Bakan Fakıbaba Tarım Sektöründeki Hedeflerini Açıkladı - Son Dakika
Genel

Bakan Fakıbaba Tarım Sektöründeki Hedeflerini Açıkladı

Bakan Fakıbaba tarım sektöründeki hedeflerini açıkladı Atatürk Barajından Mardin'e giden ana sulama kanalının üzerine güneş panelleri yapılması gündeme alındıŞANLIURFA - Şanlıurfa'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba başkanlığında Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantısı yapıldı.

26.07.2017 20:42

Bakan Fakıbaba tarım sektöründeki hedeflerini açıkladı

Atatürk Barajından Mardin'e giden ana sulama kanalının üzerine güneş panelleri yapılması gündeme alındı

ŞANLIURFA - Şanlıurfa'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba başkanlığında Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Fakıbaba, gıda, tarım ve hayvancılık sektöründeki hedeflerinin yanı sıra dünyadaki israfa değindi. Toplantıdaki en ilginç başlık ise Atatürk Barajından Mardin'e uzanan ana sulama kanalının üzerine güneş panelleri kurulması oldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, kanalın üzerine güneş panelleri kurulduğu taktirde ciddi bir enerji elde edileceğini belirterek bunu değerlendireceklerini söyledi.

Şanlıurfa'da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba başkanlığında Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantısı yapıldı. Toplantıda tarım sektörünün durumu değerlendirildi. Çeşitli sunumların da gerçekleştiği toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba,"Urfa'nın evladı olarak bu şehre hizmet etmekten gurur duyan bir kardeşiniz olarak burada olmaktan büyü bir gurur duyuyorum. Bundan sonra hem Türkiye'nin hem de Şanlıurfa'nın emrinde olacağız. Ben de Tarım Bakanlığını beklemiyordum. Sağlık Bakanlığı deselerdi şey olurdu, bir ara bir şok geçirdim ama çok çabuk toparladım. Baktım ki hekimlikle gıda, tarım ve hayvancılık arasında çok büyük bir şey yok, hatta gıda, tarım ve hayvancılık 80 milyon insanı kapsıyor, oysa hekimlik sadece hasta insanları kapsıyor. Aradaki fark buydu. Bürokrat arkadaşlarımla beraber çok az uyuyoruz ama bir şeyler öğrenme gayreti içerisindeyim. Ana olmadan dana olmaz. Süt olmadan et olmaz. Bunlar hakikaten önemli şeyler. Bayram öncesi kurbanlık ne olacak diye soruyorlar. Sebze fiyatı ne olacak. Urfalı hemşerhrilerim beni az çok herkesten ok iyi tanıyor. Ben hem üreticiye, hem tüketiciye, hem esnafa, hem kasaba Allah da biliyor canımı da veririm, adaletli olmayı da çok istiyorum. Faruk Çelik gibi duayen birinden bu görevi almak zorbir iş biliyorum ancak Allah'ın izniyle, sizlerin de desteğiyle, takım arkadaşlarım, basınımız, halkımız, yöneticiler, sizlerden öğreneceğim ama çok öğrenmek zorunda olduğumu biliyorum. Onun için çok hızlı hareket etmek zorundayım. Çabuk öğreneceğim, hızlı öğreneceğim ve tedbirlerimizi alacağız. Herkesin memnun olacağı, fakıbaba, sihirli bir formül vardı, neydi bu falan, mutlaka bulacağız. Bulmazsan o zaman Urfalılar bana kızar, küser. Biz elimizden geleni yaparız, Allah rızası için, samimi olarak. Başaramazsan derizki uyumadık, yatmadık, he rşeyin karar vericisi Allah'tır. Ben şunu biliyorumki Allah doğrunun ve niyeti iyi olanın hep yanındadır. Bizim niyetimizin ok iyi olduğunu Allah biliyor. İnşallah el ele vereceğiz ve çok ciddi işler yapacağız" dedi.

Atatürk Barajından Mardin'e giden ana kanalın üzerine güneş panelleri

Atatürk Barajından Mardin'e giden ana sulama kanalının üzerine güneş panelleri yapılması ile ilgili açıklama yapan Fakıbaba," Hiç kamulaştırma yapmaya gerek kalmadan Atatürk Barajından Mardin'in sonuna kadar Allah bize bir ana su kanalı vermiş. Ben araştırıyorum, diyorlarki bunun üzerine güneş panelleri koysak hem suyun buharlaşmasını engellersin hem de müthiş enerji elde edersin. Bunları mutlaka Urfa adına, Türkiye adına konuşacağımdan emin olun. Urfa'da yapmak istediğin ilk işin ne olur diye bana sorarsanız bir tek şey isterim, uyuşturucu, işsizlik, eğitim, sağlık, bir tek cümle ile şunu söylerim, ben senden bir şey istemiyorum, şu toprağımı suyla buluştur. Başka bir şey istemiyorum. Bu kadar zengin toprakların ancak yüzde 30'unu sulayabiliyoruz. Tarım işçileri perişan durumda. 250 bin, 300 bin hemşehrim o çadırdan bu çadıra ve o da perişan. Urfa'ya geliyor, burada da perişan. Adam 5 - 6 ay kalıyor, sonra da kalkıp tekrar gidiyor. İnşallah bu şeyleri de önleyeceğimize inanıyorum. Başta toplulaştırma olmak üzere sulama, drenaj ve enerji maaliyetlerini düşürecek tedbirleri almak için gerekli girişimlerde bulunacağız. Kamulaştırmada düzeni koruyacağız" şeklinde konuştu.

İsrafı önleyeceğiz

Dünyanın en büyük sorununun israf olduğunu vurgulayan Bakan Fakıbaba,"İsrafın sonu iflastır. Şu anda dünyanın 7 milyar nüfusu var. 2050 yılında ortalama 10 milyar olacağı tahmin ediliyor. Şu anda tükettiğimiz gıda 4 milyar 300 bin ton ve bunun bir milyar 300 tonunu çöpe döküyoruz. Yani her üç ekmeğin bir tanesini çöpe atıyoruz. Eskiden analarımız o kuru ekmekleri alırlardı ve aralarına bir şey koyup yerlerdi. Mercimekli pilav yaparlardı, bir bakardık pilavdan mercimek çıktı. Ceketin yakası yırtılırdı onun tersini dikerlerdi. Hayat çok güzeldi. Onun için israfı önleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Sulamada kullanılan elektrik enerjisinde taraflarla görüşüp düzenlemeye gidebileceklerinin sinyallerini veren Fakıbaba, toplantı sonunda ise tarım sektörüyle ilgilenen vatandaşların sorunlarını dinledi.

Bakan Fakıbaba'nın konuşmasının ardından birim müdürleri kurumlarının çalışmaları hakkında bilgi verdi.

GAPTEM'de yapılan toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile birlikte Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Personel Genel Müdürü Yaşar Güçlü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Altuğ Atalay, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Nevzat Birişik, Rehberlik ve Teftiş Başkanı Münir Uğuz, Müsteşar Yardımcısı Hadi Tunç, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Ayhan Karayama, Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Taşan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ahmet Antalyalı ile Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Ethem Kalın katıldı.

Burada toplantıyı bitiren Bakan Fakıbaba, beraberindekilerle birlikte Şanlıurfa - Mardin yolu üzerindeki bir entegre besi ve et tesisini ziyaret etti.

Bakan Fakıbaba Tarım Sektöründeki Hedeflerini Açıkladı
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Bakan Fakıbaba Tarım Sektöründeki Hedeflerini Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement