Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin, her bin dolarlık GSYİH'nin üretilmesi için gereken enerji miktarını gösteren enerji yoğunluğunu 2023 yılına kadar yüzde 20'lere kadar düşürmeyi hedeflediğini bildirdi.
Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından "Üçüncü Ülke Eğitim Programı, Sanayide Enerji Verimliliği ve Yönetimi" toplantısı gerçekleştirildi.
Yıldız, buradaki konuşmasında, Türkiye'nin yürüttüğü enerji verimliliği programlarının yalnızca ulusal programlar olmaktan çıkıp bölgesel ve uluslararası ilişkinin parçası olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi .
Japonya ile tarihi ilişkilerin yanı sıra ekonomik ilişkilerin de gelişmesinin önemli olduğunu ifade eden Yıldız, 20 yıldan bu yana enerji verimliliği ile ilgili bir kültür oluşturulmaya çalışıldığını ama enerji yönetici kurslarının bunun çok somut göstergelerinden biri olduğunu söyledi. Enerji tasarrufu konusundaki merkezin, uluslararası bölgesel eğitim merkezi haline geldiğini, TİKA'nın da önemli katkılarıyla bugüne kadar 25 ülkeden 242 enerji yöneticisine eğitim verildiğini bildiren Yıldız, bugün 13 ülkeden kursiyerlerin bulunduğunu söyledi.
Türkiye'nin her bin dolarlık GSYİH'nin üretilmesi için gereken enerji miktarını gösteren "enerji yoğunluğu" hedefinin 2023 yılına kadar yüzde 20'lere kadar düşürmek olduğunu belirten Yıldız, Türkiye'de 1 milyon liranın altındaki enerji verimliliği projelerinde yüzde 30 civarında bir sübvansiyon bulunduğunu kaydetti. Enerji verimliliği konusunda Türkiye'nin kamu binaları başka olmak üzere birçok alanda bu işlemleri uyguladığını anlatan Yıldız, "166 binanın etüdü yapılarak, bunlarla alakalı bu grupların ihalesiyle alakalı ön hazırlıkları bitirmektedir. Sokak aydınlatmaları, led'li aydınlatmalar, pilot bölgelerde yarı yarıya bir tasarrufu gördük" diye konuştu.
Yıldız, bu çalışmaların 2023 hedeflerine çok ciddi katkılar sağladığın yönelik inancını dile getirdi.
"Japonya'nın 2013'te Türkiye'ye doğrudan yatırım tutarı 490 milyon dolar" -
Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoi, Türkçe başladığı konuşmasında, böyle bir eğitimin başarılı olacağına inancını dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti.
İki ülke arasında enerjide işbirliklerinin gerçekleştirildiğini belirten Yokoi, Japonya-Türkiye arasındaki dostluk ilişkisinin iki ülke liderlerinin ziyaretlerinin ardından "stratejik ortaklık seviyesine" yükseldiğini ifade etti. Japonya'nın finansman ve teknik destek verdiği Marmaray Projesinin geçen yıl hizmete girdiğini anımsatan Yokoi, özel sektör bazında Türkiye'ye gelen Japon firma sayısının arttığını, geçen yıl Türkiye'ye doğrudan yatırım tutarının 490 milyon dolar olduğunu söyledi.
Türkiye'ye yatırım yapan dünya ülkeleri arasında 8. sırada bulunan Japonya'nın, Asya Pasifik Bölgesinde ilk sırada yer aldığını belirten Yokoi, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 90. yıl dönümünde ilişkilerin daha da gelişmesine yönelik dileklerini iletti.
Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar ise kursun bu yıl 14. kez düzenleneceğini belirterek, etkinlikte enerji verimliliği bağlamında teknoloji ve ekipmanların da tanıtıldığını söyledi.
Etkinliğe, Arnavutluk, Azerbaycan, Ermenistan, Bosna Hersek, Gürcistan, Kazakistan, Kosova, Kırgızistan Makedonya, Moldova, Moğolistan, Sırbistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Ukrayna, Afganistan, Bulgaristan, Yunanistan, İran, Pakistan, Romanya ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu 13 ülkeden 20 kursiyer katılıyor. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?