Dünyanın Suriye ile İmtihanı" Çalıştayı - Son Dakika
Yerel

Dünyanın Suriye ile İmtihanı" Çalıştayı

AA Ortadoğu ve Afrika Haberleri Yayın Yönetmeni Kışlakçı: "Ortadoğu'da yaşanan her değişim sadece kendi bölgesini değil, tüm dünyayı etkiliyor.

31.05.2014 17:57

ŞANLIURFA (AA) - Anadolu Ajansı (AA) Ortadoğu ve Afrika Haberleri Yayın Yönetmeni Turan Kışlakçı, Ortadoğu'da yaşanan her değişimin sadece kendi bölgesini değil, tüm dünyayı etkilediğini belirterek, "Arap Baharı"nın engellenmek istendiğini savundu.Kışlakçı, GAP Tarımsal Araştırma Merkezi'nde, AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin'in moderatörlüğünde düzenlenen "Dünyanın Suriye ile İmtihanı" çalıştayının ikinci oturumunda, "Arap Baharı, Suriye ve Ortadoğu'daki Dengeler" konulu sunum yaptı.

"Arap Bahar"nın Tunus'ta başladığını ve diğer ülkelere yayıldığını, Ortadoğu'daki dengeleri değiştirdiğini vurgulayan Kışlakçı, "Suriye'de birileri kanla, baskıyla bunu durdurmaya çalıştı. Şu anda Suriye'de yaşananları, aslında Arap Baharı'nı durdurmaya yönelik girişim olarak görebiliriz" dedi.

Yaşanılan çağda hakikati bulmanın zor olduğuna dikkati çeken Kışlakçı, şöyle konuştu:

"Hakikat arayışında olan bir kişi çok dikkatli olmak zorunda. İnce ince, didik didik her şeyi aramak zorunda. İnsanlar hakikatten çok maalesef mezhebinin, hocasının, liderinin, başkasının peşinde gitmekte, hakikatin peşinde gitmemekte. Ortadoğu'da yaşananlar da aslında bir yönüyle bu. Burada bir hakikat savaşı var fakat bunu görmek istemeyen, durdurmak isteyen gruplar var. Ortadoğu'da Arap Baharı olarak bilinen bu değişim, çok büyük bir olay. Tarihte milattan önceden bugüne kadar yaşanmış bir çok değişime baktığımızda en büyük değişim olarak görebiliriz. Çünkü Ortadoğu'da yaşanan her değişim sadece kendi bölgesini değil, tüm dünyayı etkiliyor. Bundan dolayı birileri bunu engellemeye çalışıyor. Ortadoğu'nun kalbi, Suriye. Bu anlamda burada yaşananları çok iyi analiz etmek gerekiyor."

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş da " Lübnan, Ürdün ve Türkiye'deki Suriyeliler'in Durumu" konulu sunumunda, Suriye'deki iç savaş nedeniyle bir çok kişinin özellikle Ürdün, Lübnan, Irak ve Türkiye'ye sığındığını belirtti.

Sığınmacıların gittiği yerlerde çeşitli sıkıntılara neden olduğunu ifade eden Kardaş, Türkiye'de ise sığınmacılara her türlü kolaylığın sağlandığını aktardı.

Komşu ülkelerindeki Suriyelilerin durumuna ilişkin rapordan kesitler sunan Kardaş, ortaya çıkan sonuçların, Türkiye'deki sığınmacılara yeterince hizmet verildiğini ortaya koyduğunu söyledi.

Suriyeli mülteci sayısının 3 milyonu aştığına değinen Kardaş, şu bilgileri verdi:

"Uluslararası tartışmalarda kafa karıştıran konulardan biri, en fazla mültecinin hangi ülkede olduğu. Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Irak'ın rakamlarına baktığımız zaman hali hazırda en yüksek sayı Lübnan'da fakat bazı istatistiklerde Ürdün'ün öne çıktığı görülüyor. Bunun sebeplerinden biri, Suriye'deki savaş başlamadan önce bazı Suriyeliler Ürdün'e gitmiş, mülteci statüsüne alınmış. Özellikle Ürdün hükümetinin uluslararası toplumdan yardım alabilmek için bunları mülteci olarak değerlendirmesi, bazı istatistiklerde Ürdün'ü öne çıkarıyor. Uluslararası çalışmalarda kabul edilen rakamlara göre, Suriyeli sığınmacıların Lübnan'da 1 milyon civarında, Türkiye'de 900 bin ve Ürdün'de 600 bin civarında olduğunu söylemek mümkün. Irak'ta da 200-300 bin civarında olduğunu görüyoruz. " - Şanlıurfa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dünyanın Suriye ile İmtihanı' Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement