Dha İstanbul Bülteni - 5 - Son Dakika
Güncel

Dha İstanbul Bülteni - 5

1- MAVİ MARMARA DAVASINDA GERGİNLİK (2)Davada sona yaklaşıldı.

09.12.2016 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1- MAVİ MARMARA DAVASINDA GERGİNLİK (2)

Davada sona yaklaşıldı.

Adliye koridorlarında gerginlik çıktı

Adliye önünde açıklama yapan grup, "Mahkeme son gelişmeler doğrultusunda hukuki olmayan bir tavır sergileme eğilimine gitmiştir" denildi.

Haber-Kamera: Ümit TÜRK- Hayati KILIÇ İstanbul/ DHA

Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yönelik 3 1 Mayıs 2010 yılında İsrail askerlerince düzenlenen ve 10 kişinin öldüğü saldırıya ilişkin davada sona yaklaşıldı. İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, savcı, geçen celse Türkiye ile İsrail arasında imzalanan anlaşmayı gerekçe göstererek davanın düşürülmesini talep etmişti. Duruşma öncesi mağdur ve müşteki avukatları adliye önünde yaptıkları basın açıklamasıyla davanın düşürülmesinin hukuka aykırı olacağını savundu.

"MAHKEME HUKUKİ OLMAYAN TAVIR SERGİLEDİ"

Hukuçular Derneği adına açıklama yapan Avukat Mehmet Sarı, Mavi Marmara Gemisi'ne yönelik saldırı sonrası dünyanın birçok yerinde davalar açıldığını, bu davalardan birinin de Türkiye'de görüldüğünü hatırlatarak, "Ancak mahkeme son gelişmeler doğrultusunda hukuki olmayan bir tavır sergileme eğilimine gitmiştir. Son duruşma, hakimlerin davayı düşürme, müdahil avukatların da davayı düşürmeme noktasında çetin bir mücadelesi ile geçmiştir" dedi.

"SİYASİ SAİKLERLE KARAR VERMEK HUKUKU ÇİĞNER"

Siyasi mülahazaların bu davanın kapsamı dışında olduğunu vurgulayan Sarı, "Bu saiklerle karar vermek hukuku ayaklar altına almak olacaktır. Bu hukuk tanımaz insanların aklanması anlamına gelecektir" diye konuştu. Avukatlar yapılan açıklamanın ardından duruşmanın görüldüğü mahkeme salonuna çıktı.

ADLİYE KORİDORUNDA ARBEDE

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde öğleden sonra başlayan duruşmaya çok sayıda müşteki ve yakını katıldı. Duruşma salonunda yer olmadığı gerekçesiyle bazı kişilerin alınmaması üzerine adliyenin güvenlik görevlileriyle duruşmayı izlemeye gelenler arasında tartışma yaşandı. Duruşmaya dosyada ismi bulunan mağdur-müştekiler ile avukatları alındı. Duruşmayı izlemek için gelenler ise adliye koridorlarında bekliyor, zaman zaman tekbir getirip sloganlar atıyor. Duruşmada avukatlar savunma yapıyor.

NE OLMUŞTU

Gazze'ye insanı yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıyı gerçekleştirerek 10 kişinin ölümüne, 490 kişinin de yaralanmasına neden oldukları gerekçesi ile dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levvi hakkında hayatını kaybedenlerin yakınları ve yaralananların şikayeti üzerine dava açılmıştı.

Görüntü Dökümü:

--------------------------

Adliye önünde yapılan basın açıklaması

Basın açıklamasından detaylar

Atılan sloganlar

Adliye koridorunda yaşanan hengame

Genel ve detay görüntüler

09.12.2016 - 15.18 Haber Kodu : 161209106

09.12.2016 - 15.30 Haber Kodu : 161209109_

=========================================

2- MAVİ MARMARA DAVASINDA SAVCI: YARGILAMANIN YASAL DAYANAĞI KALMAMIŞTIR

Haber: Özden ATİK/ İstanbul, DHA

Mavi Marmara gemisine yapılan saldırıyla ilgili davada savcı Hüseyin Aslan, Türkiye-İsrail arasında yapılan anlaşma gereğince herhangi usuli işlem yapılamayacağını belirterek davanın düşürülmesini talep etti.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, şikayetçi avukatları mahkeme heyetinin reddini talepleri etti.

Bunun üzerine söz alan savcı Hüseyin Aslan, mahkeme üyelerinin reddi talebinin davayı uzatmaya yönelik olduğunu belirterek reddini istedi. Savcı, Türkiye ile Israil arasında yapılan anlaşma gereğince yargılamanın devam edebilmesi için yasal dayanak kalmadığını da belirtti. Savcı, yargılama engeli olan bir davada tanık, mağdur dinleme gibi usulü işlemler yapılamayacağını belirterek öncelikle davanın yargılama engeli sebebiyle düşürülmesine kararı verilmesini, bunu reddederse diğer taleplerin değerlendirilmesini talep etti.

Savcının talebi üzerine şikayetçi avukatları söz alarak delillerin tartışılması gerektiğini ve bu konuda itiraz haklarının olduğunu belirterek talebin reddini istediler. Şikayetçi avukatlarından Ömer Kavili, anlaşmanın orijinal metninin getirildikten sonra tartışma yapılmasını talep etti. Sanık avukatları da davanın düşürülmesini talep ettiler.

====================

(GENİŞ HABER)

3- ADLİYE ÖNÜNDE SİLAHLA ATEŞ AÇILDI: 1 KİŞİ YARALANDI

Haber-Kamera: Arzu KAYA - Cengiz ÇOBAN - İSTANBUL DHA

Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'nda görülen cinayet davası sonrasında, öldürülen kişinin yakınlarından bir kişi, adliye önünde bekleyen karşı tarafın yakınlarından birine ateş açtı. Açılan ateş sonucu adliye önündeki bir şoför yaralandı.

ARAÇTAN ATEŞ ETTİ

Edinilen bilgiye göre, Anadolu 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir cinayet davası görüldü. Dava sonrası öldürülen kişinin yakınlarından biri otomobille adliye önünden geçerken kapı önünde bulunan karşı tarafın yakınlarından bir kişiye 4-5 el ateş açtı. Kurşunlardan biri, Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı keşif icra aracı şoförüne isabet etti. Şoför yaralandı.

ŞÜPHELİLER TESPİT EDİLDİ

Olay sonrasında adliye ve çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı. Ağır Ceza Mahkemelerinin giriş kapısı olan B Blok -4. kat girişine polis ekiplerince bariyer çekildi. Vatandaşlar kısa bir süre için adliyeye alınmadı. Polisin yaptığı incelemelerin ardından adliyeye giriş-çıkışlar normale döndü. Polis kimliği belirlenen saldırganı yakalamak için çalışma başlattı.

Görüntü Dökümü:

---------------

-Güvenlikten görüntü

-Bariyer çekilmesi

-Mermi kovanlarından görüntü

-Genel ve detaylar

09.12.2016 - 14.59 Haber Kodu : 161209093

=============================

4- CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN "10 ARALIK İNSAN HAKLARI GÜNÜ" MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,

"Gerek insan haysiyetini korumakla mükellef uluslararası kuruluşlar, gerekse her fırsatta demokrasi ve insan hakları dersi veren gelişmiş batılı ülkeler, en temel insan haklarının hiçe sayıldığı bölgelerde çok kötü bir imtihan vermektedir"

"Maalesef uluslararası camia, 6 yıldır Suriye'de rejim ve terör örgütleri tarafından kadınların, yaşlıların, yardım görevlilerinin ve bebeklerin katledilmesini sessizce seyretmektedir"

Haber: İhsan YALÇIN/ İstanbul DHA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "10 Aralık İnsan Hakları Günü" dolayısıyla yazılı bir mesaj yayınladı.

Erdoğan'ın mesajı şu şekilde:

"Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabul edilişinin 68. yıl dönümü vesilesiyle vatandaşlarımızın ve dünya milletlerinin İnsan Hakları gününü tebrik ediyorum. Eşrefi mahlükat olan insana saygı göstermek, insan onurunu korumak, onun yaratılıştan gelen haklarının kullanılmasını temin etmek, tarihimiz ve medeniyetimizin de mirası olan ulvi değerlerdir. Kurucu üyesi olduğumuz Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşların ana ilke ve normlarını da oluşturan bu değerlerin, devlet ve toplum hayatına hakim kılınması hepimizin sorumluluğudur"

"ÇOK KÖTÜ BİR İMTİHAN VERMEKTEDİR"

"Öte yandan günümüzde dünyanın birçok bölgesinde terörizm, nefret söylemleri, ırkçılık, hoşgörüsüzlük, İslam karşıtlığı ve yabancı düşmanlığı gibi insanlığı tehdit eden hastalıklı akımların giderek yaygınlaştığına şahit oluyoruz. Gerek insan haysiyetini korumakla mükellef uluslararası kuruluşlar, gerekse her fırsatta demokrasi ve insan hakları dersi veren gelişmiş batılı ülkeler, en temel insan haklarının hiçe sayıldığı bölgelerde çok kötü bir imtihan vermektedir. Maalesef uluslararası camia, 6 yıldır Suriye'de rejim ve terör örgütleri tarafından kadınların, yaşlıların, yardım görevlilerinin ve bebeklerin katledilmesini sessizce seyretmektedir. Halep'in enkazı altında kalan sadece masum çocuklar değil, tüm insanlıktır, insanlığın vicdanıdır. Bu süreçte Türkiye, köken, inanç, dil ve meşrep ayrımı gözetmeden 3 milyon sığınmacıya kapısını açarak, sadece kendi vatandaşlarının değil, dünyada kendine uzanacak bir yardım eli arayan tüm mazlumların ve mağdurların yanında olduğunu bir kez daha göstermiştir."

"ÖNEMLİ ADIMLAR ATMIŞTIR"

"Bunun yanında ülkemiz, son 14 yılda gerçekleştirdiği reformlar ile hem devlet-vatandaş ilişkisinde büyük bir paradigma değişikliğine gitmiş, hem de mevzuatında yaptığı düzenlemelerle Kamu Denetçiliği ve İnsan Hakları Kurumu gibi kurumları ihdas ederek, bu yönde önemli adımlar atmıştır. Bugün kökenleri, inançları veya fikirleri ne olursa olsun tüm vatandaşlarına eşit davranan; bireysel, siyasi ve kültürel farklılıkları zenginlik olarak gören bir devlet anlayışı hakimdir. 15 Temmuz terörist darbe girişimi karşısında 7'den 70'e tüm halkımızın ortaya koyduğu kahramanca direniş, milletimizin devletine sahip çıkması yanında, demokrasi ve insan haklarına bağlılığının da timsali olmuştur. Ülkemiz, devleti ve milletiyle, gerek kendi toprakları içinde gerekse bölgesinde huzurun, istikrarın, güvenin tesisi için, insan onuruna yakışan evrensel değerlere dayalı bir sistemin kök salmasını sağlamak gayesiyle, var gücüyle çalışmaya devam edecektir. Bu düşüncelerle Dünya İnsan Hakları Günü'nün milletimize ve tüm insanlığa, barış, huzur ve adalet getirmesini diliyor, vatandaşlarımızın İnsan Hakları Günü'nü en içten duygularımla tebrik ediyorum."

=============================

5- EYÜP BELEDİYESİ'NDEN 'DÖVİZİ BOZ OYUNU BOZ' KAMPANYASI

Haber: Süleyman KAYA - Kamera: İbrahim AKTÜRK İSTANBUL,

Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Eyüp Sultan Camii önünde 'Dövizi boz oyunu boz' kampanyası için vatandaşlardan destek istedi.

Eyüp Sultan Camii'nde kılınan Cuma namazının ardından mehteran ekibi kısa bir gösteri yaptı. Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, vatandaşlara etli pilav ve ayran dağıttı. Başlatılan 'Dövizi boz oyunu boz' kampanyasına vatandaşların katılmalarını isteyen Aydın "Sayın Cumhurbaşkanımızın dolara, Euroya hayır kampanyasına Eyüp'te güçlü ve kararlı ses olmak adına bizde bir kampanya başlattık. Bireysel anlamda 200 civarında esnaf ve derneğimizle resmi stant vermiş bulunuyoruz. Bu gün 1 dolar ya da 1000 dolar fark etmez. Milletimiz 15 Temmuz'da olduğu gibi bu günlerde ekonomik saldırılara karşı göğsünü siper edecek ve koruyacaktırö şeklinde konuştu.

Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, ardından gittiği döviz bürosunda dolar bozdurdu. Döviz büroları önünde vatandaşlar uzun kuyruklar oluştu.

Görüntü Dökümü:

-------------

-Mehteran takımının gösterisinden görüntü

-Belediye Başkanı Aydın'ın konuşmaları

-Pankartlar

-Başkanın vatandaşlara etli pilav dağıtması

-Başkan ve esnafın döviz bozdurması

-Döviz bozduranlarla röportajlar

-Genel görüntüler

09.12.2016 - 15.58 Haber Kodu : 161209116_

=================================

6- DÖVİZİNİ BOZDURANA TEK TAŞ GÜMÜŞ YÜZÜK

Haber-Kamera: İhsan DÖRTKARDEŞ - İstanbul DHA)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı üzerine Avcılar'da Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ve AK Parti yöneticileri tarafından 'Dövizini bozdur' kampanyası başlatıldı. Kampanyaya destek veren bir kuyumcu da 500 dolarını bozdurana tek taş gümüş yüzük hediye edeceğini söyledi.

Avcılar'daki Merkez Camii önünde cuma namazı bir araya gelen AK Parti İlçe Başkanı Ali Burak Tepe ve Avcılar Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mehmet Kapusuz öncülüğündeki grup, 15 Temmuz'da amacına ulaşamayanlara bir darbe daha vurulmasını istedi. 'Avcılar dolarını boz, vatanına sahip çık' diye slogan atılırken, bu içerikte dövizler de taşıyan gruptaki bir kuyumcu enaz 500 dolarını bozdurup makbuzunu getiren herkese Hızırbey Çarşısı'ndaki işyerinde tek taş gümüş yüzük hediye edeceğini söyledi. Daha sonra bir döviz bürosuna slogan atarak yürüyen grupta bulunan İlçe Başkanı Tepe, 5 bin dolarını bozdurdu.

Görüntü Dökümü:

--------

-Basın açıklaması yapılırken

-Yüzük vereceğini açıklayan esnaf

-Dövizli yürüyüş

-Döviz bürosunda döviz bozdurma

09.12.2016 - 16.02 Haber Kodu : 161209118

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dha İstanbul Bülteni - 5 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement