Erdoğan'dan AB'ye Tarihi Rest: Adım Sırası Artık Sizde, Bizi Oyalamayın - Son Dakika
Güncel

Erdoğan'dan AB'ye Tarihi Rest: Adım Sırası Artık Sizde, Bizi Oyalamayın

NATO zirvesi öncesi AB yetkilileriyle Türkiye-AB ilişkilerini konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Artık adım atma sırası sizde. Bizi oyalamayın" dedi.

26.05.2017 09:00  Güncelleme: 09:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO zirvesi için geldiği Brüksel'de bir süredir ilişkilerde soğukluk yaşanan Avrupa Birliği (AB) yetkilileriyle Türkiye'nin AB süreciyle ilgili yeni yol haritasını masaya yatırdı. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile AB Konseyi binasındaki 45 dakika süren üçlü görüşmede Erdoğan, 54 yıldır Türkiye'nin AB kapısında bekletilmesini eleştirerek, "Biz elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Müktesebat içerisinde ne gerekiyorsa yerine getirmeye çalışıyoruz. Artık adım atma sırası sizde. AB de artık kendi üzerine düşeni yapmalı ve bunu bekliyoruz" dedi. Vize serbestisi ve mülteci sorunu konusunda da verilen sözlerin yerine getirilmesini isteyen Erdoğan, AB'nin artık Türkiye ile ilgili kararını vermesini ve Türkiye'yi oyalamamasını istedi. Olumlu bir atmosferde geçtiği belirtilen görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılmasının önemine, ayrıca terörle mücadelede işbirliğini güçlendirmenin gerekliliğine de değinildi.

ÜÇLÜ GÖRÜŞME

Erdoğan, NATO Zirvesi için geldiği Brüksel'de AB yetkilileriyle kritik Türkiye zirvesi yaptı. 45 dakika süren görüşmede Türkiye'nin AB süreci ayrıntılarıyla değerlendirildi. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmede Türkiye-AB ilişkilerindeki son durum ile ileriye dönük atılabilecek adımların ele alındığı belirtildi. Erdoğan'ı görüşmenin yapılacağı AB Konseyi binasına girişinde Konsey Başkanı Tusk karşıladı. Erdoğan ve Tusk, toplantının gerçekleştirileceği salona kadar beraber yürüdü. Salon önünde ise Erdoğan'ı AB Komisyonu Başkanı Juncker karşıladı. Daha sonra Erdoğan, Tusk ve Juncker, el sıkışarak gazetecilere görüntü verdikten sonra üçlü görüşmeye geçildi.

Erdoğan'ın bu teması 16 Nisan referandum sürecinde sert çıktığı ve uyarılarda bulunduğu AB yetkilileriyle referandumdan sonraki ilk teması oldu. Görüşmede, Türkiye ile AB arasında Mart 2016'da imzalanan mülteci anlaşmasının hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı. Olumlu bir atmosferde geçtiği belirtilen görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden canlandırılmasının önemine, ayrıca terörle mücadelede işbirliğini güçlendirmenin gerekliliğine de değinildi. Kıbrıs meselesiyle ilgili olarak ise adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasının önemli olduğu ifade edildi.
"BİZİ OYALAMAYIN"

AB'ye tam üyeliğin Türkiye'nin stratejik hedefi olduğu mesajını veren Erdoğan'ın, müzakere sürecinde artık AB'nin adım atması gerektiğini vurguladığı öğrenildi.

Alınan bilgiye göre 54 yıldır Türkiye'nin AB kapısında bekletilmesini eleştiren Erdoğan'ın görüşmede, "Biz elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Müktesebat içerisinde ne gerekiyorsa yerine getirmeye çalışıyoruz. Artık adım atma sırası sizde. AB de artık kendi üzerine düşeni yapmalı ve bunu bekliyoruz" dedi.

Vize serbestisi ve mülteci sorunu konusunda da verilen sözlerin yerine getirilmesini isteyen Erdoğan, AB'nin artık Türkiye ile ilgili kararını vermesini ve Türkiye'yi oyalamamasını istedi.
MÜLTECİ KONUSU

Erdoğan, Türk vatandaşlarına serbest dolaşım hakkının verilmesini, Geri Kabul Anlaşması kapsamında verilen sözlerin tutulmasını ve fasılların açılmasının önündeki engellerin kaldırılmasının da altını çizdi.

AB'nin Geri Kabul Anlaşması kapsamında Türkiye'ye mülteciler için 3 milyar Avro yardım taahhüdünün halen yerine getirilmediğini belirten Erdoğan, bu konuda verilen sözlerin tutulması gerektiğine yönelik mesajlar verdi.

TANJANİ İLE 45 DAKİKALIK GÖRÜŞME

Erdoğan, Tusk ve Juncker'le görüşmesinin ardından Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani ile de bir araya geldi. AB Konseyi binasında yapılan ve basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin başında gazetecilerin görüntü almasına izin verildi. Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da yer aldı. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmede, Türkiye ile AP arasındaki ilişkilerin mevcut durumu ve sonrası için yapılacakların ele alındığı ifade edildi.
MACRON İLE İLK TEMAS

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belçika'daki ilk görüşmesini dün Sabah Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptı. Yaklaşık 45 dakika süren görüşme ikilinin Macron'un seçilmesinin ardından ilk yüz yüze teması da oldu. Görüşme Erdoğan'ın kaldığı Wiltcher's Steigenberger Otel'de gerçekleşti. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre olumlu bir atmosferde geçen Erdoğan-Macron görüşmesinde, siyasi ve ekonomik ilişkiler başta olmak üzere ikili konular ele alındı. Türkiye-Fransa ilişkilerini daha da güçlendirme konusunda kararlılıklarını vurgulayan iki lider, savunma sanayiinde işbirliğinin yanı sıra karşılıklı ticaret hacmini 20 milyar euro'ya yükseltme hususunda da mutabık kaldılar.
ŞAŞKINLIĞINI GİZLEYEMEDİ

Suriye, Irak ve diğer bölgesel konuların da ele alındığı görüşmede, PKK ve DEAŞ dahil terörün her türüyle ortak mücadelenin önemine işaret edildi. Erdoğan ve Fransız mevkidaşı Macron, Türkiye-AB ilişkilerine yeniden ivme kazandırılması gerektiğine de dikkati çekti. Macron, Erdoğan'ı Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve Savunma Bakanı Sylvie Goulard ile de tanıştırdı. Goulard ile tanıştığında şaşkınlığını gizleyemeyen Erdoğan, "Silahlı kuvvetlerin başına bir bayanın gelmesi enteresan" dediği duyuldu. Erdoğan görüşmede Macron'a 15 Temmuz darbe girişimini konu alan Kitap verdi.
MERKEL İLE İNCİRLİK'İ KONUŞTULAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel'de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir süredir iki ülke arasında tartışma konusu olan İncirlik krizini ele aldı.

Merkel, zirvenin yapıldığı yeni NATO karargahı girişinde basına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İncirlik Üssü'nde görevli Alman askerlerinin Federal Meclis milletvekilleri tarafından ziyaret edilmesi konusunda görüşeceğini belirterek, "Türkiye Cumhurbaşkanı ile yapacağım görüşmede, bizim için bunun kaçınılmaz olacağını açıkça söyleyeceğim. Çünkü biz bir parlamento ordusuna sahibiz. Askerlerimizin Federal Meclis üyeleri tarafından ziyaret edilebilmeleri gerekir. Aksi takdirde İncirlik'i terk etmek zorundayız. Ziyaretler Alman ordusunun faaliyetleri için esas teşkil etmektedir" dedi.

NATO'nun ve AB'nin de terör örgütü DEAŞ karşıtı koalisyona katılma kararından memnuniyet duyduğunu ifade eden Merkel, Almanya'nın bu konuda görevini fazlasıyla yerine getirdiğini, diğer ülkelerin de koalisyona ne şekilde katkı yapabileceğini düşünmesi gerektiğini vurguladı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de Almanya'nın savunma bütçesini artırmasını memnuniyetle karşıladığını aktaran Merkel, ülkesinin şu an için ittifaka yönelik katkılarını artırmayacağını sözlerine ekledi.
GÖRÜŞME 30 DAKİKA SÜRDÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni NATO Karargah binasında, devlet ve hükümet başkanları onuruna düzenlenen resepsiyona katıldıktan sonra ikili görüşmeler kapsamında Almanya Başbakanı Merkel ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen ve ana gündemi 'İncirlik' olan görüşme yaklaşık 30 dakika sürdü. Görüşmenin içeriğine ilişkin açıklama yapılmadı.(Kaynak: Milliyet)






Erdoğan\'dan AB\'ye Tarihi Rest: Adım Sırası Artık Sizde, Bizi Oyalamayın

Son Dakika Güncel Erdoğan'dan AB'ye Tarihi Rest: Adım Sırası Artık Sizde, Bizi Oyalamayın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.

  • AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak
    03:23 AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırım uygulayacak

    Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere karşı yaptırım uygulanması konusunda anlaşmaya vardı. Yaptırımlar çerçevesinde şiddet yanlısı yerleşimcilerin AB ülkelerine girişi yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak. Ayrıca Hamas için de ek yaptırım kararı alındı.

  • Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı
    03:01 Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü için açıklama yaptı

    Milli Yol Partisi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir açıklama yayınladı. Parti Sözcüsü Yunus Ekşi, zaferin milletimizin bağımsızlık direnişinin en önemli göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Açıklamada, Çanakkale Zaferi'nde şehit düşenlerin anıldığı ve ekonomik bağımsızlığın korunması için dışa bağımlı ekonomi modelinin değiştirilmesi gerektiği vurgulandı.


Advertisement