Bakan Kaya, Engelli Vatandaşlarla Bir Araya Geldi - Son Dakika
Son Dakika Logo

Bakan Kaya, Engelli Vatandaşlarla Bir Araya Geldi

15.10.2016 19:30

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Etkinlikten detaylar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın konuşması AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık'ın konuşması Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kayaile röportaj - 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü dolayısıyla gerçekleştirilen etkinlikte Anadolu Ajansı tarafından hazırlanan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının katkılarıyla da sesli betimlemeli hale getirilen 15 Temmuz videosu gösterildi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: "İşitme engelliler için işaret dili ve detaylı betimleme, görme engelliler için de sesli betimlemeyle birlikte videoyu daha kolay anlaşılır şekle getirdik.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Etkinlikten detaylar

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın konuşması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık'ın konuşması

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kayaile röportaj - 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü dolayısıyla gerçekleştirilen etkinlikte Anadolu Ajansı tarafından hazırlanan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının katkılarıyla da sesli betimlemeli hale getirilen 15 Temmuz videosu gösterildi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya:

"İşitme engelliler için işaret dili ve detaylı betimleme, görme engelliler için de sesli betimlemeyle birlikte videoyu daha kolay anlaşılır şekle getirdik. Engellilerimizin de o gece yaşananları videoyla birlikte kolay anlaması ve nesilden nesle aktarılması için bunu yaptık"

-

İSTANBUL (AA) – Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Anadolu Ajansı tarafından hazırlananan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın katkılarıyla engelliler için hazırlananan 15 Temmuz video gösterimine ilişkin, "Bugün 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü. Biz de engellilerimizle birlikte bir program yaptık. Videoyu engellilerimizin daha kolay anlayacağı şekile getirdik. İşitme engelliler için işaret dili ve detaylı betimleme, görme engelliler için de sesli betimlemeyle birlikte daha kolay anlaşılır şekle getirdik. Engellilerimizin de o gece yaşananları videoyla birlikte kolay anlamasını ve nesilden nesile aktarılması için bunu yaptık." dedi.

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nın 15 Ekim Beyaz Baston Görme Engelliler Günü nedeniyle düzenlediği programa katılan Bakan Kaya, görme engelli vatandaşlarla bir araya geldi. Sütlüce'de İl Binasında düzenlenen programda Bakan Kaya'nın yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ile il yöneticileri katıldı. İstiklal Marşı ve Saygı duruşuyla başlayan programda, Anadolu Ajansı tarafından hazırlananan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın katkılarıyla görme ve işitmeli engelliler için sesli ve betimlemeli hale getirilen 15 Temmuz video gösterimi ilk kez gerçekleşti. Programda, Başbakan Binali Yıldırım'ın engelliler için gönderdiği mektup da okundu.

Engelleri Aşalım Müzik Grubu'nun gösterimi olan program da, görme engelli Lütfü Kerim Mazı tarafından Kuran-ı Kerim ve ilahi okundu. Programda konuşan Bakan Kaya, herkesin "15 Ekim Du¨nya Beyaz Baston Go¨rme Engelliler Gu¨nu¨"nu¨ kutladığını dile getirdi. Herkesi sevgi ve saygıyla selamladığını ifade eden Kaya,? "Yu¨regˆi vatan ve hu¨rriyet sevgisiyle dolu, gazi bir milletin evladı olmaktan gurur duydugˆumu ifade ederek bas¸lamak istiyorum so¨zlerime. Aziz milletimizi ve tes¸kilat mensuplarımızı, 15 Temmuz Gecesi go¨sterdikleri cesaret ve kahramanlık ic¸in bir kez daha tebrik ediyorum. Milletimiz, Sayın Cumhurbas¸kanımız ve Bas¸bakanımızın c¸agˆrısıyla milli iradeye sahip c¸ıkmıs¸, silahlı tero¨ristlerin darbe giris¸imini bos¸a c¸ıkartmıs¸tır. Gazi milletimiz, o gece Kurtulus¸ Savas¸ı'ndaki mu¨cadele ruhunu kus¸anmıs¸, asker elbisesi giymis¸ is¸galci hainlere kars¸ı tarihi bir durus¸ sergilemis¸tir." diye konuştu.

Engellilerin yas¸adıkları sorunları, sadece kendilerinin degˆil, ailelerinin, c¸evrenin, toplumun, bizlerin ve kısacası tu¨m insanların ortak sorunu olarak kabul ettiklerini söyledi. Kaya, şunları kaydetti.

"U¨lkemizde yaklas¸ık olarak en az bir engeli olan kis¸i sayısı 4 milyon 876 bindir. Bu yu¨zde 6,9'luk bir orana tekabu¨l etmektedir. Go¨rme zorlugˆu yas¸ayanların oranı ise yu¨zde 1,4'tu¨r. Yani 1 milyon 39 bin kis¸i. Bu kadar genis¸ bir toplum kesimine kesime hizmet go¨tu¨rmek elbette bizim go¨rev ve sorumlulugˆumuzdur. O nedenle, bin 500 maddelik engelliler hukukunu oluşturduk. 8 Anayasanın 10'uncu maddesinde yapılan degˆis¸iklikle, engelliler ic¸in alınacak tedbirlerin es¸itlik ilkesine aykırı sayılamayacagˆı hu¨kmu¨nu¨ getirdik. Kanun ve mevzuatlarımızın uluslararası standartlara uygunlugˆu ic¸in gerekli her tu¨rlu¨ c¸abayı go¨steriyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıgˆı olarak, go¨rme engelli vatandas¸larımıza yo¨nelik hizmetleri hayatın bas¸langıcından itibaren ele alıyoruz."

Go¨rme engelli bir kis¸i ic¸in en o¨nemli konulardan birinin, erken mu¨dahale ve erken egˆitim olduğuna dikkati çeken Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Engelli c¸ocuklarımızın toplumdan dıs¸lanmadan egˆitim almasını, ihtiyac¸ duyan tu¨m engellilerin o¨zel egˆitim ve rehabilitasyon merkezlerinden u¨cretsiz yararlanmasını sagˆladık. Bugu¨n o¨zel egˆitim okullarında, o¨zel egˆitim sınıflarında ve kaynas¸tırma sınıflarında 288 bin 489 c¸ocugˆumuz bu o¨zel egˆitimden faydalanmaktadır. Kis¸inin hic¸ kimseye bagˆımlı olmadan, kendi imkanları ile gu¨nlu¨k is¸lerini yapabilir hale gelebilmesi, kabartma yazıyı okuyabilmesi, bilgisayarı ekran okuyucu programla kullanabilmesi, beyaz bastonla rahatc¸a dolas¸abilmesi ic¸in o¨ncelikle bunların egˆitimini alması gerekir. Daha ileri yas¸ta go¨rme yetisini kaybeden go¨rme engellilerimiz ic¸in o¨zel olarak planlanmıs¸ rehabilitasyon merkezleri hizmet sunmaktadır. "

Engellileri hayata bagˆlayan en o¨nemli konulardan biri de istihdam olduğunu vurgulayan Kaya, şu bilgileri verdi:

"2002'de 5 bin 777 olan engelli memur sayısı, Agˆustos atamasıyla birlikte bugu¨n 49 bin 264'e yu¨kselmis¸tir. Bu sayının 9 bin 137'si go¨rme engelli bireylerden olus¸maktadır. Ulas¸tırma, Denizcilik ve Haberles¸me Bakanlıgˆı ile Tu¨rkiye genelinde Go¨ren Go¨z uygulamasının genis¸letilmesi ic¸in c¸alıs¸malarımız devam etmektedir. Hu¨ku¨metlerimiz do¨neminde, bakıma muhtac¸ tu¨m engelliler bakım hizmeti kapsamına alınmıs¸, engellilere evde veya o¨zel bakım merkezlerinde sunulan bakım hizmetinin u¨cretlerinin o¨denmesi sagˆlanmıs¸tır. Evde bakım hizmeti modelini yaygınlas¸tırdık. Bugu¨n 160 bin yas¸lımıza evde bakım destegˆi sagˆlıyoruz. Engellilerimiz de daahil olmak u¨zere evde bakım hizmetlerinden faydalanan toplam kis¸i sayısı ise 475 bin 452'dir. 605 bin 394 kis¸iye engelli maas¸ı o¨du¨yoruz."

Engelliler için darbe girişimi videosu

AA ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle engelliler için hazırlanan 15 Temmuz'la ilgili video gösterimine ilişkin Kaya, şunları kaydetti:

"15 Temmuz gecesi milletimiz omuz omuza vatanı ve bayrağı için canını ortaya koyarak tarihi bir gece yaşattı bize. Bu ülkeyi hainlere fırsat vermeyerek ülkemizi bayrağımızı ve vatanımızı kimseye temsil etmeyeceğini gösterdi. O gece, yaşanan büyük tarihi zafer gerçekten, Kurtuluş Savaşı'nın ikincisi gibiydi. Bunun nesilden nesile aktarılması önemli. Bu arada Anadolu Ajansı'na teşekkür etmek istiyorum dakika dakika darbe girişimi video güzel hazırlanmış. Bunun nesiller boyunca aktarılmasında da faydası olacağını düşünüyorum. Bu konuda birçok konuda kitaplar ve videolar hazırlanacak. Milletin o geceki tüm kahramanların kahramanlık öyküleri gerçekten, Çanakkale Destanında okuduğumuz gibi destansı bir şekilde yazılacaktır diye düşünüyorum. 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü. Bizde engellilerimizle birlikte bir program yaptık. Videoyu engellilerimizin daha kolay anlayacağı şekile getirdik. İşitme engelliler için işaret dili ve detaylı betimleme. Görme engelliler için de sesli betimlemeyle birlikte daha kolay anlaşılır şekle getirdik. Engellilerimizin de o gece yaşananları videoyla birlikte kolay anlamasını ve nesilden nesile aktarılması için bunu yaptık. Bundan sonra bütün engellilerle ilgili yaptığımız etkinliklerde bu videoyu göstermeyi düşünüyoruz."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık da, hükümetin engellilerle ilgili çalışmalarını anlattı. İstanbul'da 39 ilçedeki engelli vatandaşların biraraya geldiği programda yer almaktan mutluluk duyduğunu belirten Çalık, beyaz bastonun hikayesiyle ilgili bilgi verdi. Çalık, "Yüreklerimzideki engelin kaldırılmasını canı gönülden diliyorum. Biz tohumları, toprağa engellileri topluma emanet ediyoruz. Bundan 14 yıl önce AK Parti iktidara geldiği günde, eski Türkiye'deki engellilerimizle ilgili anne ve babalarınıza durumu sorduğunuzda, evlerinden çıkarmakta ve sokaklarda dolaşmaktan itina ettikleri evlatlarını bugün, engellileri bizim gururumuz ve başımızın tacı dedirttiler." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Kaya, tarafından görme engelli çocuklara Braille alfabesi ile yazılmış Kuran-ı Kerim'in yanı sıra beyaz baston ve çiçekler takdim edildi. Bakan Kaya'ya AK Parti İl Başkan Yardımcısı Habibe Çiftçioğlu tarafından el yapımı vazo hediye takdim edildi. Programın sonunda Bakan Kaya, Çalık ve engelli çocuklar hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakan Kaya, Engelli Vatandaşlarla Bir Araya Geldi - Son Dakika


Advertisement