Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "AB'nin bölücü terör örgütüne yönelik tavrı kesidir. AB'nin böyle bir kesin tavrının da neticelerini görmek istiyoruz. Yani batı destekli bir bölücü terör örgütü olmamalıdır. Batı ülkelerinin birçoğuyla bizim suçluların iadesi anlaşması vardır. Bu anlaşmadan hareketle de bu tür suçluların ülkemize iadesini bekliyoruz" dedi.
Başbakan Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, gerçekleştirdikleri çalışma yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Almanya'nın sergilediği müstesna ev sahipliği dolayısıyla Merkel'e teşekkür eden Başbakan Erdoğan, dün akşam Türkiye'nin Berlin büyükelçiliğinin yeni hizmet binasının açılışını gerçekleştirdiklerini anımsattı.
Türkiye'nin Berlin büyükelçiliğinin yeni hizmet binasının Osmanlı, Selçuklu ve modern çizgileri barındıran mimari özellikleri ve geleceğe yönelik vereceği hizmetlerle önemli bir eser olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Bu aslında 250 yıllık bir diplomasinin Türk-Alman ilişkilerinde geldiği noktanın da taçlandırılması oluyor. Böyle bir döneme rastlamış olması da çok çok önemli. Bu, Türkiye-Almanya ilişkilerine verdiğimiz önemin de bir ifadesidir. Özellikle Almanya'da bulunan 3 milyona yakın kardeşimizin, soydaşımızın, vatandaşımıza yönelik hizmetlerin daha rahat yürütülmesi için attığımız bir adımdır" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, Türkiye-Almanya diplomasisinin sadece ikili değil, bölgesel ve dünyaya yönelik konularda da çok daha farklı ve etkin olacağı bir sürecin yaşanacağına olan inancını dile getirdi.
Bugün yapılan görüşmelerde Türkiye-Almanya ikili ilişkilerinin gözden geçirildiğini, siyasi, ekonomik, ticari ve ekonomik alanlarda gelinen durumun değerlendirildiğini anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
"2011 itibarıyla ticaret hacminde 32 milyar avro gibi bir rakama ulaşmıştık, bu yıl 7. ay itibarıyla henüz 17 milyar avro civarındayız. Yıl sonuna kadar 2011'i yakalayalım istiyoruz ki istikrarı böylece bulmuş olacağız. Dış ticaret hacminde bu hedefi yakalamamız aynı zamanda 2013'e yönelik de atacağımız adımların da belirleyicisi olacaktır. Şubat ayının sonunda Sayın Şansölyeyi Türkiyemizde ağırlayacağız ve temennim odur ki Türk-Alman üniversitesinin de temelini birlikte atarız. Bugün o kararlılığı, iradeyi ortaya koyduk. Dışişleri Bakanlarımıza bu talimatı verdik, Milli Eğitim Bakanlarımıza da aynı şekilde bu talimat verildi. Yoğun şekilde bu üniversitemizin Türkiye'de, aynı şekilde bir benzerinin de Almanya'da kuruluşunun adımlarını atıyoruz.
Bununla birlikte yeni bir süreci ayrıca başlatmak istiyoruz. O da tabii Türkiye'nin özellikle Almanya ile NATO'da birlikte olması sebebiyle Suriye konusundaki hassasiyetin daha da artırılması sürecidir. Bu konuda Almanya'nın desteğine şiddetle ihtiyacımız var. Gerek Almanya-Rusya ilişkileri, gerek Almanya- Çin Halk Cumhuriyeti ilişkilerinin daha da hassasiyetle sürdürülmesi önem arz ediyor. Türkiye'ye şu anda gelen Suriye'den kardeşlerimizin sayısı 105 bine ulaşmış vaziyette. Bu 105 bin insan bize gelirken, Lübnan'a giden var, Ürdün'e giden var, 300 bine doğru bu rakam ulaşıyor. Suriye'nin içinde ise bu rakam evlerini terk edenlerin sayısı 2,5 milyona ulaşmış durumda. Bu küresel barışın özlendiği bir çağda bir felaket. Bu felaketi birlikte önlemek, engellemek durumundayız."
-"Almanya'da duvarlar yıktınız ama İsrail duvarlar yapmaya halen devam ediyor"-
Başbakan Erdoğan, Merkel ile görüşmesinde İsrail- Filistin meselesinin de gündeme geldiğini belirterek, "Türkiye-İsrali ilişkilerine yönelik bir Marmara gemisi felaketini yaşadık. İsrail'in buradaki tavrı, burada 9 insanımızı şehit olarak vermiş olmamızın neticesinde bugüne kadar birçok görüşmeler oldu, bu görüşmeler neticesinde bizim tavrımız şu; özür dileyecek, tazminat ödeyecek ve Filistin'e olan ambargo kalkacak. Bunlar olduğu takdirde normalleşme süreci başlar, olmaması halinde normalleşme süreci başlayamaz, bunu defa etle bunu kendilerine aktardık, söyledik" diye konuştu.
İsrail'in şu anda bölgede yapılaşma süreci yaşadığını anımsatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Ben, Sayın Şansölye'ye şunu da söyledim; 'Siz Almanya'da duvarlar yıktınız ama İsrail duvarlar yapmaya halen devam ediyor, bunu anlamak mümkün değil'. Biz insanların arasına örülen duvarları değil, insanların arasına örülmüş olan duvarların yıkılmasını istiyoruz. Dünyanın, insanlığın barış için buna ihtiyacı var ve bunun özlemi içerisindeyiz.
Bunun yanında bölücü terör örgütüyle alakala konuları müzakere ettik. Bu konuda verdikleri, verecekleri desteği artırarak devam ettireceklerini de yine kendileri bizlere söylediler, bundan dolayı da teşekkür ediyorum. Bakanlarımıza, ilgili bakanlarımıza gerekli talimatları verdik. Burada yoğun bir birliktelik gerekiyor. AB'nin bölücü terör örgütüne yönelik tavrı kesidir. AB'nin böyle bir kesin tavrının da neticelerini görmek istiyoruz. Yani batı destekli bir bölücü terör örgütü olmamalıdır. Batı bunun karşısında tavrını net, açık, ortaya koymalıdır. Bizim beklentimiz budur. Nitekim batı ülkelerinin birçoğuyla bizim suçluların iadesi anlaşması vardır. Bu anlaşmadan hareketle de bu tür suçluların ülkemize iadesini bekliyoruz. Ben sık sık birçok suçluların ülkelerine iadesine imza atıyorum Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak. Almanya'ya gönderdiğim iade edilen suçlular var, Fransa'ya, İngiltere'ye gönderdiğim suçlular var. Aynısını bizde bekliyoruz. Bu bizim en doğal, tabii hakkımızdır diye düşünüyorum."
Başbakan Erdoğan, Kasım ayının sonunda Türkiye ve Almanya Dışişleri Bakanlarının bir araya geleceğini hatırlatarak, bu görüşmede de Türkiye-Almanya Stratejik Konseyi olarak bir sürecin adımlarının atılacağını, daha sonra da Başbakanlar nezdinde Türkiye-Almanya ilişkilerinin çok daha güçlü şekilde güçlenerek devam edeceğini söyledi.
(Sürecek)
Muhabir: Hasan Öymez-Kadir Karakuş
Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Erdoğan-Merkel Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?