Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, kamuya açık ve kapalı alanlar ile ulaşım araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi için verilen sürenin temmuzda dolacağını belirterek, "Ulaşılabilirlikte gerekli çalışmaları yapmayan yerel yönetimler,temmuz ayından sonra engellilerle yasal olarak karşı karşı gelecekler" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği'nce düzenlenen "5. Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım" toplantısı Diyarbakır'da yapıldı.
Toplantıda konuşan Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, ulaşılabilirlik bölgesel toplantılarıyla Türkiye'de çocuklar, bebek arabası kullanan anne ve babalar, yaşlılar ile engelliler için yaşanabilir mekanlar oluşturulacağını söyledi. Bu konudaki eksikleri gördüklerinde önceleri gerekli düzenlemeleri yapmadıkları düşüncesiyle hatanın belediyelerde olduğunu düşündüklerini ifade eden Çiftçi, sonrasında bunun eğitiminin yeterince verilmediğinin anlaşıldığını kaydetti.
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) ile görüşmeler yaparak üniversitelerin mimarlık fakültelerindeki eğitim programına ulaşılabilirlik eğitimlerinin eklendiğini belirten Çiftçi, "Mimarlık fakültelerinde bunun eğitimi konusunda bir problem olduğu düşüncesiyle harekete geçtik. Girişimlerimiz sonunda artık üniversitelerin mimarlık fakültelerindeki eğitime ulaşılabilirlik konusunda eğitimler de eklendi. Bu fakülteden mezun olacak arkadaşlarımız, bu eğitimi almış olarak iş yaşamına katılacak. Bu eğitimlerle de bunu pekiştirmek istiyoruz. Engellerin nasıl aşılacağı konusunda teknik el kitapları ile yapılacak çalışmalar hakkında bilgi vereceğiz" dedi.
Engellilerle ilgili çalışmaları sosyal sorumluluk olarak değil, sorumluluk, yükümlülük olarak gördüklerini ifade eden Çiftçi, engellilerle ilgili olumsuzlukların giderilmesi halinde engelli üretkenliğinin herkesi memnun edecek bir hale geleceğini söyledi.
Birçok kamu kurum ve kuruluşunda engellilere yönelik birimler bulunduğunu, bu konuda yapılanmayan belediye ve diğer kurumların eksikliklerini gidermeleri gerektiğini belirten Çiftçi, şöyle konuştu:
"2005 yılında Özürlüler Kanunu çıktı. Daha önce İmar Kanunu devredeydi. Bu kanun yerel yönetimlere, kamuya açık ve kapalı alanlar ile ulaşım araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesiyle ilgili bir yükümlülük getirdi. Bunun için verilen süre temmuz ayında dolmuş oluyor. Ulaşılabilirlikte gerekli çalışmaları yapmayan yerel yönetimler, temmuz ayından sonra engellilerle yasal olarak karşı karşı gelecekler. Geçmişte inşa edilen binalar belki değiştirilemeyecek, ancak bundan sonrakilerin doğru bir şekilde yapılması için gerekli desteği vereceğiz."
-Diyarbakır'da 9 bin 500 engelliye evde bakım ücreti-
Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak da engellilerle ilgili yapılan mevzuat değişiklikleriyle engellilerin yaşam koşullarının düzeldiğini söyledi. Daha önce evinde yatan, sokağa çıkamayan, bakım gerektiren vatandaşlara evde bakım ücreti verildiğini vurgulayan Toprak, şöyle konuştu:
"Birkaç yıl öncesine kadar özürlüler dışarı çıkamıyordu. Hatta bazı kişiler özürlü yakınları olduğunu söylemekten dahi utanıyordu. Bu zihniyet artık değişti. Çünkü artık özürlü vatandaşımızın evine kadar gidiliyor ve ona hizmet veriliyor. Diyarbakır'da 9 bin 500 engelli vatandaşımız için kişi başı 633 lira evde bakım ücreti veriliyor. Belediye bir yandan kaldırımlar yapıyor. Ancak bu kaldırımlar işgal edilmiş durumda. Güzel bir sokak düzenlemesi yapıldığında, baktığımızda orada engelli olmayan bireylerin dahi geçmesi mümkün değil. Kimi arabasını park ediyor, kimi tezgahta satış yapıyor. Dolayısıyla bu gibi alanlardan sadece engelli bireylerin değil, sağlıklı insanların geçişi konusunda ciddi problemlerimiz var. Bu eksiklikleri kendi zihnimizde hissedip empati yaparak hareket etmeliyiz."
Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör de belediyelerin yasal bir zorunluluk olmasını beklemeden her türlü hizmeti engelli ve yaşlıları dikkate alarak yapma görevi bulunduğunu söyledi.
Belediye Kanunu'nda engellilere, yoksullara uygun hizmet yürütmek konusunda hükümler bulunduğuna dikkati çeken Güngör, "Bir bina yapılacaksa en baştan engellilere ve yaşlılara uygun şekilde yapmak zorundayız. Önemli olan bir işi başta planlamak ve uygulamaktır. Bu toplantıların amacı bölgede bu konuda bilinç oluşturmaktır. Hizmet sunduğumuz halka en uygun standartlarda hizmet sunmamız gerektiğini bilmeliyiz" diye konuştu.
Toplantıda daha sonra Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki belediye başkanları ve başkan yardımcıları ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcilerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Kenan Bozgeyik tarafından Türkiye'de ulaşılabilirlik mevzuatı, açık alanlarda ulaşılabilirlik, toplu taşıma araçlarında ulaşılabilirlik ve imar planı yetkileri uygulama alanları konusunda bilgi verildi.
Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.
- DİYARBAKIR
Son Dakika › Yerel › Diyarbakır'da '5. Ulaşılabilirlik Bölgesel Paylaşım' Toplantısı - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?