Tarım Bakanı Kirişci: "Tarım Sektörü Eğer Doğru, Yerinde, Dozunda Yapılırsa İnsanlara En Çok Kazandırabilecek Bir Sektör" - Son Dakika
Yerel

Tarım Bakanı Kirişci: "Tarım Sektörü Eğer Doğru, Yerinde, Dozunda Yapılırsa İnsanlara En Çok Kazandırabilecek Bir Sektör"

Türkiye Yüzyılı Vizyonu, 2023’e Doğru Şehir Buluşmaları programı kapsamında inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere Yozgat’a gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Bugün kırsalda muhtar kendine oy veriyor. Kendi kendini seçiyor. Niye? Çünkü çocuklarına hayvancılıkla ilgili aman oğlum aman kızım ben bu işle uğraştım, ben burada bir gelecek görmedim. Sen git geleceğini başka yerde ara diyor. Halbuki tarım sektörü eğer doğru yerinde dozunda yapılır ise insanlara en çok kazandırabilecek bir sektör" dedi.

12.11.2022 18:38  Güncelleme: 20:19

Türkiye Yüzyılı Vizyonu, 2023'e Doğru Şehir Buluşmaları programı kapsamında inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere Yozgat'a gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Bugün kırsalda muhtar kendine oy veriyor. Kendi kendini seçiyor. Niye? Çünkü çocuklarına hayvancılıkla ilgili aman oğlum aman kızım ben bu işle uğraştım, ben burada bir gelecek görmedim. Sen git geleceğini başka yerde ara diyor. Halbuki tarım sektörü eğer doğru yerinde dozunda yapılır ise insanlara en çok kazandırabilecek bir sektör" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Yozgat'a geldi. Önce Yerköy ilçesinde yapımı devam eden İnandık barajını, ardından da Et ve Süt Kurumu Yozgat Kombina tesislerini ziyaret edip, ilgililerden bilgiler aldı. Yozgat Belediyesi Kültür Merkezi salonundaki etkinliğe katılan Bakan Kirişçi, burada yaptığı konuşmada siyasi ve tarım ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Kirişçi, "Ege adalarında konuşlanarak, Yunanistan'ı kışkırtarak, HDP üzerinden PKK-PYD kılıcını sallayarak ülkemizi zora sokmak isteyenlerin hesaplarını alt üst eden bir gerçek daha var o da millet gerçeğidir. Milletimizi 'ekmek yiyen millet' diyerek, ekmek yemediğini de aslında ortaya koyan bunu ifşa eden fakat böylelikle de millet tarafından da hak ettiği cezayı alan çevrelerin asla anlayamayacakları fedakarlıklarla ülkesine ve geleceğine sahip çıkan bu güzel bu aziz millettir. Bu millet, hizmet siyasetiyle laf ve şov siyasetini çok iyi ayırt eden bir millettir" dedi.

"TOPLAMDA 10.3 MİLYON TON TAHIL VE GIDA MADDELERİ BU KORİDORDAN TAŞINMIŞTIR"

Tarım Bakanı Kirişçi, Tahıl Koridorunun açılmasından Ukrayna ve Rus esirlerinin takasında oynadığı role kadar Türkiye'nin diplomatik başarılarını hiç kimsenin görmezden gelemediğini aktardı. "Koridorun açılmasından her ne kadar daha çok Avrupa ülkeleri yararlansa da bu durum bütün dünyayı sevindirmiş ve Türkiye'nin itibarını artırmıştır" diyen Kirişçi konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dün itibariyle 402 gemi bu koridordan geçmiş ve toplamda 10,3 milyon ton tahıl ve gıda maddeleri bu koridordan taşınmıştır. Bunların yüzde 59,7'si yani yaklaşık yüzde 60'ı Avrupa ülkelerine, yüzde 21,6'sı Asya ülkelerine, yüzde 12,9'u Afrika'ya maalesef en çok ihtiyacı olan ülkelere ise sadece bu toplam tutarın, miktarın 5.7'si ulaştırılabilmiştir. Bu çerçevede Cumhurbaşkanımız önümüzdeki hafta pazartesi günü başlayacak olan G-20 Zirvesi'nde, 19 Kasım'da sona erecek olan bu tahıl koridoruyla ilgili yeni dönemi orada kendi muhataplarıyla da yeniden değerlendirme fırsatı bulacaktır. Bizler de Ticaret Bakanlığımızla birlikte müşterek olarak yürüteceğimiz yeni bir çalışmanın içerisine girdik. Nedir bu çalışma? Rusya'dan alınacak bedelsiz buğdayı, işlendikten sonra az gelişmiş ülkelere bedelsiz vermektir. Bizler bu süreçlerde milletimize ve devletimize yakışanı yaptık yapıyoruz. İnsani yardım alanında bugün, milli gelire oranla en fazla yardım yapan ülkeyiz. Dünya sıralamasında birinciyiz."

"BU TOPRAKLARDA ACIYI DA SEVİNCİ DE PAYLAŞAN BÜYÜK BİR AİLEYİZ"

Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, başörtüsü ve Cemevleri konusuna da değindiği konuşmasında, " 28 Şubat'ın tortu ve türevlerinin yeniden suları bulandırmasına milletimiz inanıyoruz ki izin vermeyecektir. 28 Şubat'ın simgesi olan başörtüsü özgürlüğünü yasal güvence altına alacak Anayasa değişikliğini en kısa zamanda hayata geçirmek boynumuzun borcudur. Ayrıca bu ülkenin asli unsurları olan alevi kardeşlerimizin sorunlarına sahip çıkmak da hak, hukuk ve millet anlayışımızın olmazsa olmazıdır. Bizler, Alevisi Sünnisi, Türk'ü, Kürt'ü, Arap'ı, Çerkez'iyle bu topraklarda acıyı da sevinci de paylaşan büyük bir aileyiz" ifadelerini kullandı.

"BUGÜN NET İHRACATÇI ÜLKE KONUMDAYIZ"

"Son 20 yılda bitkisel üretim miktarımız yüzde 21 artarak 2021'de 118,4 milyon tona ulaşmıştır" diyen Bakan Kirişçi, "2002 yılında 25,1 Milyar dolar olan Tarımsal GSYH'mız, 2021 yılında yüzde 78,1 artışla 44,7 milyar dolara yükselmiştir. Ülkemiz bu hasılayla Avrupa'da birinci, dünyada da ilk 10'dadır. Bitkisel üretimimizin bu yıl geçen seneye göre yüzde 8 artarak 127 milyon tonu aşmasını bekliyoruz. Bu da bitkisel üretim toplamında ülkemiz için inşallah tarihi bir rekor olacak" ifadelerini kullandı. Kirişçi konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hayvancılığa gelince, son 20 yılda büyükbaş hayvan mevcudumuz yüzde 81, küçükbaş yüzde 83,4, kanatlı sayımız yüzde 58,6 oranında artmıştır. 25 milyar dolar tarım ve gıda ürünleri ihracatımız ile bugün net ihracatçı ülke konumdayız. Son 20 yılda tohumluk üretimimiz 9 kat, tohum ihracatımız 12,6 kat artmış durumda. Tohum dış ticaretinde ihracatın ithalatı karşılama oranı 2002'de yüzde 31 iken, 2021 yılında yüzde 94'e yükseltilmiştir. Milli tarım yani bağımsızlık vizyonu işte budur. Kendine yeterlilik oranlarımız, 2021 yılı itibariyle buğdayda yüzde 102, şekerpancarında yüzde 100, patateste yüzde 107, nohutta yüzde 122, kuru soğanda yüzde 114'tür. Hayvansal ürünlerde ise kırmızı ette yüzde 100, sütte yüzde 107, beyaz ette yüzde 136, yumurtada yüzde 123 seviyesindeyiz. Balık üretiminde Avrupa lideriyiz. Tarımda yaşanan bu gelişmelerde üreticilerimiz, eli öpülesi üreticilerim tabii ki çok büyük paya sahip. Şöyle ki, 2002 yılında 1,8 Milyar lira olan destekleme bütçesi, 2022 yılında 39,2 Milyar liraya yükselmiştir. Yaptığımız destekleme alımlarıyla da çiftçimizi motive ediyor, onların alın terini koruyoruz. Buğday alım fiyatını geçen yıla göre yüzde 231, şeker pancarı fiyatını yüzde 245, kuru fasulyeyi yüzde 158, kuru üzüm fiyatını yüzde 108 artırdık."

"ALMANYA NE YAPACAĞINI BİLMİYOR, AMERİKA ŞAŞKIN"

Tarım Bakanı Kirişci, dünyanın normal bir zamandan geçmediğini, anormal bir zamandan geçtiğine dikkat çekerek, Almanya ne yapacağını bilmediğini, Amerika'nın şaşkınlık içerisinde olduğunu söyledi. Kirişçi, "85 bin nüfus var, 50 milyon turist var bu ülkede. 4-4,5 milyon geçici korumada mülteci var. Bu ülkeye 25 milyar dolar ihracat yapıyor ki bu sene 30 milyar doları aşacak, inşallah. 30 milyar dolar ihracat yapıyor, rafta hiçbir ürünün eksikliği yok. Almanya ne yapacağını bilmiyor, Amerika şaşkın. Avrupa'nın genelinde ortalamasını söylüyorum yüzde 10,7 enflasyon, perişan bir vaziyetteler. Doğalgazda hiç kimsenin aklına geliyor mu; bu kış da ne olacağız ve bu kış bizi çok büyük zorluklar bekliyor diyen var mı? Yok. Bu Sayın Cumhurbaşkanımızın izlemiş olduğu lider diplomasi çerçevesinde elde edilmiş bir başarının tezahürüdür. Bunun altını çizmek lazım" şeklinde konuştu.

"AFGANLI ÇOBAN VARSA HAYVANCILIK VAR"

Sektörel anlamda bazı ufak tefek aksaklıklar var olduğunu belirten Bakan Kirişci, "Biz zaten daha iyinin peşinde olduğumuzu söyledik" diyerek, şunları aktardı:

"Yer yer yem fiyatlarındaki yükselme nedeniyle düşüşler yaşandı ama bugün sütün direk üreticiden çıkış fiyatı 8,5 lira. 50 kuruş da verdiğimiz prim var 9 lira. Süt yem paritesi de 1.38, 1.41, 1.42 aralığında. Şimdi biz eğer ya bu kalite asgari 1.30 olmalı, 1.30 olursa iyi olur diyen sektöre bunu 1,40 olarak sunmuşsak bunda bir eksiklik var mı? Yok. Şimdi biz bazı davranışlarımızı değiştireceğiz. Şunu söylüyorum; bugün Afganlı çoban varsa hayvancılık var. Bu sizce normal bir davranış mı? Kendi çocuğuna çobanlığı layık görmeyen bir işletme sahibi, eğer patronluk veya patroniçelik yaparsa bu durumu yöntem değil. Dünyanın neresine giderseniz gidin aile işletmeciliği esastır. Önce biz aile olarak iş gücümüzü değerlendireceğiz. Bugün kırsalda muhtar kendine oy veriyor. Kendi kendini seçiyor. Niye? Çünkü çocuklarına hayvancılıkla ilgili aman oğlum aman kızım ben bu işle uğraştım, ben burada bir gelecek görmedim. Sen git geleceğini başka yerde ara diyor. Halbuki tarım sektörü eğer doğru yerinde dozunda yapılır ise insanlara en çok kazandırabilecek bir sektör."

Tarım Bakanı Kirişci: "Tarım Sektörü Eğer Doğru, Yerinde, Dozunda Yapılırsa İnsanlara En Çok Kazandırabilecek Bir Sektör"
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Tarım Bakanı Kirişci: 'Tarım Sektörü Eğer Doğru, Yerinde, Dozunda Yapılırsa İnsanlara En Çok Kazandırabilecek Bir Sektör' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement