Kıl Çadırlarının Düşü'ne İzleyicilerden Tam Not - Son Dakika
Yerel

Kıl Çadırlarının Düşü'ne İzleyicilerden Tam Not

Kıl Çadırlarının Düşü\'ne İzleyicilerden Tam Not

Kocaeli’ye adını veren büyük komutan Gazi Akçakoca’nın anısına oynanan Kıl Çadırların Düşü izleyici ile buluştu.

03.05.2014 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli'ye adını veren büyük komutan Gazi Akçakoca'nın anısına oynanan Kıl Çadırların Düşü izleyici ile buluştu.

Bu yılın "Akçakoca Yılı" olarak kutlanması ve Kocaeli'ye adını veren büyük komutan Gazi Akçakoca'nın anısını gelecek nesillere aktarmak amacıyla tiyatro oyunu sergilendi. A. Kadir Bozkurt tarafından kaleme alınan "Kıl Çadırların Düşü" adlı oyun Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde (SDKM) gerçekleştirilen gala ile izleyici karşısına çıktı. Oğuz Türkleri'nin 13. yüzyılın sonlarına doğru Anadolu topraklarında yerleşik hayata geçişlerini yarı belgesel şekilde ve son derece yalın bir dille anlatan eser izleyicilerden büyük alkış aldı.

Oyunu Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Genel Sekreter Ersin Yazıcı, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Doç Dr. Tahir Büyükakın, Başkan Danışmanı Nermin Tol, İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Kesen, Uluslararası Gazi Akçakoca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu'na katılan akademisyenler ve vatandaşlar izledi. Başkan İbrahim Karaosmanoğlu oyun sonrası yaptığı konuşmada tarihini ve atasını bilmeyenin geleceğini tayin etmesinin mümkün olamayacağını söyledi. Başkan Karaosmanoğlu, "Biz Kocaeli'nin evladı olarak Kocaeli'ye ismini veren onun hatırasına itafen Akçakoca'yı tam anlamıyla tanımıyoruz. Kocaeli yarımadasının fatihi olarak biliyoruz. Osmanlının komutanlarından biri olarak birkaç cümleden fazla bilgimiz yok. İstedik ki Akçakoca'yı tanıyalım. Tiyatromuzda bu tarihi anektodu unutmayacağımız şekilde sahnelediler" dedi.

Masalsı kurgusu ve didaktik ögeleriyle dikkat çeken tek perdelik oyun, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları sanatçısı Veysel Sami Berikan imzasını taşıyor. Zengin görsel motiflerin yanı sıra; geniş oyuncu ve dansçı kadrosuyla dikkat çeken oyunun yönetmen yardımcılıklarında Ahmet Yasar Özveri ve Ferdi Yıldız bulunuyor. "Kıl Çadırların Düşü"nde Ahmet Yaşar Özveri, Aslı Yigit, Ferdi Yıldiz, Mehmet Beyazıt, Numan Ertuğrul Uzunsoy, Nuri Karadeniz, Nursel Çeliktürk, Sarper Saydam, Sonnur Şahin, Şafak Karaali, Talha Kaya, Ufuk Aşar ve Zeynep Ozan rol alıyor. Oyunun dansçı kadrosu ise Betül Demir, Beyzanur Boyuktaş, Doğa Demir, Ersin Saraç, Gulçin Canet Bakal, Mustafa Said Arol, Onur Salar, Sefa Yıldırım, Seyit Sercan Çelik, Sümeyye Boyuktaş, Yasin Demir ve Yusuf Ozan Ergüneş'ten oluşuyor.

Osman Gazi'nin silah arkadaşlarından olan Akça Koca'nın, babası Abdülmelik bin Abdülfettah'dır. Ailesi muhtemelen Anadolu Selçukluları döneminde uç bölgelere yerleştirilmiş bir Türkmen boyuna mensuptur. Akça Koca'nın da Aşiret beyi olduğu ve Ertuğrul Gazi'ye bağlı bulunduğu sanılmaktadır. Osman Gazi tarafından, Orhan Gazi'nin emrinde Konuralp, Abdurrahman Gazi ve Köse Mihail gibi meşhur beylerle Sakarya ve İzmit yöresine akınlar yapmakla görevlendirildi. Bu bölgedeki bazı kaleleri ele geçiren Akça Koca, Sapanca gölünün batı tarafındaki bir hisarı kendine karargah yapmış ve İzmit yöresine akınlar düzenlemiştir. 1326 yılında Kandıra ve civarını zapt etti. Ayrıca Konuralp ve Abdurrahman Gazi ile birlikte Kartal civarındaki Aydos'u, ardından da Samandıra Hisarı'nı fethetti. Samandıra bölgesi kendisine mülk olarak verildi. Birkaç yıl daha İzmit- Üsküdar arasındaki yerlere akınlarda bulunan Akça Koca, İzmit'in fethinden önce, 1328 yılında Kandıra yakınlarındaki bir tepede öldü ve buraya gömüldü. Ölümünden sonra, adamları Karamürsel'in etrafında toplandı. Uç beyliği yaptığı bölge ise önemi dolayısıyla Şehzade Murad'a (Sultan Murad Hüdavendigar) verildi. Fetihlerde bulunduğu İzmit ve çevresine, sonradan Koca-ili denildi. Ayrıca bugün Bolu iline bağlı Akça Koca ilçesi de onun adını taşır. Hacı İlyas adında bir oğlu vardır. Torunu Fazlullah da önce kadı, sonra vezir olarak Osmanlı Devleti'nde önemli görevlerde bulundu. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kıl Çadırlarının Düşü'ne İzleyicilerden Tam Not - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement