Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İnciroğlu, iş müfettişleri tarafından yapılan iş yeri denetimlerinde tespit edilen en büyük eksikliklerden birinin eğitim yetersizliği olduğunu belirterek, "Bu kapsamda düşünüldüğünde işverenlerimizin bu yükümlüğü yerine getirmesi gerekir" dedi.
Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından, Nenehatun Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Kongresi"nin ikinci gününde, Almanya, İngiltere, Rusya, Uzakdoğu ve Türkiye'deki farklı üniversitelerden katılan bilim adamları bildiriler sundu.
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi Başkanı Seracettin Göktaş'ın oturum başkanlığını yaptığı programda, "Yargıtay Kararları Işığında İş Sağlığı ve Güvenliği" ile ilgili iyi uygulamaları, iş sağlığı ve güvenliği, denetimler, hukuksal yapılar, riskler, eksiklikler, yapılması gereken düzenlemeler ve verilen eğitimler konularında konuşmalar yapıldı.
Çalışma Genel Müdür Yardımcısı İnciroğlu, iş sağlığı güvenliği eğitiminin asgari gereklilikleri konusunda sunum yapacağını belirterek, bireylerin ruh ve beden sağlığı yerinde olmayan birinin ailesine, kendisine, çalıştığı iş yerine hatta ülkesine yararlı olmasının mümkün görünmediğini söyledi.
Bu kapsamda, tüm ülkelerin çalışanlarının ruh ve beden bütünlüklerini korumayı amaçlayan mevzuat hazırladığını ve bunu uygulatmak, denetlemekle yükümlü olduğunun altını çizen İnciroğlu, Atatürk Üniversitesinin bu anlamda düzenlediği eğitim kongresini bakanlık olarak önemsediklerini ve desteklediklerini ifade etti.
Bakanlıktan farklı branşlarda uzmanlar katıldığını belirten İnciroğlu, kongreye yurtdışından da alanında uzman kişilerin iştirak ettiğini ve ülkelerindeki iyi uygulamaları anlattığını vurguladı.
Birçok hususta bildirilerin sunulduğunu ve karşılıklı değerlendirilmelerde bulunulduğunu anlatan İnciroğlu, "Bu kongrelerin sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü eğitimde devamlılık esastır. Bir, iki kez yapılan eğitimin, daha doğrusu geçici yapılan eğitimin bir anlam ifade etmediğini herkes bilir" şeklinde konuştu.
"Almanya'da işveren, yılda en az bir kez brifing vermekle yükümlü"
İnciroğlu, eğitimin sürekli yapılması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Ayrıca sadece teorik değil, pratik de uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. İş sağlığı güvenliği kanunu ve buna dayanarak çıkartılan çalışanların eğitimlerini düzenleyen yönetmeliklerde de eğitimlerin hem teorik hem pratik olarak yapılması ifade edilmektedir. İşverenlerin çalışanları eğitme ve eğitimleri sürekli yapma zorunlulukları vardır. Bu konuda Bakanlığımızın iş müfettişleri tarafından yapılan iş yeri denetimlerinde en büyük eksikliklerden bir tanesi eğitim yetersizliğidir. Bu kapsamda düşünüldüğünde işverenlerimizin bu yükümlüğü yerine getirmesi gerekir."
Almanya'dan katılan bilim adamı Reinhold Ruehl de "Almanya'da işverenler, çalışanlar için anlaşılır bir şekil ve dile sahip bir işletme talimatı hazırlamak ve bu işletme talimatı doğrultusunda çalışanlara en az yılda bir kez brifing vermekle yükümlüdür. Çalışanlar da brifing aldıklarını yazılı olarak teyit etmek zorundadırlar" dedi.
Kongre başkanı, Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz da başarılı bir etkinlik olduğunu, iş kazalarının önlenmesi ve bu konuda farkındalık oluşturulması bakımından önemli bilgilerin paylaşıldığını söyledi.
Program, Türkiye'den farklı üniversitelerden ve yurtdışından katılan bilim adamlarının kentteki tarihi ve turistik mekanlarını ziyaretinin ardından yemek programıyla sona erdi.
Son Dakika › Yerel › Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Kongresi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?