Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi Ekim Ayında Açılıyor - Son Dakika
Güncel

Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi Ekim Ayında Açılıyor

Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi, 2016-2017 sanat-sezonunu İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin katkılarıyla, Leyla Gencer'in doğum günü olan 10 Ekim'de açıyor.

23.09.2016 08:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özel bir davetle açılışı yapılacak gecede: İtalyan Şef Roberto Gianola yönetiminde, İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin seçkin solistleri ve orkestrası; Mozart, Handel, Gluck, Rossini, Donizetti, Puccini, Verdi, Offenbach ve Selman Ada'nın sevilen eserlerinden oluşan bir program sunuyorlar. Açılış gecesinde LGOSM binasında, İKSV katkılarıyla oluşturulan, Leyla Gencer Anı Evi'nin de açılışı yapılıyor olacak.

LEYLA GENCER OPERA VE SANAT MERKEZİ EKİM AYI PROGRAMI

⦁14 Ekim Cuma Saat 20.00'de Hayko Bağdat Salyangoz ''Tek Kişilik Bişe'' adlı gösterisinde seyircisine "Müslüman mahallesinde Salyangoz olmayı" anlatıyor.

Ekim ayında Leyla Gencer Opera Sahne'sinde ilk kez sahnelenecek Salyangoz, çocukluk evinin kapılarını, ada maceralarını, gençliğini, evliliğini, kendi tabiriyle "gollik halleri"ni anlattığı "tek kişilik bişe", herkesin kendinden bir parça bulacağı, bazen keyifli bazen de hüzünlü, ama dolu dolu iki saatlik bir performans. Eskişehir, Ankara, İzmir, Seferihisar, Diyarbakır, Çanakkale, Van, Siirt, Bitlis ve Batman'la başlayan yurt içi turne programına, Brüksel ve Almanya'yı da dahil eden, yurt dışı turne programı ile 7 binden fazla seyirciye ulaştı. Bağdat, bu sıcak ve samimi sohbetin ardından gösterisi ile aynı adı taşıyan Salyangoz adlı kitabını imzalayacak. Bilet Fiyatı 35TL'dir, biletler Biletix ve LGOSM gişelerinden temin edilebilir.

⦁1 6 Ekim Pazar 13.00 ve 20.00'de Rus besteci Sergey Sergeviç Prokofyev'in dünyaca ünlü müzik masalı ''Peter ve Kurt'', gündüz çocuklar, akşam ise LGOSM'nin yetişkin seyircisi için sahnelenecek.

20. yüzyıl senfonik müzik alanında ihtisaslaşan Stefano Mazzoleni'nin şefliğini üstlendiği Leyla Gencer Gençlik Senfoni Orkestrası'nın sahneye koyduğu "Peter ve Kurt" (1936), Rus besteci Sergei Prokofiev'in (1891-1953) yazdığı bir eser. Bu eser, bir yandan çocukları bir orkestrada yer alan müzik aletleri ile tanıştırıyor, diğer yandan onlara müzik yoluyla hikaye anlatılabileceğini gösteriyor. Çünkü, Prokofiev, eserde, "Peter ve Kurt'un" öyküsünü her bir karakteri bir enstrüman ya da enstrüman grubuyla ve bir müzik temasıyla özdeşleştirerek bir anlatıcı yardımıyla anlatıyor. Anlatıcılığını Yücel Özkere'nin üstlendiği eserin çocuklar için olan gündüz seansı tek, yetişkinler için olan akşam seansı iki bölümden oluşuyor. Bilet fiyatı 35 TL'dir, biletler Biletix ve LGOSM gişelerinden temin edilebilir.

⦁23 Ekim Pazar 13.00'de Balerin Prensesler Müzikali Altınok Tiyatrosu'nun katkılarıyla Leyla Gencer Opera Sahnesi'nde minik izleyicilerini bekliyor.

Büyük bir sarayda yaşayan, prenses kardeşlerin en büyük tutkusu baledir. Bale yapmayı çok seven Balerin Prensesler, bir gün, daha önce saraylarında hiç görmedikleri bir ana tanık olurlar. Gizemli ve sihirli bir dünyanın kapılarını açacak sırrı keşfederler. Bu sihirli yolculuk sonunda prenses kardeşleri büyük bir sürpriz beklemektedir. +4 yaşa hitap eden müzikal tek perdeden oluşup 75 dakika sürmektedir. Bilet Fiyatı 25TL'dir. Biletler, Biletix ve LGOSM gişelerinden temin edilebilir.

⦁23 Ekim Pazar 17.00 Kammeroper İstanbul Ensemble Leyla Gencer Opera Sahnesi'nde seyirciyle buluşuyor.
Türkiye'deki Opera sanatına destek ve farklı bir renk getirmek amacıyla alternatif bir topluluk düşüncesi ile oluşturulan bu topluluk, operatik konser ve temsilleri hedef alan, operayı minimalize eden onun konser versiyon halidir. Yurt içinde olduğu kadar yurt dışı konserleri de amaçlayan topluluk, İstanbul Opera ve Balesi eski Genel Sanat Yönetmeni, bariton Sedat Öztoprak'ın solistliğinde ve genel sanat yönetmenliğinde 2016 yılında planlanmış, genel koordinatörlüğünü ise İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası eski  müdürü keman sanatçısı Murat Gürol üstlenmiştir. Bu  proje; klavye, iki keman, viyola, viyolonsel, flüt ve klarnetten oluşmakta olup büyük orkestranın verdiği tını zenginliğini ve armonik yapıyı koruyarak onu bir oda topluluğu düzeyinde dinleyiciye aktarmayı amaçlıyor. Klavyeyi ve orkestra şefliğini Paolo Villa'nın üstlendiği, aranjmanları Aria Torkanbouri'nin yaptığı grup, ihtiyaç halinde sayısını artırabilecek, farklı tınıları da bünyesinde hissetmek amacıyla Türk müziği enstrümanları da kullanabilecektir.

Daimi solistliğini ünlü bariton Uluslararası Hans Gabor Belvedere Viyana Şan Yarışması Türkiye Komite ve Jüri Başkanı Sedat Öztoprak'ın üstlendiği projede, romantik repertuvarın öne çıkmış yapıtları programın ana kısmını oluşturacak olup yanı sıra yerli yapıtlara da yer verilecek, yurt dışı turnelerinde ise yerel solistlerin katılımıyla farklı programları seyirciyle buluşturacaktır. Topluluk, bu ilk konserlerinde aryalardan canzonelere ve napolitenlere uzanan renkli bir programla seyirciyle buluşacak. ! Bilet Fiyatları 35TL'dir. Biletler, Biletix ve LGOSM gişelerinden temin edilebilir.

⦁26 Ekim Çarşamba Taş Plak Senfoni Orkestrası ''Taş Plak Sevdiği Müziği Çalar!' sloganıyla, Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi'nde, Yeşilçam filmlerinden derlediği repertuvarıyla muhteşem bir geceye hazırlanıyor.

"Taşplak Senfoni Orkestrası, 2012 yılında İstanbul'da kuruldu. Daha evvel Queen Gecesi Konserleri'ni düzenleyen ekip, bu sene 60 kişilik kadrosuyla, Hababam Sınıfı'ndan Çöpçüler Kralı'na, Tarkan'dan Çiçek Abbas'a 7'den 70'e herkesin aşina olduğu unutulmaz Yeşilçam filmlerinden derlediği repertuvarıyla dinleyici karşısına çıkıyor..." Orkestra şefi Neyzen Özsarı ve besteci Boran Mert'in birlikte hazırladıkları bu proje, artık prime-time dizgesinde sıklıkla göremediğimiz; dolayısıyla eskisi kadar sıklıkla erişemediğimiz müziklere hayat vermeyi hedefliyor! 2016-2017 sezonlarında Taşplak Senfoni'nin programını oluşturacak projenin misyonu bu işitselliği unutturmamak, yeni neslin daha çok tanımasını sağlamak yönünde. Bu kültürü oluşturan müziğin zirvede olduğu 1970 - 80'li yıllar bandına doğru, bir müzeye girercesine yolculuğa çıkacağınız konserin repertuvarında: 1969 - 88 tarihleri aralığında çekilmiş 40 Yeşilçam filminden, 60'a yakın müzik bulunuyor. Ah Nerede 'den Çöpçüler Kralı'na, Çiçek Abbas'tan Hababam Sınıfı'na, Züğürt Ağa'dan Düttürü Dünya'ya birçok film müziğini orijinalinde duyulduğu gibi sergilenecek bu muhteşem konsere tüm Yeşilçam severleri bekliyoruz! Bilet Fiyatları 30TL ve 25 TL'dir. Biletler, Biletix ve LGOSM gişelerinden temin edilebilir.

⦁30 Ekim Pazar 13.00 Hansel ve Gretel İstanbul Çocuk Sanat'ın yorumu ile küçük sanatseverler ile buluşuyor.
Grimm kardeşlerin aynı adlı masalından uyarlanan müzikli çocuk oyununda zengin olmak için yanlış yola sapan yetişkinler ile düştükleri zor durumdan kurtulmaya çalışan çocukların hikayesi komik bir dille anlatılıyor. Müzikli çocuk oyunundaki şarkılara koreografi uygulanmış olup, oyun 1 saat sürmektedir. 2 perdelik oyunun bilet fiyatı 20 TL'dir. Biletler, Biletix ve LGOSM gişelerinden temin edilebilir.

⦁30 Ekim Pazar 17.00'de Şevki Karayel Piyano Resitali sevenlerini Leyla Gencer Opera Sahnesi'nde ağırlıyor.
Geçtiğimiz sezon kapanışını yine ünlü virtüöz Şevki Karayel ile yapan LGOSM bu sezon da programında sanatçıya yer veriyor. Şevki Karayel 1976 yılında İstanbul'da doğdu. İlk piyano derslerini 5 yaşında Magdalena Rufer Eyüboğlu'ndan almaya başlayan Karayel, 1990-1994 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda Özen Veziroğlu'nun öğrencisi oldu. 1994'te Doğu Akdeniz ülkeleri Alman liseleri arasında Kahire'de düzenlenen Jugend Musiziert (gençlik müzik yapıyor) Yarışması'nda birincilik, aynı yarışmanın Almanya'da düzenlenen finalinde de büyük Alman piyanist Edwin Fischer adına konulan özel ödülü kazandı. 1995-2002 yılları arasında Almanya'nın Freiburg şehrindeki müzik yüksekokulunda Prof. James Avery ve Prof. Dr. Tibor Szasz ile çalıştı. Başta Türkiye ve Almanya olmak üzere, İtalya, Hollanda, Avusturya, İsviçre, Polonya ve Mısır'da pek çok konser verdi. 1998 yılında İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'nın açtığı yarışmayı kazanarak, bu orkestra ile solist olarak ilk konserini verdi. 2004 yılında Bechstein Uluslararası Piyano Yarışması'nda gösterdiği üstün performans dolayısıyla jüri özel "üstün sahne performansı" ödülünü aldı. Ayrıca kendisine Avrupa Kültür Vakfı tarafından 2004 yılı kültür ödülü verildi. 2005 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile solist olarak ilk konserini veren karayel, solistlik kariyerinin yanı sıra eğitmen olarak da genç piyanistlerle kurslar düzenlemek üzere Almanya, Türkiye ve Mısır'a sık sık davet edilmektedir. Karayel, halen Düsseldorf'ta Robert Schumann Müzik Yüksek Okulunda ve İstanbul'da kendi kurduğu Şevki Karayel Piyano Akademisi'nde ders vermektedir. Repertuarında dünyaca ünlü bestecilerin eserlerine yer veren Karayel, siz değerli izleyicileri için bir kez daha LGOSM sahnesinde. Bilet Fiyatı 40 TL'dir. Biletler, Biletix ve LGOSM gişelerinden temin edilebilir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi Ekim Ayında Açılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement