Abd Başkan Yardımcısı Biden, Cuma Günü Ankara'da - Son Dakika
Dünya

Abd Başkan Yardımcısı Biden, Cuma Günü Ankara'da

Abd Başkan Yardımcısı Biden, Cuma Günü Ankara\'da

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Cuma günü Ankara'da en üst düzeyde görüşmeler yaptıktan sonra Cumartesi günü İstanbul'da Girişimcilik Zirvesi'ne katılacak ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, 2 Kasım'dan itibaren Türkiye ve Yunanistan'ı kapsayan bir geziyi gerçekleştirecek.

29.11.2011 14:23

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Cuma günü Ankara'da en üst düzeyde görüşmeler yaptıktan sonra Cumartesi günü İstanbul'da Girişimcilik Zirvesi'ne katılacak ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, 2 Kasım'dan itibaren Türkiye ve Yunanistan'ı kapsayan bir geziyi gerçekleştirecek. Joe Biden'in gezisine ilişkin Beyaz Saray'da verilen brifingde " PKK, Türkiye, ABD ve Irak'ın ortak düşmanı, ona odaklanmayı bekliyoruz" denildi. ABD'nin PKK'ya finansman kaynakları konusunda Avrupa ile "çok yakın" bir çalışma içinde olduğu vurgulandığı brifingde Türkiye'nin bölgede oynadığı "güçlü liderlik rolüne" vurgu yapıldı. Joe Biden'in Ulusal Güvenlik Danışmanı Tony Blinken, Biden'in "Ekümenik Patrik" ile görüşeceğini teyit ettiği brifingde "Tutuklanan gazetecilere ve diğerlerine ilişkin kaygılarımızı dile getirdik. Ruhban Okulu'nun açılması için büyük bir ısrarla istedik ve büyük bir ısrarla istemeyi sürdürüyoruz" dedi.

Joe Biden, 2 Kasım Cuma günü Ankara'da en üst düzeyde görüşmelerde bulunacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek Biden, Ankara'da Anıtkabir'e giderek saygı duruşunda bulunacak.

Türkiye ve Yunanistan'ı kapsayacak gezi öncesi, Beyaz Saray'da Biden'in Ulusal Güvenlik Danışmanı Tony Blinken, ABD'nin İslami İşbirliği Örgütü nezdindeki Özel Temsilcisi Reşad Hüseyin ve Uluslararası Ekonomik İşleri ile görevli Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Michael Froman'ın katılımıyla bir brifing verildi.

Brifing sırasında Tony Blinken, Ankara'da yapılacak görüşmelerin geniş bir yelpazede yapılacağını belirtirken, "Türkiye ile çok yakın istişare etmediğimiz pek az uluslararası konu var" dedi.

-"PKK'YA ODAKLANACAĞIZ"-

Görüşmelerde ilk olarak ABD'nin PKK ile mücadelede sağladığı desteğin, özellikle "Türk kuvvetlerine yönelik son saldırıların ışığında" görüşüleceğini anlatan Blinken, "PKK, Türkiye, ABD ve Irak'ın ortak düşmanıdır ve buna odaklanmayı bekliyoruz" şeklinde konuştu. Blinken, bir soruyu yanıtlarken, "ABD olarak, PKK ile mücadelesinde NATO müttefikimiz Türkiye'nin yanında güçlü bir biçimde yer alıyoruz. Bu nedenle geçen Ekim ayında Türk askerlerine yönelik o korkunç saldırının ardından terörle mücadelesinde Türk hükümetine ek desteği görüşmek üzere Türkiye'ye bir ekip gönderdik" karşılığını verdi.

-"İNCİRLİK'TEKİ TÜM OPERASYONLAR TÜRKİYE İLE ANLAŞMALAR ÇERÇEVESİNDE"-

Tony Blinker ABD'nin Türkiye'yi desteklemek için neler yapığını anlatırken de Türkiye'ye üç SuperCobra saldırı helikopterini sağladıklarını, Irak'taki dört Pedrator'ü İncirliğe kaydırdıklarını belirterek, " İncirlik'teki tüm operasyonlar, açıkça ki Türk hükümeti ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde gerçekleşiyor. Aynı zamanda, Türkiye, Irak ve ABD'nin ortak düşmanı olan PKK ile mücadelede Irak ile Türkiye arasında devam eden işbirliğini de destekliyoruz" dedi. Blinken, "PKK'nın yasa dışı kaynak toplama ve para aklamasına karşı Avrupa ile birlikte çalışıyoruz. Yani tüm bu alanlarda Türkiye ile çok yakın çalışıyoruz. ve dediğim gibi bu, Başkan Yardımcısının Türkiye'de iken görüşecek konulardan biridir" diye konmuştu.

-"TÜRKİYE, ARAP BİRLİĞİ KARARLARINI UYGULAYACAĞINI SÖYLEDİ"-

Ulusal Güvenlik Danışmanı Blinken, görüşmelerde Suriye dahil, Arap Baharı ülkelerinde siyasi ve ekonomik reforma yönelik desteğin de ele alınacağını belirtirken "Bildiğimiz gibi Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Esad'ı iktidarı bırakmaya çağırdı ve elbette Türkiye, anlamlı bir biçimde Arap Birliği'nin kararlaştırdığı yaptırımları uygulayacağını söyledi" ifadelerini de kullandı.

Kıbrıs müzakereleri, Afganistan, İran gibi konuların da ele alınacağını anlatan Blinken, "Erdoğan, gazetecilere baskı yapıyor, Hamas'ı destekliyor. Ona verdiğiniz desteğin karşısında neler bekliyorsunuz" yönündeki bir soru üzerine de Türkiye'nin Afganistan ve Irak'ta yaptığı işbirliğine, Suriye rejimine karşı takındığı "güçlü tutum"a, Mısır ve Libya konularındaki rolüne işaret ederek, "Yani birçok alanda Türkiye ile çok, çok yakın çalışıyoruz" yanıtını verdi.

-"TÜRKİYE'NİN GÜÇLÜ LİDERLİK ROLÜNÜ OYNAMASI ÇOK CESARET VERİCİ"-

"Türkiye, güçlü bir liderlik rolünü oynadığını görmek çok cesaret verici" ifadesini de kullanan Blinken, "Bunu Suriye'de gördük. Bunu Libya'da gördük. Bunu Mısır'da, Afganistan'da ve NATO'da gördük. ve bu, ABD'nin çıkarınadır" sözlerine ekledi.

Tony Blinken, Türkiye- İsrail krizinin de gündeme gelmesi beklentisini de dile getirirken iki ülkeyi bağları onarmaları için teşvik ettiklerini vurguladı ve "İkisi, ABD'nin çok yakın ortağı oldukları için araları bozuk olduğunu görmek bizi acı veriyor" dedi

-"TUTUKLANAN GAZETECİLERLE İLGİLGİ KAYGILARIMIZI İLETTİK"-

Buna karşın "Elbette ki müttefikimiz ve ortağımızla açık anlaşmazlıkların olduğu alanlar da var ve bu anlaşmazlıkları dile getirilebileceğimiz türden olgun bir ilişkimiz var" ifadelerini kullanan Blinken, ABD'nin bazı alanlardaki kaygılarını ilettiğini ve iletmeye devam edeceğini belirterek şöyle devam etti:

"Örneğin, halen Türkiye, anayasasını gözden geçirmeye hazırlanıyor ve Türklerden, bu anayasal reform sürecinin, ifade özgürlüğünü, din ile azınlıkların hakları dahil, diğer temel haklarını güçlendiren kapsayıcı bir sürecini içermesini ısrarla talep ediyoruz."

Türkiye'deki görüşmelerde Ruhban okulunun açılması dahil, iç reformun de gündeme geleceğini belirten Tony Blinken, "Tutuklanan gazetecilere ve başkalarına ilişkin kaygılarımızı dile getirdik Ruhban Okulu'nun açılması için büyük bir ısrarla istedik ve büyük bir ısrarla istemeyi sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

-İstanbul'DAKİ ZİRVEYE ARAP BAHARINDAN KATILIMCILAR-

Ankara'daki görüşmelerin ardından Cumartesi günü İstanbul'da Başbakan Erdoğan'ın ev sahipliğinde düzenlenecek "Girişimcilik Zirvesi"ne de katılacak. ABD Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliğinde geçen yıl yapılan ve küresel bazda girişimciliği teşvik etmeyi amaçlayan zirvenin bir devamı olan İstanbul'daki etkinliğe Mısır, Libya, Fas, Suriye, Tunus ve Yemen dahil olmak üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan katılımcıların olacağını da bildirdi.

-BİDEN, PATRİKLE BULUŞMAYI "DÖRT GÖZLE BEKLİYOR"-

Brifingte verilen bilgilere göre, Biden'in ayrıca Başbakan Erdoğan ile birlikte zirve kapsamında gerçekleşecek ve genç girişimcilere yönelik bir yenilikler fuarını ziyaret etmesi öngörülüyor.

Joe Biden'in İstanbul programının ilginç bir unsuru da, Fener Rum Patriği 2. Bartolomeus'a yapacağı ziyaret oluşturuyor.

Tony Blinken, Biden'in Patrik ile bir araya geleceğini teyit ederken Biden'in bu buluşmayı "dört gözle beklendiği"ni de söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Türkiye'nin ziyareti ardından Pazartesi günü Atina'da yoğun temaslarda bulunacak. Biden'in yeni Yunan hükümetiyle görüşmelerde bu ülkedeki finansal krizin çok ağırlıklı bir gündem maddesini oluşturması bekleniyor. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Abd Başkan Yardımcısı Biden, Cuma Günü Ankara'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement