Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri-1 - Son Dakika
Güncel

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri-1

(11.4.ADANA'da ticari nedenlerle sinema salonlarında gösterilme şansı yakalayamamış sanat filmlerinin ya da dünya klasikleri içerisine girmiş filmlerin gösterileceği Sinematek kuruldu.)

11.04.2012 14:12

(11.4.2012/fotoğraf)

///////////

adana Sinematek kuruldu

ADANA'da ticari nedenlerle sinema salonlarında gösterilme şansı yakalayamamış sanat filmlerinin ya da dünya klasikleri içerisine girmiş filmlerin gösterileceği Sinematek kuruldu. Adana Sanayi Odası, Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu, Adana Sinema Derneği ortaklığı ve Adana Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile hayata geçirilen Sinematek, filmlerin eğitime de katkı verecek tartışma ortamı içinde izlenmesini sağlayacak. Sinema kültürünün yükselmesini amaçlayan kurum, her ayın son salı gününe denk gelen günde halka açık gösterimler yapacak. Adana Sinematek, aynı zamanda gençlerin sinema eğitimine destek vererek, yeni sinemacıların çıkmasını hedefliyor. Etkinliklerde, Adana Sanayi Odası'nın salonu kullanılacak, ayrıca salonun fuayesi, sergi alanı haline getirilecek.

Sinematek'in kurulması nedeniyle Adana Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Altın Koza gibi bir festivali yapan kentte, sinema kültürü oluşması için yapılan her adımı desteleyeceklerini, Adana Sinema Müzesi ve Sinematek'in buna örnek olduğunu söyledi.

Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök de sanayinin sanatla iç içe olmasının kent ekonomisini olumlu etkileyeceğine inandığını, bu nedenle Sinematek çalışmalarına katılmaktan mutlu olduklarını ifade etti.

Altın Oran Kurucusu S. Haluk Uygur ise Adana'nın artık yeni büyük sanatçılar çıkarmaya hazır olduğunu, bunun tek yolunun da eğitim ve çalışmadan geçtiğini vurguladı. Uygur, Sinematek'in çok önemli bir eğitim kurumu olacağı görüşünü dile getirdi.

Yönetimine Doç. Dr Murat Ali Hersekli, Edip Akten ve Erhan Yelekçi'nin getirildiği Sinematek'in ilk etkinliği, 24 Nisan'da gerçekleştirilecek. İlk etkinlikte Altın Koza ve Altın Portakal Festivalleri'nde en iyi yönetmen seçilen Cemil Ağacıkoğlu'nun 'Eylül' filmi gösterilecek. Yönetmen Ağacıklıoğlu'nun da katılımıyla gerçekleştirilecek film gösterimini isteyen herkes ücretsiz izleyebilecek.

ADANA,(DHA)

///////////

Polis gecesi görkemli geçti

MERSİN Emniyet Müdürlüğü tarafından Türk Polis Teşkilatı'nın 167'nci kuruluş yıldönümü nedeni ile düzenlenen gece görkemli geçti. Mersin Polis Evi'nde Emniyet Müdürü Arif Öksüz'ün ev sahipliğinde organize edilen geceye Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Macit Özcan, il protokolü ile kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, oda, dernek ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Çok sayıda polisin, aileleri birlikte katıldığı gecede, Emniyet Müdürü Öksüz, konukları ile yakından ilgilendi. Vali Hasan Basri Güzeloğlu, eşi Ayşe Güzeloğlu, Emniyet Müdürü Arif Öksüz ve eşi Fatma Öksüz günün anısına hazırlanan pastayı birlikte kesti.

Mustafa İNSAN/ MERSİN, (DHA)

(11.4.2012, FOTOĞRAF)

///////////

Gaziantep'te geleneksel Türk sanatları buluşması

GELENEKSEL Türk sanatının yaşatılması ve yeni nesillere tanıtılması amacıyla başlatılan 'Geleneksel Türk Sanatları Buluşması'nın ilki Gaziantep'te hayata geçiyor. Açılacak sergide ünlü piyanist Anjelika Akbar konser verecek.

Fikr-i Firar Sanat tarafından organize edilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Şehitkamil Belediyesi tarafından desteklenen proje kapsamında, kendi sanatlarında duayen 11 sanatçının hazırladığı Katı, Hüsn-ü Hat, Tezhip, Mozaik, Minyatür, Ebru ve Çini tarzındaki Gaziantep temalı 100'den fazla eser 19 Nisan 2012 tarihinden itibaren Gaziantep Şehitkamil Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezi'nde sergilenecek. Gaziantep'teki sergi öncesinde düzenlenecek gala gecesinde dünyaca ünlü besteci ve piyanist Anjelika Akbar bir konser verecek.

5 FARKLI DÖNEM ESERLERİ

23 Nisan tarihine kadar Gaziantep'te açık kalacak sergi, 11- 19 Mayıs 2012 tarihleri arasında da İstanbul'lu sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Katı sanatçısı Dürdane Ünver, Hüsn-ü Hat sanatçıları Fuat Başar ve Turan Sevgili, Minyatür sanatçısı Özcan Özcan, Çini sanatçıları Nursen Güven ve Güvenç Güven, Ebru sanatçıları Yılmaz Eneş ve Nilgün Erkoç Çevik, Tezhip sanatçıları Emel Türkmen ve Eda Funda Özkan ile Mozaik sanatçısı Meyçem Ezengin'in eserlerinden oluşan Gaziantep özel koleksiyonunun sanat danışmanlıklarını tezhip sanatçısı Merve Öztürk ve Fikr-i Firar Sanat'ın Yöneticisi Ömer Erendor üstleniyor. Proje kapsamında sanatçılar Gaziantep'in 5 farklı dönemini içeren kompozisyonlar ile eserlerini hazırlarken, Türkiye genelinde ilan edilen Gaziantep konulu Geleneksel Türk Sanatları yarışması da düzenleniyor.

GAZİANTEP, (DHA)

(11.4.2012, FOTOĞRAF)

/////////////

Köylere kameralı güvenlik

MERSİN'in Silifke ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği'nci köylere MOBESE kameraları yerleştirilecek. MOBESE kameraları ilk olarak Kargıcak ve Keben köylerinde faaliyete geçti.

Silifke İlçe Özel İdare Müdürü Erkan Arıcı, Kargıcak ve Keben köylerinde kurulan sistemi inceledi. Arıca, MOBESE kamera takip sistemi ile şüpheli şahıs veya araçların tespitinin daha kolay bir şekilde yapılacağını söyledi. Arıca 'Köylerin MOBESE Kamera ile Korunması Projesi'nin köy halkı ve muhtarlar tarafından beğenildiğini ifade etti. Arıcı, "Buradan köyümüzün yol giriş çıkışlarını, köy merkezini, esnaflarımızın dükkanlarını takip edebiliyoruz. Teknik incelemelerde bulunduğumuz Kargıcak köyünde de farklı iki noktaya kamera sistemi yerleştirilmiş durumda. Bu kamera kayıtlarımız hem şehrimizin hem de köylerimizin güvenliğini sağlayacak olup, trafik kazaları, hırsızlık gibi yaşanan vakaları da önemli ölçüde kontrol altına alacaktır. Buradan projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen ve katkıları olan başta İlçe Kaymakamımız Fatih Damatlar olmak üzere, Köylere Hizmet Götürme Birliği Encümen üyelerimize, il genel meclisi üyelerimize ve köy muhtarlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

SİLİFKE(Mersin),(DHA)

(11.4.2012, FOTOĞRAF)

//////////////

Erdemli'ye yeni hastane

MERSİN'in Erdemli İlçesinde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi tarafından yaptırılan yeni Devlet Hastanesi hizmetv ermeye başladı. 25 bin metrekare alanda, 3 katlı ve 8 bloktan oluşan 159 yatak kapasiteli hastane 20 milyon TL'ye mal oldu.

Erdemli Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm.Dr. Süleyman Dönmez, kurumun Mersin'in en büyük 5 hastanesinden biri haline geldiğini belirterek, "İçerisinde 42 poliklinik odası, 12 suit oda, 64 çift yataklı oda, 12 yoğun bakım yatağı, 6 yeni doğan yoğun bakım yatağı, 9 diyaliz ünitesi, 5 ameliyat odası, 1 görüntüleme merkezi ve 1 doğum salonundan oluşan hastanemiz artık taşınma işleminin tamamlanmasının ardından vatandaşlarımızın hizmetine açıldı" dedi. Dönmez, resmi açılışın da yakında yapılacağını kaydetti.

ERDEMLİ(Mersin), (DHA)

(11.4.2012, FOTOĞRAF)

//////////

Merkez Cami'ne asansörlü yaya geçidi

ADANA'da Sabancı Merkez Camii ve yanında bulunan Merkez Park'a ulaşımı kolaylaştırmak için

asansörlü yaya üst geçidi yapılacak. Seyhan Nehri kıyısındaki D-400 Karayolu üzerinde yapılması planlanan yaya üst geçidinin inşaatına başlandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca planlanan üst geçidin, 3 ay içinde tamamlanıp hizmete açılması planlanıyor.

Fatih KARAÇALI/ADANA,(DHA),

(11.4.2012 FOTOĞRAF)

/////////////////////

'Nar'ın yönetmeni sinemaseverlerle buluştu

GAZİANTEP'te 2. Nar Film Festivali etkinlikleri kapsamında, Nar filminin yönetmeni Ümit Ünal sinemaseverlerle buluxtu.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi'nde düzenlenen 'Sinema ve Toplum' konulu

söyleşiye, yönetmen Ümit Ünal, yönetmen Kazım Öz, gazeteci eleştirmen Mustafa Kara konuşmacı olarak katıldı. Söyleşinin moderatörlüğünü GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ali Sait Liman üstlendi.

Sinemanın eğlence endüstrisinin bir parçası olduğunu söyleyen yönetmen Ümit Ünal, "Sinemanın en başından diğer sanatlardan farkı gerçek bir endüstri olması ve yaparken de hep paraya ihtiyaç duyulmasıdır. Sanatçı dediğimiz insan bence toplum içinde özel bir yere sahip. Sanatçıların düzenleri biraz farklı oluyor. Sanatçı bir şekilde normal insanların göremediği şeyleri görüyor. Bence bu da ona birçok sorumluluk yüklüyor" dedi.

SANATÇININ PAYLAŞMASI ŞART

Sanatçının, kimsenin görmediği şeyi önceden gördüğünü veya hayal ettiğini belirten Ünal, "Hiç kimsenin aklına gelmeyen şey bir müzisyenin, ressamın veya şairin aklına geliyor. Bu nedenle ben sanatçıyı yazmakla sorumlu olarak addediyorum. Çünkü yazdığı şey bir şekilde ya gelecekten haber veriyor, ya da toplumun o günü hakkında çok önemli bir şey söylüyor. Sanatçının içinden gelen sese yani ilhama uyması, onu diğer insanlarla paylaşması bence şart" diye konuştu.

Sinemanın teknik bir buluş olarak doğduğuna dikkat çeken Yönetmen Kazım Öz ise şunları kaydetti: "Sinema ve toplum ilişkisi bence edebiyat ve sanatın toplumla ilişkisinden farklı bir şey değildir. Sinema toplumla sanat özelliği kazandıktan sonra buluşuyor. Bu konuda gerçekten Rus sinemacıların yaptığı çalışmalar hakikaten sinemayı gerçek anlamda sanat haline getiren çalışmalar olmuştur. Başta kitle iletişim aracı olarak sinema var oldu. Daha sonra sinema sanat boyutu kazandı."

GAZİANTEP, (DHA)

(11.4.2012)

//////////////

Nezih Sanat Evi'nden karma sergi

ADANA'da Nezih Sanat Evi tarafından düzenlenen karma sergi 16 Nisan'da izlenime sunulacak. Nezihe Tansuğ, Mübeccel Arık, Muzaffer Aygün, Bilge Doğukanlı, Betül Aydın, Melahat Sabancı ve Ülkü Yaylalı'nın eserlerinin yer alacağı serginin açılış töreni, Büyükşehir Belediyesi Fuayesi'nde saat 17.00'de yapılacak. Nezih Sanat Evi yetkilileri, 4 gün açık kalacak sergiye Adanalı sanatseverleri davet etti.

ADANA,(DHA)

////////////

Atık malzemeden hediyelik eşyalar

ÇUKUROVA Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri, atık malzemelerden ürettikleri eşyaları sergiledi.

Mithat Özsan Afisi'nde düzenlenen sergide, Deri El Sanatları Atölyesi'nde öğrenim gören öğrencileri tarafından atık malzemelerden yapılan abajur, mask, kemer, çanta, anahtarlık, bozuk para cüzdanı ve takı gibi eşyalar beğeniye sunuldu. Sergideki ürünler arasında yer alan, ayakkabı tabanından yapılan şaraplık ve atık su borusundan üretilen anahtarlık büyük ilgi gördü.

Deri El Sanatları Atölyesi Öğretim Görevlisi Serdar İnözlü yaptığı açıklamada, "Öğrencilerimiz tarafından el becerisinin geliştirilmesi için yapılan eserler kermeslerde satışa sunuluyor. Elde edilen gelirle atölyede ihtiyaç duyulan malzemeler alınıyor" dedi.

13 Nisan'a kadar açık kalacak sergi, 14 - 21 Nisan tarihlerinde ise İl Kültür Müdürlüğü önünde izlenime sunulacak.

Çilem ANITKAN/ ADANA, (DHA)

(11.4.2012, FOTOĞRAF)

////////

'Bu Benim Eserim' sergisi

TÜBİTAK ile Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Bu Benim Eserim' başlıklı proje yarışmasında, Proje Bölge Bilim Kurulu tarafından seçilen 73 eser sergilendi.

Her yıl ülke genelinde ilköğretim 6, 7, 8 ve 9'uncu sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen 'Bu Benim Eserim' adlı yarışmada, değerlendirmelerden geçen 73 eserin yer aldığı sergi, Adana Bilfen Okulları'nda açıldı.

Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Mersin, Osmaniye ve Karaman illerindeki öğrenciler tarafından hazırlanan projelerin yer aldığı serginin açılışında konuşan Adana Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özkan, öğrencilerin bu konularda teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Adana İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet ise, öğrencilerin sadece bakış açılarını geliştirilerek başarıya ulaşabileceklerini ifade etti. Konuşmaların ardından öğrenciler halk oyunları gösterisi sundu. 8 ilden 3 bin 132 proje arasından sergilenmeye değer bulunan 73 proje, Proje Bölge Bilim Kurulu'nda değerlendirilecek. Kurulda seçilen 8 proje ise Ankara'da yapılaka finallerde bölgeyi temsil edecek.

Çilem ANITKAN/ ADANA, (DHA)

(11.4.2012, FOTOĞRAF)

////////////

Kruvaziyer iskelesi Aquapark'a yapılsın

MERSİN Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı Aquapark'ın kruvaziyer iskelesi için en uygun yer olduğunu söyledi.

Aşut, kruvaziyer turistin, diğer turist segmentinden çok farklı olduğunu vurgulayarak "Kruvaziyer turist kenti gezmek istiyor. Kruvaziyer turist kent içinde para harcamak istiyor. Kruvaziyer turist üst düzey gelir grubu olduğundan liman içinden, konteynerlerin arasından kente girmek istemiyor. Bu doğru da değil zaten. Bu anlamda, Büyükşehir Belediyemizin yaptırdığı sembol bir eser olan Aquapark ve buraya yapılacak olan bir kruvaziyer iskelesi, kruvaziyer turistin Mersin'e giriş yapacağı en ideal nokta olacaktır" dedi. Aşut, aquapark, Çamlıbel Marinası ve lunapark etrafında yapılacak bir düzenleme ile mükemmel bir kruvaziyer iskelesi ve Mersin panoraması oluşturulacağını kaydetti.

MERSİN, (DHA)

(11.4.2012, FOTOĞRAF)

////////////////////////////

Perakendeciler Gaziantep'te buluştu

TÜRKİYE'nin 13 şehrinden perakendeciler Gaziantep'te düzenlenen 'Güneydoğu Anadolu Perakendeciler Konferansı'nda biraraya geldi.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Aygün, 'Kurumsal Yönetim' ana teması ve 'Yerel Birliktelikten, Küresel Markaya' sloganıyla hayata geçeçek 'Yerel Zincirler Buluşuyor' organizasyonu hakkında Gaziantepli perakendecilere bilgi verdi. 2012'nin ihracat boyutuyla da perakende sektöründe açılım sağlayacağını belirten Aygün, "Yıllık ortalama yüzde 20 büyüme oranı, 14 milyar TL ciro ve yüzde 30'u aşan pazar payı ile Türkiye'nin en büyük organize perakende aktörüyüz. Kalıcı rekabet üstünlüğüne giden yolda sürdürülebilir büyüme için şimdi kurumsallaşmanın tam zamanı" dedi.

ÖNEMLİ TİCARİ PLATFORM

'Yerel Zincirler Buluşuyor' organizasyonuna Gaziantepli perakendecileri de beklediklerini kaydeden Aygün, "Yerel Zincirler Buluşuyor 2012 bu yıl önemli bir ticari platform olacak. Bu amaçla fuar alanını genişletiyor ve alanın yanında kuracağımız büyük çadıra alıyoruz. Böylece konferans ve fuar alanı olarak iki mekandan söz edebileceğiz" dedi.

Konferansta ilk sunumunu ise 'Türk markalarının iç ve dış pazar şansı' başlığı ile Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu yaptı. Nielsen Lokal Zincirler Perakendecilik Müdürü Mehmet Deprem de 'Türkiye perakende ticaretinin dinamikleri' başlıklı sunumda lokal marketlerin performansını değerlendirdi.

Konferansın ardından Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Kilis illerindeki yerel marketlerin Türkiye Perakendeciler Federasyonu'na bağlı olarak kurduğu İpek Yolu Perakendeciler Derneği'nin açılış töreni yapıldı.

GAZİANTEP, (DHA)

(11.4.2012)

//////// - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri-1 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement