İtalya parlamentosunun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde, " Filistin'in devlet olarak tanınmasını" teşvik etme çağrısının yapıldığı iki ayrı önerge kabul edildi.
Temsilciler Meclisi Genel Kurul gündemine iktidarın büyük ortağı Demokrat Parti tarafından getirilen ve "Meşru İsrail Devleti'nin endişelerini ve çıkarlarını dikkate alarak, 1967 öncesi sınırları dahilinde, ortak başkenti Kudüs olan demokratik ve egemen Filistin Devleti'nin tanınmasının teşvik edilmesini" kapsayan önerge, 45'e karşı 300 oyla onaylandı.
Meclis'te yapılan bir diğer oylamayla da koalisyon hükümetine destek veren Halk Hareketi ve Sivil Seçim İttifakı'nın sunduğu "El Fetih ve Hamas arasında yoğun bir politika izlenerek İsrail Devleti'nin tanınması, şiddetin tamamen terk edilmesi ve Filistin'in devlet olarak tanınması için gerekli koşulların sağlanması" çağrısı yapan önerge de 84'e karşı 237 oyla kabul edildi.
Çift kanatlı parlamenter sistemin alt kanadını oluşturan Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen önergelerin hükümete çağrı niteliğinde olduğu ve herhangi bir bağlayıcılığı olmadığı belirtildi.
İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, mecliste önergelerin kabul edilmesinin ardından yaptığı konuşmada, "Filistinlilerin kendi devletlerine sahip olma hakkı ve İsrail'in kendi meşru varlığını kaldırmak isteyenler karşısında güven içinde yaşama hakkı var. Bu çerçevede hükümet, Filistin Hükümeti'nin tanınmasını ve taraflar arasında müzakerelerin yeniden başlaması için gerekli çabaların yapılmasını olumlu değerlendiriyor" dedi.
İsrail önergelerde "tanıma" olmamasından memnun
Temsilciler Meclisi'nin aldığı karara ilişkin İsrail'in Roma Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "İtalyan parlamentosunun, İsraillilerle Filistinliler arasında barışa ulaşmak için iki devletli çözüm temelinde müzakereleri desteklemesi ve Filistin'i devlet olarak tanımama tercihini olumlu karşılıyoruz" denildi.
Büyükelçilik açıklamasında, "Çözüme, mecliste kabul edilen önergelerde de yazdığı üzere müzakereler aracılığıyla ulaşılabilir" ifadesi kullanıldı.
İtalya Temsilciler Meclisi'nde bugün kabul edilen iki önerge öncesinde geçen hafta Demokrat Partili milletvekilleri, hükümete doğrudan Filistin'in devlet olarak tanınması yönünde çağrı yapan bir önergeyi meclis gündemine taşımış, bu durum İsrail'in Roma Büyükelçiliği'nin tepkisini çekmişti.
Avrupa Parlamentosu'nun Filistin'in devlet olarak tanınmasını "müzakerelerle bağlantılı olarak" destekleyen karar tasarısını kabul etmesinin sonrasında AB ülkelerinden İngiltere, Fransa, İspanya ve İrlanda parlamentolarından hükümetlerin Filistin'in tanımasına yönelik tavsiye kararları çıkmıştı. İsveç ise Filistin'i devlet olarak tanımıştı.
AB üyesiyken Filistin'i tanıyan ilk ülke İsveç'e ek olarak Polonya, Romanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Güney Kıbrıs Rum yönetimi ve Malta tanıma kararlarını üye olmadan önce hayata geçirmişti.
Son Dakika › Güncel › İtalya'dan, 'Filistin'in Devlet Olarak Tanınmasının Teşvik Edilmesi' Kararı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?