ANIL KURU - Akdeniz Havzası'nın, dünyada ormansızlaşma sürecinin en yoğun yaşandığı ve küresel iklim değişikliğinin etkilerinin en çok hissedildiği bölgelerden biri olduğu, bu durumun Akdeniz ormanlarını tehdit ettiği bildirildi.
WWF Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel iklim değişikliğinin Akdeniz ormanları üzerinde yaptığı etkiyi anlattı.
İklim değişikliğinin ekosisteme zarar verdiğini ifade eden Kalem, "Akdeniz havzası, dünyada ormansızlaşma sürecinin en yoğun yaşandığı ve küresel iklim değişikliğinin etkilerinin en çok hissedildiği bölgelerden biri. Küresel iklim değişikliği orman yangınlarının sayısını ve şiddetini arttırıyor. İklim değişikliği yüzünden istilacı türler yayılıyor. Gittikçe azalan sulak alanlar yüzünden ormanda yaşayan türler göç etmek zorunda kalıyor. Eğer bu böyle devam ederse ormanlar ve ormanda yaşayan tüm canlılar çok daha fazla zarar görebilir" dedi.
"Akdeniz Ormanlarının İklim Değişikliğine Uyumu" projesi
Kalem, Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın Orman Genel Müdürlüğü ve Doğa Koruma Merkezi işbirliğiyle "Akdeniz Ormanlarının İklim Değişikliğine Uyumu" projesini yürüttüğünü belirtti.
Proje kapsamında yapılan araştırmaların bölgedeki riskleri ve alınması gereken önlemleri ortaya koyduğunu vurgulayan Kalem, şunları söyledi:
"Akdeniz ormanlarını iklim değişikliğinin etkilerine karşı korumak için önerilen önlemlerin başında, tür çeşitliliğinin yüksek tutulması var. Gelecekteki iklim koşullarına diğer ağaç türlerine kıyasla daha iyi uyum sağlayacağı düşünülen ardıç ve meşe türlerinin ağaçlandırmalarda daha çok kullanılması gerekiyor. Kurumaların önlenmesi için ağaç sıklığının iyi yönetilmesi, düşük rakımlı ve güney bölgelerde yaşayan ağaçlardan alınan tohumların üst bölgelere ve kuzey kısımlara taşınması gerekiyor. Yaptığımız çalıştaylarda ağaçlandırma ve dikilen fidan sayısı kadar arazinin ağır makinelerle işlenmesinden kaçınılması gibi toprak koruma etkinlikleri de öne çıktı. Değişen iklime uygun genleri taşıma ihtimali yüksek doğal yaşlı ormanların da koruma altına alınması önerildi."
Konya ve Karaman bölgelerinde araştırmanın ilk sonuçları
Proje kapsamında yapılan iklim değişikliğinin Konya ve Karaman bölgelerinde karaçam ve köknar ormanları üzerindeki etki araştırmasının ilk sonuçlarını vermeye başladığına dikkati çeken Kalem, "Yapılan modellemeler, iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek karaçam ve köknar ormanlarının Aşağıçiğil, Ilgın, Seydişehir, Kızıldağ, Hadim, Bademli, Göktepe ve Kazancı bölgelerindeki ormanlar olduğunu ortaya koyuyor. İklim senaryolarının öngördüğü gibi 2070 yılına kadar yıllık ortalama sıcaklıklarda 3,8 dereceye varacak bir artış meydana gelir ve yıllık ortalama yağış miktarında 100 milimetreye varan bir düşüş olursa bölge ormanları büyük ölçüde etkilenecek" diye konuştu.
Son Dakika › Yerel › İklim Değişikliği Akdeniz Havzası'nı Tehdit Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?