Gazeteciler Konfederasyonu, yaklaşık 20 bin gazeteci, 73 gazeteciler cemiyeti ve 8 gazeteciler federasyonunun güç birliği ile ilk genel kurulunu yaptı. Gazeteciler Konfederasyonu Birinci Genel Kurul Toplantısı için Türkiye'nin bütün illerinden gelerek Ankara'da buluşan 144 delege, genel başkanlığa Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı'yı oybirliği ile seçti.
Türkiye genelinde en üst çatı örgüt konumundaki Gazeteciler Konfederasyonu'nun birinci Genel Kurul Toplantısı, Bera Ankara Otel'de yapıldı.
Yaklaşık 20 bin gazeteci, 73 gazeteciler cemiyeti ve 8 gazeteciler federasyonunun güç birliği ile kurulan Gazeteciler Konfederasyonu'nun Birinci Genel Kurul Toplantısı'na Türkiye'nin bütün illerinden gelen 144 delege katıldı.
Divan Başkanlığını Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin'in yaptığı genel kurulun açılışında konuşan Gazeteciler Konfederasyonu Kurucu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Türk basın tarihinde örgütlenme ve yeniden yapılanma açısından tarihi bir gün yaşandığını ifade etti.
Anadolu'nun dört bir köşesindeki gazetecilerin en temel beklentisinin, tarafsız, siyaset üstü, uyumlu ve herkesi kucaklayan bir anlayış içerisinde güç birliği yapılarak, sektörde yaşanan sorunların çözümü olduğunu ifade eden Nuri Kolaylı, "Basın özgürlüğü, basın kuruluşlarında ve meslek örgütlerinde kurumsallaşma, basın ahlakı, çalışma koşulları, mesleki eğitim ve gazetecilerin yıpranma hakkı başta olmak üzere birçok sorunun çözümü için çok çalışmak ve kalıcı çözümler üretmek zorundayız" dedi.
"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN GERÇEK ANLAMDA SAĞLANMASI, HEPİMİZİN ORTAK YÜKÜMLÜLÜĞÜDÜR"
Çözülmesi gereken öncelikli sorunların başında, basın özgürlüğünün geldiğini ve Türk Ceza Kanunu ile Terörle Mücadele Kanunu'nun bazı maddelerinin ifade özgürlüğünü kısıtlayan hükümler içerdiğini kaydeden Kolaylı, "Meslektaşlarımız yazdıkları yazılar, yorumlar ve haberler nedeniyle yargılanıyor. Bu durumun sona erdirilmesi ve basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması, hepimizin ortak yükümlülüğüdür" diye konuştu.
Anadolu'yu il il gezerek gazetecilerin sorunlarını dinlediğini ve bu sorunların çözümü amacıyla Türkiye'nin dört bir yanındaki gazeteciler cemiyetlerinin başkanlarıyla yola çıkılarak Gazeteciler Konfederasyonu'nun kurulduğunu dile getiren Nuri Kolaylı, "Güç birliği içinde çözmemiz gereken sorunlardan birisi de, bizleri temsil etmeyen, meslek ilkelerimizi bile bilmeden ortaya çıkıp gazeteci olduğunu iddia eden insanların varlığıdır. Basın mesleği birçok yönüyle gözde olması nedeniyle, maalesef kötü niyetlilerin hedefi haline geldi. Önüne gelen herkes gazete açıyor. Eline kalem geçiren, gazeteci olduğu iddiasıyla iş takibine girişiyor. Bu insanlar, basın mesleğini, kendi çıkarları uğruna iş takibi, tehdit ve şantaj aracı olarak kullanıyorlar. Herkesin şikayetçi olduğu bu durumun ortadan kalkması için dünyadaki uygulamalar da dikkate alınarak, gazetecilik mesleğini yasal bir platforma oturtmak gerektiğini düşünüyoruz. Bu sorunun çözümü için Tabipler Odası gibi, Baro gibi özel bir yasa ile gazetecilik mesleği düzenlenmeli, cemiyetlerimiz ve derneklerimiz meslekte söz sahibi konuma gelmelidir" ifadelerini kullandı.
TUNÇOĞLU YÖNETİM KURULU ÜYESİ
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan, Basın Yayın ve Enformasyon eski Genel Müdürü ve Başbakan Yardımcısı Danışmanı Salih Melek ile Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın Kartları Daire Başkanı Ali Güneş'in konuşmalarının ardından geçilen seçimlerde, delegelerin tümünün oyunu alan Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Marmara Gazeteciler Federasyonu Başkanı Nuri Kolaylı, Gazeteciler Konfederasyonu'nun seçilen ilk genel başkanı oldu.
Kütahya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İhsan Tunçoğlu da, yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Tunçoğlu, kendisini yönetik kurulu listesinde aday gösteren Genel Başkan Nuri kolaylı'ya ve seçimde oy kullanan 144 delegeye teşekkürlerini sundu. (EFE) - KÜTAHYA
Son Dakika › Yerel › Türk Basınında Tarihi Güç Birliği... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?