2-11 Mart arasında Üsküdar Bağlarbaşı Kültür ve Kongre Merkezinin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe 22 ülkeden 55 yayınevi ve 300 ilim adamı katıldı. Organizasyona gösterilen ilgiden dolayı memnuniyetini dile getiren Proje Koordinatörü Cezmi Akgül " 3.'sünü düzenlediğimiz Arapça Kitap ve Kültür Günleri her yıl katlanarak büyüyor. Bu yıl yaklaşık 60 binin üzerinde ziyaretçi ağırladık ve 60'dan fazla etkinliğe imza attık" dedi.
Türkiye, Suriye, Suudi Arabistan, Irak, Lübnan, Ürdün, Mısır, Cezayir, Tunus, Fas, Sudan, Katar ve Kuveyt başta olmak üzere birçok İslam ülkesinden yayınevleri, akademisyen, alim ve yazarların katıldığı kültür günleri son erdi. "Geçmişin ihyası, geleceğin inşası için medreselerimiz" sloganıyla kapılarını açan etkinlik 10 gün sürdü. Organizasyon boyunca, özel gezilerden sempozyumlara, sergilerden imza günlerine kadar birçok etkinlik yapıldı.Başbakan Yardımcısı Prof.Dr. Recep Akdağ'ın açılışını yaptığı 3. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri'ni Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Sağlık Bakanı Dr. Ahmet Demircan, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Mahir Ünal, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ziyaret etti.
İslami Ekonomide Yeni Arayışlar
Binlerce Arapça kitabı okurlarla buluşturan etkinliğin en çok dikkat çeken başlıkları arasında 'Uluslararası İslâm ve Ekonomi Sempozyumu' oldu. 'İslam Ekonomisi'nde Yeni Arayışlar' başlığı altında masaya yatırılan sempozyuma yurt içi ve yurt dışından birçok önemli isim katıldı. Katılımcılar arasında Ürdün Üniversitesi'nden Prof.Dr. Abdullah Zaid Alkilani, İngiltere Durham Üniversitesi İslami Finans Merkezi Direktörü Prof. Dr. Mehmet Asutay, Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi İslâm Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Hacak gibi birbirinden değerli isimler vardı.
Serginin Geliri Mehmetçik Vakfı'na
Türkiye ve İslâm dünyasından geniş bir kitleye hitap eden Arapça Kitap ve Kültür Günleri, sadece kitap ve ilim adamlarının buluşmasının yanı sıra ortak tarih ve kültürümüze dair etkinlikler de düzenledi. Bu etkinlikler arasında Arapça Kitap Günleri boyunca devam eden sergiler yer aldı. 3. Arapça ve Kitap ve Kültür Günleri Proje Koordinatörü Cezmi Akgül "Üç farklı temada sergi düzenledik. 'Ashab-ı Suffe'den Günümüze Medreseler' , 'Mazlumların Sığınağı Anadolu Coğrafyası' ve '15 Temmuz Sergisi'. İranlı Sanatçı Reza Hemmatirad tarafından çizilen '15 Temmuz' resim sergisi sayesinde, 15 Temmuz'u daha çok insana, özellikle İslâm dünyasından gelen yayıncı, ilim adamı ve misafirlere görsel olarak anlattık. Gelen yoğun talep üzerine bu sergide yer alan 26 resmi, bin Türk lirasından satışa çıkardık. Satışlardan elde edilen tüm geliri ise Mehmetçik Vakfına bağışlayacağız.
İmza Günü Düzenlendi
Birçok etkinliğin gerçekleştiği organizasyonun son gününde yazar Ozan Bodur'un katılımıyla bir imza günü düzenlendi. Bodur, Arapça'ya çevrilen "Operasyon 1915" kitabını ve yeni çıkan "Darbe 1878" kitabını sevenleri için imzaladı. Ek olarak '15 Temmuz Diriliş Destanı' kitabı yurt dışından ve yurtiçinden gelen ilim adamı, akademisyen ve yazarlara hediye edildi.
Son Dakika › Güncel › Arapça Kitap ve Kültür Günleri'ne 60 Bin Ziyaretçi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?