Yüzyılın En Uzun 'Kanlı Ay Tutulması' Yurt Genelinde İlgiyle İzlendi - Son Dakika
Genel

Yüzyılın En Uzun 'Kanlı Ay Tutulması' Yurt Genelinde İlgiyle İzlendi

Yüzyılın en uzun 'Kanlı Ay Tutulması' yurt genelinde ilgiyle izlendi21'nci yüzyılın en uzun Kanlı Ay Tutulması Zonguldak'ta görüldü ZONGULDAK - 21'nci yüzyılın en uzun Kanlı Ay Tutulması Zonguldak'ta görüldü.

28.07.2018 00:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüzyılın en uzun 'Kanlı Ay Tutulması' yurt genelinde ilgiyle izlendi

21'nci yüzyılın en uzun Kanlı Ay Tutulması Zonguldak'ta görüldü ZONGULDAK - 21'nci yüzyılın en uzun Kanlı Ay Tutulması Zonguldak'ta görüldü.

Kanlı Ay' tutulması Antartika, Avustralya, Asya, Rusya, Afrika, Avrupa ve Güney Amerika'nın doğusundan çıplak gözle izlenebilen tutulma Zonguldak'ta da izlendi. Havanın parçalı bulutlu olmasını nedeniyle çok net olarak ortaya çıkmayan "Kanlı Ay Tutulması" bulutların arakasında kaldı.

Tutulma bugün saat 20.13'te başlayıp yarın sabaha karşı 02.30'da sona erecek. 4 saat sürecek alan tutulma sınasında 22.30-01.13 saatleri arasında Ay tamamen kararacak.

'Kanlı Ay' tutulması Hakkari'de ilginç görüntülere sahne oldu HAKKARİ - 'Kanlı Ay' tutulması Hakkari'de gelenek ve göreneklere göre izlendi.

Tüm dünyada bugün çıplak gözle izlenen 'Kanlı Ay' tutulması Hakkari'de de büyük ilgi gördü. Türkiye saati ile 20.15'te başlayan Kanlı Ay tutulması Hakkari kent merkezinde renkli görüntülere sahne oldu.

Hakkari'nin değişik mahallelerinde bazı vatandaşlar değişik yıllarda olduğu gibi bu yılda ay tutulması karşılama geleneğini bozmadı. Bazıları teneke ve tencere kapaklarına vurarak kanlı ay tutulmasının geçmesini beklediler.

Bazı vatandalar ise gelenek ve göreneklere göre, hasta olan ve çocuklara şifa getirdiği iddia edilen siyah poşileri ellerinde tutarak kanlı ay tutulmasının geçmesini beklediler. Ay tutulmasına karşı tutulan poşilerin hasta olan ve yörede (Kemka Heyive) adı verilen çocuklara iyi geldiğine inanılıyor.

Bingöl'de kanlı ay tutulması BİNGÖL - Bingöl'de 21'inci yüzyılın en uzun ay tutulması çıplak gözle izledi.

Dünyada ve Türkiye genelinde olduğu gibi güneş ve ayın en iyi izlendiği şehirlerden biri olarak bilinen Bingöl'de de kanlı ay tutulması çıplak gözle net olarak görüldü.Kentte, yüksek noktalara çıkan ve nadiren gerçekleşen doğa olayı kanlı ay tutulmasını izleyenler, cep telefonlarıyla bol bol fotoğraf çekti. Denizli'de ay tutulması tarihi Laodikya kentinde izlendi

Laodikya'da ay tutulması eşsiz manzaralar oluşturdu DENİZLİ - Kanlı ay tutulması yurt genelinde olduğu gibi Denizli'de de büyük bir keyifle izlendi. Ay tutulmasını görmek isteyen vatandaşlar ayrıca tarihi Laodikya kentine de akın etti.

Merkezefendi ilçesinde ki Laodikya'da kanlı ay tutulması bir birinden güzel manzaralar oluşturdu. Vatandaşların bir çoğu eşine az rastlanan bu güzel doğa olayını görüntülemek için kamera, fotoğraf makinası ve cep telefonlarına sarıldılar. Görüntüleme esnasında ayrıca tarihi kıyafetler içerisinde Aristotales gibi bazı filozofların gökbilimi anlattıkları mini bir tiyatro oyunu da sergilendi. Ay tutulmasının izlendiği alana gelen Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, tarihi bir ana tanıklık etmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, "Bugün gerçekten çok mutluyuz çünkü Türkiye'de en güzel ay tutulmasının göründüğü yerlerden birisi Laodikya. Gelen ziyaretçiler hem Laodikya'yı görüyor hem de bu güzel olayı izledi. Zaten 20. ve 21. yüzyılın her olayına tanık olan bir nesil olarak çok şanslıyız diyebiliriz" dedi.

Öte yandan, Laodikya'da ay tutulmasını izlemek için gelen vatandaşların bir çoğu ışıklandırmanın az olmasından der yakındı. Teleskoplarında kurulduğu ve alanda vatandaşlar gece geç saatlere kadar ay tutulmasını izledi. Kanlı Ay tutulması Batman'da izlendi BATMAN - 21'inci yüzyılın en uzun Kanlı Ay tutulması Batman'da da meraklılar tarafından izlendi. Mezopotamya Astronomi Derneği Kıra Dağı'nda gökyüzü meraklıları için teleskoplar kurarak Kanlı Ay tutulması için gözlem yaptı.

Batman'da gökyüzü meraklıları tarafından Kıra Dağı'nda gözlemlenen Kanlı Ay tutulması hakkında bilgi veren Mezopotamya Astronomi Derneği Kurucularından Ferhat Tekeş, bu yüzyılda görülebilecek en uzun ay tutulmasının olduğunu söyledi. Konuşmasının devamında Tekeş şunları söyledi, "21. yüzyılın en uzun ay tutulmasını arkadaşlara gösteriyoruz. Bu aynı şekilde 2100 yılına kadar görebileceğimiz en uzun ay tutulmasıdır. Mezopotamya Astronomi Derneği olarak teleskoplarımızı kurduk ve gelen misafirlerimize ay tutulmasını gösteriyoruz. Ay tutulması gözle görünür şekilde hilal şeklini almaya başladı ve tam tutulduktan sonra kırmızımsı bir renge dönüşecektir. Aynı şekilde gün doğumu ve gün batımında aynı şekilde kırmızıya dönüşüyor. Fakat bu ışık kırılmasından dolayı kırmızıya dönüşüyor. Buradaki kırmızı ay tutulmasından dolayı kaynaklanıyor. Aynı şekilde ay tam tutuluncaya kadar bu devam edecektir. Gözlemlerimiz tutuluncaya kadar devam edecektir."

'100 yılda bir gerçekleştiği için geldim'

Kanlı Ay tutulmasını 100 yılda bir gerçekleştiği için izlemeye geldiğini belirten vatandaşlardan Mehmet Çiftçi, "Ay tutulması ile ilgili gazetelerde duymuştum, 100 yılda bir gerçekleştiğini ve ilgimi çekmişti. Batman'da bunun nadir görülecek bir yerlerden olduğu için gerekli yerlerle konuşup hocalarımızın yardımı ile birlikte teleskopları kurup böyle bir etkinlik düzenlendi. 100 yılda bir olduğu içinde katılmak istedik" dedi.

'Mars'ı da görebilmek isterdim'

Gökyüzü meraklısı bir öğrenci olan Ayşe Açık, "İlk defa ay tutulması gördüm ve teleskopla bakmak beni etkiledi. Çok beğendim. Bunu kaçırmadığım için çok mutluyum. Mars'ı da görebilseydim çok iyi olurdu. Çünkü Mars'ı çok merak ediyorum. Gökyüzüne karşı bir ilgim var. O yüzden bu organizasyonu hazırlayanlara çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Antalya'da 'Kanlı Ay'ı gören tatilciler, cep telefonlarına sarıldı ANTALYA - 21. yüzyılın en uzun "Kanlı Ay" tutulmasının yaşandığı bu gece Antalya semalarındaki ay tutulması, vatandaşlar ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekti. Cep telefonlarıyla eşsiz manzarayı görüntüleyen tatilciler, dakikalarca bu tarihi ana şahitlik etti.

21. yüzyılın en uzun "Kanlı Ay" tutulmasının yaşandığı bu gece, Dünya'nın Güneş ile Ay arasına gireceği tutulma sırasında yerkürenin gölgesi, 1 saat 43 dakika boyunca Ay'ın görünen yüzünü tamamıyla örtecek. Türkiye'den de gözlenebilen tutulma, saat 20.13'te başlayıp, sabaha karşı 02.30'da sona eriyor. Tutulmanın maksimum gerçekleştiği 22.30 saatlerinde ise Antalya Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan vatandaşlar ile yerli ve yabancı turistler, tutulmayı cep telefonlarıyla görüntülediler. Antalya'nın sembollerinden Yivli Minare ile birlikte tutulan dolunayı cep telefonlarıyla çeken tatilciler, dakikalarca bu tarihi ana şahitlik etti.

Havanın parçalı bulutlu olmasından dolayı aralıklarla tutulma izlenemese de, tatilciler bu güzel manzarayı izleyebilmek için bulutların ilerlemesini beklediği gözlendi. Ay kızıla büründü vatandaşlar telefonlarına sarıldı DİYARBAKIR - Dünyanın birçok bölgesinde çıplak gözle izlenebilen Kanlı Ay tutulması Diyarbakır'da da izlenirken, vatandaşlar anı ölümsüzleştirmek için cep telefonu ve fotoğraf makinalarına sarıldı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 27 Temmuz'da 21. yüzyılın en uzun 'Kanlı Ay' tutulmasının yaşanacağını açıklamıştı. Dünya'nın Güneş ile Ay arasına gireceği tutulma sırasında yerkürenin gölgesi 1 saat 43 dakika boyunca Ay'ın görünen yüzünü tamamıyla örtüyor. Türkiye saati ile 20.15'te başlayan 'Kanlı Ay' tutulması Diyarbakır'da da çıplak gözle izlenebildi. Kanlı Ay tutulması başladığı anda vatandaşlar anı ölümsüzleştirmek için cep telefonu ve fotoğraf makinaları ile bol bol fotoğraf çekti. Havanın kararmasıyla birlikte Güneydoğu'nun dört bir yanında kartpostallık görüntüler ortaya çıktı.

Yüzyılın En Uzun \'Kanlı Ay Tutulması\' Yurt Genelinde İlgiyle İzlendi
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Yüzyılın En Uzun 'Kanlı Ay Tutulması' Yurt Genelinde İlgiyle İzlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement