Samsun haberleri | Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı : Samsun Karadeniz'in İncisi Kadım Bir Şehrimiz Yeşil Alanlarımız, Baraj Göllerimiz, Şaheser Denizimiz Kenti... - Son Dakika
Güncel

Samsun haberleri | Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı : Samsun Karadeniz'in İncisi Kadım Bir Şehrimiz Yeşil Alanlarımız, Baraj Göllerimiz, Şaheser Denizimiz Kenti...

Samsun yerel gündem haberine göre Samsun Valiliği kentin turizmimde hak ettiği yeri alması için harekete geçerek, tanıtım faaliyetlerini yoğunlaştırdı. Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, "Samsun Karadeniz’in incisi kadım bir şehrimiz. Tarihten gelen dokusuyla, doğal güzellikleri, coğrafi yapısıyla. Karadeniz hava demiryolları, uluslararası limanları, yine uluslararası havalimanı ile tam bir cazibe şehri. Tarihten gelen dokusu hem de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs'ta Samsun'a ayak basmasıyla ayrı bir önem kazanan bir şehrimiz. Yeşil alanlarımız, baraj göllerimiz, şaheser denizimiz kenti cazibe merkezine dönüştürüyor" dedi.

23.10.2022 19:41  Güncelleme: 20:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EDDA SÖNMEZ

Samsun Valiliği kentin turizmimde hak ettiği yeri alması için harekete geçerek, tanıtım faaliyetlerini yoğunlaştırdı. Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, "Samsun Karadeniz'in incisi kadım bir şehrimiz. Tarihten gelen dokusuyla, doğal güzellikleri, coğrafi yapısıyla. Karadeniz hava demiryolları, uluslararası limanları, yine uluslararası havalimanı ile tam bir cazibe şehri. Tarihten gelen dokusu hem de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs'ta Samsun'a ayak basmasıyla ayrı bir önem kazanan bir şehrimiz. Yeşil alanlarımız, baraj göllerimiz, şaheser denizimiz kenti cazibe merkezine dönüştürüyor" dedi.

Samsun, yakın tarihimiz açısından da önemli bir şehir. Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele meşalesini yaktığı, Havza Genelgesi'ni ilan ettiği ve mücadelesinin ilk 24 gününü geçirdiği, ayrıntılı planlar yaptığı, Kurtuluş Savaşı önderleriyle görüştüğü karargah. Samsun Valiliği, kentin tarihi ve turistik yerlerini tanıtmak amacıyla İstanbul'da ulusal medyada çalışan 15 basın mensubunu davet ederek gezi düzenledi. Bu kapsamda, ilk gün Ladik ilçesindeki ahşap mimarisi açısından Osmanlı dönemi özelliklerini yansıtan Ambarköy Açık Hava Müzesi, Tarihi Ayvalıköyü Ambarı'nın üzerinde bulunan ve adeta bir sanat eseri olan tam 800 yıllık olan kapıyı Belediye Başkanı Nurhan Yapıcı Özel, Şahinkaya Kanyonu ise Vezirköprü Belediye Başkanı İbrahim Sadık Edis eşliğinde basın mensuplarına tanıtıldı. Gezinin bir başka durağı da Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti oldu.

Ladik Belediye Başkanı Nurhan Yapıcı Özel, 19 Mayıs Üniversitesinin burada çalışmalar yaptığını ancak yeterli olmadığını, diğer üniversitelerin de buraya gelmesi gerektiğini söyledi.

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, bölgeyi gezen gazetecilere turizm açısından Samsun'u anlattı. Vali Dağlı, şunları kaydetti:

SAMSUN TARİHTEN GELEN DOKUSU HEM DE GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN 19 MAYIS'TA SAMSUN'A AYAK BASMASIYLA AYRI BİR ÖNEM KAZANAN BİR ŞEHRİMİZ: Samsun Karadeniz'in incisi kadim bir şehrimiz. Tarihten gelen dokusuyla, doğal güzellikleri, coğrafi yapısıyla gerçekten güzel bir şehrimiz. Karadeniz'in girişindeyiz. Karadeniz hava demiryollarını buluşma noktasındayız. 3 tane uluslararası limanımız, yine uluslararası havalimanımız tam bir cazibe şehri. Kadim bir şehir dedim hem tarihten gelen dokusu hem de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs'ta Samsun'a ayak basmasıyla ayrı bir önem kazanan bir şehrimiz. ve bunlar Bandırma Vapuru ile başlamak suretiyle buradaki gezi alanları bütün vatandaşlarımıza açık bildiğimiz gibi. Tabii Samsun tarımıyla, sanayisiyle turizmiyle, Sağlık şehri olması ile özellikle çok çok önemli.

SAMSUN ASLINDA TAM BİR SAĞLIK ŞEHRİ : Samsun aslında tam bir sağlık şehri. Bundan kısaca bahsetmek istiyorum Samsun'da bizim 8 tane özel olmak üzere 2 tane üniversite hastanemiz ve diğerleri Devlet Hastanesi 26 tane hastanemiz var. Yine medikal kümelenme dediğimiz medikal araç ve gereçlerinin ve cihazlarını yapıldığı ve dünyanın 3 yerinde konumlanan bir sektör. Bir tanesi Samsun'da konumlanmış. Bu gerçekten çok önemli bir değer. İki tane üniversite hastanemiz bölgemizdeki 7-8 tane ile hitap eden hastaneler. Yine sağlık turizmi alanında güzel özel hastanelerimiz var. ve sağlık turizminde sadece estetik veya dermatoloji anlamında değil kanser tedavisi başta olmak üzere pek çok hastalıkların şifa bulduğu ve hastalarımızın başta Körfez ülkeleri Irak, İran, Balkan ülkeleri ve Avrupa ülkelerinden gelmek suretiyle şifa buldukları önemli bir şehrimiz.

SAMSUN TAM BİR TURİZM ŞEHRİ: Tabii Samsun aynı zamanda turizm şehri. Siz de biraz daha yakından gördünüz, şahit oldunuz. Samsunumuz gerçekten yine Kızılırmak kuş cenneti çok önemli bir değerimiz. Ladik Vezirköprü 8 tane sadrazamın yani şimdiki adıyla başbakanın çıktığı önemli bir ilçemiz. Yine Doğu ilçelerimiz Terme, Ayvacık gibi yerler. Samsun tam bir turizm şehri. Turizmin başladığı bir şehir. 200 kilometrenin üzerinde sahil şeridimiz var. 13 tane mavi bayraklı plajımız var. Bu anlamda Türkiye'de 4'üncüyüz sayı olarak.  ve Samsun sanayisi ile çok çok güzel. 8 tane Organize Sanayi bölgemiz var. Tekno Parkımız Samsun Lojistik Merkezi, Türkiye'de en büyük Lojistik Merkezi olma hüviyetini haiz. Yine serbest bölgemiz Sera Organize Sanayi Bölgesi Türkiye'de ilklerden. Bu manada gerçekten Samsun çok önemli bir tarım şehri, turizm şehri, sanayi şehri ve sağlık şehri. Spor altyapımız çok çok iyi.  Burada sporla ilgili önemli turnuvaların yapıldığı bir merkez. Bu manada Samsun'umuz gerçekten her şeyi ile bir inci diyoruz.

Öte yandan düzensiz göçle mücadele konusuna da değinen Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, geçen yıl Samsun'da İl Göç İdaresi Müdürlüğü bünyesinde devreye soktukları KADİM adı verilen "Kardeşlik, Akrabalık, Dayanışma ve İletişim Merkezi" hakkında da bilgi aktardı.

Vali Dağlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

35 BİN ULUSLARARASI MİSAFİRİMİZ VAR BUNLARDAN 25 BİNİ  IRAKLI: Bizim 35 bin uluslararası misafirimiz var. Büyükşehirlerde özellikle çok yoğun olarak görülen vatandaşları, göçmenleri siz göremiyoruz göremezsiniz. Neden bunlardan 25 bin tanesi Iraklı. Bunların tamamının işi gücü var. Kendilerine göre belli bir düzenleri var, özel okulları var. ve genel itibariyle gelir düzeyleri iyi. Irak'a bizim haftada 10'un üzerinde seferimiz var. Hatta bazen 2'nin üzerinde seferlerimiz olur yaz günlerinde özellikle. Yani uçaklar gider gelir Irak'a. Kendi işlerini orada, burada takip ederler. Bunlardan 25 bini Iraklı.

KADİM SADECE GÖÇMENLERE DÖNÜK HİZMET VEREN BİR MERKEZ: Hiçbir sorunumuz yok. Yine Suriyeli olanlar var. Onlar hepsi işinde gücünde. Afgan olanlar biraz daha kırsalda bulunmakta. Tabii bunların üzerinde bizim Göç İdaresi Müdürlüğü'müze bağlı valiliğimizde benim oluşturduğum bir projenin sonucu olarak KADİM adını verdiğimiz yine göçmenlerin uyumlaştırılması, eğitim, sağlık, sosyal alanda bunlara yardımcı olunması anlamlı tüm kurumlarımızın personeli ile oluşan 20 civarında personelin oluşturduğu başında da yine valiliğimizden bir arkadaşımızın oldu KADİM Merkezi (Kardeşlik, Akrabalık, Dayanışma ve İletişim Merkezi) Sadece göçmenlere dönük hizmet veren bir merkez burası. Orada kanaat önderleriyle görüşülür onların sorunları varsa karşılıklı istişare edilir onların çevrede rahatsızlık vermeyecek şekilde bulunmalarına dikkat edilir. Gerçekten bu Türkiye'de çok önemli bir proje. ve bu bizim işlerimizin kolaylaştırılmasında Göçmenlerinde sorunlarının çözülmesinde aracılara gerek kalmadan direk devletle olan işlerin çözülmesinde de çok önemli bir merkez görevi yapıyor.

KIZILIRMAK DELTASINDA KUŞ HALKALAMA ÇALIŞMALARI YAPILIYOR: Gönüllü üniversite öğrencilerinin de görev aldığı alanda, birçok noktaya kurulan hayalet ağlar, bölgeye ilk kez uğrayan kuşların halkalanması ve gelişimini takip için kullanılıyor. Kuşun cinsi, ağırlığı, kanat uzunluğu, tüy rengi, cinsiyeti ve gaga yapısı gibi özellikleri belirleyip bir deftere not ediliyor. Daha sonra ayağına takılan halka numarası kayıt edilen kuş, göç serüvenine devam etmek üzere doğal yaşam alanına salınıyor. Ağlara takılan kuş daha önce halkalanmışsa, ilk kaydı bulunup kuşun vücudundaki değişimler not alınarak serbest bırakılıyor."

Halkalama noktasında kuşun cinsi, ağırlığı, kanat uzunluğu, tüy rengi, cinsiyeti ve gaga yapısı gibi özellikleri belirleyip bir deftere not eden üniversite öğrencisi Deniz Oğuz şunları söyledi;

KUŞLARI HALKALIYOR GÖÇLERİNİ TAKİP EDİYORUZ: Biz burada kuşları halkalıyoruz. ve kuşların göçlerini takip ediyoruz. Ne kadar süre burada kaldıklarını, beslenmelerini ve türlerini tayin ediyoruz. Bu bilgiler bize popülasyonları ve yaşam süreleri ile ilgili bilgiler veriyor. Bu tip bilgilerde toplamda Kızılırmak Deltası gibi alanların korunması için bir önayak olmuş oluyor aslında. Her yıl ilkbaharda iki buçuk ay sonbaharda iki buçuk ay olmak üzere açık istasyonumuz gün batımından gün doğumuna kadar arazide ağları kontrol ederek yakalanan kuşları halk alıyoruz.  ve toplamda 1 dakika sürüyor. Bir kuşun halkalanma işlemi ardından hemen serbest bırakıyoruz ve ayaklarına halkalarını takıyoruz.

İLK ÖNCE TÜR TAYİNİ ARDINDAN CİNSİYETLERİNİ VE YAŞLARINI TAYİN EDİYORUZ: İlk önce tür tayini yapıyoruz. Ardından cinsiyetlerini ve yaşlarını tayin ediyoruz. ve sonrasında vücutlarında biriktirdikleri yağ oranlarına bakıyoruz ki bu bilgiler göçe hazır olup olmadıklarını öğrenmemize olanak sağlıyor.  Ardından çeşitli ölçüler alıyoruz kanat, kuyruk uzunlukları işte halkayı taktığımız bacağın çapı vesaire gibi bilgiler alıyoruz. ve en son ağırlıklarını aldıktan sonra salıyoruz.

KIZILIRMAK DELTASI GİBİ YERLER KUŞLARIN BESLENMESİ VE TÜRLERİN DEVAMININ SAĞLANMASI İÇİN ÖNEMLİ BİR NOKTA: Göçe hazırlığını evet burada yapıyor. Delta kuşların beslenmesi ve dinlenmesi için önemli bir nokta hayvan burada göçüne devam ederken konaklıyor ve belli bir süre burada beslenmesini yapıyor işte dinleniyor ve sonra göçüne tekrar devam ediyor. Biz bu esnada kuşları yakalayıp işte dediğiniz gibi göçleri hazır olup olmadıklarını tespit edebiliyoruz. Yani vücutlarındaki biriktirdikleri yağları göç esnasında enerji olarak kullanıyorlar ve bir kaç gram yağ ile yüzlerce kilometre yol kat ediyor. Hiç konmadan ve işte bu şekilde Karadeniz'i veya işte çöller dağlar gibi işte ekolojik bariyer adı verilen engelleri kolaylıkla geçebiliyorlar. O yüzden Kızılırmak Deltası gibi yerler kuşların beslenmesi ve türlerin devamının sağlanması için önemli bir nokta.

Samsun'un dikkat çeken yerlerinin bir kısmı da şöyle:

VEZİRKÖPRÜ: Vezirköprü 100 bin nüfusa sahip bir ilçe. Bugüne kadar korunmuş ahşap tarihi evleri ve kendisine özgü yapısıyla, doğasıyla hatta, yemek kültürüyle önemli bir turizm potansiyelini bünyesinde barındırıyor. Tüm özellikleri bir yana bırakılsa dahi ilçedeki 2 tabiat harikası burayı doğa tutkunları için cazibe merkezi haline getiriyor. Şahinkaya Kanyonu ve Vezirsuyu Tabiat Parkı…

ŞAHİNKAYA KANYONU : Vezirköprü'de yer alan Şahinkaya Kanyonu, pek çok insanımız tarafından bilinmiyor. Yurt dışında özellikle de ABD veya Avrupa'da olsa pek çok film ve belgeselde mutlaka kullanılacak. Dağların arasından girdiğiniz anda kanyon sizi adeta içine çekiyor. Daha önce burada bazı yarışmalar düzenlense de tanıtımı yeterince yapılmadığı için ilgi beklentinin altında. Kızılırmak Nehri'nin iyice daraldığı noktada yer alan yarma vadi kenarında yükselen kayalar görenleri hayran bırakıyor. Türkmen Köyü'nden geçilerek ulaşılan kanyonda Tekne turları da yapılabiliyor. Tekneyle ilerlerken kayalıkların görkemi, film sahnelerin içerisinde olduğunuz hissini uyandırıyor.

KUŞ CENNETİ : Kızılırmak Deltası Su Cenneti Samsun'a 30 kilometre mesafedeki deltada 362 farklı kuş türü bulunuyor. Kızılırmak Deltası, aynı zamanda UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesine de girmiş durumda. Kartal ve şahin gibi yırtıcı kuşlarında yer aldığı su cennetinde kuşlar dışında yılkı atları, develer, mandalara da rastlanıyor. Bafra Kuş Cenneti olarak da bilinen alanda dünyada nesli tehlikede olan 24 kuş türünden 15'i bulunuyor. Kuş cennetini ziyaret edenler göçmen kuşların halkalanmalarını da izleyebiliyor."

Samsun haberleri | Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı : Samsun Karadeniz\'in İncisi Kadım Bir Şehrimiz Yeşil Alanlarımız, Baraj Göllerimiz, Şaheser Denizimiz Kenti...
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Samsun haberleri | Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı : Samsun Karadeniz'in İncisi Kadım Bir Şehrimiz Yeşil Alanlarımız, Baraj Göllerimiz, Şaheser Denizimiz Kenti... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement