Washington'da, ABD Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın temsil ettiği Nükleer Güvenlik Zirvesi sona erdi.
ABD Başkanı Obama'nın ev sahipliğinde 31 Mart-1 Nisan tarihlerinde Washington Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen 4. Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 52 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL) ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) temsilcileri katıldı.
Zirvenin ilk gününde 31 Mart Perşembe akşamı Obama, zirveye iştirak eden devlet liderlerini Beyaz Saray'daki akşam yemeğinde ağırladı.
Yemeğin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Obama ile Beyaz Saray'da yaklaşık 50 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede bölgesel istikrar ve terörle mücadele gibi konuların öne çıktığı bildirildi.
Zirvenin ikinci günü ise "Nükleer Güvenliğin Pekiştirilmesinde Ulusal Eylemler" oturumuyla başladı. Obama, başkanlık ettiği açılış oturumunda, atılan "somut" adımlarla dünyada nükleer terörizm riskinin azaltıldığını dile getirdi.
Obama, aynı saatlerde, zirve kapsamında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyeleri ile Almanya'dan oluşan (P5+1) ülkelerin liderleriyle, İran'la varılan nükleer anlaşmayı da görüştü.
Açılış oturumunun ardından zirveye katılan liderler "aile fotoğrafı" çektirdi ve çalışma yemeğine katıldı.
Öğleden sonraki son oturumda yaptığı konuşmada Obama, terör örgütü DAEŞ ve aşırılık yanlısı gruplarla ilgili endişelerini dile getirdi ve teröre karşı verilecek mücadelede ülkeler arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yaptı.
Obama, Güney Kore ve Japonya liderleriyle Kuzey Kore'nin nükleer çalışmaları hakkındaki meseleleri konuştu. Bu görüşmelerin ardından Obama, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ikili bir görüşme yaptı. Görüşmenin ana konusu yine Kuzey Kore'nin nükleer çalışmaları oldu.
Zirvenin ardından açıklanan sonuç bildirgesinde, nükleer tehditlerin uluslararası sistem için hala en önemli tehditlerden biri olduğu ve bu tehdide karşı ortak mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı. Nükleer silahsızlanma ve nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına işaret edilen bildiride, " Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun temel sorumluluğu ve merkezi rolünün, küresel nükleer güvenlik mimarisindeki öneminin altını çiziyoruz" ifadelerine yer verildi.
İlki Washington'da (Obama'nın girişimleriyle) 2010'da yapılan ve 2012'de Seul'de, 2014'te de Lahey'de devam eden nükleer güvenlik zirvelerinin bu formattaki sonuncusunun gerçekleştirildiği belirtilen bildiride, bu yolda şimdiye kadar alınan kararların takipçisi olunacağı kaydedildi.
Nükleer Güvenlik Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen Nükleer Endüstri Zirvesi'nde Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 16 ülkeye "Barış Atomları Ödülü" verildi. Türkiye'nin ödülünü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak aldı.
Ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, zirve kapsamında konuk bakanlar onuruna verilen çalışma yemeğine katıldı.
Son Dakika › Güncel › Nükleer Güvenlik Zirvesi Sona Erdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?