GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Salondan görüntüler
Kadın ve Demokrasi Derneği Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz'ın konuşması
Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş'un konuşması
- KADEM Genel Başkanı Yılmaz:
" Yoksulluk, kadınların karşı karşıya kaldığı problemlerin hem nedeni hem de sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır"
"Tüm bunların yanı sıra, ülkemizin ve bölgemizin muhatap olduğu ve küresel güç merkezlerinin çarpışmalarında mağduriyet yaşayan mültecilerin çoğunluğu kadınlardan ve çocuklardan oluşmakta, milyonlarca insan ekonomik yoksulluğun çok yönlü sorularına kuşatıcı çözümler beklemektedir"
Prof. Dr. Kurtulmuş:
"Batı istediği kadar kapılarını kapatsın, ülkelerinde huzurlu yaşayamayacaklar. Onun için gelir dağılımı meselesinin tekrar gözden geçirilip ona göre adaletin sağlanması lazım"
Kadın ve Demokrasi Derneği Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz, yoksulluğun, kadınların karşı karşıya kaldığı problemlerin hem nedeni hem de sonucu olduğunu belirterek, "Tüm bunların yanı sıra, ülkemizin ve bölgemizin muhatap olduğu ve küresel güç merkezlerinin çarpışmalarında mağduriyet yaşayan mültecilerin çoğunluğu kadınlardan ve çocuklardan oluşmakta, milyonlarca insan ekonomik yoksulluğun çok yönlü sorularına kuşatıcı çözümler beklemektedir" dedi.
KADEM ve İstanbul Ticaret Üniversitesince "Kadın ve Yoksulluk" ana temasıyla düzenlenen 2. Toplumsal Cinsiyet Adaleti Kongresi, üniversitenin Sütlüce'deki kampüsünde başladı.
Açılışta konuşan Yılmaz, kadınların, başka bir deyişle kadın sorunlarının yılın belli tarihlerinde anılmasını doğru bulmadığını söyledi.
Kongrenin ana temasına vurgu yapan Yılmaz, "Türkiye ekonomisi, siyaseti, sosyal hayatı ve demokrasisi ile gelişirken, bu sürece en fazla desteği veren kadınlarımız olmuştur. Takdir edersiniz ki kadınlarımız, bu süreçte kendilerini yenilemekte, geçmişin pratiklerini sorgulamakta ve yine kendilerini ifade edebilecekleri sivil toplum örgütlerine ihtiyaç duymaktadırlar" diye konuştu.
Yılmaz, bu ihtiyacın beraberinde kadın sivil toplum kuruluşlarının sayılarının artmasını sağlarken, bu durum demokrasiye olan inancı da beslediğini dile getirdi.
Konuşmasında Hz. Ömer döneminde gerçekleşen bir olayı anımsatan Yılmaz, şöyle devam etti:
"İlahi vahyin temel gayelerinden birisi, insanın doğuştan sahip olduğu beş tabii hakkı korumaktır. Din, can, akıl, nesil ve mal dokunulmazlığıdır. Bu beş temel hak ve hürriyet konusuna geldiğimizde; sosyal hayatta karşımıza çıkan eşitsizliklerin ve hak ihlallerinin aksine, İslam'ın özünde kadının canı, bedeni ve toplumsal saygınlığı her türlü isnat, istismar ve şiddetten korunmuş, mülkiyet hakkı koşulsuz şekilde tanınmış, inanç dünyası dokunulmaz kabul edilmiş, evlatlarıyla arasındaki doğal ve medeni hukuk muhafaza edilmiştir."
Sare Aydın Yılmaz, şiddet kadın ve yoksulluk kavramlarının hemen her yerde yan yana geldiğini aktararak, kadın ve erkeğin hak ve sorumlulukları keyfi isteklere bakılmadan, kültürel etkilenmelere karşı uyanık kalarak, adalet ve denge prensipleri gözetilerek belirlendiğinde rol çatışmalarının azalacağını kaydetti.
Kadın ve erkek arasında hak ve sorumlulukların düzenlenmesinde cinsiyet ve fiziksel uygunluk faktörünün gözetilmesinin kadın ve erkeğin çıkarına olacağını anlatan Yılmaz, farklılıkların karşılıklı fırsata dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.
KADEM Genel Başkanı Yılmaz, kadınların ekonomik faaliyetlerden yoksun bırakılmasının, kadınları tüm insanlığın ortak problemi olan yoksulluk sorunu ile karşı karşıya bıraktığını kaydetti.
Yoksulluğun sadece ekonomik sorun olmadığını anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yoksulluk, kadınların karşı karşıya kaldığı problemlerin hem nedeni hem de sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm bunların yanı sıra, ülkemizin ve bölgemizin muhatap olduğu ve küresel güç merkezlerinin çarpışmalarında mağduriyet yaşayan mültecilerin çoğunluğu kadınlardan ve çocuklardan oluşmakta, milyonlarca insan ekonomik yoksulluğun çok yönlü sorularına kuşatıcı çözümler beklemektedir."
"Gelir dağılımında adalet sağlanmalı"
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş, yoksulluk ve kadın kavramlarının bir araya geldiklerinde çok tartışılması gereken bir durum olduğunu söyledi.
Kurtulmuş, yoksullukla baş etmenin çok kolay olmadığını ifade ederek, "Buralarda yoksulumuz çok. 2,5 milyon mülteci aldık. Bunun için durumları çok vahim. Üniversite olarak mültecilere sürekli gidiyoruz. Fakat Afrika'yı gördüğümüzde 'yoksulluk' ne demek daha iyi anlıyorsunuz. Buradaki fakirin hiç yoksa başını sokacak bir damı veya ekmeği var. Fakat orada 'yok' ne demek onu çok iyi görüyorsunuz" diye konuştu.
Gelir dağılımındaki adaletsizliğe vurgu yaparak, yoksulluğun sadece gelişmekte olan ülkelerin sorunu olmadığını anlatan Kurtulmuş, gelir dağılımındaki adaletsizliğin devamı durumunda Batı'nın aldığı güvenlik tedbirlerinin işe yaramayacağını aktardı.
Sevgi Kurtulmuş, "Batı istediği kadar kapılarını kapatsın, ülkelerinde huzurlu yaşayamayacaklar. Onun için gelir dağılımı meselesinin tekrar gözden geçirilip ona göre adaletin sağlanması lazım. Hem ülkelerin kendi içinde hem de ülkeler arasında. Kurt yapmaz bu taksimi kuzulara şah olsa. Maalesef bugün yapılan bu. Onun için yoksulluk ve bununla mücadele devam edecek" ifadelerini kullandı.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren ise üniversite bünyesinde kurulan araştırma merkezlerinin işlerliği hakkında bilgiler verdi.
Kongrenin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan da katıldı.
Kadın ve yoksulluk teması üzerinden cinsiyet adaletini masaya yatıran kongrede sunulacak bildirilerle; yoksullukla mücadelede farklı bilgilerin ve deneyimlerin paylaşılacağı disiplinler arası bir tartışma platformunun oluşturulması, yoksulluk sorununun çözümüne yönelik yeni arayışların tartışılması, yoksullukla mücadelede yürütülen politikaların müzakere edilmesi, yeni stratejilerin ve uygulamaların alt yapısının oluşturulması gibi alanlara katkı sağlanması hedefleniyor.
İki gün sürecek kongrede "Göç, Yoksulluk, Dışlanma ve İslami Feminizm", "Profanın Dar Dünyasından İslam'ın Geniş Evrenine", "İslami Sosyal Sektör Organizasyonları: Üreten Kadın Tipolojisi Üzerine Sosyolojik İnceleme", "Sosyal Dışlanma Cenderesinde Kadın İntiharı Haberlerine Yönelik Bir Analiz Çalışması", "İnsan Hakları Evrensel Bildirgesine ve 1982 Anayasası'na Göre Kadınların Çalışması", "Ulusal ve Uluslararası Basında Mülteci Kadınların Haberleri ve Haber Fotoğrafları", "Ulusal Basında Kadın ve Yoksulluk Olgusunun Ele Alınışı", "Türkiye'de Kadın Girişimciliği: Gazete Haberleri Üzerinde Bir Araştırma", "Kız Çocukların Türk Sosyal Güvenlik Hukukundaki Hakları", "Özgün Fikirlerin Kaynağı Olma Bağlamında Türk Kadınına Masal Penceresinden Bakmak" gibi başlıklarda sunumlar yapılacak.
Son Dakika › Güncel › 2. Toplumsal Cinsiyet Adaleti Kongresi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?