Elazığlı Muhtarlar Yarım Kalan Sulama Projelerinin Tamamlanmasını İstiyor: Susuzluktan Ağaçlarımız Kuruyor - Son Dakika
Yerel

Elazığlı Muhtarlar Yarım Kalan Sulama Projelerinin Tamamlanmasını İstiyor: Susuzluktan Ağaçlarımız Kuruyor

Elazığ'da muhtarlar, köylerinde yaşanan su sorununa çözüm bulunmamasına tepki gösterdi. Serince Köyü Muhtarı Eyüp Öz, "Benim köyüm 150 haneydi, 3 ev kaldı geriye. Hepsi göçüp gelmişler şehre. Susuzluktan ağaçlarımız kuruyor. 50 senelik 100 senelik kirazlarımız, ayvalarımız... Bizim köylerimizin ayvası meşhurdur, armudu meşhurdur. Ovacık'a, Hozat'a babalarımız eşekle, torbayla ayva götürürlerdi, armut götürürlerdi ama bitmiş" dedi.

29.11.2022 15:21  Güncelleme: 16:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elazığ'da muhtarlar, köylerinde yaşanan su sorununa çözüm bulunmamasına tepki gösterdi. Serince Köyü Muhtarı Eyüp Öz, "Benim köyüm 150 haneydi, 3 ev kaldı geriye. Hepsi göçüp gelmişler şehre. Susuzluktan ağaçlarımız kuruyor. 50 senelik 100 senelik kirazlarımız, ayvalarımız... Bizim köylerimizin ayvası meşhurdur, armudu meşhurdur. Ovacık'a, Hozat'a babalarımız eşekle, torbayla ayva götürürlerdi, armut götürürlerdi ama bitmiş" dedi.

Elazığ'da muhtarlar, geçen günlerde kente gelen Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç'a köylerinde yaşanan su sorunuyla ilgili sıkıntılarını anlattı.

"VERDİĞİM HİÇBİR HİZMETİN KARŞILIĞINI ALAMADIM"

Verilen sözlerin tutulmadığını ve defalarca yetkililerle görüşmesine rağmen sonuç alamadıklarını söyleyen Merkez Karaali Köyü Muhtarı Niyazi Yücel, şunları söyledi:

"Bizim barajımız, Merkez Karaali köyünün barajı 13 senedir zemin etüdü yapılmış, tüm siyasi milletvekilleri ve idarecileri devreye soktuğumuz halde bir türlü temeli atılmıyor bu barajın. Bu barajımızla yaklaşık 3 bin 500 hektar arazide tarımsal sulama yapılacak. Ama bir türlü hangi milletvekiline, bürokrat ve bakana söylediysek de bir türlü temeli atılmıyor. Ben 11 senedir Ülkü Ocağı'nda görev aldım. 2003'ten beri AK Parti üyeliğim devam ediyor. Buna rağmen, AK Parti'ye verdiğim hizmetten hiçbir karşılık alamadım ben. Yani ben şahsi menfaat istemiyorum sayın Cumhurbaşkanı'ndan. Ama köy olarak, çevre köyler olarak hiçbir fayda alamadım AK Parti hükümetinden. Allah rızası için, telefonla da olsa, yüz yüze de olsa ben Cumhurbaşkanımla görüşmek istiyorum."

"6 BİN LİRA ELEKTRİK BORCU İÇİN 18 BİN LİRA FAİZ İSTİYORLAR"

Merkez Salkaya Köyü Muhtarı Nevzat Altun da köyüne suyu getirmek için ödedikleri elektrik faturalarının yüksek olmasından yakındı. Elektrik faturasını ödeyemedikleri için köylerinde 3 gündür susuz kaldıklarını söyleyen Altun, şunları söyledi:

"Köyümde şu anda 200 hane var. Bu 200 hane suyu yeraltı kaynaklarından temin ediyoruz. Yeraltı kaynaklarından suyu sarfetmek için buna belli bir enerji sarfetiyoruz. Bu sarfettiğimiz enerji de AKSA Fırat Elektrik dağıtım firması tarafından temin ediliyor. AKSA Fırat özel bir şirket olduğu için çok yüksek fiyat, kafasına göre bedeller köylüden almaktadır. Üç ay zarfında, onuncu ayın 10'undan bu yana ve 12. aya kadar ödediğim 126 bin lira bir fatura var. Bu 126 binden tekrar bir 6 bin lira bana borç çıkmış ve bu 6 bin lira borcumu ödemek istiyorum. Şu anda enerjim kesik. Bu 6 bin lira borca istinaden benden 17 bin 800 lira dosya masrafı artı avukat parası talep ediyorlar ve bunu dekontlarla makbuzlarla komplesini ispatlamaya hazırım.

"ELEKTRİK FATURASINI ÖDEYEMİYORUZ"

Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Enerji Bakanım ve Sayın Valim bu konuya bizatihi el atmalarını istiyorum. Eğer AKSA Fırat'ın halkın üzerindeki bu zulmü devam ederse önümüzdeki seçimlerde hükümetimize ve devletimize çok büyük sıkıntıların çıkacağını umuyorum. Onun için de sayın Cumhurbaşkanımdan rica ediyorum. Hani bir tabir vardır; sahipsiz bir kunduracı öldüğünde gece valinin rüyasına girer ya 'sayın valim beni görün' diye. Ben de önce Enerji Bakanım ve sayın Cumhurbaşkanımdan bizi görmelerini ve bu konuyu ele almalarını rica ediyorum. Şu anda belediyelerde inceleyebilirsiniz. Bütün belediyelerde suyun tonajı 4 liradır. Bir ton suyu vatandaş 4 liraya tüketiyor. Köylerimizde biz şu anda kendi şahsım adıma 12 TL'den su faturası topluyorum ve bu faturayı topladığım halde şu anda AKSA Fırat'ın borcunu ödeyemiyorum. Bu fahiş fiyattan dolayı. 3 gündür elektrik kesik ve köyümüz susuz. Şu anda 6 bin lira için benden 18 bin lira avukat ücreti ve faiz talep ettiği için ben bu enerjimi açamıyorum. Köyümde okul müdürüm mağdurdur. Köyde ortaokulun suyu akmıyor, bütün vatandaşların suyu kesik. Bundan dolayı hükümetin bu konuya el atmasını istiyorum."

"SUSUZLUKTAN 100 SENELİK AĞAÇLARIMIZ KURUYOR"

Serince Köyü Muhtarı Eyüp Öz de söz verilen ama bir türlü hayat geçirilmeyen Serince Köyü Sulama Projesi için yetkililerden yardım istedi. Öz, şunları söyledi:

"Bizim köyümüzün sulama projesi var, 74'ten beri bu yapılmıyor. Gidiyoruz geçen gün Vahit Kirişci gelmişti. Sayın bakanımıza verdik dosyamızı. Devlet Su İşleri diyor ki, 'burada işiniz bitti, gidin yukarıya.' Yukarı nereye gideceğiz? Kime söyleyeceğiz? Vahit Kirişci'ye verdik dosyamızı, sonuç ne olacak ne yapacağız? 27 köyün 15 bin hektar alan sulanacak bir yeri var. 74'ten beri su sorunumuz çözülmedi. Babamız öldü, insanlar hayvanlarını sattılar. Dosyamız çıkmış 20-30 yıldır. Her şey hazır ama diyorlar ki yukarıya gönderin.

Adamını bulacaksın, gideceksin diyorlar. Siyasi gücümüz yok, Devlet Su İşleri yüzde 80'ini biz yaparız dedi. Biz de dedik ki köylü olarak paramızı toplayalım yüzde 20'sini yaptıralım. Yeter ki gündeme gelsin, yapılsın dedik. Bakanımıza da verdik dosyalarımızı. Benim köyüm 150 haneydi, 3 ev kaldı geriye. Hepsi göçüp gelmişler şehre. Susuzluktan ağaçlarımız kuruyor. 50 senelik 100 senelik kirazlarımız, ayvalarımız. Bizim köylerimizin ayvası meşhurdur. Armudu meşhurdur. Ovacık'a, Hozat'a babalarımız eşekle, torbayla ayva götürürlerdi, armut götürürlerdi. Ama bitmiş."

"BAKAN DA BU İŞLERDE PASİF KALIYOR"

Merkez Rızaiye Mahalle Muhtarı Hayrettin Tanyıldızı da Kamu Başdenetçisi'nin katıldığı toplantıda durumlarını anlattığını belirterek, şunları söyledi:

"1972'den beri yaklaşık 50 yıldır Serince su projemiz var. Bu su projemiz, Elazığ'ın en eski su projelerinden birisidir ancak ne yazık ki bugüne kadar siyasi gücümüz olmadığı için bir adım ileri gidemedik. Geçen bakanı da gördük, dosya verdik ama tekrar burada başdenetçimize geldik. Şunu söylemek istiyoruz. Gerekirse bakanı da denetleyin, bakanlık da bu işlerde pasif kalıyor. Mülki amirleri denetleyin. Düşünün ki 50 yıldır Harput Serince su projesi demek bir Kuzova, Uluova'ya karşı arazi yapısı var burada. Bu işin bir an önce çözülmesini bekliyoruz."

"2009 YILINDAN BERİ PROJEMİZİN TAMAMLANMASINI BEKLİYORUZ"

Merkez Elmapınarı Köyü Muhtarı Erdoğan Nakil, 2009 yılından beri yapılmasını bekledikleri gölet projesinin tamamlanmasını istediklerini söyledi. Nakil, sulama projesi tamamlanamadığı için ekim yapamadıklarını ve bir an önce yetkililerden çözüm beklediklerini kaydetti. Açık, şöyle konuştu:

Erdoğan Nakil, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Köyümüzün en büyük sorunlarından biri 2009'da bir Gölet projemiz vardı. Bütün her şeyi yapıldı. Dosyamızın Ankara'ya gittiğini söylediler. Bir türlü geri dönüşü yapılmadı. Bir an evvel bu dosyanın orada onaylanıp geri dönmesini, göletimizin yapılmasını istiyoruz. Bu göletten 3 köy faydalanacak. Elmapınarı, Koçkale ve Korucu köyü. Buna ihtiyacımız var. DSİ kanallarımızı kestikten sonra arpa, buğdayın haricinde hiçbir şey ekip biçemiyoruz. Eskiden biz şeker pancarı ekerdik, pamuk ekerdik, sebze ekerdik. Şu anda evimize dahi sebze eklemiyoruz. Su sıkıntımız var. Bunun bir an önce gereğinin yapılmasını istiyoruz."

"SULAMA PROJESİNİN TAMAMLANMASINI İSTİYORUZ"

Arındık Köyü Muhtarı Harun Çelik şu ifadelere yer verdi:

"Elazığ merkeze bağlı 23 kilometre mesafedeki köyümüz var. Burada 20 yıl önce yapılan bir göletimiz var. Burası sulamak için yapıldı. Fakat bu sulama göletimizin tesisatı, ulaştırması, sulama alanlarımıza ulaştırılması yapılmadı. Yarım bırakılmış bir proje. 20 yıldır göletimiz olmasına rağmen suyu kullanamıyoruz. Sulama tarımı yapamıyoruz. Bu nedenle biz DSİ'ye ve Özel İdareye başvuruyoruz fakat bunlar bize barajın bitirildiğini, sulama birliğine teslim edildiğini, kooperatife devredildiğini söylediler. Bizim kooperatifimizin bu sulama kanallarını veya kapalı sistemini yapma imkanı yoktur. Kooperatifin öyle bir maddi imkanı da yoktur. Bunun devlet tarafından yapılması lazım. Yapılan proje eksik yapılmıştır. Biz bunu yetkililerimize bildirmemize rağmen herhangi bir çözüm bulunamadı bugüne kadar. 20 bin dönüm bizim köyün, bitişik köyümüzün 9 bin dönüme yakın arazisi var. Sulama yapılamadığı için bu göletten faydalanamıyoruz. Faydalanabilenler taş çatlasın bin dönümü geçmez. Bu da büyük bir kayıp bunu dile getirmek istiyorum, yetkililerden çözüm istiyorum."

Elazığlı Muhtarlar Yarım Kalan Sulama Projelerinin Tamamlanmasını İstiyor: Susuzluktan Ağaçlarımız Kuruyor
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Elazığlı Muhtarlar Yarım Kalan Sulama Projelerinin Tamamlanmasını İstiyor: Susuzluktan Ağaçlarımız Kuruyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement