GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
- Ahmet Davutoğlu'nun kürsüdeki konuşması Başbakan Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile 12 saattir bir arada olduklarını, aralarında tek bir ihtilaf ve yüksek dozlu eleştiri bulunmadığını belirterek, "İhtilaflarımızın farkındayız, Kıbrıs ile ilgili sorunların farkındayız. Birçok konunun farkındayız ama şunun da farkındayız, bu sorunlar ancak ve ancak konuşularak çözülür. Bu sorunlar çatışarak değil bir masanın etrafında konuşarak ve dürüstçe konuşarak çözülür" dedi.
Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın da katıldığı, İzmir Ticaret Odası ve TOBB'un ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Yunanistan dostluk gala yemeğinde konuştu.
Türkiye'de AK Parti iktidarlarının, başlangıcından itibaren bugüne kadar hep dünyada nerede bir mazlum ve ihtiyaç sahibi birisi varsa onun yanında bulunduğunu belirten Davutoğlu, nerede bir zulüm varsa da onun karşısında yer almış hareket olduklarını vurguladı.
Bugün de tekrar vicdanın harekete geçirilmesi gereken süreçten geçtiklerini dile getiren Davutoğlu, "Türk-Yunan dostluğu da salt çıkar ortaklığına dayanan dostluk değildir. Aksine ortak değerlere, ortak kültüre dayanan dostluktur. Türk-Yunan dostluğu anlamında bugün masaya oturduğumuzda masanın iki tarafında oturan 11'er bakan, 22 bakan toplamda, birbirleriyle konuştuklarında sadece iki ülkenin ortak çıkar alanını değil aynı zamanda Ege'nin iki yanında paylaştığımız ortak değerleri de konuştuk. 22 bakan... Herhalde 15-20 sene önce böyle bir tablo hayal bile edilemezdi. Herhalde 15-20 sene önce Türk ve Yunan başbakanlarını dün Brüksel'de olduğu gibi farklı dillerde belki dil anlamında farklı dillerde ama aynı felsefede ve aynı terminolojide konuşacaklarını da kimse hayal edemezdi" şeklinde konuştu.
"Birbirimizin başarısı diğerinin başarısızlığı üzerine yükselemez"
"Bugün biz masanın etrafında otururken, aynen Ege'nin iki yakasında oturan iki komşu halk gibi birbirimize bakarak geleceğimizi inşa etmenin yoluna baktık" ifadesini kullanan Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Bir ara takıldım; heyetlerimiz karşısında, acaba baksak, Türkler ve Yunanlılar ayrılsa denilse, heyette kimin Türk kimin Yunan olduğunu ayırt etmek çok kolay olmazdı. Birbirimize benziyoruz, aynı coğrafyanın çocuklarıyız. Akdeniz'in güzel esintilerinden barış rüzgarları almışız. Birbirimize benziyoruz. Çünkü aynı coğrafyalardaki meydan okumalarıyla karşı karşıyayız. Birbirimizin başarısı diğerinin başarısızlığı üzerine yükselemez. Birimizin gelecek anlamında yükselttiği değer, diğerinin aleyhine olamaz. Bütün bu siyasi hayatımızda öğrendiğimiz çok açık bir gerçek var; ya hep beraber yükseleceğiz ya hep beraber büyük sıkıntılar yaşayacağız. Dün Brüksel'de 28 ülke, benimle birlikte 29 ülke lideri, bir masanın etrafında saatlerce görüştüğümüzde herhalde herkesin fark etmesi gereken gerçek, bütün o masa etrafındaki ülkelerin geleceğinin ortak olduğu gerçeğiydi. Avrupa bizim kıtamız. Akdeniz bizim denizimiz. Bu denizde ve bu kıtada ne olacaksa hep birlikte yaşayacağız. Çok güzel bir tesadüfle Brüksel'den birlikte İzmir'e geldik. Bu Brüksel'de bir araya geldiğimiz liderlere Türkiye-Yunanistan'ın kaderinin geleceğinin aynı olduğunu gösteren mesajdı.
Düşünün, deprem olduğunda biz aramızdaki ihtilafların Ege içindeki kayalıklarda vesaire olan ihtilafların ötesinde bütün o ihtilafların ötesinde ortak bir kaderi paylaştığımızı derinden hissettik. İstanbul'da deprem olduğunda, Kocaeli'nde, Sakarya'da, Yunan komşularımız bizim gibi hissettiler ve yardımımıza koştular. Hiç unutmayacağız. Biz bize yönelen eli hiçbir zaman unutmadık hiçbir zaman unutmayacağız. O sebepledir ki Atina'da deprem olduğunda da ilk yardıma koşanlar Türkler oldu. Fark ettik ki bir felaketle karşılaştığımızda, o felaketin mahiyeti ne olursa olsun ırk mezhep etnisite, din ayrımı yapmadan o felaket bizi bulabiliyor. Fark ettik ki bu coğrafyanın deprem gibi realitesi varsa o realiteyle yüzleşmek için bir arada olmalıyız."
"Biliniz ki kaderimiz ortaktır"
Ahmet Davutoğlu, 2008'deki ekonomik krizden etkilenen Yunanistan'a, o dönemde yüksek düzeyli işbirliği teklifinde bulunduklarını anımsatarak, "O teklif yapıldığı zaman Sayın Cumhurbaşkanımız başbakandı, ben Dışişleri Bakanıydım. O zaman Yunanistan krizle derinle yüzleşmiş, orada ifade ettiğim sözü şimdi burada da Sayın Çipras'a da ifade ediyorum, biliniz ki kaderimiz ortaktır" değerlendirmesinde bulundu.
"Aramızda tek bir ihtilaf, tek bir yüksek dozlu eleştiri olmadı"
"Biz yanı başımızda güçlü, sağlam ekonomiye sahip istikrarlı bir Yunanistan istiyoruz" ifadesini kullanan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Komşularımızın başarısızlığı üzerine eğer biz böyle başarı hikayesi yazacaksak biz böyle bir başarı hikayesi istemeyiz. Komşularımızın acıları üzerine, biz yükseleceksek biz böyle yükselişi istemeyiz. Onun için el ele verdik, Yunanistan ile. Bu 4. YDİK toplantısı, bir günde 48 anlaşma imzaladığımız toplantılar yaptık. Yunanistan ile bugün geldiğimiz düzeyde -bunu şükrederek söylüyorum- aramızda gerginlik, düşmanlık bırakın düşmanlığı gerginlik, tansiyon yüksekliği olmadığı gibi, bakın bugün yaklaşık artık bizim ritmimize Aleksis de uydu. Gece yarılarına kadar toplantılar yapıyoruz, yaklaşık 12 saattir beraberiz, aramızda tek bir ihtilaf, tek bir yüksek dozlu eleştiri olmadı.
İhtilaflarımızın farkındayız, Kıbrıs ile ilgili sorunların farkındayız. Birçok konunun farkındayız ama şunun da farkındayız, bu sorunlar ancak ve ancak konuşularak çözülür. Bu sorunlar çatışarak değil bir masanın etrafında konuşarak ve dürüstçe konuşarak çözülür. Etrafımızda ateş çemberi var. Türkiye'nin de Yunanistan'ın da. Bu ateş çemberinin bize yaklaşmaması için bizim el ele vermemiz ve bu ateş çemberine karşı ortak tavır sergilememiz lazım. Onun için önümüzde fırsatlar var."
Davutoğlu, Yunanistan'ın Selanik kentini çok sevdiğini, bu günlerde yazmakta olduğu bir kitabın da önemli bir bölümünün de Selanik ile ilgili olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Ama Selanik hinterlandı Avrupa'ya, Balkanlar'a açılan limandı. İzmir de Asya'ya açılan, Anadolu'ya açılan en büyük liman. Şimdi bunları, iki şehrin kaderini tekrar birleştirmenin vakti geldi. Bugün aldığımız kararla feribot seferleri başlayacak. İzmir'e gelen Yunan malları, İzmir üzerinden hinterlandı da organize ettiğimiz için hızlı trenle Hazar'a kadar gidebilecek. Oto yollarla aynı güzergahtan Asya'nın derinliğine gidebilecek. İzmir'den Selanik'e ulaşacak, Asya derinliğinden gelen elen mallar da Avrupa içine doğru seyrüsefer halinde seyredebilecek. Yine Selanik ile İstanbul arasında hızlı tren planlıyoruz. Ta ki bu iki kadim şehir birbirleriyle irtibatlansın. Bu şekilde ekonomilerimiz entegre olsun, ticaretimiz entegre olsun."
Yunanistan'ın en fazla ihracat yaptığı ülkenin Türkiye olduğunu, bundan da gurur duyduklarını kaydeden Ahmet Davutoğlu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılmasını arzu ettiklerini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:
"Şunu taahhüt olarak söylüyorum, aynı siyasi partide olmayı bile düşündüğümüz için Sayın Aleksis adına da söylüyorum, bilin ki bu yönde sarf edeceğiniz çabada o ve ben yanınızda olacağız. Hiçbir bürokrasi, ister Türkiye'de ister Yunanistan'da sizin işlerinize engel olamayacak. Ne engel varsa bunu kaldırma sözünü veriyoruz. Ama sizlerin de büyük gayretle bu siyasi iradenin içini doldurmanız lazım. Aynı şekilde Hazar'dan TANAP ile TAP ile Yunanistan'a ve Adriyatik'e uzanacak enerji koridorlarını da konuştuk."
"Ortak turizm paketleri oluşturacağız"
Bugün alınan kararla Ankara-Atina seferlerinin başlayacağını bildiren Davutoğlu, "İki başşehir havayoluyla birleşecek. İzmir'in Atina'ya bağlanması konusunda biz hazırız ancak Yunanistan, bu anlamda muhatabımız hava yolu şirketinin de zarar etmemesi için bir formül üzerinde çalışılacak. Daha fazla hava ulaşımı, daha fazla demiryolu ulaşımı, daha fazla ticaret, daha fazla bağlantı şart. Turizm olağanüstü imkan. Bugün aldığımız kararla ortak turizm paketleri oluşturacağız" şeklinde konuştu.
(Sürecek)
Son Dakika › Güncel › Davutoğlu: 'Biliniz Ki Kaderimiz Ortaktır' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?