Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, imalat ve bilişim sektöründeki teşviklere ilişkin, "İlk defa teşvik uygulamalarımızı asgari ücret sınırından çıkarıyoruz. Prime esas kazancın üst limitiyle alakalı sınırlarımızı belirlemiş durumdayız. İmalat sektörü, bilişim sektörü bu bağlamda, bu dönemde öncelikli sektörlerimiz." dedi.
Sarıeroğlu, Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) ev sahipliğinde bir otelde düzenlenen 2. Avrasya Ülkeleri Kamu İstihdam Kurumları Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, çalıştayda yer alan ülkelerin tarihin her dönemine ışık tutan coğrafyaların ve medeniyetlerin temsilcisi olduğunu bildirdi.
İnsanı temel alan politikaların her zaman bu ülkelerin önceliği olduğunu dile getiren Sarıeroğlu, son yıllarda tüm dünyada özellikle küresel ekonomik krizin yaşanmasının ardından iş gücü piyasalarında çok ciddi değişim ve dönüşüm yaşandığına dikkati çekti.
Sarıeroğlu, bu süreçten iş gücü piyasalarının olumsuz etkilenmesi adına üçüncül politikaların hayata geçirilmesi, bunların istişare ve ortak akılla oluşturulması, hedeflere, stratejilere bağlı olarak hareket edilmesinin temel öncelik olduğunu belirtti.
Türkiye iş gücü piyasası açısından özellikle son 15 yıl içerisinde devrim niteliğinde düzenlemeler gerçekleştirdiklerini dile getiren Sarıeroğlu, yapılan bu düzenlemelerin odak noktasında İŞKUR'un yer aldığını söyledi.
Türkiye'de 50 milyonun üzerinde çalışma çağında olan insan olduğunu aktaran Sarıeroğlu, "Biz 8 bin kişilik İŞKUR personelimizle ülkemizin 81 ilinde şu anda köylerimize kadar inmiş olduğumuz çalışmalarımızla varız, var olmaya güçlü hedeflerle devam edeceğiz." ifadesini kullandı.
Türkiye'nin son dönemlerde ağır süreçlerden geçtiğini, 15 Temmuz gibi ağır bir ihanetle karşı karşıya kaldığını anımsatan Sarıeroğlu, böylesine ağır bir sürecin ardından hem ülke içinde hem de sınırlar dışında Fırat Kalkanı Harekatı'nın başarıyla yürütüldüğünü anımsattı. Sarıeroğlu, "Bir yandan terör öğütleriyle mücadelemizi sürdürürken komşumuz olan Suriye'de yaşanan insanlık dramına kayıtsız kalmayarak, 3.5 milyon kardeşimize ev sahipliği yaptık, onların hayatlarına dokunacak çok önemli düzenlemeleri gerçekleştirdik." dedi.
Sarıeroğlu, terörle mücadelenin sürdüğü bir dönemde Türkiye'nin büyümesi, gelişmesi, işgücü piyasasının bu süreçlerden etkilenmemesi, işsizlerin umutsuzluğa kapılamaması, gençlerin geleceğe daha umutla bakması için refahı arttırmayla ilgili güçlü kararlı etkin politikaların devreye sokulduğunu bildirdi.
"İŞKUR kendi rekorunu kırdı"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde güçlü bir istihdam seferberliğinin ilan edildiğini aktaran Sarıeroğlu, bir yıl gibi kısa bir süre içerisinde 1,5 milyon ek istihdam sağlandığını belirtti.
Bakan Sarıeroğlu, İŞKUR'un, gelinen bu dönemde 1 milyon 27 bin kişiyi işe yerleştirme başarısı elde ettiğini vurguladı. Sarıeroğlu, "İŞKUR kendi rekorunu kırmıştır. Hedefimiz, önümüzdeki dönemlerde ortaya koyduğumuz politikalarımızla, şu anda İŞKUR'un vizyonunu, hedeflerini güncelleme aşamasındayız. Personel sayımızı artıracağız. İllerimizdeki etkinliğimizi artıracağız. Bilişim alt yapımızı güçlendireceğiz. Özellikle eşleşme hizmetleriyle ilgili yeni modelleri devreye sokacağız. 1 milyon 27 bin kişilik işe yerleştirme rekorumuzu 2018'de daha yüksek rakamlara ulaştırma konusunda kararlıyız." dedi.
"16 milyon 766 bin kişiyle yüz yüze görüşme gerçekleştirildi"
Sarıeroğlu, 2002'den itibaren yaklaşık 12 milyonluk açık iş talebine ulaşıldığını bildirerek, tüm illerde iş ve meslek danışmalarının ziyaret ettikleri işverenlerle bu iş taleplerine yönelik yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını ifade etti.
İşgücü piyasasında yaratılan dinamizm ile ilgili örnekler veren Sarıeroğlu, şöyle devam etti:
"2002'den itibaren 1 milyon 414 bin kişiyi biz İŞKUR olarak mesleki eğitim faaliyetlerinden faydalandırmışız. Bu faaliyetlerimizi gerçekleştirirken de işgücü piyasamızın ihtiyaçları doğrultusunda, hem bugünün hem de geleceğin meslekleriyle alakalı olarak bu eğitim faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. 2009'dan itibaren 871 bin kişiyi işbaşı eğitim programlarından faydalandırmışız. 327 bin kişiye girişimcilik eğitim programı gerçekleştirmişiz. Engelli kardeşlerimize kendi işlerini kurmalarıyla ilgili yaptığımız destekler var. 16 milyon 766 bin kişiyle birebir, yüz yüze görüşme gerçekleştirmiş 8 bin personelimiz, Türkiye'nin dört bir yanında, 2002 yılından itibaren."
Milli istihdam seferberliğinde ikinci faz
Bakan Sarıeroğlu, istihdam seferberliğine ilişkin 14 Aralık'ta bir toplantı gerçekleştirdiklerini, geçen sene 1.5 milyon ek istihdam sağlandığını vurgulayarak, "Şimdi Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde mili istihdam seferberliğimizin ikinci fazında artı iki istihdam sloganımızla birlikte, güçlü Türkiye teşviklerimizle birlikte yeniden yola çıkıyoruz." ifadesini kullandı.
Bakanlık olarak tüm personel ve üst düzey yöneticilerle sahada olacaklarına işaret eden Bakan Sarıeroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu hafta itibarıyla Meclise gönderilen, komisyonlarda da görüşüldükten sonra yasal zemine kavuşacak yeni istihdam paketimizle birlikte inşallah yeni bir ivme kazanacağız. 2018'de şu anda 10,3'e düşen işsizlik oranlarımızın tek haneli rakamlara indirilmesi birinci önceliğimiz. Kadınların, gençlerin istihdam oranını artırmak, engelli kardeşlerimizin hayatın her alanında, çalışma hayatında yer almasını sağlamak temel önceliklerimiz olarak belirlenmiş durumda."
"Teşvik uygulamalarımızı asgari ücret sınırından çıkarıyoruz"
İstihdam teşviklerinde yeni bir modeli ortaya koyduklarına işaret eden Sarıeroğlu, istihdam teşviklerinin sürelerinin artırıldığını bildirdi.
Bakan Sarıeroğlu, bilişim ve imalat sektöründe daha farklı istihdam uygulamalarını devreye sokacaklarını belirtti.
Sarıeroğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Burada ilk defa yeni bir anlayışa geçiyoruz. Bu sene inşallah denemesini gerçekleştireceğiz. Biz sadece istihdamın artmasını değil, istihdamla birlikte ücret seviyelerinin artması, çalışanlarımızın, emeğinin karşılığını tam olarak almasını da hedefliyoruz. Sadece asgari ücret üzerinden değil gerçekten yapılan işin gerekleri doğrultusunda hakları neyse, alın terlerinin, emeklerinin karşılığı neyse o ücreti almalarını hedefliyoruz. Bu bağlamda ilk defa teşvik uygulamalarımızı asgari ücret sınırından çıkarıyoruz. Prime esas kazancın üst limitiyle alakalı sınırlarımızı belirlemiş durumdayız. İmalat sektörü, bilişim sektörü bu bağlamda, bu dönemde öncelikli sektörlerimiz."
Sarıeroğlu, bilişim ve imalat sektörlerinde istihdam teşvikleriyle ilgili verilecek teşvikin alt limitinin 771 liradan başlayacağını, 2 bin 220 lirayı aşan oranlara kadar prim ve vergi teşviki vereceklerini söyledi.
Kadınlara 400 liralık bakım desteği
Kadın istihdamının birinci öncelikleri olduğunu vurgulayan Sarıeroğlu, son 15 yıldır bu konuda güçlü düzenlemeler gerçekleştirildiğini aktardı.
"Çocuk bakım konusunda 2-5 yaşında çocuğu olan kadınlarımıza, imalat sanayinde mesleki eğitim kurslarımıza katıldığında, iş başı eğitim programlarımıza katıldıklarında 400 liralık bir bakım desteği vermeye başlayacağız." diyen Bakan Sarıeroğlu, çocuk bakım hizmetiyle ilgili kreş açan belediyelere, toplum yararına çalışma programı kapsamında tüm personelleriyle ilgili destek vereceklerini, gelecek dönem yeni bir uygulamaya başlayacaklarını belirtti.
"Bir senden, bir benden" başlıklı işverenlere yönelik teşvike ilişkin de bilgiler veren Sarıeroğlu, bu kapsamda 1-3 kişi istihdam eden işverene maaş, prim ve vergi desteği verileceğini söyledi.
"Çok ciddi algı operasyonlarıyla karşı karşıyayız"
Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin de değerlendirmede bulunan Sarıeroğlu, Türkiye'nin bu harekatta meşru hakkını kullandığını belirtti.
Şehitlere Allah'tan rahmet gazilere de acil şifalar dileyen Sarıeroğlu, "Türkiye olarak hiçbir zaman istikamet gösterilen bir ülke olmadık. Biz hiçbir zaman kendi yolumuzdan şaşmadık, doğru bildiğimiz yolda devam ettik. Çok ciddi algı operasyonlarıyla karşı karşıyayız. Uluslararası arenada çok ciddi bilgi kirlilikleriyle karşı karşıyayız. Ama sizlerden kendinizi Türkiye'nin yerine koymanızı rica ediyorum. Bu bilgi kirliliği konusunda yaşanan süreçte bizim verdiğimiz mücadeleye de desteklerinizi bekliyoruz." dedi.
Hiçbir ülkenin sınırlarında terör koridoru oluşturulmasına sessiz kalamayacağına dikkati çeken Sarıeroğlu, "Türkiye olarak vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği için bu operasyonu başlattık. Bu konuda çok kararlıyız. Güçlü bir orduya sahibiz. Bizim toprağımızın her bir metrekaresi şehitlerimizin kanlarıyla sulanmıştır. Toprak bütünlüğümüz, bağımsızlığımız, huzurumuz, güvenliğimiz ve 80 milyon vatandaşımız her şeyden önemli. Şu anda buna oluşan tehditle alakalı olarak meşru bir hakkımızı kullanıyoruz." ifadesini kullandı.
Sarıeroğlu, harekatta, sivillere yönelik en yüksek hassasiyetin gösterildiğini kaydetti.
Çalıştayın açılışında İŞKUR Genel Müdür Vekili Cafer Uzunkaya da bir konuşma yaptı.
Son Dakika › Güncel › 2. Avrasya Ülkeleri Kamu İstihdam Kurumları Çalıştayı -Sarıeroğlu (2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?