Vakıfbank-TFMD Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması Ödül Töreni - Son Dakika
Güncel

Vakıfbank-TFMD Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması Ödül Töreni

TFMD tarafından düzenlenen "Vakıfbank-TFMD Yılın Basın Fotoğrafları 2011 Yarışması"nda dereceye giren foto muhabirlerine ödülleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı törenle verildi.

26.03.2012 23:57  Güncelleme: 10:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) tarafından düzenlenen "Vakıfbank-TFMD Yılın Basın Fotoğrafları 2011 Yarışması"nda dereceye giren foto muhabirlerine ödülleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı törenle verildi.

Törene, Gül'ün yanı sıra TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tek ve diğer davetliler katıldı.

Törene gelişinde, ödüllü fotoğraflardan oluşan sergiyi de gezen Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilere fotoğraflarla ilgili "En acı fotoğraf Van depreminde kaybettiğimiz çocuğumuzun fotoğrafı. Sizler, özel birisini çekelim deseniz aydınlatma veriyorsunuz, flaşlar, ışıklar koyuyorsunuz canlı yakalayalım diye. Gerçekten olağanüstü bir fotoğraf. Fotoğraflar, siz ne diyorsunuz, olayların sessiz tanığı diyorsunuz değil mi- İşte o acıyı tam, bütün hislerinizle onu görüyorsunuz. Tabii ki en güzel fotoğraf o orada" değerlendirmesinde bulundu.

Ödül töreni, müzisyen Gökhan Kırdar'ın ödül alan fotoğrafların slayt görüntüleri eşliğinde gerçekleştirdiği canlı performansla başladı.

Van depreminde enkaz altında kalan 13 yaşındaki Yunus Geray'ı kurtarılmayı beklerken çektiği fotoğrafla "Yılın Basın Fotoğrafı" ve "Yılın Haber Fotoğrafı" olmak üzere iki dalda birinciliğe layık görülen Reuters Foto Muhabiri Ümit Bektaş, ödülünü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün elinden aldı.

Bektaş, fotoğrafı her gördüğünde çok üzüldüğünü belirterek, bir daha böyle olaylar yaşanmamasını diledi. Bektaş, "İnşallah ders olur, bir daha böyle fotoğraflar çekilmez" dedi.

Konuşmasına, "fotoğrafların konuştuğu yerde aslında çok konuşacak bir şey yok" diyerek başlayan Cumhurbaşkanı Gül de fotoğraflar sayesinde 2011 yılının acısıyla tatlısıyla gözlerinin önünden geçtiğini söyledi. Gül, "Allah tekrar böyle acılar hissettirmesin. Hemen Yusuf'u hem de Sebahattin ve Cem'i rahmetle anıyoruz, ailelerine de tekrar başsağlığı ve sabır diliyorum" diye konuştu.

Foto muhabirliğinin hayatın akışı içerisinde en enteresan, en kalıcı anı yakalamak ve zapt etmek olduğunu dile getiren Gül, foto muhabirlerini tebrik etti.

Enkazdan kurtarıldıktan sonra hayatını kaybeden Yunus Geray'ın ailesi de Gül'ün konuşmasının ardından sahneye davet edildi. Cumhurbaşkanı Gül, hayırsever kişi ve kurumların katkısıyla Ankara'ya getirilen Geray ailesinin İzmir Ticaret Borsası'nın katkılarıyla eğitimini sürdüren çocukları Muhammed ve Sibel'e hediye verdi. Yunus Geray'ın babasının, çocuklarının okutulmasını ve iş verilmesini istemesi üzerine Gül de "Onları da yaparız, ortada kalacak haliniz yok" dedi.

Çocukların eğitimini üstlenen İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli de Ümit Bektaş'a plaket verdi.

"Fotoğrafın olduğu yerde uzun söze gerek yok"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de ödül alanları tebrik ederek, ödülü fazlasıyla hak ettiklerini belirtti. Çiçek, "Fotoğrafın olduğu yerde uzun söze gerek yok. Zaten ne mesaj vermesi gerekiyorsa fotoğrafla vermiş oluyorlar" diye konuştu.

Hürriyet gazetesi Foto Muhabiri Hasan Tüfekçi'ye siyaset dalında ikincilik ödülü kazandıran, BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan'ın TBMM Genel Kurulu'nda bardak fırlattığı kareyi de anımsatan Çiçek, şunları söyledi:

"Meclisle ilgili ifade edildi, inşallah bunlar son fotoğraflar olur. Bunlar hoş fotoğraflar değil. Bu hepimize de bir ders olmalı bu mesajı da buradan vermeli, ben de bunu buradan ifade etmek isterim. Hiç sağı solu kırıp dökmeden de insanlar düzgünce sözlerini anlatabilirler, fikirlerini söyleyebilirler. Bunlar bize çok fazla şey katmıyor ama çok fazla şeyler de anlatıyor."

Erkan Tan'ın "Yıllarca fotoğrafınızı çektiler en hoşunuza giden, en sinirlendiren, en üzen fotoğrafınız hangisi-" sorusu üzerine Çiçek, "Bu soruyu önümüzdeki sene inşallah katılalım o zaman sorun" cevabını verdi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Türkiye'nin ve dünyanın unutulmayacak anlarını ölümsüzleştiren emek sahiplerini, ödül alanları, ödül alamayan ama Türkiye'nin ve dünyanın gerçeklerini bizimle tanıştıran fotoğrafçı kardeşlerimi kutluyorum." dedi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da olayları, gerçekleri resmettikleri için ödül alanlara teşekkür etti.

"Basın fotoğrafı güçlüdür"

TFMD Başkanı Rıza Özel, törendeki konuşmasında, geceye katılanlara teşekkür ederek, 1985'ten bu yana düzenlenen "Yılın Basın Fotoğrafları" yarışmasının Türkiye'de basın fotoğrafçılığının değerlendirildiği tek organizasyon olduğunu belirtti.

"Bugün 3 yıldır Vakıfbank desteği ile 6 dalda gerçekleştirilen yarışmamıza 2 bin 200'ün üzerinde fotoğraf katıldı. ve 2 bin 224 kareden yalnızca 20 fotoğraf ve 3 portfolyo, ülkemizde, alanında en yetkin isimlerden oluşan jüri tarafından ödüle değer bulundu" diyen Özel, yarışmaya katılanları kutladı ve desteğinden dolayı Vakıfbank'a teşekkür etti.

Jürinin zor bir değerlendirme süreci yaşadığına işaret eden Özel, "Yılın Basın Fotoğrafı" karesinin seçimini "Reuters Foto Muhabiri Ümit Bektaş'ın çektiği fotoğrafta, enkazın arasından Yunus Geray'ın sıcak bakışı tüm jürinin yüreğine sızdı. Tıpkı yayınlandığı gün gazeteler, dergiler, televizyonlar ve internet medyasının aracılığı ile tüm dünyada insanların yüreğine sızdığı gibi" sözleriyle anlattı.

Basın fotoğraflarının etkili ve güçlü olduğunu vurgulayan Özel, "Gücü yayınlandığı mecradan gelir. O yayın aracılığı ile zaman zaman tepki uyandırır, zaman zaman insanları harekete geçirir. Tıpkı Yunus'un fotoğrafında olduğu gibi. Yunus'un fotoğrafı yayınlanır yayınlanmaz, tüm dünyadan Van depremine olan yardımlar ve ilgi arttı. Belki Yunus yaşayamadı, yüreği altında kaldığı enkazın ağırlığını kaldıramadı ama Yunus'un fotoğrafı yayınlanınca Geray ailesi, devletimizin ve sivil yardım kuruluşlarının desteğiyle Ankara'ya taşındı" diye konuştu.

Foto muhabirleri ve gazetecilerin, fotoğraf çekerken ya da haber yaparken yaşanan sıkıntılara da ortak olduklarını vurgulayan Özel, depremden sonra Van'a giden meslektaşlarının kalacak yer bulmakta zorlandıklarını, çadırda ya da arabada yattıklarını, temiz su ve yiyecek bulabilmek için vatandaşlar kadar çabaladıklarını anlattı.

Özel, "Oradaki insanların acısını bizzat yaşadılar. Hatta bir artçı ile enkazın altında kaldı iki arkadaşımız, Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir. Bu yıl yarışmamızda onlar adına da ödül veriyoruz. İsimlerini yaşatmak için. Kısacası biz foto muhabirleri, gazeteciler, hayatları değiştiren karelere imza atıyoruz, hayatlarımız pahasına" sözleriyle konuşmasını bitirdi.

"Dünyanın en zor mesleklerinden biri"

Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan da ölümsüzleştirdikleri karelerle tarihe not düşen foto muhabirlerinin, dünyanın en zor mesleklerinden birini yaptıklarını, dünyadaki gerçekleri tüm çıplaklığıyla sunduklarını, bu gerçeklerin de çoğu zaman üzüntü ve acı barındırdığını söyledi. Kalkan, "Gönül isterdi ki; bugün burada ödül kazanan fotoğrafların tamamı, hayatın güzelliklerini, coşkusunu,mutluluğu yansıtsın. Maalesef olmuyor. Bu yarışmada birinci olan fotoğraf, daha doğrusu fotoğrafa konu olan sevgili Yunus, nur içinde yatsın, hepimizin yüreğini dağladı. Belki, en çok da o fotoğrafı çeken arkadaşımızın yüreğini parçalamıştır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Gabon'da bir balıkçıyla sohbet ettiği fotoğrafıyla TFMD Özel Ödülü'nü kazanan Cumhurbaşkanlığı fotoğrafçılarından Ayhan Arfat'a ödülünü TFMD Başkanı Rıza Özel, Ankara'nın Çamlıdere ilçesinde meşe odunundan mangal kömürü yaparak geçimini sağlayan kömürcüler fotoğrafıyla Vakıfbank Özel Ödülü'nü kazanan Anadolu Ajansı Foto Muhabiri İlkin Eskipehlivan'a da ödülünü Vakıfbank Genel Müdürü Kalkan takdim etti.

Törenden Notlar

"Yılın Siyaset Fotoğrafı" dalında, BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan'ın TBMM Genel Kurulu'nda bardak fırlattığı kareyle ikincilik ödülüne layık görülen Hürriyet foto muhabiri Hasan Tüfekçi ve aynı kategoride kahvede kağıt oynayan vatandaşlarla birlikte oturan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu fotoğrafıyla üçüncü olan Hürriyet foto muhabiri Volkan Yıldırım, ödülünü TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in elinden aldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı bir market içerisinde telefonla konuşurken çektiği fotoğrafla birinci olan Anadolu Ajansı foto muhabiri Kayhan Özer'in ödülünü de Güney Kore'de bulunduğu için Anadolu Ajansı foto muhabiri Cem Öksüz aldı.

"Sebahattin Yılmaz-Cem Emir Özel Ödülü"ne Van depreminden çok kısa bir süre sonra enkazdan çıkarılanları görüntülediği fotoğrafıyla layık görülen Anadolu Ajansı foto muhabirleri Ali İhsan Öztürk'e ödülünü, Sebahattin Yılmaz'ın eşi Gönül Yılmaz ve Doğan Haber Ajansı Van Bölge Sorumlusu Feyat Erdemir verdi. Öztürk, fotoğrafının depremin ilk karelerinden birisi olduğunu belirterek,

"Sebahattin Yılmaz Abimle beraber çalışıyorduk, daha şehit olmamıştı." dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Yılın Haber Fotoğrafı" dalında ikinci olan Altan Burgucu ve Bünyamin Aygün'e ödüllerini verirken, "Yılın Spor Fotoğrafı" kategorisinde ödül kazananlar da ödüllerini eski TBMM Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin'den aldılar.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi dua ederken çektiği fotoğrafla Rafet Hüner Özel Ödülü'ne layık görülen Arif Akdoğan'a da ödülünü MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural verdi. Akdoğan, Kızılcahamam'da şehitlik açılışında çekilen fotoğrafın duanın bittiği anı yansıttığını belirterek, fotoğrafın altına "Bu da dua" yazarak bir benzetme yaptıklarını anlattı. Vural da "Bir fotoğraf çok şey anlatıyor. İşte bu da imanla duanın rahmetle buluşması. Aslında 'bu da dua' derken duanın böyle yapılacağını ifade etmişlerdir. Dolayısıyla böyle bir ödülü verme görevini bana verdiğiniz için çok teşekkür ederim" diye konuştu.

İki ayrı kategoride ödül kazanan Anadolu Ajansı foto muhabiri Mehmet Kaman'ın ödüllerini, Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tek aldı.

Mustafa Pekcan Özel Ödülü'ne layık görülen ve ödülünü Pekcan'ın Can isimli oğlunun elinden alan Anadolu Ajansı Fotoğraf Haberleri Müdür Yardımcısı Fırat Yurdakul da "Mustafa Pekcan benim uzun süre birlikte çalıştığım çok yakın bir dostumdu. Çok iyi bir gazeteciydi. Meslek hayatımda bundan büyük onur, şeref olmaz diye düşünüyorum" diye konuştu.

Ödüller

Haber, Spor, Siyaset, Çevre, Serbest ve Foto röportaj kategorilerinde gerçekleştirilen yarışmada ödül alan isimler şöyle:

Yılın Haber Fotoğrafı

1. Ümit Bektaş (Reuters)

2. Altan Burgucu (Milliyet gazetesi)

3. Bünyamin Aygün (Milliyet gazetesi)

Yılın Spor Fotoğrafı

1. Vedat Yangın (Star gazetesi)

2. Fehim Kayacan (Milliyet gazetesi)

3. Mühenna Kahveci(Zaman gazetesi)

Yılın Siyaset Fotoğrafı

1. Kayhan Özer (Anadolu Ajansı)

2. Hasan Tüfekçi (Hürriyet gazetesi)

3. Volkan Yıldırım (Hürriyet gazetesi)

Yılın Çevre Fotoğrafı

1. Evrim Aydın (Anadolu Ajansı)

2. Ali Ünal (Zaman gazetesi)

3. Ali Ünal (Zaman gazetesi)

Yılın Serbest Fotoğrafı

1. Ali Ünal (Zaman gazetesi)

2. Mehmet Kaman (Anadolu Ajansı)

3. Zafer Akpınar (Anadolu Ajansı)

Yılın Foto Röportajı

1. Onur Çoban (Zaman Gazetesi)

2. Mehmet Kaman (Anadolu Ajansı)

3. Berk Özkan (Anadolu Ajansı)

Özel Ödüller

Sebahattin Yılmaz-Cem Emir Özel Ödülü: Ali İhsan Öztürk (Anadolu Ajansı)

Vakıfbank Özel Ödülü: İlkin Eskipehlivan (Anadolu Ajansı)

Rafet Hüner Özel Ödülü: Arif Akdoğan (Habertürk gazetesi)

TFMD Özel Ödülü: Ayhan Arfat (Cumhurbaşkanlığı)

Mustafa Pekcan Özel Ödülü: Fırat Yurdakul (Anadolu Ajansı)

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Vakıfbank-TFMD Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması Ödül Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement