Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, zengin ülkelere, bu yıl sonuna kadar 480 bin Suriyeli sığınmacıya kapılarını açmaları çağrısında bulundu.
Merkezi İngiltere'de bulunan kuruluş, Suriyeli sığınmacıların ülkelere kabulünde küresel sorumluluğun paylaşımı konusunda yarın Cenevre'de yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) toplantısı öncesinde, Suriyeli sığınmacıların ülkelere yerleştirilmesiyle ilgili bir analiz yayımladı.
Oxfam'ın analizinde, "Zengin ülkeler, Suriyeli sığınmacıların sadece çok ufak bir kısmına kapılarını açtı" değerlendirmesi yer alırken, sığınmacıların küresel paylaşımında çabaların artırılması ve yüz binlerce sığınmacıya kapıların açılması gerektiğini belirtildi.
Zengin ülkelerin 2013 yılında verdikleri 129 bin 966 Suriyeli sığınmacıyı kabul etme sözü hatırlatılan analizde, sığınmacıların sadece 67 binin bu ülkelere ulaştığı kaydedildi.
Zengin ülkelerin yaklaşık 5 milyon Suriyeli sığınmacının sadece yüzde 1,39'unu kabul ettiği vurgulanan analizde, "Suriyeli sığınmacıların yüzde 10'una acilen güvenli bölge temin edilmeli" ifadesi kullanıldı.
Analizde, kayıtlı Suriyeli sığınmacıların yüzde 10'unun, yani yaklaşık 480 bininin 2016 yılı sonuna kadar zengin ülkelere yerleştirilmesi çağrısında bulunuldu.
Ekonomik büyüklüklerine göre, Kanada, Almanya ve Norveç'in payına düşen sığınmacı sayısının üzerinde kişiyi kabul etme sözü verdiği belirtilen analizde, Avustralya, Finlandiya, İzlanda, İsveç ile Yeni Zelanda'nın da üzerlerine düşen payın yarısından fazlasını karşılamayı kabul ettiği vurgulandı.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesi 20 ülkenin ise bu çerçevede ekonomileriyle doğru orantılı bir söz vermediği kaydedildi.
"İngiltere daha fazlasını yapabilir, yapmalı"
Analizde ifadelerine yer verilen Oxfam Genel Müdürü Mark Goldring, "İnsanlar Suriye'den kaçmaya devam ederken birçok ülkenin bu savunmasız kişilere güvenli bir ev vermede başarısız olması şoke edici." dedi.
İngiltere hükümetinin Suriyeli sığınmacılara finansal yardım bakımından çok eli açık davrandığını belirten Goldring, "Ancak hükümet 2020 yılına kadar sadece 20 bin kişi alma teklifinde bulundu. Bu yılda ortalama 5 bin kişi demek. Kısacası bu yetersiz. İngiltere daha fazlasını yapabilir, yapmalı. Lübnan, Ürdün ve Türkiye, yaklaşık 5 milyon Suriyeli sığınmacıyla baş etmeye çalışıyor. Sorumluluğun paylaşılması için zengin ülkelerin daha fazlasını yapması gerekli." ifadesini kullandı.
İngiltere hükümeti, 2020'ye kadar ülkeye 20 bin sığınmacı kabul edeceğini, bunları da Suriye'ye komşu ülkelerdeki kamplardan alacağını açıklamıştı.
Son Dakika › Güncel › Oxfam'dan Zengin Ülkelere Suriyeli Sığınmacı Çağrısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?