Kışanak: Kadın Mücadelesi Siyasetler Üstüdür - Son Dakika
Güncel

Kışanak: Kadın Mücadelesi Siyasetler Üstüdür

Kışanak: Kadın Mücadelesi Siyasetler Üstüdür

Türkiye'nin dört bir yanındaki BDP, CHP, AKP ve MHP'den seçilen kadın başkanlar Diyarbakır'da buluştu.

23.05.2014 16:38  Güncelleme: 10:17

Yerel siyasette kadının güçlenmesi, kadın belediye başkanlarının çalışmalarının görünür kılınması, farklı bakış açılarının ürettiği hizmet deneyimlerinin paylaşılması amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) ev sahipliğinde üç günlük "Geçmişten Günümüze Kadın Belediye Başkanları Buluşması" düzenlendi.

Üç gün süren buluşmada yerel yönetimlerde eşbaşkanlık sistemi, toplumsal barışın inşasında siyasetteki kadının rolü, kadın-doğa buluşmasındaki etkiler gibi konuların tartışılacağı buluşmanın üçüncü gününde Midyat ve Hasankeyf gezileri düzenlenecek.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Resepsiyon Salonu'ndaki buluşmaya Kırklareli'nden Konya'ya, İzmir'den Aydın'a, Batman'dan İstanbul'a, Muğla'dan Bartın'a, Van'a kadar Türkiye'nin dört bir yanından BDP, CHP, AKP ve MHP'den seçilen veya önceki dönem başkanlık yapan kadın başkanlar bir araya geldi. Birlikte hatıra fotoğrafı da çeken kadın başkanlar Soma'da yaşamını yitiren işçiler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Daha sonra açış konuşması yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, iş cinayetlerine karşı toplumsal tepkinin bir vicdan konusu olduğunu hatırlatarak, "Türkiye'nin vicdanı bu konuya olan hassasiyetini gösterebilirse biz iş cinayetlerinin önüne geçebiliriz" dedi. "Herkesin yüreği yandı" diyen Kışanak, Soma'da yaşananlardan dolayı doğal olarak protestoların olduğunu ve bu protestoların yaşandığı İstanbul'da ne yazık ki genç bir insanın yaşamını yitirdiğini belirtti ve "Bunların olmasını asla istemiyoruz. Toplantı ve gösteri yapma hakkı en demokratik haktır. Buna devlet otoritesinin riayet etmesi gerekir" dedi.

Kadının yerel yönetimlerdeki gücüne güç katacak bir buluşma geldikleri için tüm başkanlara teşekkür eden Kışanak, kadınlar bulundukları her alanda hayata, siyasete, yerel yönetimlere daha güçlü katılabilirse daha demokratik, barışçıl bir toplumun inşa edileceğini söyledi. Kışanak, toplantının gerçekleşmesinde ısrar ve öncülük eden İzmir Seyrek önceki dönem Belediye Başkanı Nurgül Uçar'a teşekkür ederek şöyle devam etti:

KADINLAR TÜM TOPLUM İÇİN MÜCADELE EDİYOR

"Tüm Türkiye'ye şunu ifade etmek istiyoruz, biz sadece kadınların hakları için değil, kadınları sadece bir adım ileri taşımak için değil, bir bütün olarak toplumumuzu, halkımızı daha ileriye taşımak için mücadele ediyoruz. Kadını ikinci sınıf gören sosyal ve ekonomik olarak da daha alt basamaktakileri de ikinci sınıf olarak görüyor. Biz kadın bir bütün egemenlik hiyerarşisine karşı mücadeleyi yürütüyoruz. O basamağın en altında kadınlar olduğu için kadınları o basamakların üstüne çıkma mücadelesi bir bütün olarak toplumun demokratik dönüşümüne katkı sunacaktır. Bu anlamda ben tüm Türkiye'nin de kadınların özgürlük ve eşitlik arayışını böyle anlaması ve sahip çıkması gerektiği çağrısını yapmak istiyorum."

"Kendimiz için özel bir şey istemiyoruz" diyen Kışanak, "Biz daha iyi bir dünyada yaşamak istiyoruz, daha iyi bir ülkede yaşamak istiyoruz, daha demokratik bir toplumda ve daha demokratik bir yönetimin olduğu bir ülkede yaşamak istiyoruz. Kadınların özgürlük mücadelesi daha iyi bir dünya, daha iyi bir gelecek arayışının bir parçasıdır, imtiyaz arayışı değildir. Kendimiz için özel bir istek, özel bir beklenti değildir, bir bütün olarak tüm insanlığı, tüm halkımızı daha iyi bir gelecekte yaşaması için mücadele ediyoruz. Kadınların eşitlik ve özgürlük arayışının asıl amacı budur" diye konuştu.

TÜRKİYE'YE GÖNDERİLEN FOTOĞRAF.

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Kışanak Diyarbakır'dan Türkiye'ye verdikleri fotoğrafı ise "Kadınların özgürlük, eşitlik ve adalet arayışı ve mücadelesi partiler üstü, siyasetler üstü bir program" olarak tarif etti. Farklı siyasetlerde var olmaya çalışmış, mücadele etmiş, yerel yönetimlerde görev almış, belediye başkanlığı yapmış ve belediye başkanlığı yapan kadınlarla bir arada olduklarını ifade eden Kışanak "Burada bulunan her bir kadın arkadaşımız bu toplantının ev sahibidir, öznesidir, bu toplantısının gidişatına karar verecek iradeyi temsil eden kadın arkadaşlarımızdır" diye konuştu.

MUTLAKA KALICI BARIŞI GETİRECEĞİZ

Buluşmada her bir kadın başkanın kendi deneyimini paylaşacağını ifade eden Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak şöyle devam etti:

"Bu topraklara kalıcı barış gelecekse bunu kadınlar sağlayacaktır. Kadınların yüreğindeki saflık, temizlik, kadınların yüreğindeki acıları ortaklaştırma arzusu ve kadınların yüreğindeki başarabiliriz umudu yan yana gelince bizi barışa taşıyacaktır. Kadınlar ne yaşarlarsa yaşasınlar umutlarını yitirmiyorlar. Bu toplantıdan aynı duygularla ayrılacağımıza inanıyorum, bu topraklara mutlaka ama mutlaka kalıcı barışı getireceğiz. Tüm renklerimiz, farklılıklarımız yan yana barış içerisinde eşitlik hukuku ile demokratik bir yaşamı inşa edebilirler. Kimliklerimiz farklı olabilir, dillerimiz farklı olabilir yaşadıklarımız farklı olabilir, ama bence gelecek arzumuz aynı noktada kesişiyor. Biz daha iyi bir gelecek arzu ediyoruz."

Kürt Kadın Hareketi üzerinden deneyimlerini de paylaşan Kışanak yıllarca feodal yapının, egemenlik ilişkilerin, merkezi otoritenin, demokratik olmayan yönetim biçimlerinin ağır faturalarını kadınların ödediğini söyledi. Kışanak, çatışma ve darbe dönemlerinde, göçlerde her türlü mağduriyette en büyük acıyı ve faturayı kadınların ödediğinin altını çizdi.

EŞBAŞKANLIĞI KADIN MÜCADELESİ YARATTI

2004'ten bu yana yerel yönetimlerde her geçen seçimde kadın sayısını katlayarak bugün her belediyede bir kadın bir erkek olmak üzere eşbaşkanlık düzeyine geldiklerini anlatan Kışanak, eşbaşkanlık sisteminin eşit sorumluluk, eşit görev, eşit yetkiyle çalıştığını vurguladı. Bu çalışmanın kolektif bir çalışma sistemi olduğunu belirten Kışanak, kısa bir dönem olmasına karşın başarılı bir şekilde uyguladıklarını söyledi. Eşbaşkanlığın ciddi bir meşrutiyet zeminine oturduğunu vurgulayan Kışanak, "Bu kadınların meşru mücadelesinin yarattığı önemli bir sonuçtur. Daha başarılı bir şekilde ileriye taşıyacağız" diye konuştu.

"Gücümüzü bağımsız kadın örgütlenmesinden alıyoruz" diye devam eden Kışanak, seçimlere siyasi parti girildiğini, kendilerinin de siyasi parti içerisinde çalışmalarını yürüttüğünü anlatarak "Bizi siyasi parti içinde güçlü kılan Kürt Kadın Hareketi'nin gücüdür" dedi. Nusaybin Belediyesi eski Başkanı Ayşe Gökkan'ın "Kürt Kadın Hareketi siyasetle protokol yapıyor" sözüne atıfta bulunan Kışanak, kadınların ilkelerine, mücadelesine, iradesine saygı gösterildiği yerde var olduklarını söyledi ve "Böyle olunca tüm kadın hareketinin ortak gücüyle siyasi parti içerisinde de, yerel yönetimlerde de kadınlar daha etkili ve güçlü bir noktaya gelebiliyorlar" dedi.

KIZ KARDEŞLİK HUKUKUNU ÜSTÜN TUTMALIYIZ

Binlerce yıllık insanlık tarihinin ortaya çıkardığı egemenlik sistemi ve erkek egemen bir bakış açısı olduğuna dikkat çeken Kışanak, "Toplumsallaşmış, kurumsallaşmış bu zihniyeti o kadar yıkmak kolay olmuyor. Onun için bence biz kadınların bir arada olması kadın örgütünü güçlendirmesi ve çareyi kadınlarda araması birinci ilkemiz olursa bulunduğumuz her yerde başarıyla çıkabiliriz" şeklinde konuştu. Emek mücadelesi veren sendikalarda, sivil toplum örgütlerinde, kamu kurumlarında, siyasi partilerde de kadınların tek teke mücadele ettiğini ama bunun görünür bir sonuç vermediğine işaret eden Kışanak, "Kadın örgütünü büyütebilirsek kadınları yan yana birbirine güç verecek pozisyonda tutabilirsek başaramayacağımız hiçbir şey yoktur. Buna yürekten inanarak birbirimize destek olmalıyız. Kız kardeşlik hukukunu her şeyin üstünde tutmalıyız" şeklinde konuştu.

Kışanak son olarak da genel siyasette kadın temsiliyetinin idari ve yürütmede yer almaması durumunda çok etkin olmadığını ancak yerel yönetimlerde kadınların bir bütçe kullandığını, idari karar merciinde bulunduğunu, planlama çalışması yapabildiğini ve dolayısıyla daha etkin olduğunu söyledi.

UÇAR: KADIN BAŞKANIN OLDUĞU YERDE HIRSIZLIK YOK

Daha sonra bir konuşma yapan İzmir Seyrek önceki dönem Belediye Başkanı Nurgül Uçar, kendi deneyiminden söz etti. Uçar, kadın belediye başkanının olduğu yerde hırsızlık olmadığını, kadın belediye başkanının olduğu yerde haklar, özgürlükler, disiplin, çalışma gibi kavramların oluştuğunu söyledi. 2014'e kadar Türkiye'nin 18 yerel seçim geçirdiğini 31 bin erkek belediye başkanı ile 118 kadın belediye başkanı seçildiğini belirten Uçar, "37 milyon kadın var 84 yılda 118 kadın belediye başkanı seçilmiş" dedi. Önce İzmir'de sonra Ankara'da ardından da Diyarbakır'da buluştuklarını belirten Nurgül Uçar, "Biz dünyanın her yerinde önce kendimizden başlamak üzere haklarımızı istiyoruz, alacağız. Buna çok inanıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Kışanak: Kadın Mücadelesi Siyasetler Üstüdür - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement