Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: (Uyuşturucu ile mücadele köyleri) "Bu, belki aileleriyle beraber belli bir süre burada tamamıyla uyuşturucudan arındırıldıktan sonra topluma kazandırılma projesidir"
"Özellikle sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde iş dünyasının da devreye girmesini talep ediyoruz"
"Bakanlar Kurulu, sentetik uyuşturucu ile daha etkin mücadele edebilmek için katalog haline getiriyor"
"Uyuşturucu meselesinde normalde doğudan batıya giden bir yol var, sentetik uyuşturucularda maalesef batıdan doğuya gelen bir yol var"
"Zehir tacirlerine göz açtırmıyoruz, göz açtırmayacağız"
ANKARA - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, uyuşturucu ile mücadele köyleri ile ilgili, "Belki aileleriyle beraber belli bir süre burada tamamıyla uyuşturucudan arındırıldıktan sonra topluma kazandırılma projesidir" dedi.
Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu (UMYK), Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş başkanlığında toplandı. Kurtulmuş, UMYK Başkanı olarak yaptığı açış konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Uyuşturucu ile mücadele köyleri
Kurtulmuş, uyuşturucu ile mücadele köylerine ilişkin sorulan soruya şöyle cevap verdi:
"Uyuşturucu ile mücadele köyleri bir konsept olarak bazı ülkelerde var. Türkiye'de henüz bu teklif aşamasındadır. Oluşturulmuş, kabul edilmiş bir konu değil. Ancak şöyle, insanların, şehirlerin çok uzağında olmayan çok da içinde olmayan belli yerlerde hem rehabilitasyonunun sağlanması hem rehabilitasyondan, arındırılma sağlandıktan sonra bunların buralarda istihdamlarını mümkün kılacak imkanların oluşturulması. Belki aileleriyle beraber belli bir süre burada tamamıyla uyuşturucudan arındırıldıktan sonra topluma kazandırılma projesidir. Burada bunu biz kamu olarak yapabileceğimiz gibi özellikle sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde iş dünyasının da devreye girmesini talep ediyoruz. Projeyi olgunlaştırdığımızda, bu konudaki kararımız ortaya çıktığında iş dünyasını da bu işin içerisine çekme niyetimiz var. Şimdilik başlangıç aşamasında olan ama önemli bir projedir. Dünyadaki uygulamalarında önemli başarılar sağlandığını biliyoruz. Bunları Türkiye'de de geliştirerek bize has, Türkiye'ye özgü modellerle bunları önce Türkiye'nin belli yerlerinde bölgesel olarak diyelim; Karadeniz'de, Akdeniz'de, Doğu Anadolu'da, Marmara'da, belli yerlerde bölgesel olarak gerçekleştirip aynen Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM)'da modelin tutması oturmasından sonra da bunları bütün Türkiye çapında daha fazla hale getirmek herhalde en doğru yoldur diye düşünüyorum. Önümüzdeki zamanda bunu olgunlaştıracağız."
"Bakanlar Kurulu sentetik uyuşturucu ile daha etkin mücadele edebilmek için katalog haline getiriyor"
Türkiye'de kaç kişinin sentetik uyuşturucu kullandığı, Türkiye'de üretilip üretilmediği ve Türkiye'ye nasıl girdiği ile ilgili sorulan sorular üzerine ise Kurtulmuş, "Bu sentetik uyuşturucularla ilgili Bakanlar Kurulumuz bunlarla ilgili bir katalog, tasniflerde bulunuyor. Biliyorsunuz sentetik uyuşturucuların en büyük zararı sürekli mutasyona uğruyor, sürekli değişiyor, farklılaşıyor. Siz bir maddeyi yasaklarken adamlar başka bir maddeyi icat ediyor. Dolayısıyla burada Bakanlar Kurulu daha etkin mücadele edebilmek için katalog haline getiriyor bunları. Tasnif ediyor ve bunların Türkiye'ye sokulması, üretilmesi konusunda da İçişleri Bakanlığımız son derece yaygın mücadele gerçekleştiriyor. Bu tabii çok daha tehlikeli, uyuşturucu ile kıyaslandığında çok daha tehlikeli. Bir kere içenin kurtulma imkanı yok dolayısıyla çok daha yaygın mücadele ediyoruz. Bu mücadelede de inşallah başarı sağlayacağız. Sentetik uyuşturucular konusunda uyuşturucu meselesinde normalde doğudan batıya giden bir yol var. Sentetik uyuşturucularda maalesef batıdan doğuya gelen bir yol var. Yani sentetik uyuşturucular batıdan Türkiye'ye giriyor. Doğudan da giriyor ama batıdan da giriyor. Bu çerçevede çok etkin bir şekilde bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Zehir tacirlerine göz açtırmıyoruz, açtırmayacağız. Zor bir mücadele ama Türkiye için bir vatani görevdir. Milli bir seferberlik meselesidir" ifadelerini kullandı.
Toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile ilgili bürokratlar katıldı.
Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
Son Dakika › Genel › Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: (Uyuşturucu ile Mücadele Köyleri) 'Bu, Belki Aileleriyle... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?