Makedonya'da Çanakkale Savaşı sempozyumu düzenlendi
Makedonya'nın Üsküp ve Manastır şehirlerinde düzenlenen '100. Yılında Birinci Dünya Savaşı, Çanakkale cephesi ve küresel sonuçları' sempozyumu Cumhurbaşkanı Gyorge İvano'un himayesi altında gerçekleşti.
'YURTTA SULH CİHANDA SULH'
Çok sayıda bilim adamın katıldığı sempozyumun açılış töreninde konuşan Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, ünlü yazarlarımızdan birinin 'geçmiş bir zaman bugüne dokunamayacak kadar uzak değildir' dediğini hatırlatarak, Atatürk'ün 'Yurtta sulh, cihanda sulh' sözünü devletlerin kurulduğu bir dönemde vurguladığını söyledi.
İvnov, devletlerin krizlerle karşı karşıya kaldıkları bu küreselleşme çağında ise artık bunun tersi de yani dünyada sulh, yurtta sulh ilkesinin geçerli olduğunu, her ülkenin barış ve huzuru dünya barışına bağlı bir hale geldiğini ifade etti.
Makedonya Cumhuriyeti Devlet Arşivleri Genel müdürü Filip Petrovski açılış konuşmasında Türkiye ve Makedonya'nın birlikte düzenledikleri sempozyumun önemine değindi.
Açılış konuşmasını yapan Sempozyum Başkanı Prof.Dr. Cezmi Eraslan, Birinci Dünya Savaşı'nın sadece siyasi,askeri bir gelişmeler sürecine işaret etmediğini,aynı zamanda toplumların hayatlarını,insanların yaşam tarzını, kültürlerini, her şeylerini değiştiren köklü etkileri olan bir hadise olduğunu ve o değişim ve dönüşümün devam ettiğini ifade etti.
En önemli sonuçlardan bir tanesi başta Balkanlar coğrafyası olmak üzere, bu coğrafyada 14. asırdan itibaren bölge insanlarıyla, halklarıyla beraber barış içinde yaşayan Müslüman Türk nüfusunun çok önemli ölçüde Anadolu'ya göç etmesiyle sonuçlandığını söyledi.
Eraslan, bir yandan Anadolu'daki yapının ve onun milli devleti olarak Türkiye Cumhuriyeti sosyal yapısını, toplumsal yapısını oluştururken de derinden etkilerken Balkanlar? daki yapıyı da, yerel halkların kendi içindeki mücadeleler şekline dönüştüren bir mahiyete sahip olduğunu da vurguladı.
Basına yaptığı açıklamada da Cezmi Eraslan, '100. Yılında Birinci Dünya Savaşı,Çanakkale cephesi ve küresel sonuçları' konulu sempozyumun bütün insanlık için çok büyük yıkımlara yol açan dünya savaşı etkilerini bugün dahi hissettiğimiz 100 yıllık süreç sonunda tartışılmaya doğru, anlaşılmaya ve bundan önemli sonuçlar çıkarılmaya değecek çok büyük bir olay olduğunu hatırlattı.
Eraslan, Türkiye'nin en önemli üniversitelerinden araştırma kurumlarından değerli bilim insanlarıyla Polonya'dan, Macaristan'dan, Bulgaristan'dan ve Makedonya'dan katılımcılar Birinci Dünya Savaşının ve özellikle Çanakkale cephesinin sonuçlarını hem bölgesel hem de küresel sonuçlarını değerlendireceklerini açıkladı. Bu çalışmanın Türkiye ve Makedonya başta olmak üzere, iki kardeş ülke, millet, toplum ve bütün Balkan milletleri için, devletleri, toplumları için de bilimsel işbirliğinin, ilmi işbirliğinin, tarihimizin, kültürümüzün meselelerinin akademik platformda tartışılmasının da son derece önemli bir örneği olduğunu söyledi.
Sempozyuma katılan Dr. Rezzan Ünalp verdiği demeçte, Çanakkale muharebelerinin 100. Yılı dolayısıyla, Makedonya'da Üsküp'te bulunduklarını, Çanakkale Savaşı'nın Türkler için olduğu kadar dünya tarihi için de önemli bir muharebe, önemli bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.
Sempozyumun Türkiye ile Makedonya arasında bir dostluk köprüsü kurulmasının güzel bir vesilesi olduğu ve Çanakkale muharebelerinin Türk milletine, Türkiye'ye kahramanını kazandıran; Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Mustafa Kemal'i kazandıran bir savaş olması dolayısıyla çok önemli olduğunu hatırlattı.
MUSTAFA KEMAL ÇANAKKALE'DE DESTAN YAZDI
Rezzan Ünalp, Çanakkale'yi bizlere kazandıran, Türk milletine armağan eden, Kurtuluş Savaşı'nı gerçekleştiren Mustafa Kemal Atatürk'ün bu topraklarda doğduğunu ve Çanakkale'de bir destan yazdığını vurguladı.
Prof. Dr. Ömer Turan, Yeni dünya düzeni Birinci Dünya savaşının en önemli cephesi Çanakkale cephesi olduğunu ve Çanakkale cephesindeki başarının Atatürk'ün sayesinde oldu söyledi. Turan 'Atatürk'ün doğduğu yer Makedonya. Makedonya'da Çanakkale'yi ve Birinci Dünya Savaşı'nı yeniden ele almak hatta biraz Balkan savaşlarıyla birlikte bu savaşı ve Çanakkale'yi değerlendirmek çok doğru bir karar' dedi. 'Hazır ol cenge ister isen sulh-u salah denilmiş' sözünü hatırlatan Ömer Turan, 'Buradan alınacak dersler var, buradaki kayıplardan çıkarılacak dersler var, bu dersler hem bu bölge için hem genel anlamda Ortadoğu coğrafyası için hele günümüzde çok çok önemli olacak bu düşüncelerle toplantının barışa kardeşliğe vesile olmasını temenni ediyorum.' dedi.
Son Dakika › Güncel › Makedonya'da Çanakkale Savaşı Sempozyumu Düzenlendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?