Avrupa'daki durgunluk ve Ortadoğu'da devam eden istikrarsızlığa, Rusya krizi de eklenince kimya ihracatçısı en büyük pazarlarında önemli kayıplar yaşadı. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre Şubat ayında kimya ihracatı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 18,69 azalarak 1 milyar 178 milyon dolara geriledi. Ocak – Şubat döneminde ise yüzde 16,55 düşüşle 2 milyar 375 milyon dolar oldu.
Ülkemizin ve dünyanın sıcak gündeminden etkilenen kimya sektörünün Şubat ayı ihracatında İtalya, Irak, İspanya, Mısır, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Suudi Arabistan, Azerbaycan- Nahcivan ve Rusya üst sıralarda yer alan ülkeler olarak sıralandı. Yüzde 131 ihracat artışının yaşandığı İspanya'nın yanı sıra Suudi Arabistan'a rekor artış da dikkat çekti. Yılın iki aylık döneminde ise en çok ihracatı yapılan ülkeler Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır olurken, bu ülkeleri Almanya, İspanya, İtalya, İran, Azerbaycan-Nahcivan, Malta ve Rusya takip etti. Bu dönemde İspanya'ya yapılan ihracat yüzde 85 oranında artarak 117 milyon dolara yükseldi.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, kurlardaki dalgalanmalar ve Euro'daki sert düşüşün ihracatçıyı olumsuz etkilediğini belirterek şunları söyledi: "Türkiye genelinde Şubat ayında yüzde 13'lük bir düşüş var. Euro paritesindeki değişim nedeniyle yaşanan bu genel ihracat azalışı tüm sektörlerde olduğu gibi kimya sektöründe de etkisini hissettirdi. İhracatçılarımızın çok iyi bir harita çıkartarak bu harita paralelinde çalışmalarını hızlandırması gerekiyor. Diğer yandan yüksek katma değerli ürünler geliştirerek bu olumsuzlukların yansımalarını en aza indirebiliriz. Tüm negatif gelişmelere rağmen önümüzdeki aylarda ihracatımızdaki düşüşün toparlanacağına inanıyoruz."
Son Dakika › Güncel › Kimya ihracatı Ortadoğu, Rusya ve AB Krizinin Kıskacında Kaldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?