Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, gençlerin, adalet, paylaşma duyguları ve dünyayı değiştirebileceklerine olan inançlarıyla sorunların üstesinden gelebileceğini belirterek, "Çünkü sizler bu dünyanın geleceği ve geleceğin liderlerisiniz. Geleceğe hazırlanırken sadece ailenizi, kendinizi değil insanlığı düşünerek hazırlanın. O zaman bu dünya daha güzel ve yaşanabilir bir yer olacaktır."dedi.
Kınık, Dünya İnsani Zirvesi kapsamında Haliç Kongre Merkezinde, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen gençlerle bir araya geldiği toplantıda, gençliğin sadece ömrün bir bölümü değil bir yaşam biçimi ve sitili olduğunu söyledi.
Hayalleri ve "Dünyayı nasıl değiştirebilirim?" deme gücü olan herkesin hangi yaşta olursa olsun genç olduğunu ifade eden Kınık, insanlığın ve toplumların kaderini hep gençlerin değiştirdiğini dile getirdi.
Kınık, kötü gidişatlara gençlerin "dur" diyebileceğinin altını çizerek, şöyle konuştu:
"Tarihte olduğu gibi bugün de gençlere sorunları çözmek noktasında ihtiyaç var. Yaşadığımız dünyada silahlı çatışmalar geçtiğimiz 20 yıla göre iki kat arttı. Doğal ve beşeri afetlerden etkilenen insan sayısı 220 milyona ulaştı. Silah zoruyla evini ve ülkesini terk etmek zorunda kalan mülteci sayısı 65 milyon. Her gün 42 bin 500 insan mülteci oluyor. Bu insanlar evlerini ve yüzyıllardır yaşadıkları topraklarını durduk yere terk etmediler. Bu insanlar bir yaşam kaygısı içindeler, çocuklarına, alilerine daha güvenli bir gelecek sağlamak için farklı bir coğrafyaya tutunmak ve ülkelerini terk etmek zorunda kalıyorlar. İşte böyle sorunlarla boğuştuğumuz bir dünyada sizlerin o saf ve hesapsız yaklaşımınıza dünyanın ihtiyacı var."
"Kızılay, 148 yıllık dev bir kuruluş"
Kınık, Dünya İnsani Zirvesi kapsamında, 180 ülkeden temsilci ve 6 bin civarında insani yardım paydaşının İstanbul'da iki gün boyunca insanlığın sorunlarını ele alacağını ve bu sorunlar için çözüm yolları arayacağını söyledi.
Kızılay'ın daha adil bir dünya için hizmet verdiğini belirten Kınık, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kızılay, 148 yıllık dev bir kuruluş. Türkiye'de 700 şubemiz ve 6 bin çalışanımız var. Şimdiye kadar dünyanın 146 ülkesine insani yardım götürdük. Halen götürmeye devam ediyoruz. Afrika boynuzunda 2011'dekine benzeyen bir kuraklık krizi var. Bu bağlamda geçen ay Mogadişu'ya 11 bin tonluk insani yardım malzemesi gönderdik. İki ay önce çatışmalardan dolayı çok büyük sıkıntı yaşayan Yemen'e 10 bin tonluk gıda gönderdik. Önümüzdeki ramazan ayında tekrar Somali'nin kuzey bölgesi ve Etiyopya'ya insani yardım taşıyacak 10 bin tonluk gemimiz yola çıkacak. Bizler eğer başka insanların dertleriyle dertlenebilirsek insanız, insan olarak kalabiliriz. Bir başkası aç yatarken biz tok yatabiliyorsak o anlamda insanlığımızı sorgulamamız gerekiyor."
Kınık, bugün dünyada her gece 980 milyon insanın aç olarak başını yastığa koyduğuna dikkati çekti.
Her yıl 5 yaşına varamadan 3,5 milyon bebeğin açlıktan öldüğünü ancak diğer tarafta dünyada fazla gıda ve enerji tüketmekten hastalanan insanlar bulunduğunu aktaran Kınık, şunları kaydetti:
"Dünyada yılda 4 milyar ton gıda üretiliyor ancak bu gıdanın 1,3 milyar tonu hiç tüketilmeden çöpe atılıyor. İsraf yapıyoruz. Elimizdekileri paylaşmıyoruz. Bu dünyanın bize verdiği nimetler herkese yetecek kadar çok. Siz gençler, bu adalet ve paylaşma duygularınızla bu dünyayı değiştirebileceğinize olan inancınızla bu sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Çünkü sizler bu dünyanın geleceği ve geleceğin liderlerisiniz. Geleceğe hazırlanırken sadece ailenizi, kendinizi değil insanlığı düşünerek hazırlanın. O zaman bu dünya daha güzel ve yaşanabilir bir yer olacaktır."
Son Dakika › Güncel › Dünya İnsani Zirvesi'ne Doğru - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?