14 Bin Yıllık Anadolu Gastronomisi, Dünya Şeflerinin Huzuruna Çıktı - Son Dakika
Güncel

14 Bin Yıllık Anadolu Gastronomisi, Dünya Şeflerinin Huzuruna Çıktı

Dünya gastronomisinin en önemli şefleri ve sektörün önde gelenleri, 18'incisi düzenlenen San Sebastian Uluslarası Gastronomi Kongresi'nde buluştu.

04.10.2016 02:36

Dünya gastronomisinin en önemli şefleri ve sektörün önde gelenleri, 18'incisi düzenlenen San Sebastian Uluslarası Gastronomi Kongresi'nde buluştu. Organizasyonun onur konuğu ülkelerden biri de Türkiye oldu.

İspanya'nın kuzeydoğusundaki San Sebastian kentinde 3-5 ekim tarihlerinde yapılan "Gastronomika" adlı kongreye ilk defa katılan Türkiye, zengin mutfağı ve son dönemlerde yurt dışında adlarını duyurmaya başlayan şefleri ile ilgi çeken tanıtımlar yaptı. 35 milletten bin 600 profesyonel katılımcının geldiği kongre boyunca 150 gastronomi şovu organize edilirken, oditoryumda yapılan özel şovlara 5 Türk şef davet edildi. Macaristan ile birlikte festivalin onur konuğu olan Türkiye adına şeflerden Maksut Askar, Kemal Demirasal, Deniz Şahin ve Cüneyt Asan özel şovlar yaparken, salonu dolduran İspanyollardan ve yabancı konuklardan büyük alkış aldı. Türk gastronomisinin son dönemlerde Avrupa'da en çok tanınan ismi olan Mehmet Gürs ise festivalin özel davetlisi olarak hazırladığı ayrı bir şovla ilgi odağı oldu.

Hem festivalin yapıldığı salonun içinde hem de sokak lezzetlerinin tanıtıldığı dış mekanda kurulan Türkiye standlarında 20'ye yakın mutfak elemanı çalıştı. Salon içindeki stantta Türk mutfağına ait sabah kahvaltı, öğlen yemek çeşitleri ve akşam tatlılar servis edildi. Ayrıca festival boyunca 4 özel şov yapılacağı bildirildi. Şov programlarının, ilk tarımın Göbeklitepe'de yapıldığının ortaya çıkmasını nedeniyle Göbeklitepe'ye adanacağı, ardından Selçuklu, Osmanlı ve modern Türk mutfağı temalarının tanıtılacağı öğrenildi.

Dünyada başka örneği olmayan, en önemli şeflerin profesyonel anlamda tek buluşma noktası olan San Sebastian'daki Uluslararası Gastronomi Kongresi'ne gelerek Türkiye'nin etkinliklerine destek veren ve yetkililerle görüşen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman "Yükselen Türkiye'nin ayak izlerini biz her alanda duyuyoruz. Kültür, sanat ve yemek alanında." dedi.

Yayman AA muhabirine yaptığı açıklamada, "14 bin yıllık geçmişi olan mutfağımız San Sebastian'daki Gastronomi Kongresi'nde dünya sahnesine çıktı. Türkiye olarak bu organizasyonun onur konuğu olmaktan gurur duyuyoruz. Yeni Türkiye'nin yumuşak gücü (soft power) Türk mutfağı olacak." ifadelerini kullandı.

-"Anadolu mutfakların, lezzetlerin de beşiğidir"

Anadolu mutfağının dünyaya daha çok tanıtılması gerektiğini vurgulayan Yayman, Anadolu mutfağının sadece Türkleri değil, Lidyalılar, Firikyalılar, Hititler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi medeniyetleri temsil eden bir mutfak olduğunu kaydetti. Yayman, "Biz Anadolu'yu, dinlerin, dillerin, medeniyetlerin beşiği olarak tanımlıyoruz. Ama aynı zamanda mutfakların, lezzetlerin de beşiğidir." dedi.

San Sebastian'daki Uluslararası Gastronomi Kongresi'ne benzer bir etkinliğin Türkiye'de yapılması için çalışmalar yapacaklarını kaydeden Yayman, "Yeni dönemde Bakanlık olarak mutfağımızı daha iyi tanıtmak için daha çok faaliyet içinde olacağız. Biliyorsunuz, Gaziantep UNESCO gastronomi listesine girdi. Bu çok iftihar edilecek bir konu. Sadece Gaziantep değil Hatay ve Antakya mutfağının da dünyaya tanıtılması için güzel bir fırsat. Zaten İstanbul'un, saray yemeklerinin, geleneksel Türk yemeklerinin tanıtılması çok önemli." şeklinde konuştu.

Türk gastronomisinin tanıtımında sektörün önde gelen her bireyi ile birlikte çalışmak istediklerinin altını çizen Yayman, "Türk mutfağının dünyada en iyi şekilde tanıtılması için bir seferberlik ilan etmiş durumdayız. Dünyanın hiçbir ülkesinin mutfağında Hititlerin, Romalıların, Osmanlının, Lidyalıların, Firikyalıların yemeklerini bir arada bulamazsınız. Ama Anadolu'da bu yemekler var ve biz bunu bütün dünyaya sunacağız." dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yayman, San Sebastian'a gelen Türk şefleriyle birlikte olmaya devam edeceklerini, onları Bakanlığa davet edeceklerini, taleplerini dinleyeceklerini ve birlikte çalışacaklarını belirterek, "Türk mutfağının dünyada daha çok tanıtılması için Türk şeflere açık çek sunuyoruz." açıklamasında bulundu.

Öte yandan Türk şeflerden Cüneyt Asan'ın, üzerine kepenek giyerek ve kaval çalarak çıktığı sahnede yaptığı kebap şovu, salonda en beğenilen etkinliklerin başında geldi. Ali Nazik kebapını tanıtan Asan, şovunun ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu festivalden sonra, ürettiklerimizle, duruşumuzla, terbiyemizle, saygımızla İspanya uzun süre bizi konuşacak ve San Sebastian'a bizi yine davet edecektir." dedi.

"Türk gastronomisi dünyada hak ettiği yerde asla değil. Gastronomika'ya çok geç geldik." diyen Asan, sözlerine şöyle devam etti:

"10 binden fazla yıllık bir kültürün yemeği, aroması, lezzeti bizde var. Anadolu öyle bir yer ki dünyanın çok farklı yerlerinden göç almış ve her gelenin bir şeyler getirdiği, kattığı bir yer ve bu ortak tencerede kaynayan yemeğin lezzetini kim geçebilir? Kültür var, sevgi var, barış var, paylaşma var. Renk renk, koku koku, lezzet lezzet. Biz maalesef bunu dışarıya çıkaramamışız."

Türkiye'nin San Sebastian'daki gastronomi festivalinden çok iyi bir sonuçla çıkacağını söyleyen Asan, "Herkes her şeyin burada farkına vardı. İnşallah bu farkındalığı ülkemize taşırız." dedi.

Etkinliğe katılan İspanyol gastronomisinin önde gelen isimleri de "Maalesef Türk mutfağının çok iyi tanınmadığına" vurgu yaparak, "Burası hem bizim hem de Türk şefler için iyi bir tecrübe oldu. Anadolu, tarımın doğduğu yer, her şey oradan çıktı. Anadolu mutfağının çok daha iyi tanıtılması lazım." dediler.

Gastronomika'da İspanyol, Türk, Macar, Japon, Brezilya, Avustralya ve Güney Afrika mutfakları tanıtıldı.

14 Bin Yıllık Anadolu Gastronomisi, Dünya Şeflerinin Huzuruna Çıktı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 14 Bin Yıllık Anadolu Gastronomisi, Dünya Şeflerinin Huzuruna Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement