Makamında Türk işadamlarını kabul eden Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, son dönemde Macaristan'da yaşanan 'mülteci' tartışmaları ve Türkiye - Macaristan ilişkileri konusunda DHA'nın sorularını yanıtladı.
Göçmen krizinin yaşandığı Macaristan'da Macar basınına göçmenlerle ilgili bir brifing vererek, Türkiye'nin fedakarlığını ve tutumunu anlattığını söyleyen Büyükelçi Fakılı, basın mensuplarının toplantıdan olumlu yönde etkilendiklerini ve bunu yansıttıklarına inandığını belirtti.
"MACAR BASININA İNGİLİZCE BASIN TOPLANTISI"
Macaristan ile Türkiye arasında güçlü dostluk ilişkileri olduğunu ifade eden Fakılı, geçtiğimiz ay yaşanan mülteci krizinin telaşlı döneminin geçtiğine işaret ederek, Macaristan'ın çok küçük ve kırılgan bir ekonomiye sahip olduğunu; ilk mülteci krizi başladığında ülke ekonomisi ve sosyal dokuya zararı olacağını düşünülerek büyük telaş yaşandığını ifade etti. Bu dönemin telaşının geçtiğini belirten Fakılı, şimdi Macaristan sınırına kadar gelen sığınmacıların Macarlar tarafından trenlerle alınıp Avusturya sınırına kadar bırakıldığını söyledi.
"TÜRKİYE'NİN NE KADAR BÜYÜK FEDAKARLIK YAPTIĞINI ANLADILAR "
Gerginliğin yaşandığı dönemde Macar basınına büyükelçilikte İngilizce sunum yaptığı bir basın toplantısı düzenlediğini ifade eden Fakılı, "Burada Macar basınına bir basın toplantısı düzenledim. Türkiye'nin yaptığı bütün fedakarlıkları anlattım. Bütün Macar basını dikkatle izledi. Türkiye'nin yaptıklarına odaklandım. Türkiye'nin ne kadar büyük fedakarlık yaptığını anladılar. Türkiye'deki kampların fotoğraflarını gösterdim ve İngilizce bir sunum yaptım. Türkiye'nin yaptıklarını anladılar. Çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Biz Türkiye olarak büyük bir yük kaldırıyoruz. Türkiye'de 2 milyon Suriyeli ve 500 bin Iraklı var. Son 4 yılda bütçeden harcanan para 7.5 milyar Dolar'a ulaştı. Tabii Avrupa Birliği ülkeleri önemsemedi önce, sığınmacılar kapılarına dayanıncaya kadar Türkiye'nin kaldırdığı yükün farkında olmadı. Türkiye açık kapı politikası uyguladı. Gelen herkese kapısını açtı. Dinine kültürüne bakmadan; Süryanileri, Ermenileri kabul ettik. Kobani'den bir günde 150 bin Kürt geldi. Bunları anlattık . Sığınmacılar konusunda Türkiye'nin yaptığı bütün hizmetleri anlattım. Büyük etkisi olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Türkiye Macaristan arasındaki ticari ve politik ilişkilere de değinen Büyükelçi Fakılı, Türkiye ile Macaristan arasında güçlü dostluk ilişkilerinin olduğu iki ülke arasındaki tarihi dostluğun 150 yıllık bir Osmanlı dönemine dayandığını ve bunun kültürel ilişkileri zenginleştiren önemli bir etken olduğunu söyledi.
Son iki yılda ilişkilerin stratejik işbirliği düzeyinde yükseldiği ve üst düzey ziyaretlerde önemli bir artış olduğuna dikkati çeken Fakılı, iki ülke arasındaki ticaret hacmimizin artığını vurgulayarak; "Şuanda 2.5 milyar Dolar olan ticaret hacmimiz karşılıklı çalışmalarla artış eğiliminde. Hedefimiz 5 milyar Dolar'a çıkarmak. Bunun artması için Macartistan'da iş çevreleriyle görüşmeler artıyor. Macarlar Türkiye'de yeni yeni ticaret evleri açıyorlar. Bir Macar bankasının Türkiye'de bir şubesi açılıyor. Biz de bir Tük bankasının burada açılmasının yaralı olacağını düşünüyoruz ve bu yönde temaslar sürüyor" dedi.
"MACARİSTAN TÜRK YATIRIMCI İÇİN ÇOK UYGUN"
Avrupa Birliği ülkesi olan Macaristan'ın yatırımlar için uygun bir ortamı olduğuna da dikkati çeken Fakılı, Macaristan'daki büyüme hızının Avrupa Birliği'nin ortalamasının üstünde olduğunu; ülkenin Irlanda'dan sonra en büyük büyüme hızı gösteren ikinci ülke olduğunu söyledi.
Macaristan'da yaşayan 2 bin 500 Türkten bin kadarının öğrenci, kalan 1.500 kişinin ise çeşitli sektörlerle meşgul olduğunu ifade eden Fakılı, Macaristan'da iş yapmak isteyen Türk işadamları için Ekonomi Bakanlığı Değerlendirme Genel Müdürlüğü işbirliği ile bir çalışma gerçekleştirildiğini ifade etti.
"TÜRK YEMEĞİ VE KÜLTÜRÜNÜN TANITIMINA BÜYÜK İHTİYAÇ VAR"
Fakılı, özellikle Tekstil ve yeme içme sektöründe yatırım yapılabileceğine dikkati çekerek " Bir de tarımsal ürünler canlı hayvan ürünleri konusunda yatırım olabilir. Bazı işadamları Almanya ve Avusturya'dan gelip döner fabrikaları kurdular, buradan üretip tekrar Avusturya ve Almanya'ya satıyorlar. Yatırım alanlarının başında mobilya sektörü ve Türk yemekleri restorancılık da var. Budapeşte'de Türk mutfağının ve kültürünün tanıtılmasına büyük ihtiyaç var. Türkiye'ye giden Macar turistlerin taleplerine bakarsanız güzel bir Türk restoranı büyük eksiklik. Bizim mutfağımızı bizim kültürümüzü burada tanıtmak çok önemli bir yatırım alanı olacak" dedi.
MACARİSTAN'DA GAZİANTEP TANITILACAK
Turizm sektöründe son yıllarda büyük hareketlilik yaşandığını ve Türkiye'ye ilginin çok yüksek olduğu ifade eden Fakılı, iki yılda Türkiye'ye giden turist sayısında yüzde 25 artış olduğuna dikkati çekti Büyükelçi, " İzmir, Kapadokya, İstanbul ve Antalya'ya giden turist sayısı arttı. Türkiye'ye büyük ilgi var. Biz de Türkiye'den her yıl bir ili tanıtmaya karar verdik. Yunus Emre Kültür Merkezi faaliyet programı hazırladı. Gaziantep ile başlandı. Gaziantep'in kültürü tarihini yetiştirilen ürünleri tanıtmak amacıyla bir tanıtım etkinliği düzenlenecek. Her yıl bir şehrimizi tanıtacağız" diye konuştu.
MACARİSTAN'DA OSMANLI DÖNEMİ ESERLERİ RESTORE EDİLİYOR
Ayrıca Budapeşte'de 2 yıl önce Yunus Emre Kültür Merkezi'nin de açılığını ifade eden Fakılı, İstanbul'da da Macaristan Kültür Merkezi kurulduğunu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Temsilciliği ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) temsilciliğinin de açıldığını, TİKA'nın Macaristan'da Osmanlı döneminden kalan eserlerin restorasyonu ile ilgilendiğini belirtti.
Son Dakika › Güncel › Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Fakılı: 'Macar Basınına Türkiye'nin Mültecilere Yaklaşımındaki... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?