biz buna evet dedik? Demeyebilirdik, çünkü komisyonlar parlamentoda sayıları nispetindedir. Fakat biz iş yapalım, yeni anayasa hazırlayalım diye evet dedik. Buna evet dememize rağmen onlar bunu kabullenemediler, yine bizi suçlamaya devam ettiler. Sonunda bir yere kadar geldi. 60 madde. Bir ara 47'deydi. Bu CHP'nin genel müdürü çıktı dedi ki:  'Gelin hemen bu 47 maddeyi halledelim.' Çünkü ben daha önce başka mesaj vermiştim. Öyle deyince ben dedim ki arkadaşlarıma: Gidin ziyaret edin, kendileriyle görüşün. Biz bu işe varız. Zaten 47 maddede anlaşılmış, hemen Meclis'te 15 gün içinde bu işi bitirelim. Baktıklar bu iş ciddi, bu defa ne dedi CHP genel müdürü? 'MHP ile BDP de bu işe katılmak durumundadır' dedi. 'Onlar katılmazsa olmaz' dedi. ya hepsinin altında imza var zaten. İmzası olduğuna göre bir de Meclis'e gelip gelmeme gibi bir şey olabilir mi? 60 madde oldu, 60 maddenin de altında imzaları var. İmzaları olduğuna göre, bitti. O zaman mecliste altında da imzaları var. Bizim dememiz gereken ne? CHP ile AK Parti'nin oyları zaten bu işe yetiyor, hemen 15-20 gün içinde yeni anayasanın 60 maddesini geçirelim. İnanın her zaman olduğu gibi akşam başka sabah başka. Maalesef yine dürüstlük bunlara yakışmadı. Yaklaşmadılar. Öyle olduğu yerde duruyor. Kardeşlerim bunlarda dürüstlük yok, bunlarda doğruluk yok hiçbir zaman dürüst olmadılar. Hiçbir zaman samimi olmadılar ve zaten dürüst olmadıkları içindir ki samimi olmadıkları içindir ki bu ülkede maalesef taş üstüne taş koyamadılar. Biz dürüstlüğümüzün neticesini alıyoruz."

Erdoğan, Erzurum'a 12 yılda 11 katrilyon yatırım yaptıklarını, bunun kente verdikleri değeri gösterdiğini kaydederek şunları belirtti:

"Şurada şöyle bir geçmişe bakalım, var mı böyle bir şey? Ortalama her yıl 1 katrilyon (milyar) Erzurum'a yatırım yapmışız. Yeterli mi? Değil. Daha da yapacağız. Az önce arkadaşlarımla Yakutiye tarafındaydık oradaki kusura bakmayın, kirlilikleri gördüm. Yani imarla ilgili. Gecekonduları, tarihi eserlerin yanındaki yapılanmayı gördüm ve Sekmen kardeşime onu söyledim, Yakutiye Belediye Başkanı ile el ele vereceksiniz, hiç gecikme yok, buraları yıkacaksınız. Buradaki tarihi Yakutiye'yi meydana çıkaracaksınız, dedim. Çünkü bize bu yakışır, inanın Erzurum'un o tarihi şehrini meydana çıkaralım, sadece Yakutiye'de değil her yerde, buralar turistten geçilmez. Ondan sonra dersiniz ki iki tane üç tane otel yetmez, Allah buraya ne büyük nimetler vermiş. Neler var, neler. Kış mevsiminde kayağıyla her şeyiyle. İnşallah oraları da elde geçirmek gerekecek ve bununla birlikte Erzurum'un gençliğini sporla farklı bir yere taşıyalım istiyoruz."

-"Yeni bir Galatasaray'ı da burada çıkarın"-

"Tabii başta Sayın Polat olmak üzere gelin artık Erzurumspor'a sahip çıkın, Erzurum şöyle birinci lige, Süper Lig'e çıkarın, ne olacak yani yeni bir Galatasaray'ı da burada çıkarın, ne olur" diye konuşan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konuda evelallah arkadaşlarımız, belediyemiz alt yapı olarak üzerine düşeni yapar ve tesis var. Erzurum'da evelallah tesislerimiz olduğuna göre, dinamik gençlik de var içeriden dışarıdan derken şöyle Erzurumspor'u süratle ayağa kaldırmak lazım."

"Erzurum sana sevdalı" sloganlarıyla sözleri kesilen Erdoğan, şunları söyledi:

"Ben de Erzurum'a sevdalıyım ama birileri bunu lafla yapıyor. Biz lafla değil icraatla yapıyoruz. Zaman zaman bu tür şeyler yapılıyor, Erzurum'a yakışan neyse onu yapmamız lazım. Erzurum altyapısıyla bir tırmanışta bu tırmanışı taçlandırmamız lazım. Onun için de şöyle Adnan bey gibi bu işte deneyimli, tecrübeli sevdalı olan ve inşallah bundan sonra yatırımlarıyla ben buradan sinyali Erzurumlu işadamlarına verebilirim. Gelin kömür var maden olarak burada, bir termik santral Erzurum'a gider ve bu termik santralle beraber sadece Erzurum değil Erzurum'un çevresine bu elektrik enerjisini çekebiliriz, bu adımları atabiliriz. Bunun için böyle bir fırsat var."

-"Kararlılığımız kaybolmuş değil"-

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bizim umudumuz ve kararlılığımız kaybolmuş değil. Biz büyük Türkiye'ye, yeni Türkiye'ye yol açan bir anayasa için umudumuzu ve kararlılığımızı hala mahfaza ediyoruz. Cumhurbaşkanı seçimleri konusunda 2007'de bir adım attık anayasayı değiştirdik, sizlerin oyuna sunduk. Siz yüzde 69 ile değiştirdiniz. Böylece cumhurbaşkanlığının demokrasi üzerinde vesayet kurumu olarak işlem görmesine son verdik. Bakınız, yüzde 58 referandumunu hatırlıyorsunuz değil mi? Bireysel başvuru hakkını biz getirdik. Parlamentoda CHP karşı çıktı, MHP karşı çıktı, BDP o zaman HDP değildi BDP'ydi, karşı çıktı. ya şimdi bakıyorum Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuruyla ilgili kararlar neticesinde sokağa çıkanlar başkalarına methiyeler diziyor. ya yüzde 58 olayında bu bireysel başvuruya hayır diyenlerle mi berabersiniz, yoksa evet diyenlerle mi berabersiniz. Yani olayı bu referandumu çıkaran biziz, dağ taş demeden çıkan yürüyen bizin, bunun neticesinde Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkını getiren biziz. Bakıyoruz çıkanlar zaman zaman bize de verip veriştiriyor ama önemli değil at denize balık bilmezse halik bilir."

Erdoğan, 10 Ağustos'ta ilk turda millet cumhurbaşkanını kendi oylarıyla kendi kararıyla belirleyeceğini ifade ederek, şöyle dedi:

"İnşallah çok farklı bir sürece başlayacağız. Seçilmiş bir cumhurbaşkanı... Bunu millet, yani asıl kendisi seçecek, vekiller değil. İnşallah seçilmiş bir başbakan, işbirliği içinde, koordinasyon ve uyum içinde, Türkiye'yi geleceğe taşıyacak. Göreceksiniz ekonomimiz, dış politikamız demokrasimiz bu yeni süreçte inşallah bir sıçrama ortaya koyacak, şahlanacak, Türkiye'nin kalkınması çok büyük ivme kazanacak."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Cumhurbaşkanı Adayı ve Başbakan Erdoğan Erzurum'da Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement