Tüsiad Başkanı Turan: "Sonucu Ne Olursa Olsun, Seçim Sonrası ile Öncesi Arasındaki Ekonomi Koşulları ve Politikalarında Farklılaşma Olası Görünüyor" - Son Dakika
Ekonomi

Tüsiad Başkanı Turan: "Sonucu Ne Olursa Olsun, Seçim Sonrası ile Öncesi Arasındaki Ekonomi Koşulları ve Politikalarında Farklılaşma Olası Görünüyor"

Tüsiad Başkanı Turan: "Sonucu Ne Olursa Olsun, Seçim Sonrası ile Öncesi Arasındaki Ekonomi Koşulları ve Politikalarında Farklılaşma Olası Görünüyor"

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “Türkiye ekonomisi, 2023’e düşmekte olsa da hala çok yüksek bir enflasyon oranı, büyümede yavaşlama, dışa açık ve kamu açığında artış ile girdi. Enflasyonu düşürmede, makro ihtiyati tedbirlerin para politikasının ikamesi olamayacağından hareketle, para politikasını, enflasyonla mücadele çerçevesinde formüle etmek, maliye politikasını enflasyonla mücadeleyi destekleyici mahiyette kurgulamak gerekiyor. Milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucu ne olursa olsun seçim sonrası ile öncesi arasındaki ekonomi koşulları ve politikalarında farklılaşma olası görünüyor” dedi.

20.01.2023 11:50  Güncelleme: 12:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ESRA ALUS

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, "Türkiye ekonomisi, 2023'e düşmekte olsa da hala çok yüksek bir enflasyon oranı, büyümede yavaşlama, dışa açık ve kamu açığında artış ile girdi. Enflasyonu düşürmede, makro ihtiyati tedbirlerin para politikasının ikamesi olamayacağından hareketle; para politikasını, enflasyonla mücadele çerçevesinde formüle etmek, maliye politikasını enflasyonla mücadeleyi destekleyici mahiyette kurgulamak gerekiyor. Milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucu ne olursa olsun seçim sonrası ile öncesi arasındaki ekonomi koşulları ve politikalarında farklılaşma olası görünüyor" dedi.

Koç Üniversitesi ve TÜSİAD ortaklığı ile oluşturulan Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) tarafından yedincisi düzenlenen "Türkiye Ekonomisi" semineri bugün İstanbul'da yapıldı.

Etkinliğin açılış konuşmalarını; TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ekonomi ve Finans Yuvarlak Masa Başkanı Murat Özyeğin yaptı.

Konuşmacılar, 2022 yılının muhasebesi ve 2023 yılı hedeflerini değerlendirdi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, şunları söyledi:

"KÜRESEL EKONOMİYE İLİŞKİN RİSKLER VE BELİRSİZLİKLER ÇOK YÜKSEK: Yeni bir yıla başlarken tüm ekonomi dünyası o yılın ekonomik trendlerini ve öngörülerini merakla bekler. 2023 yılı bu açıdan daha dikkat çekici bir yıl. Küresel ekonomiye ilişkin riskler ve belirsizlikler çok yüksek. Türkiye ekonomisi de 2023'e düşmekte olsa da hala çok yüksek bir enflasyon oranı, büyümede yavaşlama, dışa açık ve kamu açığında artış ile girdik.

KÜRESEL DİNAMİKLER TÜRKİYE'DE DE ETKİSİNİ GÖSTERECEK: 2023 için iki alt önemin varlığına dikkat çekmek istiyorum. 2023'ün ilk yarısında sıkı para politikasını etkisiyle Avrupa ve birçok gelişmiş ülkede resesyon tahmin edilirken, Amerika Birleşik Devletleri'nde de büyümenin çok zayıf olması bekleniyor. Yılın ikinci yarısından itibaren ise izlenen sıkı para politikasının enflasyonu düşürmekte etkili olmasına paralel olarak dünya ekonomisinde zayıf da olsa yeniden bir büyüme süreci başlayacak. 2023'ün birinci ve ikinci yarısında ekonomik koşulların ve politikanın farklı olması Türkiye için de olası. Her şeyden önce küresel dinamikler ülkemizde de etkisini gösterecek. Finansal koşullarda yıl boyunca bir gevşeme olmasa da yılın ikinci yarısında dünya ekonomisinde büyümenin bir miktar hızlanacak olması ihracat talebinde bir canlanmayı muhtemel kılıyor.

SEÇİM ÖNCESİ VE SONRASINDA FARKLILAŞMA OLASI: Türkiye ekonomisi açısından 2023'e iki alt dönemde bakma ihtiyacının bir nedeni de milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimleri. Seçimlerin sonucu ne olursa olsun seçim sonrası ile öncesi arasındaki ekonomik koşulların ve politikaların farklılaşması olası görünüyor. Seçimler öncesinde küresel ekonomi zayıflarken ve özellikle birçok Avrupa Birliği ülkesinde resesyon dinamikleri gündemdeyken Türkiye ekonomisinde iç talebe bağlı büyüme sürecinin desteklendiği bir dönem yaşayacağız.

YILIN İKİNCİ YARISINDA DÜNYA GİBİ TÜRKİYE'NİN DE NORMALLEŞME SÜRECİNE GİRMESİ GEREKECEK: Yılın ikinci yarısında ise küresel ekonomide görülecek nispi olumlu gelişme Türkiye ekonomisinde makro ekonomik istikrarı ve yapısal reformu önceleyen politikaların uygulanması açısından nispeten olumlu bir ortam yaratacak. 2023'ün ikinci yarısında dünya gibi Türkiye'nin de normalleşme sürecine girmesi gerekecek. Bunun en önemli koşulu da enflasyonun düşürülmesi ve ekonomik istikrarın teşhis edilmesi.

PARA POLİTİKASI ENFLASYONLA MÜCADELE ÇERÇEVESİNDE FORMÜLE EDİLMELİ: Enflasyonun çıkmış olduğu çok yüksek seviyeden baz etkisiyle beraber düşme sürecine girmiş olmasını bir fırsat olarak değerlendirmek mümkün. Ancak enflasyonu düşürmede makro ihtiyati tedbirlerin para politikasının ikamesi olamayacağı noktasından hareketle para politikasını enflasyonla mücadele çerçevesinde formüle etmek, maliye politikasını enflasyonla mücadeleyi destekleyici mahiyette kurgulamak gerekiyor. 2023 yılını Türkiye açısından önemli kılan bir başka boyutta bu sene Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olması.

UYUM SAĞLAMAMIZ GEREKEN ALANLARIN BAŞINDA İKLİM DEĞİŞİMİYLE MÜCADELE GELİYOR: Küresel gelişmeleri dikkate aldığımızda yeni alanlarda dönüşümü sağlayacak bir dizi önlemi zaman kaybetmeden hayata geçirmeliyiz. Uyum sağlamamız gereken alanların başında iklim değişimiyle mücadele geliyor. Bu çerçevede sıfır karbon hedefi doğrultusunda bir dizi adımı atmak, döngüsel ekonomiden ve yeşil üretim tekniklerinden daha fazla yararlanmak, fosil enerji kaynaklarından yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi hızlandırmak ve enerji tasarrufu ve enerji verimliliğini arttırmak önümüzdeki dönemin ekonomi politikası önceliği arasında yer almalı.

ÇOK KONUŞTUĞUMUZ AMA ŞİMDİYE KADAR ERTELEDİĞİMİZ YAPISAL REFORMLARI TAMAMLAMALIYIZ: Ekonomik ve toplumsal hayatta dijital dönüşüme uyum sağlamak için de altyapıdan becerilere, bilim ve teknoloji politikasından yatırım ortamına bir dizi alanda hızlı ve kapsamlı adımlar atmalıyız. Kısacası çok konuştuğumuz ama şimdiye kadar ertelediğimiz yapısal reformları bir an önce tamamlamamız gerekiyor. Bu reformlar hem istikrarsızlığın adeta yeni normal haline geldiği küresel düzende rekabetçiliğimizi korumak açısından hem de özlemini çektiğimiz refah seviyesine ikinci yüzyılımızda ulaşmak açısından belirleyici önemde."

ÖZYEĞİN: 2022 SON 30 YILIN EN DÜŞÜK BÜYÜMESİ OLARAK KAYITLARA GEÇECEK"

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ekonomi ve Finans Yuvarlak Masa Başkanı Murat Özyeğin de konuşmasında; hem dünya hem Türkiye ekonomisi açısından oldukça zor bir yılın geride bırakıldığını belirtti. Özyeğin, "2022 yılı muhtemelen kayıtlara son 30 yılın en düşük büyümesi olarak kayıtlara geçecek" dedi.

Özyeğin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2023'ÜN 2022'DEN DAHA AZ RİSK, BELİRSİZLİK VE ZORLUK TAŞIYACAĞINA DAİR BİR BEKLENTİMİZ YOK: Ancak maalesef 2023'ün 2022'den daha az risk belirsizlik ve zorluk taşıyacağına dair bir beklenti içinde olamıyoruz. Enflasyon birçok ülkede zirve yapmış durumda. İzlenmekte olan sıkı para politikası karşısında özellikle gelişmiş ülkelerin enflasyonu 2023'te düşme eğilimine sokması bekleniyor. Enflasyonist riskler tamamen bertaraf edilene kadar finansal koşullarda herhangi bir gevşeme beklenmemeli. Bu açıdan 2023'te finansal koşullar muhtemelen sıkı olmaya devam edecek.

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ ZAYIF BÜYÜME PERFORMANSININ DEVAM ETMESİNE HAZIRLIKLI OLMALIYIZ: ABD'nin muhtemel bir resesyonu önleyebileceği varsayımı altında 2023'ün ikinci yarısından itibaren belli başlı ekonomilerin, yeni bir büyüme evresine girmesini muhtemel görüyoruz. Ancak sıkı parasal koşullarla devam eden jeopolitik gerilimler büyümenin zayıf olmasına yol açacaktır. Dünya ekonomisindeki zayıf büyüme performansının 2023 yılından sonra da devam etmesine hazırlıklı olmamız gerekebilir. Bu aşırı oynak ve belirsizliğin yüksek olduğu koşullar altında uluslararası yatırımcılar kararlarını ince eleyip sıkı dokuyarak vereceklerdir.  Dünya ekonomisine hem dış ticaret hem dış açığın finansmanı üzerinden güçlü bir entegrasyona sahip olma ihtiyacı olan ülkemizin bu yeni duruma nasıl adapte olacağı temel bir konu olarak karşımızda durmakta.

TÜRKİYE RİSK ALMAK YERİNE TEMKİNLİ BİR YOL İZLEMELİ: Türkiye için önemli olan bizi bekleyen bu yeni süreci iyi yönetmek ve doğru politikaları izlemek olacak. Bunun da en iyi yolu risk almak yerine temkinli bir tavır benimsenmesidir. Ekonominin içeriden ve dışarıdan gelebilecek olumsuz ya da şoklara karşı esnekliğinin arttırılması gerektiğini düşünüyoruz."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Tüsiad Başkanı Turan: 'Sonucu Ne Olursa Olsun, Seçim Sonrası ile Öncesi Arasındaki Ekonomi Koşulları ve Politikalarında Farklılaşma Olası Görünüyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İranlı turistlerin Nevruz tatili beklentileri karşılamadı
    18:28 İranlı turistlerin Nevruz tatili beklentileri karşılamadı

    İran'da 20 Mart-1 Nisan tarihleri arasındaki nevruz tatili, Van'ın beklentilerini karşılamadı. Her yıl nevruz tatilinde Van'a gelen İranlı turistler, bu yıl beklentileri karşılamadı. Oteller boş kaldı ve esnaf hayal kırıklığına uğradı. İranlı misafirlerin Van ekonomisi için önemli olduğu belirtildi.

  • BIST 100 Endeksi Günü Yüzde 3,10 Değer Kazanarak Tamamladı
    18:27 BIST 100 Endeksi Günü Yüzde 3,10 Değer Kazanarak Tamamladı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 3,10 değer kazanarak 9.079,97 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 4,25, holding endeksi yüzde 3,45 değer kazandı. En çok kazandıran sektör endeksi ulaştırma oldu.

  • Özel bankalar da emekli promosyon programına katıldı
    18:18 Özel bankalar da emekli promosyon programına katıldı

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından özel bankalar da emeklilere verilecek promosyon ödemelerine dahil oldu. Kamu bankalarının belirlediği 8-12 bin lira arasındaki promosyon miktarlarına özel bankaların da uyacağı belirtiliyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ye 24 milyar lira prim teşviki verdik
    18:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ye 24 milyar lira prim teşviki verdik

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli'de düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Kocaelili işverenlere 24 milyar lira tutarında prim teşviki verdiklerini ve ildeki aktif sigortalı sayısının 276 binden 786 bine çıktığını belirtti. Ayrıca, ulaştırma alanında yapılan yatırımları da anlatan Erdoğan, Kocaeli'nin yüksek hızlı tren merkezi haline getirildiğini ve birçok alanda hizmetlerin devam ettiğini söyledi.

  • Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek
    18:03 Çorum Belediyesi, Metrobüs Projesini Hayata Geçirecek

    Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, yeni dönemde toplu ulaşımda Çorum'a çağ atlatacak olan 'öetrobüs' projesini hayata geçireceklerini duyurdu. Başkan Aşgın, metrobüslerle şehrin ulaşımını kolaylaştıracaklarını belirtti.

  • Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı
    17:53 Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı

    Ruanda'nın başkenti Kigali'de toplu taşımacılığın yenilenmesini sağlayan Çin yapımı elektrikli otobüsler, çevre dostu ve konforlu sürüş deneyimi sağlayarak bölge halkının kalbini kazandı. Kenya merkezli BasiGo şirketi, Ruanda'da bu elektrikli otobüslerin popülerliğinin artmasıyla siparişlerde büyük artış yaşadı. Şirket, önümüzdeki 12 ay içinde 100 otobüs, iki yıl içinde ise 200 otobüs çıkarmayı hedefliyor.

  • Kocaeli'ye 21 yılda 305 milyar liralık yatırım
    17:48 Kocaeli'ye 21 yılda 305 milyar liralık yatırım

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli'ye yapılan yatırımları tek tek sıraladı. Son 21 yılda Kocaeli'ye 305 milyar liraya yakın yatırım yapıldı. Yatırımlar arasında eğitim, gençlik ve spor, sağlık, konut, kentsel dönüşüm, ulaşım, tarım, sanayi ve teknoloji gibi alanlar bulunuyor.

  • Bakan Bayraktar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti
    17:46 Bakan Bayraktar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraklar, Uşak'ta esnafı ziyaret etti. Bakan Bayraktar, esnafın sıkıntılarını dinledi ve belediye başkanlarıyla buluşmak için Uşak Belediyesi'ne geçti.

  • Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak
    17:45 Antalya, Yeni Toplu İş Yerleriyle Tanışacak

    Cumhur İttifakı Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hakan Tütüncü, Antalya'nın önümüzdeki dönemde yeni toplu iş yerleriyle tanışacağını söyledi. Tütüncü, esnaflarla yaptığı görüşmelerde, pek çok sektörün toplu iş yerleri içerisinde faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti. Antalya'nın ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Tütüncü, yeni sanayi siteleri, esnaf siteleri ve toplu iş yerlerinin önemine dikkat çekti. Tütüncü, Antalya'nın ekonomisine can veren, fırsatlar sunan bir belediye ile karşılaşacaklarını söyledi.

  • Çin'deki Boao bölgesi sıfıra yakın karbon hedefine ulaştı
    17:33 Çin'deki Boao bölgesi sıfıra yakın karbon hedefine ulaştı

    Çin'in Hainan eyaletinde bulunan Boao sıfıra yakın karbon örnek bölgesi, Boao Asya Forumu 2024 Yıllık Toplantısı öncesinde faaliyete geçti. Bölge, 8 farklı kategoride 18 proje tamamlayarak sıfıra yakın karbon aşamasına ulaşmış durumda.


Advertisement