Netanyahu'nun Yahudi Soykırımı İçin Filistinlileri Suçlaması - Son Dakika
Güncel

Netanyahu'nun Yahudi Soykırımı İçin Filistinlileri Suçlaması

Hamas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Holokost'tan (Yahudi soykırımı) Filistinli Müftü Hacı Emin Hüseyni'yi sorumlu tutmasını kınadı.

22.10.2015 20:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hamas, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Holokost'tan (Yahudi soykırımı) Filistinli Müftü Hacı Emin Hüseyni'yi sorumlu tutmasını kınadı.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Hamas Hareketi, İsrail'in Hacı Emin el-Hüseyni'ye yönelik suçlamalarını reddederek kınıyor. İsrail'in, Yahudi soykırımına ilişkin çelişkili söylemleri de söz konusu iddiaları çürütüyor" ifadelerini kullanıldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, salı günü Kudüs'te düzenlenen "37. Dünya Siyonist Kongresi'nde" yaptığı konuşmada, "Hitler, Yahudileri yok etmek değil sürgün etmek istemişti. Filistin Müftüsü Hacı Emin Hüseyni Berlin'e giderek ona, 'Yahudileri sürgün edersen hepsi buraya (Filistin'e) gelir' dedi. Hitler, 'Peki ne yapayım onlara?' diye sordu. Hüseyni 'Onları yak' dedi" iddiasında bulunmuştu.

Almanya'da Hitler yönetimi, 1939-1945 döneminde Yahudiler başta olmak üzere Romanlar, Nazi aleyhtarı Almanlar, engelliler, savaş tutsakları, Lehler ve diğer Slavların da aralarında olduğu milyonlarca kişiyi sistematik olarak katletmişti. II. Dünya Savaşı sırasında soykırıma kurban giden Yahudi sayısının 6 milyon olduğu belirtiliyor.

İsrail'de Holokost'un (Yahudi soykırımı) kurbanları için her yıl 27 Nisan'da anma törenleri yapılıyor.

Muhammed Hacı Emin el-Hüseyni kimdir?

Kudüslü varlıklı bir ailenin çocuğu olarak 1897'te dünyaya gelen Hüseyni, Filistin ve Mısır'daki öğreniminin ardından eğitimini tamamlamak üzere İstanbul'a geldi. 1. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla Osmanlı ordusuna girdiği için eğitimi kesintiye uğradı. Çanakkale savaşında İngilizlere karşı mücadele etti. Daha sonra İstanbul'da bulunan aile fertlerinin desteğiyle "Teşkilatı Mahsusa"ya girdi. Burada Kudüs sorumlusu olarak atandı.

"Filistin'de bir Yahudi devleti kurulmasını öngören" Balfour Deklarasyonu'nun (1917) ardından İngiliz ve Yahudilere karşı mücadele vermek için Kudüs'e döndü. Yakın Filistin tarihinin ilk siyasi örgütü olarak "Arap Cemiyeti"ni kurdu ve gösteriler organize etti.

Kudüs Müftüsü Kamil el-Hüseyni'nin vefatının ardından 1922'de bu göreve seçildi. Filistinlilerin sosyal haklarını korumak amacıyla "Yüksek İslam Konseyi"ni kurdu ve birçok Arap ülkesi temsilcisinin katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, "Filistin topraklarının satışının caiz olmadığı ve Yahudilere toprak satmak içim simsarlık yapanların İslam dininden çıktığı" fetvasını verdi.

1935 yılında "Filistin için Yüksek Arap Konseyi" başkanı seçilen Hacı Emin el-Hüseyni, Filistin topraklarının Filistinliler ile Arap Yahudiler arasında bölünmesi önerisine şiddetle karşı çıktı.

Filistin'i işgal eden İngiliz askerlerine karşı gerçekleştirilen eylemlerden sorumlu tutularak Filistin baş müftülük makamından uzaklaştırılan Hüseyni, önce Yafa kentine ve oradan da deniz yoluyla Lübnan'a gitti. Hüseyni 1941'de Adolf Hitler'le yaptığı görüşmede Almanya'nın Filistin topraklarında kurulacak Yahudi devletini tanımamasını talep etmişti.

İsrail'in, 14 Mayıs 1948'de işgal ettiği Filistin topraklarında  bağımsızlığını ilan etmesinin ardından "Filistin için Yüksek Arap Konseyi"ni tekrar toparlama çabası veren Hüseyni 1974 yılında Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta vefat etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Netanyahu'nun Yahudi Soykırımı İçin Filistinlileri Suçlaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement