"Birleşmiş Milletler" Gibi Türkçe Kursu - Son Dakika
Yerel

"Birleşmiş Milletler" Gibi Türkçe Kursu

Halil İbrahim Başer - Çin, Brezilya, Somali, Suriye ve Filistin'in aralarında bulunduğu 60 ülkeden gelen, farklı inanç, dil ve kültürlere sahip 200 öğrenci, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi için Türkçe öğreniyor.

16.12.2012 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halil İbrahim Başer - Çin, Brezilya, Somali, Suriye ve Filistin'in aralarında bulunduğu 60 ülkeden gelen, farklı inanç, dil ve kültürlere sahip 200 öğrenci, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi için Türkçe öğreniyor.

Ankara Üniversitesi (AÜ) bünyesindeki Türkiye Türkçesi Eğitim ve Öğretim Merkezi (TÖMER) Bursa Şubesi'nde görevli Türkçe Birim Sorumlusu Halil Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1984'ten beri yabancılara Türkçe öğretmek için Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde faaliyette olduklarını söyledi.

Bursa'daki şubelerinde farklı renk, cinsiyet, inanç ve ülkelerden öğrenciler bulunduğunu belirten Çağlar, "Çoğunluğu Türkiye'de üniversite eğitimi almak için gelen öğrenciler. Kimisi lisans, kimisi yüksek lisans, kimisi de doktora yapmak için üniversitelerimizi kazanmış ancak eğitim almak için Türkçe bilmeleri gerekiyor. Üniversiteye gitmeden önce burada bir yıl hazırlık görüyorlar ve Türkçe'yi öğrendikten sonra üniversitelerinde eğitime başlıyorlar" diye konuştu.

-Çin'den Brezilya'ya...-

Çağlar, sayıları az da olsa üniversite eğitimi için gelenlerin dışında Türkçe öğrenmek için kendilerine başvuranlar bulunduğuna dikkati çekerek, Türkçe öğrenmek isteyen herkese kapılarının açık olduğunu anlattı.

"Bu yıl merkezimizde Çin'den Brezilya'ya, Somali'den Afganistan, Ukrayna, Suriye, Filistin, Türk cumhuriyetlerine kadar 60 ülkeden 200 öğrencimiz var" diyen Çağlar, öğrencilerin büyük bölümünün Türkiye'ye devlet bursuyla geldiğini ifade etti.

Çağlar, şöyle devam etti:

"Bunlar ülkelerinde sınava giriyor ve kazandıktan sonra Türkiye'ye geliyor. Açtığımız kursları kazanarak gelen öğrenciler de var. Bunlar internetten bize ulaşıyor. Türkiye'ye gelmeden önce bize müracaat ediyorlar. Gerekli işlemleri yaptıktan sonra kayıtlarını yapıp, eğitime başlıyorlar. Şu anda kursa başlayalı bir ay oldu. Yavaş yavaş öğrenmeye başladılar. Yıl sonuna kadar yeterince Türkçe öğrendikten sonra kendilerini mezun edeceğiz."

-Suriye'den doktora için geldi-

Suriye'den Kocaeli Üniversitesi'nde (KOÜ) doktora için gelen Abdulmoanem Azchekvis ise Türkiye'yi çok sevdiğini kaydederek, "Şu an fazla Türkçe bilmiyorum. Burada bulunmaktan çok mutluyum. Kimya bölümünde doktora yapacağım" şeklinde konuştu.

Afganistan'dan gelen Avrangzeb Auchgor da eğitim için Türkiye'de bulunduğunu ve Türk milletini çok sevdiğini söyledi.

Şarkı söylemeyi çok sevdiğini dile getiren Auchgor, "Sevemez Kimse Seni" şarkısını düzgün bir şiveyle okuyabildiğini anlattı.

Filistin'in Gazze kentinden gelen Mohammed Algherbavi de üniversite eğitimi için Türkiye'ye geldiğini belirterek, "Türk insanı bizi seviyor, biz de onları seviyoruz. Üniversiteyi bitirdikten sonra ülkeme dönüp, orada hizmet etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Yayıncı: Kemal Kaymak - BURSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Birleşmiş Milletler' Gibi Türkçe Kursu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement